Hur Man Planterar Och Odlar Lind? 15 Foton Plantera Plantor Och Frön. Hur Snabbt Växer Lind Och Hur Odlas Det? Kan Jag Plantera Nära Huset? Beskärning Och Skötsel, Kronbildning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar Och Odlar Lind? 15 Foton Plantera Plantor Och Frön. Hur Snabbt Växer Lind Och Hur Odlas Det? Kan Jag Plantera Nära Huset? Beskärning Och Skötsel, Kronbildning

Video: Hur Man Planterar Och Odlar Lind? 15 Foton Plantera Plantor Och Frön. Hur Snabbt Växer Lind Och Hur Odlas Det? Kan Jag Plantera Nära Huset? Beskärning Och Skötsel, Kronbildning
Video: Lär dig odla: Plantera tomatsticklingar 2024, April
Hur Man Planterar Och Odlar Lind? 15 Foton Plantera Plantor Och Frön. Hur Snabbt Växer Lind Och Hur Odlas Det? Kan Jag Plantera Nära Huset? Beskärning Och Skötsel, Kronbildning
Hur Man Planterar Och Odlar Lind? 15 Foton Plantera Plantor Och Frön. Hur Snabbt Växer Lind Och Hur Odlas Det? Kan Jag Plantera Nära Huset? Beskärning Och Skötsel, Kronbildning
Anonim

När du planerar att plantera ett lind nära huset eller var som helst på din webbplats måste du känna till några funktioner när det gäller att plantera detta träd och ta hand om det. Du kan läsa mer om allt detta nedan.

Var är det bästa stället att plantera?

Linden är inte en mycket krävande växt, och därför kan den planteras nästan var som helst - till exempel nära ett hus eller någonstans i en sommarstuga. Men om ditt mål är att odla ett vackert träd, måste du fundera på valet av plats. Vart i det är värt att överväga att trädet är fullt bildat först efter 20-40 år, beroende på dess sort.

Bild
Bild

Detta träd tolererar skugga och till och med frost bra, men för att påskynda dess utveckling, tillväxt och prakt av kronan måste det planteras i de områden som är öppna och väl upplysta av solen. Linden har inte heller höga krav på jorden, men naturligtvis bör bördig jord, i vilken nödvändigt gödselmedel appliceras i tid, vara mycket användbart för det . Det enda kravet är en normal luftfuktighet. I allmänhet gäller detta bara plantor, medan vuxna lindar är mycket lättare att tolerera vattenbrist.

Bild
Bild

Andra faktorer har liten effekt på växten. Linden är inte rädd för starka vindar, eftersom den har kraftfulla rötter som är förankrade djupt i jorden, och tvärtom kan till och med skydda din webbplats från vinden.

Landning

Det vanligaste sättet att plantera ett träd som lind är genom att köpa en färdig planta. Observera att det är bäst att köpa växter som har ett slutet rotsystem.

Om vi pratar om själva processen att plantera plantor, är det initialt nödvändigt att gräva ett hål för det, vars djup och diameter bör vara cirka 500 centimeter - det här är de dimensioner som kommer att krävas för en planta, vars höjd kommer att vara cirka 50-70 centimeter. Dessutom, i gropen är det nödvändigt att först göra dränering 15 centimeter tjock. Ovanför måste du placera en blandning av humus och superfosfat, vars skikt kommer att vara cirka 7 centimeter. Så du behöver 50 gram superfosfat för varje träd.

Bild
Bild

Efter att ha genomfört alla förberedande åtgärder innan du planterar, måste du sänka trädplanten i urtaget och strö det med ett jordunderlag. Det måste beredas med en del av torvjorden som ingredienser, samt 2 delar sand och humus.

Plantorna måste fuktas noggrant och sedan i ytterligare 2 år är det bra att förse dem med toppdressing med hög kvävehalt. Gör detta 3 gånger per säsong.

Bild
Bild

Du kan plantera ett lind på andra sätt.

Nyskapande

Om du använder utsäde måste det behandlas på lämpligt sätt innan det skickas i jorden. Annars fungerar det inte att odla ett träd: fröna kommer helt enkelt inte att gro. Bearbetning, eller, som det också kallas, stratifiering innebär att hålla fröet i fuktighetsförhållanden och en temperatur på 0 grader . Sådan bearbetning varar vanligtvis cirka 3-6 månader - tidpunkten beror enbart på vilken typ av träd du har valt att odla.

Bild
Bild

Sådana frön måste förvaras i en låda som fylls med våt sand eller sågspån och placeras i alla rum som kännetecknas av låga temperaturer. Vidare torkas inte fröna utan används omedelbart för plantering och skickar dem i marken.

Lindfrön sås i förfuktad jord i rader, mellan vilka det bör vara ett avstånd på cirka 20 centimeter. Därefter måste fröna strös med ett lager jord, som inte får vara mer än 7 centimeter.

Bild
Bild

Observera att unga planteringar är mycket känsliga och inte tål frost. De måste täckas med något, samtidigt som de behåller full ventilation av luftmassorna.

Om du vill ha flera lindar på platsen kan du starta reproduktion, till exempel med plantor, lager eller sticklingar

Med hjälp av plantor

Denna metod innebär användning av lindplantor, som vanligtvis börjar gro under ett redan bildat lindträd.

För plantering måste du ta små groddar, som kommer att ha bladbladiga blad .- detta är nödvändigt på grund av det faktum att sådana blad lättare kan tolerera en platsändring. Det rekommenderas att gräva plantor på våren, gör detta efter att de första bladen börjar bildas på linden.

Bild
Bild

Plantor efter transplantation måste vattnas noggrant, särskilt i torra perioder . Ett år senare kan de flyttas till den så kallade "skolan" genom att plantera dem i rader, hålla ett avstånd mellan rader på 30 centimeter och 10 centimeter från varandra. Till hösten kan unga växter flyttas till en permanent plats.

Skikten

För att föröka ett träd genom att skikta på stammen är det nödvändigt att böja dess nedre skott mot jorden, efter att tidigare ha grävt små fördjupningar under dem. Därefter måste du fixa grenarna och strö dem med ett jordlager, varefter dessa lager, efter ett eller två år, kommer att börja rota rötter . När skotten rotar måste de separeras från linden och flyttas till sin permanenta plats.

Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod är inte särskilt populär bland sommarboende på grund av att sticklingarna inte har en hög överlevnadsgrad. För att plantera lind på detta sätt måste du välja gröna skott som ännu inte har hunnit träna . Därefter måste de placeras i en speciell vätska som stimulerar bildandet av deras rötter och sedan planteras i ett substrat, medvetet tillverkat med torv och vermikulit.

Bild
Bild

Vård

Att odla lind i trädgården är en enkel process. Detta träd växer snabbt och i allmänhet orsakar det inte stora svårigheter att ta hand om det, men du måste fortfarande veta hur du sköter det ordentligt.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning är ett viktigt företag. Det är nödvändigt att beskära torra och skadade grenar innan knoppen bryter, liksom närmare hösten, när nya skott börjar dyka upp aktivt. Tänk dock på det du kan inte förkorta trädgrenar med mer än en tredjedel.

Bild
Bild

Beskär trädet regelbundet . Detta bidrar till den korrekta bildandet av sin krona, vilket gör växten visuellt vacker. Dessutom undviker beskärning av ett träd förekomsten av många sjukdomar.

Många rekommenderar också att man regelbundet gallrar lindkronan. Annars kan du observera ett sådant fenomen som att torka ut ur grenarna.

Vattning

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att vattna växten. Linden måste försiktigt försörjas med vatten under de första åren av sin tillväxt och utveckling, så att jorden är mättad med fukt. Vatten för att vattna unga växter ska vara vid rumstemperatur . Om det är kallt kommer detta bara att skada trädet och med stor sannolikhet börja bromsa dess tillväxt och utveckling.

Bild
Bild

Vuxna lindar kräver inte mycket vatten . De tål torka lugnt och behöver bra vattning endast om den torra perioden varar för länge. För ett lind för bevattning behöver du 20 liter vatten per 1 kvadratmeter av kronans utsprång.

Toppdressing

Topdressing av redan bildade träd måste utföras 2 gånger per säsong. Den första hålls under våren. För att göra detta behöver du en mulleinbaserad blandning: 1 kg av huvudkomponenten, 15 gram urea, 25 gram saltpeter och 10 liter vatten . Allt detta måste blandas noggrant, varefter växten kan befruktas. På hösten rekommenderas att använda nitroammofosk som överdressing. För en bra matning behöver du bara 20 gram av denna produkt per 10 liter vatten.

Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Skadliga insekter fäller ut många växter, lind är inget undantag. Ofta kan en trädgårdsmästare observera en hålfläck på bladen på sin växt. För att eliminera det rekommenderas att använda en Bordeaux -blandning, som används för att bearbeta stammen och grenarna.

Om du står inför vit röta är det i detta fall nödvändigt att använda sådana preparat, som innehåller koppar, och i stora mängder

Bild
Bild

Förutom, ofta möter lind attacker av bladlöss, skopor, fästingar, barkbaggar och lövmaskar . För att eliminera parasiter kan du använda folkmedicin, till exempel aska, vitlök och löklösningar eller kemikalier. De senare används främst endast i avancerade fall.

Rekommenderad: