Gör-det-själv Vedklyvar (55 Foton): Ritningar Av Hemlagade Enheter Och Monteringsanvisningar. Hur Gör Man En Vedklyva Från En Domkraft Och Med En Tvättmaskin Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Vedklyvar (55 Foton): Ritningar Av Hemlagade Enheter Och Monteringsanvisningar. Hur Gör Man En Vedklyva Från En Domkraft Och Med En Tvättmaskin Hemma?

Video: Gör-det-själv Vedklyvar (55 Foton): Ritningar Av Hemlagade Enheter Och Monteringsanvisningar. Hur Gör Man En Vedklyva Från En Domkraft Och Med En Tvättmaskin Hemma?
Video: DIY Logsplitter Platform Hack 2024, Maj
Gör-det-själv Vedklyvar (55 Foton): Ritningar Av Hemlagade Enheter Och Monteringsanvisningar. Hur Gör Man En Vedklyva Från En Domkraft Och Med En Tvättmaskin Hemma?
Gör-det-själv Vedklyvar (55 Foton): Ritningar Av Hemlagade Enheter Och Monteringsanvisningar. Hur Gör Man En Vedklyva Från En Domkraft Och Med En Tvättmaskin Hemma?
Anonim

Att hugga ved är en användbar aktivitet för alla fysiskt starka friska män. Men ibland finns det stora mängder ved, som måste förberedas på kort tid, i det här fallet använder de ett specialverktyg. En vedklyva är en anordning som är svår att klara sig utan när man måste hugga massiva trägöt.

Bild
Bild

Funktioner av hemlagade modeller

Vedklyven är särskilt nödvändig i privata hushåll, där du måste värma huset med ved. Du kan göra ett sådant verktyg med dina egna händer, det är inte svårt och kommer att spara en betydande summa pengar. Att arbeta med ett fast träd är ett ganska riskabelt företag, du kan bli skadad, så du bör använda ett bra verktyg och följa de nödvändiga säkerhetsföreskrifterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniska enheter som hjälper till att klyva ved och tunga stockar tenderar att lagra energi, de är ekonomiska och enkla att använda . Muskelstyrka krävs inte vid arbete med sådana enheter. Enheterna kan hantera alla typer av stockar och vedgöt. De fungerar i push -läge och klarar stockar upp till 35 cm långa, ingen fysisk ansträngning krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Push -action -enheter har en förbränningsmotordrift och kan också anslutas till en elektrisk motor . De är inte billiga, men med deras användning elimineras muskulära ansträngningar som måste användas nästan helt. Med den här enheten kan du värma ett hus upp till 350 kvadratmeter, medan frost kan vara sibirisk, upp till -35 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna enhet är säker; bland bristerna kan man peka på en ganska komplicerad design och hög energiförbrukning.

Pusherens returslag är vanligtvis inte mer än 7 centimeter per sekund . På några timmar kan mer än ett halvt ton ved förberedas för en person. Du kan inte arbeta med fuktigt trä; det rekommenderas att lägga träämnen i en vedhög under ett tak under den varma årstiden. På tre månader kommer trädet att "passa" till önskat tillstånd. Rått virke ger inte tillräckligt med värme, värmeledningsförmågan är mycket lägre (med 25%), klyven fastnar ofta i det och det är ibland extremt svårt att extrahera det därifrån. En hemlagad vedklyva kan inte göras sämre än en fabrik, det vill säga den kommer att ha horisontell och vertikal matning av arbetsstycket.

Bild
Bild

För orientering är det värt att säga vad de ungefärliga monetära besparingarna kan vara:

  • en solid dieseldriven enhet som är avsedd att dela göt 25 cm i diameter kostar från 20 tusen rubel;
  • en maskin som kan "räta ut" med ämnen upp till 35 cm, dela dem i 4-5 fragment, kostar cirka 30 tusen rubel.
Bild
Bild

Specifikationer

Den enklaste konstruktionen av en vedklyva är en klyvyxa. Det tar lite praktisk erfarenhet att arbeta med det. För erfarna trähuggare kan klyven vara huvudverktyget vid bearbetning av massiva träämnen, yxans storlek för detta verktyg är upp till en meter. Under de senaste åren har klyven gjorts av innovativa material, vilket gör att den kan användas mer effektivt i arbetsprocessen.

Bild
Bild

Handtaget är tillverkat av lätt, tåligt glasfibermaterial, så att du kan arbeta mer effektivt med detta verktyg. Under två tusen år, medan klyvaxan har funnits, har den kontinuerligt förbättrats. Den moderna glasfiberöxan eliminerar helt vibrationer, smärtsam rekyl i handflatan.

För att skörda ved i stora mängder brukar man använda vedklyvar av push-typ. De har en kuggstång eller hydraulisk påskjutare. En liknande enhet skjuter ett massivt träämne på en klyva, som i sin tur delar det i flera små bitar. Matningshastigheten för arbetsstycket är cirka 5 centimeter per sekund. Vertikala vedklyvar är mer hållbara och mer kompakta. Nackdelen med denna enhet är att det finns risk för att arbetsstycket skjuter ut, där det finns sådana "svårigheter":

  • många lager;
  • många knop;
  • det finns olika fel snitt.
Bild
Bild

Den horisontella stockavdelaren är säkrare. Den anställde riskerar inte att falla under flygande marker, eftersom dess hastighet ibland är mycket hög. Den vertikala enheten har en cirkulär spridning av fragment, därför finns det ur säkerhetssynpunkt frågor om denna enhet. Hydraulisk vedklyva:

  • produktiv;
  • spenderar ett minimum av energi;
  • säker att använda
Bild
Bild

Av bristerna bör det påpekas: för att arbeta med en sådan enhet behöver du lite erfarenhet. Och även under tunga belastningar kan vätska rinna ut ur apparaten. Enheten är enkel att underhålla; reservdelar till den finns alltid på marknaden.

Den hydrauliska vedklyvaren har ingen returfjäder och har också en ganska lång kopplingstid - cirka 0,55 sekunder. Tidsperioden är ganska betydande, eftersom arbetsstycket kan splittras och sönderdelas i många fragment. Sådana vedklyvar har en gemensam nackdel: deras motor går genom en vätskekoppling och klarar ibland inte belastningarna. Motorn går vanligtvis i standardläge, samtidigt som den förbrukar lite bränsle. En växel är fäst på svänghjulet (det är vanligtvis hydrauliskt, det finns också ett fraktionerat). Denna spak är en koppling med en påskjutare, som ger klyvkniven tillförsel av chocken.

Bild
Bild

Det finns tillräckligt med energi för att klyva nästan alla träbitar.

Verktyg och material

För att skapa en skruvspalt behöver du:

  • kraftverk från 1,5 kW;
  • axel med monterat lager;
  • drivrem;
  • gängad kon;
  • metall 6 mm tjock;
  • hörn 6, rör 45 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du behöver verktyg:

  • kontursåg;
  • svetsmaskin;
  • turbin;
  • skruvmejsel;
  • skruvmejsel;
  • Scotch;
  • en hammare;
  • avbitartång;
  • tång;
  • måttband och triangellinjal.
Bild
Bild

Hur man gör det?

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att förbereda ritningar och monteringsanvisningar. En enkel vedklyva med elmotor kan monteras hemma. Indikativ i detta avseende är den hydrauliska vedklyven som kan tillverkas i garaget. Hydraulsystemet kan levereras från en minigrävare eller annan utrustning. Prestandan bestäms av klyvkraften:

  • 20 cm till hälften - 2 tf;
  • rakt lager - 2, 7 tf;
  • 25 cm - 2,4 tf;
  • 30 cm i 4 delar - 4 tf;
  • 30 cm i 8 delar - 5 tf;
  • 40 cm i 8 delar - 6 tf.
Bild
Bild

Hydraulpumpens effekt bestäms av matningshastigheten, som i genomsnitt är 4,5 cm. Sedan beräknas effektiviteten och motorn väljs, dess lager bör vara 15% mer.

Och även beslag väljs med en marginal

  • slang;
  • ventil;
  • dämpare.
Bild
Bild

Ett viktigt arbetselement är själva klyven. Den är tillverkad av hållbar metall (till exempel automatisk fjäder eller skena). Arbetsstycket möts vanligtvis av en vertikal kniv som slipas på en rak linje (symmetrisk kil). Den horisontella kniven står lite längre (18 cm), den spenderas på den övre sneda kilen.

Den vertikala kniven placeras underifrån för bättre säkerhetsarbete, höjden är cirka 35 mm, medan verktyget sticker ut med 25 mm. Denna design gör att du kan arbeta med komplexa träelement, förutsatt att de placeras platt i sidled i botten. Slipvinklarna är följande:

  • den vertikala kniven är konstruerad för mjukt trä - 19 grader (tre knivtjocklekar);
  • för hårt trä (inklusive björk) - 15 grader (3, 8 knivtjocklek);
  • horisontella knivar - 16 grader;
  • stansaren har en lutningsvinkel på högst 26 grader (minst 20 grader), knivens tjocklek är 2, 6;
Bild
Bild

En rack-and-pinion stock splitter är enklare, den är billigare än en hydraulisk enhet (den kostar inte mer än 20 tusen rubel). Att göra det själv är inte särskilt svårt. Pushern matas med ett tandstativ, överföringsanslutningen till axeln fungerar på ett sådant sätt att rörelsen inte sker mer än 4,5 cm per sekund. För att göra det behöver du element - demontera bara det gamla uttaget. Kuggstångsdelaren har inga hydrauliska komponenter och underhållet tar minst tid.

Bild
Bild

En sådan enhet är ur säkerhetssynpunkt mer att föredra. Arbetsschemat är följande: det fungerar när spaken sänks, då kommer returfjäderelementet att höja skenan och vika tillbaka den. Nackdelen med en sådan enhet är att med en minskning av matningshastigheten växer stoppet snabbt och sjunker också oväntat till noll. Om det finns ett hålrum eller någon annan brist i arbetsstycket kommer enheten att utsättas för för stor belastning, detta kan ske spontant, vilket kan orsaka deformation av maskinen eller till och med dess haveri.

Bild
Bild

Den hydrauliska drivningen fungerar alltid mjukare, det största stoppförhållandet uppstår när det finns en matningshastighet som närmar sig noll . Om ett för starkt arbetsstycke kommer in i hydraulaggregatets matning, kommer det att skjutas in i klyven utan avbrott, vilket kan leda till skador. För en rack-and-pinion stock splitter (baserat på alla ovanstående anmärkningar) behövs en kraftfullare motor. För att beräkna dess effekt kan du helt enkelt flytta de splittringskrafter som finns för den hydrauliska drivenheten: en gris med en diameter på 20 cm - 2,6 tf, verkningsgraden blir cirka 0,87.

Bild
Bild

Ofta påverkar för tjock krympad bark rörelsen på arbetsstycket. Som en slutsats kan det noteras: rack och pinion enheter är lämpliga när arbetsvolymen är relativt liten, arbetet utförs med hjälp av muskelstyrka.

För små bitar av ved kan en vertikal skruvklyvklyva vara lämplig. Denna enhet har en liten prestanda, den är inte rädd för olika brister i träämnen. En elektrisk motor för dess drift kan vara lämplig för lågeffekt, endast 2, 8 kW - från en tvättmaskin, med en drivning på en remskiva. Med en motor med låg effekt kommer en sådan enhet att kunna "klara" element upp till 42 cm i diameter och upp till 65 cm höga. För att skapa den behöver du en motor från en tvättmaskin, rotationshastigheten på ett sådant kraftverk kan mycket väl vara lämpligt. Nackdelen kan vara att genom att montera klyven direkt på motoraxeln kan motorhuset leda och det går sönder.

Bild
Bild

I arbetet tilldelas huvudrollen munstycket i form av en kon, som har en tråd och roterar med en hastighet av 160-1550 rpm (driftsfrekvensen är vanligtvis 300 rpm). Ristningen görs till vänster på grund av att människor för det mesta är högerhänta, deras högra hand är fysiskt bättre utvecklad.

Bild
Bild

Arbetsstycket på en skruvklyva går in i det längs det vertikala planet . Under rörelse blir arbetsstycket (dess rörelse) bättre med händerna. Denna formulering av frågan har inte den bästa effekten på säkerhetsnivån, därför bör man ta hänsyn till det faktum att en skruvloggdelare är en enhet som är farlig. Arbetaren måste hela tiden övervaka så att för lite material blir kvar under höger hand. Om klyven fastnar kommer processen att linda arbetsstycket att äga rum. För att förhindra att sådana incidenter inträffar bör du montera ett distansbricka under klyven.

Bild
Bild

Monteringen och driften av skruvenheten kan påverkas av designens rationalitet, liksom placeringen av sådana enheter:

  • kilstopp;
  • drivrulle;
  • huvudaxelns arbete.
Bild
Bild

Och det är också viktigt vilken form klyven själv har, hur den skärps, sådana parametrar kommer säkert att påverka själva enheten. Kilstoppet är också viktigt, det bestämmer enhetens säkerhet och påverkar prestanda och tillförlitlighet. Om betoningen väljs felaktigt uppstår problem med motorn, funktionen kommer att inträffa med högspänning i kraftenheten. Prestandan blir märkbart lägre. Det är omöjligt att lämna klyven i luften utan närvaro av ett lägre stopp. Kilstoppet är fäst vid basen till höger. Dessutom kan dess längd vara sådan att näsan är större än längden med 1 / 4-1 / 2 av trådavståndet.

Bild
Bild

Stoppparametern motsvarar klyvans diameter i ett liknande avsnitt (i detta fall subtraheras 4 höjder på den gängade delen). Avståndet mellan skaftet och stoppet är cirka 1,8 mm, men om gapet är 0,8 mm blir det ännu bättre. Klyven kommer först att "störa" lite, men efter en kort tid kommer malning att ske och produkten kommer att tjäna länge.

Bild
Bild

Det vertikala stoppet är 2/3 av skaftet. För 76 mm är gränserna begränsade till 52-62 mm. Att dra i arbetsstycket måste avlyssnas manuellt efter att klyven har kommit in i trädet ganska djupt. Om klyven redan har gått in för djupt i materialet kommer det att vara omöjligt att hålla det med bara händer. Den uppstoppade botten kommer att träffa sidan av stoppet. I detta fall är skador och defekter möjliga.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att göra enheten på ett sådant sätt att buren och huvudaxeldrivningen är gjorda enligt instruktionerna, i det här fallet händer ingenting och det blir inga skador. I en skruvklyvsdelare utförs tröghetsimpulsen för rotation genom överföring genom en remskiva. I detta fall bör remskivan glida om en "plugg" uppstår, annars är en olycka oundviklig.

Bild
Bild

I detta avseende är överföring med hjälp av en kedja mer rationell och praktisk, "pluggar" blir märkbart mindre. Själva kedjan har stor vikt, eftersom transmissionen är mer stel och låter dig övervinna "hinder". Om arbetsstyckena har för många knop, måste du installera en enhet, som presenteras i form av en kraftfull driven remskiva.

Bild
Bild

Det finns en morotskruv, den här enheten liknar verkligen en rotgröda . Enheten är enkel i enhet och montering, du kan arbeta med den när du skördar en liten mängd ved. Och även denna enhet kan skära trä, så klyvningen med en skruv ger en tillräcklig mängd sågspån. På gården är detta ibland efterfrågat om det finns ett fjäderfähus på territoriet som behöver värmas upp.

Bild
Bild

En vedklyva med en glidande klyva är ett annat alternativ. Axeln tas med i beräkningen 1,6 meter. Överbelastning kan vara upp till 40 kg. Om vedklyven står stilla kan den i detta fall fungera som en tröghetsspak, det vill säga den kan lyftas av handtaget och sedan sänkas ned på arbetsstycket med ansträngning. Om klyven är dynamisk kan den enkelt flyttas längs spaken, i så fall kan den tryckas. Samtidigt förlängs axeln avsevärt. Lever Log Splitter har ett antal funktioner:

  • det är bäst att använda Arrow cleaver, det är inte svårt att köpa det;
  • spaken hålls av en fjäder i horisontellt läge;
  • fjädern måste vara väl fastsatt så att den inte flyger iväg;
  • ofta förs fjädern in i en rörlig pendelstyrning.
Bild
Bild

Om den mekaniska enheten inte är fäst vid basen, är den gjord med en diameter som inte är sämre i storlek än spakarmen (en storlek tas som är 2 gånger storleken på ett träämne). Det är ingen mening att skapa en "mekaniker" med en fast klyva som glider längs guiden. Även om du träffar klyven med all kraft med en slägga, kommer det ofta att fastna.

Bild
Bild

En konformad vedklyva används ofta också, som i ett privat hushåll (när det behövs relativt lite ved) klarar ganska tunga götar (upp till 55 cm i diameter). Konen är gjord i storleken 82-148 mm, lutningsvinkeln är cirka 16 grader om trädet har små lager och 19 grader om lagren är raka. Öppningsvinkeln på 26-32 grader ändras med en tredjedel av konens höjd. Det är bäst att använda en rack och pinion jack. En rack och pinion jack är att föredra eftersom den är mycket enkel och pålitlig, inte rädd för tung belastning. Det finns mer arbete att göra med en hydraulisk anordning och den är mer sårbar vid överbelastning.

Bild
Bild

En detalj till är viktig. Manöverstången på kondelaren görs vanligtvis funktionell; i detta fall används förstärkning eller en stav av stålkvalitet St47, med en diameter på minst 22 mm. Tråden är gjord i form av en trapets (avloppsventiler är ofta lämpliga, där ratten tas bort och ersätts med en spak).

Du kan också göra en vedklyva i form av en sabel med dina egna händer, en sådan enhet kallas också en sabel . Spakarmen här är inte mindre än 0,9 meter, den är gjord av mjuka träslag (tall, björk). Du kan bara arbeta med en sådan vedklyva med mjuka trädslag. Och även i dachas sätter de vedklyvare enligt spakens driftsprincip för vintern, som kan bryta arbetsstycken upp till 35 cm i diameter. Prestanda för en sådan enhet är låg, men för att hugga ved till middag räcker en sådan enhet. Med hjälp av pedalen höjs glidstoppet, sedan släpps det och trycks på pedalen, så arbetsstycket delamineras.

Bild
Bild

Du kan till och med göra en vedklyva av ett hjul, vi kommer att överväga tekniken nedan.

Från domkraften

En vedklyva kan tillverkas av en domkraft som manuellt drivs av fysisk kraft.

Du behöver följande material:

  • hydraulisk domkraft;
  • stålplåt 5 mm;
  • kanal eller hörn nr 8;
  • primer;
  • fjädrar;
  • bultar och muttrar.
Bild
Bild

Verktygslista:

  • Bulgariska;
  • svetsmaskin;
  • borra;
  • triangellinjal;
  • markör.
Bild
Bild

Det är viktigt att korrekt fixa de vertikala fästena, de kommer att bära lejonens andel av lasten. För dessa ändamål behöver du ett hörnnummer 8 eller en I-balk. Sedan görs en kil, som skär träämnen. Detta element är tillverkat av stål eller ett hörn. Det rekommenderas också att vässa kilen väl, då blir arbetet mer produktivt. Domkraften kommer att placeras med ett bottenställ, som måste lyftas något ovanför basen. För att göra detta måste du svetsa på några platta bitar av stålplåt. Domkraften måste vara väl säkrad så att den inte hoppar ut under drift. Elementet fästs dessutom med klämmor med muttrar.

Bild
Bild

Du behöver också fjädrar som återställer elementet till sitt ursprungliga tillstånd. Du bör också göra en pålitlig säng, som är bäst svetsad av stål. För att stödbasen ska fästas ordentligt på domkraften svetsas dessutom ett runt rör till den. Och du måste också svetsa fästelementen för fjädrarna. Apparaten är huvudsakligen placerad i ett hörn, det kommer att vara möjligt att dessutom "gripa" den med bultar till två väggar.

Bild
Bild

Från fälgen

En vedklyva kan tillverkas av en hjulskiva på en traktor eller lastbil. Betong kan hällas i hålrummet i ett sådant element för att bygga upp massa. Ett vertikalt fäste som liknar en giljotin är svetsat till det centrala blocket. Skivan roterar och "giljotinen" faller och träffar plattan, som är fäst i mitten. Det är inte lätt att arbeta med en sådan enhet; det kräver praktisk erfarenhet.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Under drift bör säkerhetsåtgärder följas. Den energi som läggs på att klyva träelement är ganska betydande. Flisens spridningshastighet kan vara hög. Kontrollera alla låselement innan du startar drivenheten:

  • bultade anslutningar;
  • lederna;
  • fästa remskivan;
  • kabel;
  • Motorfäste;
  • knivarna måste vara i gott skick, utan flis eller tecken på korrosion.
Bild
Bild

Långärmade kläder ska vara lösa och täta och bör också vara:

  • bra arbetskängor;
  • handskar;
  • glasögon;
  • hörlurar.
Bild
Bild

Utrustningen ska placeras på en plan, stabil yta som”inte är rädd” för kraftig vibration. En armerad betongplatta är en idealisk grund för att basera en sådan enhet. Maskinen kan endast bearbeta delar som matchar utrustningens format. Och några fler tips:

  • när maskinen arbetar närmare än tre meter, rekommenderas det inte att närma sig den;
  • arbetsområdet ska alltid vara inhägnat med en signaltejp av papper eller PVC -material;
  • utrustningen ska endast fungera under övervakning av en anställd;
  • under drift bör du noggrant övervaka att främmande föremål inte faller in i enheten.
  • regelbundna inspektioner och testkörningar bör utföras;
  • allt reparationsarbete utförs med motorn frånkopplad från nätverket.
Bild
Bild

Det är användbart att byta drivremmar. Den gamla remskivan "minns" rörelsens bana, med tiden blir den stel, vilket framkallar onödig vibration.

Rekommenderad: