Gör-det-själv-högtalare: Hur Man Gör En Högtalare Hemma? Ritningar Av Hemlagade Apparater För Hemmet. Hur Man Monterar Från Papper?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-högtalare: Hur Man Gör En Högtalare Hemma? Ritningar Av Hemlagade Apparater För Hemmet. Hur Man Monterar Från Papper?

Video: Gör-det-själv-högtalare: Hur Man Gör En Högtalare Hemma? Ritningar Av Hemlagade Apparater För Hemmet. Hur Man Monterar Från Papper?
Video: Enkel högtalare 1, instruktion för att sätta ihop högtalaren. 2024, Maj
Gör-det-själv-högtalare: Hur Man Gör En Högtalare Hemma? Ritningar Av Hemlagade Apparater För Hemmet. Hur Man Monterar Från Papper?
Gör-det-själv-högtalare: Hur Man Gör En Högtalare Hemma? Ritningar Av Hemlagade Apparater För Hemmet. Hur Man Monterar Från Papper?
Anonim

Den inbyggda lågeffektförstärkaren med "pipare" räcker inte. Ibland vill du ha mycket mer av "smartphone" -ljudet. Det är det förstärkta högtalare är till för. Och hur och från vad man ska göra en högtalare med egna händer?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kolumnenhet

Den enklaste golvhögtalaren är en låda eller låda där en högtalare eller flera smalhögtalare finns . Ingen crossover krävs för en högtalare. Två eller flera - är konsekventa i frekvensområdet (delband). För att förbättra lågfrekvenssvaret har kolumnen en basreflex-en kanal med ett cirkulärt tvärsnitt, till vilket de lägsta frekvenserna reflekteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom högtalarna, delningsfilter och basreflex innehåller den aktiva högtalaren en förstärkare och en strömförsörjning för den, placerad i ett stängt fack på baksidan.

En av stereohögtalarna är aktiv (den innehåller en förstärkare, en strömförsörjning och en utgång för en annan högtalare). Den andra är passiv (driven) . Istället för en löstagbar sladd organiseras en trådlös anslutning via Bluetooth mellan högtalarna - detta gör att du kan ta högtalaren till valfritt hörn av rummet utan att dra en tråd mellan den och den andra.

Bild
Bild

Bärbara högtalare, förutom kommunikation via Bluetooth, är utrustade med en enhet för läsning av data från flash -enheter och minneskort, en enkel FM -mottagare med skanningsinställning, en LED -remsa med färgmusik (eller en matris med en krypande linje) och ett antal andra funktioner. De är ofta utrustade med ett bärhandtag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan man göra av?

Hemma är ett högtalarskåp tillverkat av nästan vad som helst. Följande används:

  • ett fall från en misslyckad bilradio;
  • ett fodral från en glödande kub där bakgrundsbelysningen har brunnit ut;
  • "ägg" -kolonnen är gjord av papper rullat i många lager och impregnerat med lim (till exempel epoxi);
  • rester av laminat eller parkett - efter att golvet har blivit ombelagt;
  • Spånskiva, MDF -material, fiberboard, naturligt trä;
  • för bärbara högtalare är ett PVC (eller polypropen) rör med den största diametern lämpligt - som det som används för att leda en avloppskanal mellan golv för badrum i hela huset;
  • plywood - var försiktig när du sågar den: den flisar lätt och spricker, böjer sig över tiden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt dig för kroppens stödmaterial, ta hand om resten av detaljerna och förbrukningsvarorna.

Vad behöver du för tillverkning?

Förutom materialet från vilket fodralet är gjort behöver den aktiva högtalaren:

  • ett bredband eller 2-3 smalbandshögtalare till;
  • färdig eller hemlagad strömförsörjning;
  • färdig eller hemgjord ljudförstärkare;
  • vanlig tråd eller kabel;
  • lindningstråd;
  • plaströr med lämplig diameter;
  • kolofonium, löd- och lödningsmedel;
  • självhäftande tätningsmedel;
  • epoxilim eller möbelhörn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av de verktyg du behöver:

  • tång;
  • sidoskärare;
  • platta och lockiga skruvmejslar (en uppsättning skruvmejslar passar bäst);
  • hacksåg för trä;
  • fil eller mejsel;
  • handborr och borrset.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att påskynda arbetet, använd ett elverktyg: en elektrisk borrmaskin, en slipmaskin (du behöver skära och slipa hjul för trä), en skruvmejsel och en sticksåg.

Borrens funktioner utförs också av en skruvmejsel som är påslagen vid höga hastigheter.

Bild
Bild

Etapper i arbetet med skapandet

För att göra en rektangulär eller kubisk kolumn med egna händer måste du korrekt göra ett fodral (låda) där elektroniken finns. För att göra fallet, följ ritningen.

  1. Markera och såg tavlan (kan tillverkas av virke) på prefabricerade kanter, från vilka kroppen är monterad.
  2. Frontpanel för högtalare (och basreflexen, om designen ger det) borra hål runt omkretsen. Slå ut fragmentet som ska tas bort från brädet i en cirkel, bearbeta kanterna med en fil eller slipmaskin. Sätt i högtalarna (och en bit basreflexrör) för att kontrollera hur nivå de kommer att vara där.
  3. Skruva fast högtalarna med monteringsöglorna på framkanten … Sätt i ett rör istället för basreflexen. Täta alla luckor med tätningsmedel eller "Moment-1".
  4. Montera huvuddelen av lådan: anslut topp-, botten-, sidokanterna och bakkanterna med varandra med hjälp av epoxilim eller hörn … Vid användning av gapets hörn rekommenderas det att täta det med ett tätningsmedel eller plastilin. Vissa utför tätning med hjälp av "Moment -1" eller epoxilim - i det senare fallet blir kolonnen "oförstörbar".
  5. Följ steg 1-4 för den andra kolumnen … Det är bekvämare och snabbare att göra båda fallen på samma dagar.
  6. När huvudkroppen är klar, skär ut den sjunde delen av kroppen - den inre väggen som separerar strömförsörjningen och förstärkaren från det akustiska (ljud) facket. Faktum är att återreflektion av ljud från överflödet av skarpa detaljer i detaljer försämrar högtalarens prestanda vid låga frekvenser. För den andra kolumnen krävs ingen partition - den är passiv och kräver ingen strömförsörjning. Det är möjligt att varje högtalare använder sin egen monoförstärkare istället för en stereoförstärkare. Det är upp till dig att placera en gemensam (kraftfull) strömförsörjningsenhet i en av kolumnerna eller att ha en egen (mindre kraftfull) en för var och en av dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kroppen är klar. Gör följande för att montera den elektroniska komponenten.

  1. Anslut förstärkaren och strömförsörjningen till den inre avdelaren.
  2. Anslut strömförsörjningen och förstärkaren tillsammans - strömförsörjningen kommer till förstärkarens effektingång.
  3. Anslut en högtalare (om det finns en) till en av förstärkarutgångarna. För den andra (passiva högtalaren), borra ett hål för ljuduttaget, anslut detta uttag till den andra kanalen på stereoförstärkaren.
  4. Borra ett hål för ljudingångskontakten på bakpanelen, anslut kontakten som sitter i den till förstärkarens ingång.
  5. Klipp ut 220 volt strömkontakten i bakväggen, montera den här kontakten i den. Anslut nätverkskontakten till ingången på strömförsörjningen.
  6. Isolera alla lödda fogar med tätningsmedel, varmt lim, tejp eller tejp.
  7. Om det finns flera högtalare behöver du crossover -spolar och ytterligare kondensatorer som bildar oscillerande kretsar med den första. Trevägshögtalare med hjälp av ett filter skiljer tydligt mellan höga, mellersta och låga frekvenser för olika högtalare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Följ stegen nedan för att göra en crossover

  1. Såg av ett par bitar från ett plaströr med önskad diameter . Du kan inte använda ett metall -plaströr - det kommer att göra spolen till en källa till ett elektromagnetiskt fält, dessutom kommer omräkning och ytterligare mätningar av induktansen på en speciell multimeter att krävas.
  2. Skär och slipa sidokanterna för spolar.
  3. Slipa rörstyckena vid fästpunkterna . Limma ihop spolarna med smältlim, "Moment-1" eller epoxilim. Vänta tills limmet har torkat och stelnat.
  4. Baserat på beskrivningen av kolumnlayouten , linda det nödvändiga antalet varv på emaljtråden med motsvarande diameter.
  5. Montera spolarna på baffeln eller baksidan av högtalaren . De fixeras både med ett lim och med självgängande skruvar med brickor (varje spole hålls i tre punkter bakom en av kanterna). Central infästning med en självgängande skruv eller en bult med en plast- / metallbricka större än rörets ytterdiameter är också tillåten. Sådana brickor används för att hänga upp hushållsapparater och skåp på väggarna med hjälp av stift.
  6. Anslut spolarna till kondensatorerna - enligt diagrammet i beskrivningen . Du bör få ett fullvärdigt bandpassfilter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Filterets funktion är att markera de övre, mellersta och nedre frekvenserna: "diskanthögtalare", "satelliter" och högtalarsubwoofern fungerar i enlighet därmed.

Detta säkerställer att ljudet är naturligt. Antalet filter - för höga, mellersta och låga frekvenser kan vara lika med antalet högtalare (eller antalet högtalare i en högtalare minus en, beroende på kretsen).

Bild
Bild

Från papper

Det är inte så lätt att göra en kolumn med vanligt papper som det verkar. Du behöver ett lim som innehåller en härdare - papperslagren är impregnerade med det. Epoxi är bäst lämpad för detta - spolar och kretskort är ofta gjorda av det (materialet liknar getinax). Gör följande.

  1. För en fyrkantig kolumn, markera och klipp pappersarken med hjälp av mallen för var och en av väggarna . Skär ut hålen för högtalarna och utgången från basreflexen i de ark som högtalarens framkant är limmad från. På baksidan finns hål för ljuduttag och ett strömuttag.
  2. Späd och applicera lite epoxilim på det första skiktet . Limma två lager på varje sida och låt torka.
  3. Nästa dag, limma de tredje lagren för var och en av väggarna . Lägg till en varje dag. Intervallet mellan etapper kan reduceras från en dag till flera timmar för att påskynda processen. Men i det här fallet kan kvaliteten drabbas. Upprepa dessa steg tills tjockleken på väggarna i den framtida kolonnen når minst 1,5 cm. I stället för papper kan du använda tjock kartong.
Bild
Bild
Bild
Bild

När högtalarväggarna är klara monterar du och ansluter högtalarna och andra delar enligt en av instruktionerna ovan.

Nackdelen är att jämnhet och noggrannhet är viktigt vid limning av ark, annars leder strukturen åt sidan . Fördelen med metoden är användning av papper från gamla tidskrifter och tidningar, kartong (utom vågig, med hålrum inuti).

Den runda kroppen kommer att påskynda processen: en pappersrulle lindas runt ett rör med en bred öppning och blötläggs i färdriktningen. Tejpa den lindade startlinjen. Utvecklingen ser intressant ut, där en remsa av metallfolie spelar rollen som en röstspole och ett pappersark spelar rollen som en diffusor. Gör följande.

  1. Fäst metalltejp eller dubbelsidig tejp med folie på ett pappersark. Ordna spolarna så att de inte vidrör.
  2. För ändarna på bandet eller folien mot ljudkällan.
  3. Lägg en magnet under ett pappersark, anslut gadgeten och slå på musiken.
Bild
Bild

Du får inte mycket volym - förstärkaren i gadgeten har för låg effekt . Mellan- och lågfrekvenser kommer att läggas till det "prasslande" ljudet. Kraftfulla högtalare använder en flerskiktsdesign - ett elektrostatiskt membran, utformat för hög förstärkare.

Bild
Bild

Från däcket

En kolumn av ett däck kan inte jämföras när det gäller överensstämmelse och frekvenssvar med märkesvaror eller hemlagade rektangulära system. Väggarnas styvhet är otillräcklig - gummi och ebonit fuktiga låga frekvenser på grund av överdriven elasticitet. Ett stereomusiksystem behöver en stor högtalare - diametern ska fixeras i däcket, men inte falla inåt. Den andra sidan av däcket är täckt med plywood eller ett bräde av annat virke, placerar en strömförsörjning och en förstärkare på det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Däcket i sig ska inte innehålla hål, hål - men ytsprickor påverkar inte ljudkvaliteten.

Designen kommer att bli mer perfekt i utförandet, en del av vilken på sidan av högtalaren är stängd med en träring skuren av samma plywood. Högtalaren är inte fixerad på själva däcket, utan på en plywoodring, som kan anslutas till baksidan, där den tomma väggen i plywood är placerad, med hjälp av långa skruvar eller bultar. Denna kolumn kan rullas längs vägen. Men den innehåller bara en högtalare, eftersom det är svårt att placera två eller flera i ett plant och trångt utrymme. Förstärkaren, strömförsörjningen och filtren finns på bakväggen.

Bild
Bild

Från Pringles kan

Det enklaste, men ovanliga alternativet - aluminium, kartong, plastburkar och glasögon används som högtalare, gör platser och sätter in en smartphone i dem … Mer "avancerad" - placera en högtalare med lämplig diameter i en gryta med chips eller ett glas. Principen för varje sådan högtalare är baserad på det faktum att ljudet, reflekterat från väggarna, får ytterligare volym. Men utan en förstärkare och en högkvalitativ högtalare får du inte ett bra och ljust, vackert ljud. Att göra en högtalare med en högtalare som pekar upp från en burk Pringles -chips liknar alla design som använder en bit PVC -avloppsrör som kaross.

Bild
Bild

Från flaskan

Vilken plast- eller glasflaska som helst. Plast är säkrare att skära och borra. För glas krävs diamantborrar och en krona, och själva processen utförs under vatten för säkerhets skull. Gör följande.

  1. Använd en krona för att borra ett hål för högtalaren i flaskan.
  2. Borra monteringshålen för de självgängande skruvarna. Fasomformaren kommer antingen att vara en öppen hals eller hål som dessutom borras med en mindre krona för en bit plaströr.
  3. Häll tätningsmedel i hålen, installera högtalaren med förlödda trådar. Dra åt skruvarna. Du kan inte skruva dem "torra" i glaset - flaskan kommer att spricka och flyga isär.

Använd inte härdat glasflaskor - det kan inte bearbetas och kommer omedelbart att brytas i små kubikfragment med tråkiga kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från hörlurar

En hörlurskolumn är ett alternativ där någon modern högtalare används istället för ett dynamiskt huvud, som inte är utformat för en anständig volym på stort avstånd från lyssnaren. Hörlursutrymmet är drastiskt begränsat för att rymma förstärkaren och batteriet. I en sådan kolumn används en bit av samma PVC -rör. När kolonnen är passiv accelereras emellertid processen kraftigt. Steg-för-steg-instruktionerna är följande.

  1. Ta isär hörlurarna och ta bort huvuden med membran från dem.
  2. Sätt i högtalarna på plats. Högtalaren väljs så tunn och platt som möjligt.
  3. Anslut ledningarna som tidigare levererade RF -spänning till membranhuvudena.
  4. Fäst högtalarna med självgängande skruvar.
  5. Stäng (om möjligt) maskinsatserna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att göra hörlurar till högtalare om de från början var tillräckligt stora - de täckte öronen helt. Om högtalarna inte sätts i helt, stäng inte, använd sedan en motsvarande ersättning, tillverkad enligt följande.

  1. Ta bort membranhuvudena från hörlurarna.
  2. Skär hål i plast- eller kartongglasets botten som är något mindre i diameter än huvuden själva.
  3. Sätt in och limma membranen.
Bild
Bild

Detta alternativ är mycket enkelt att tillverka. Nackdelen är att ljudvolymen inte är mer än 30 decibel. Detta ljud är jämförbart med en radiosändare, det används i rum där det är lite buller från utsidan.

Sådan akustik är mer komisk - de är inte avsedda för professionellt bruk. Fullfjädrade högtalare behöver högtalare. Om det inte var möjligt att sätta in små högtalare istället för hörlursmembranen, den redan bekanta cylindriska strukturen är lämplig som grund.

  1. På baksidan av hörlurarna, skär ett hål för magneten på högtalarens baksida . Hålet ska vara mycket större än själva magneten - endast sidostödsstrukturen kommer att vara kvar från hörlurshuset. Hörlurens bakre (yttre) vägg skärs av helt.
  2. Limma med varmt lim eller "Moment-1 " öronsnäckan med en nyskuren bit PVC -rör.
  3. Placera strömförsörjningen (eller litiumjonbatteriet med flottörkontroll) och förstärkaren inuti röret . Du får en aktiv kolumn.
  4. Gör på samma sätt en bas för en annan hörlur, placera högtalaren i den . Resultatet är en passiv högtalare. I stereon är bara en av högtalarna aktiv.
  5. Ta bort ljudkabeln från den passiva högtalaren , löd en vanlig 3,5 mm plugg till den.
  6. Skär i den aktiva högtalaren samma kontakt för att ansluta den passiva . Anslut en av förstärkarens stereoutgångar till den. Den andra - direkt till dynamiken i den aktiva högtalaren.
  7. Skär en annan kontakt i den aktiva högtalaren - för att ansluta en extern ljudkälla (till exempel en smartphone), anslut den till förstärkarens stereoingång.
  8. Anslut strömförsörjningen till ingången för den på förstärkaren.
  9. Kontrollera att alla delar och enheter är ordentligt fastsatta , stäng båda högtalarna med en täckplugg.
Bild
Bild

Om högtalarna drivs av ett batteri, istället för strömförsörjningen, anslut batteriet till urladdningskontrollen och själva styrenheten till förstärkarens strömuttag. Anslut laddningskontrollen till batteriet genom att skära kontakten i den aktiva kolumnens runda väggar. Om du behöver en trådlös anslutning köper och installerar du ett Bluetooth -ljudkort i den aktiva högtalaren.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

  • Före slutmonteringen av högtalarna, testa deras arbete, nämligen ljudkvaliteten . Den måste matcha den beräknade. Utför en akustisk beräkning av rummet.
  • Lödning, montera elektronik endast när strömmen är avstängd: detta kommer att förhindra att det misslyckas om lödkolven av misstag vidrör två eller flera tunna ledningar i närheten.
  • Du kan förbättra ljudet genom att använda en ljudlabyrint istället för en fasomvandlare . Var uppmärksam på strukturerna där denna labyrint är. Den är gjord av fragment av en kabelbox eller ytterligare partitioner inuti.
  • Det är klokare att ta sig tid och använda material, komponenter för bättre system . Oavsett om du är en audiofil eller inte, kommer bra ljudkvalitet för minst (10 gånger mindre) pengar att löna sig med ränta. Kolumnerna kommer att fungera i mer än ett dussin år.
  • Välj märkeshögtalare, akta dig för förfalskningar .
  • En förstärkare, till skillnad från en bra subwoofer, kostar upp till 100 gånger mindre . Under de senaste 20-25 åren har UMZCH-chips sjunkit i pris. Välj en förstärkare beroende på högtalarens effekt - både den och högtalaren bör matchas.
  • Var noga med att fixa en massiv radiator på den kraftfulla förstärkarmikrokretsen . Annars stängs förstärkaren av efter att ha arbetat i 40 sekunder eller en minut tills mikrokretsen svalnar till rumstemperatur.
  • Fyll de fria ytorna på insidan av varje pelarvägg med dämpande material - det kommer att bli av med resonans. Spjället är endast lämpligt för högtalare utan basreflex.
  • I icke-standardiserade kolumner (från en flaska, ett däck, en rund låda under allt) en passiv radiator - en högtalare med två diffusorer hjälper till att höja nivån på låga frekvenser något.
  • Om ekonomin tillåter det, använd hornhögtalare: de skapar effekten av lyssnarens närvaro i rummet, och överför inte bara ljud av hög kvalitet. Bakom dem finns en sammansatt ljudhögtalare, där en vanlig lågfrekvent subwoofer används-och flerkanaliga satelliter är anslutna till olika högfrekventa utgångar.
  • Efter montering av kolonnen, gör dess yttre finish - det kommer att passa in i rummets design.

Rekommenderad: