DIY Minitraktor 4x4 (32 Bilder): Ramstorlekar För Hemlagade Modeller. Hur Gör Man En Klassisk 4x4 -paus Enligt Ritningarna?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Minitraktor 4x4 (32 Bilder): Ramstorlekar För Hemlagade Modeller. Hur Gör Man En Klassisk 4x4 -paus Enligt Ritningarna?

Video: DIY Minitraktor 4x4 (32 Bilder): Ramstorlekar För Hemlagade Modeller. Hur Gör Man En Klassisk 4x4 -paus Enligt Ritningarna?
Video: DIY tractor plow water tanker science project || DIY creative ideas 2024, Maj
DIY Minitraktor 4x4 (32 Bilder): Ramstorlekar För Hemlagade Modeller. Hur Gör Man En Klassisk 4x4 -paus Enligt Ritningarna?
DIY Minitraktor 4x4 (32 Bilder): Ramstorlekar För Hemlagade Modeller. Hur Gör Man En Klassisk 4x4 -paus Enligt Ritningarna?
Anonim

Jordbruksarbete i trädgården, i trädgården kan glädja människor. Men innan du kan njuta av resultatet måste du jobba hårt. Hemmagjorda miniatyrtraktorer hjälper till att förenkla ditt liv och öka din produktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designfunktioner och dimensioner

Naturligtvis kan denna teknik också köpas i butiken. Men kostnaderna i detta fall är ofta oöverkomligt höga. Och det som är mest kränkande, för den största marken, där kraftfulla maskiner krävs, stiger inköpskostnaderna kraftigt. För de teknikintresserade kommer dessutom förberedelsen av en minitraktor 4x4 i sig att bli trevlig.

Men man måste komma ihåg att när man arbetar självständigt måste man noga tänka igenom alla nyanser. Det är ingen idé att göra designen sämre än på fabriksmodellerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först bestämmer de vilken typ av arbete som ska utföras på webbplatsen. Sedan väljs lämpliga bilagor, den optimala placeringen och metoderna för att fästa den bestäms. Det är vanligt att dela hemgjorda minitraktorer i samma delar som deras "butiks" motsvarigheter:

  • ram (den viktigaste detaljen);
  • flyttare;
  • kraftpunkt;
  • Växellåda och växel;
  • styrblock;
  • extra (men inte mindre viktiga) delar - koppling, förarsäte, tak och så vidare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är de flesta delarna från vilka hemlagade minitraktorer är monterade färdiga från annan utrustning. Kan användas som grund för både bilar och andra jordbruksmaskiner. Men antalet möjliga kombinationer av komponenter är inte så stort. Därför är det vettigt att fokusera på färdiga kombinationer av delar. När det gäller dimensionerna väljs de efter eget gottfinnande, men så snart dessa parametrar har fastställts i ritningen blir det extremt ovarsamt att ändra dem.

De flesta experter tror att det är bäst att använda en struktur med en brytram. Och erfarna hantverkare föredrar detta alternativ. Bakomgående traktorer tas som grund.

Trots sin uppenbara volym är dessa minitraktorer ganska effektiva och fungerar mycket bra. Det viktigaste är att varje komponent placeras på sin strikt utsedda plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Ramar är ofta gjorda av traverser och spars. Spars själva består av kanaler och stålrör. Tvärstänger är gjorda på ett liknande sätt. I detta avseende är förberedelsen av en minitraktor inte mycket annorlunda. För motorer gör alla versioner som är tillräckligt kraftfulla.

Men fortfarande tror proffs på det Det bästa alternativet är en fyrtakts vattenkyld dieselmotor . De sparar både bränsle och är mer stabila i drift. Växellådor och överföringslådor, liksom kopplingar, tas ofta från inhemska lastbilar. Men man måste komma ihåg att de enskilda komponenterna måste anpassas till varandra. För detta ändamål måste du använda en hem svarv eller vända dig till proffs.

Broarna är hämtade från gammal motorteknik nästan oförändrad. Ibland förkortas de bara lite. I detta fall används metallbearbetningsutrustning. Hjul tas dock ibland bort från bilar, deras diameter måste vara minst 14 tum (för framaxeln).

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att installera mindre propellrar hittar bönderna ofta minitraktorn sjunka i marken. Om underredet är för stort försämras manövrerbarheten. Hydraulisk servostyrning hjälper till att delvis kompensera för denna nackdel. Om man ska ta bort det från gamla bilar eller göra det själv - det är upp till befälhavaren att bestämma. När det gäller förarsätet, även om det är valfritt, är det ett mycket viktigt element.

Om en gammal bakomliggande traktor läggs till grund, kan du ta den färdiglagad:

  • motor;
  • Kontrollstation;
  • kopplingssystem;
  • hjul och axelaxlar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men ramen från den bakomliggande traktorn kan bara bli en integrerad del av minitraktorramen. När du använder den måste du se till att fästena för motorn och växellådan är klara. Om en motorodlare läggs till grund, vägrar de från en kraftfull ram, och det räcker med ett 10 cm fyrkantigt rör. Företräde ges till en fyrkantig form eftersom minitraktorer i hemmet ofta kör på dåliga vägar. Ramens storlek väljs utifrån storleken på de andra delarna och deras vikt.

En enkel typ av växellåda innebär användning av en remkoppling monterad på växellådan. I en mer komplex version överförs vridmomentet med hjälp av kardanaxlar. Konsumenten har dock inget val - allt beror på motorns egenskaper och hjulformeln. Om en effektiv brytram används måste du i alla fall installera propelleraxlar. Man måste komma ihåg att det är svårt att göra det själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Management skapas enligt ett standardschema, de tar bara delar från vilken bil som helst. Eftersom belastningen på ratten vid användning av en minitraktor är mindre än för en personbil kan du säkert sätta in begagnade delar. Att säkra kolonnen, spetsarna och andra komponenter är exakt samma som på en bil. Men dragstängerna förkortas något för att matcha det smalare spåret. För att arbeta behöver du därför:

  • Vinkelslip;
  • skruvmejslar;
  • skiftnycklar;
  • roulett;
  • svetsare;
  • hårdvara.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Den hemlagade minitraktorn av en paus är en slags klassiker i en liknande teknik. Därför är det värt att börja recensionen med honom. Det finns tre olika alternativ för hur man implementerar ett sådant schema:

  • använd en bakomliggande traktor och sätt fabriksramen på den;
  • montera produkten helt från reservdelar;
  • ta den bakomliggande traktorn som grund och komplettera den med reservdelar från ändringssatsen.

Det är oerhört viktigt att förbereda ritningar innan arbetet påbörjas. I avsaknad av arbetslivserfarenhet och teknisk ritning är det bättre att vända sig till proffs. Färdiga system som distribueras över Internet kan inte alltid garantera ett optimalt resultat. Och deras utgivare, särskilt webbplatsägare, är inte ansvariga. En gångjärnslänk måste finnas mellan ramdelarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Motorn är i de flesta fall placerad framför. För tillverkning av ramen används vanligtvis kanaler från 9 till 16. Endast ibland används kanal nummer 5, men den måste förstärkas med tvärbalkar.

Kardanaxlar används ofta som gångjärnslänk på en minitraktor med en brytande ram. De tas bort från GAZ-52 eller från GAZ-53.

Experter rekommenderar att man installerar fyrtaktsmotorer på hemlagad utrustning. Effekt 40 liter. med. tillräckligt för att lösa de flesta ekonomiska problemen. Motorer tas ofta från Moskvich och Zhiguli -bilar. Men du måste vara uppmärksam på utväxlingen. Du måste också ta hand om effektiv kylning. Motorer som inte kyls väl kommer att tappa kraft och deras delar slits snabbt. För att göra överföringen är det lämpligt att använda de som tas bort från lastbilarna:

  • kraftuttagsaxel;
  • växellåda;
  • kopplingssystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men i färdig form fungerar alla dessa delar inte för en minitraktor. De kommer att behöva förbättras . Kopplingen och motorn är endast korrekt anslutna med en ny korg. Det bakre svänghjulssegmentet måste förkortas på maskinen. Ett nytt hål måste stansas i mitten av denna knut, annars fungerar inte sprickan. Framaxlar tas från andra bilar i färdig form. Att tränga in i deras enhet rekommenderas inte. Bakaxlarna bör dock förbättras något. Moderniseringen består i att förkorta axelaxlarna. Bakaxlarna fästs på ramen med 4 stegar.

Storleken på hjulen på en minitraktor som endast används för att flytta last bör vara 13-16 tum. Men när det är planerat att utföra ett brett utbud av jordbruksarbete är det nödvändigt att använda propellrar med en radie på 18-24 tum. När det bara är möjligt att skapa en alltför stor hjulbas, bör hydraulisk servostyrning användas. En hydraulcylinder är en enhet som inte kan tillverkas med egna händer. Det enda sättet att få den här delen är att ta bort den från onödig utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bibehålla arbetstrycket på önskad nivå och cirkulera en tillräcklig mängd olja måste du installera en pump av växeltyp.

Det är viktigt när man gör en fraktur att ansluta växellådan med hjulen monterade på huvudaxeln. Då blir det mycket lättare att hantera dem.

Förarstolen tas från personbilar och behöver inte ändras. Ratten är placerad för att inte vila mot den med knäna.

När man monterar styrsystem är det nödvändigt att se till att alla har fri tillgång . En paus av hög kvalitet, även om den är monterad av gamla reservdelar, bör producera upp till 3000 varv per minut. Den lägsta hastighetsgränsen är 3 km / h. Om dessa parametrar inte anges måste du byta minitraktorn efter testkörningen. Justera vid behov transmissionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter noterar att alla drivhjul, om möjligt, bör ha separata växellådor och hydrauliska fördelare med 4 sektioner. Denna lösning gör det möjligt att överge installationen av kardanaxlar och användning av differentialer på bakaxlarna under montering. Minitraktorn kan bara laddas efter framgångsrik inkörning. I många fall är miniatyrtraktorer tillverkade av Niva -komponenter. I detta fall sekventiellt:

  • montera ramen;
  • sätta motorn;
  • montera växellådan;
  • häng upp rattstången;
  • fixering av hydrauliska komponenter och hjul;
  • utrusta bromssystemet;
  • sätt sätet och lastboxen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det klassiska tillvägagångssättet för ramens placering baserat på "VAZ 2121" innebär en helsvetsad struktur . Det är relativt enkelt att göra det. Men manövrerbarheten hos ett sådant system är inte stor, vilket märks särskilt när minitraktorn svänger eller kör över grov terräng med en last i ryggen. Därför är den ökade komplexiteten hos sprickanordningen fullt ut motiverad av den höga längdförmågan och minskningen av svängradien.

Tvärelementen fungerar som förstyvningar. Längsgående spars placeras på ett sådant sätt att en stel stållåda bildas. Det är nödvändigt att tillhandahålla fästen, fästelement, utan vilka kroppen kommer att röra sig oförutsägbart. Ett par halvramar svetsas ihop. En detalj på 0, 6x0, 36 m är placerad på baksidan och 0, 9x0, 36 m framför. Kanalen med den åttonde storleken tas som grund. Ett par rördelar läggs till den främre halvramen. Dessa sektioner gör att motorn kan installeras. På den bakre halvramen placeras ett metallställ med en tjocklek av 0, 012 m. Ett liksidigt hörn används för att förstärka det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakom stället svetsas ett rektangulärt block, vilket blir en bakre dragkrok för hjälpverktyg. Och på den främre halvramen är en stödplattform för sätet monterad ovanpå. Stålgafflar måste svetsas till de centrala delarna av båda halvramarna. Ett nav är installerat framför, avlägsnat från bilens framhjul. Då kommer den att röra sig i två plan.

Du kan också använda delar från "Zhiguli". Motorn är hämtad från en mängd olika modeller i denna serie. Den främre upphängningen måste förstärkas och kraftverket placeras under förarsätet. Motorn måste täckas med ett hölje. När ritningarna förbereds måste den exakta platsen för bränsletanken anges. För att spara pengar måste du använda en kortare ram, men när du förkortar den får du inte glömma brytningen av bron.

Hemmagjorda minitraktorer med Oka-motorn fungerar också bra. Om du monterar en sådan enhet enligt schemat får du en kompakt produkt. Ett exakt diagram behövs också då för att bestämma behovet av kanaler, hörn och fästelement. Sitsen är gjord av valfritt föremål. Framaxeln är gjord av stålstänger med en minsta tjocklek på 0,05 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Oavsett nyanser i designen och de utvalda modellerna måste arbete med en minitraktor utföras med försiktighet. Varje gång innan du startar det är det nödvändigt att inspektera alla delar av maskinen, kontrollera deras lämplighet. Först och främst bör bromssystemets användbarhet bedömas. Stopp görs endast vid låg hastighet och motorn kan stängas av endast när kopplingen trycks ned och bromsen gradvis släpps. Ett nödstopp görs endast i en nödsituation.

Både föraren och passagerarna kan bara åka i anpassade säten. Luta dig inte på dragstängerna. Att köra på sluttningar är endast tillåtet vid minsta hastighet. Använd inte minitraktorn om motorn, smörjsystemet eller bromsarna läcker . Du kan bara montera alla tillbehör på standardfästen.

Rekommenderad: