DIY-bord För Geringssåg (16 Bilder): Hur Man Gör Ett Rullstativbord Enligt Ritningarna? Funktioner Av Hemlagade Modeller

Innehållsförteckning:

Video: DIY-bord För Geringssåg (16 Bilder): Hur Man Gör Ett Rullstativbord Enligt Ritningarna? Funktioner Av Hemlagade Modeller

Video: DIY-bord För Geringssåg (16 Bilder): Hur Man Gör Ett Rullstativbord Enligt Ritningarna? Funktioner Av Hemlagade Modeller
Video: Ekbord 2024, Maj
DIY-bord För Geringssåg (16 Bilder): Hur Man Gör Ett Rullstativbord Enligt Ritningarna? Funktioner Av Hemlagade Modeller
DIY-bord För Geringssåg (16 Bilder): Hur Man Gör Ett Rullstativbord Enligt Ritningarna? Funktioner Av Hemlagade Modeller
Anonim

Ett verktyg som är utformat för att skära alla typer av material och ytor i en specifik vinkel kallas en geringssåg. Det används vid bearbetning av trä, kakel, plast, samt metall och många andra byggprodukter.

När man arbetar med ett så tungt verktyg kan konstruktionsuppgifter underlättas mycket med hjälp av ett dedikerat geringssågbord. I produktionen kan du helt enkelt inte klara dig utan detta, men hemma, till exempel i ett garage eller verkstad, kan du göra ett sådant bord med dina egna händer om du använder ritningar. Detta verktyg fungerar som en bas för positionering av sågen och gör det lättare att hantera och skära material.

Bild
Bild

Beskrivning av den tillverkade produkten

Geringsbordet är en horisontell bas på vars skärelement är placerad och fixerad. Denna struktur är vanligtvis gjord av metallprofiler, hållbar plast och robusta träplankor. Tillsammans ger dessa material en stark, stabil skärposition och användarvänlighet för sågen, särskilt vid skärning av långa material.

Baserat på längden på rören eller brädorna som du planerar att såga måste bordet vara av en viss storlek. Därför, för en bekväm skärning, görs ett sådant verktyg ofta glidande, men du kan stanna vid en permanent modell.

Bordet kan vara stillastående eller, med installation av ytterligare hjul, bärbart, men under alla omständigheter måste ytan stå stadigt på golvet och inte röra sig under bearbetningen av produkter.

Bild
Bild

Förbereder att göra ett bord

Alla typer av sådana bord finns i järnaffärer, från de billigaste till de största professionella, men det finns situationer när det inte är möjligt att köpa den här produkten. Det är i sådana fall som en hemgjord arbetsbänk bör göras för ett sådant verktyg.

Först och främst måste du överväga flera viktiga punkter när du gör ett bord:

  • val av ett bekvämt ledigt utrymme för uppställning av bordet;
  • obligatorisk installation av ett fäste för stationär placering av verktyget;
  • storleken på det bearbetade materialet för deras framgångsrika placering;
  • typen och måtten på själva geringssågen, som kommer att installeras på bordet.

Nästa steg blir analys och implementering av ovanstående punkter, eftersom framgångsrik tillverkning av tabellen direkt beror på detta. Efter att ha studerat instruktionerna för att sätta ihop bordet, förbereda ritningarna samt nödvändiga byggmaterial kan du säkert börja huvuddelen av hela arbetet.

Bild
Bild

Vi monterar bordet med våra egna händer

En uppsättning av ett verktyg kan villkorligt delas in i arbete med flera delar av det. Dess huvudkomponenter inkluderar en ram, sidoförlängningar, sidostopp, tryckplattor och en basplattform för sågen.

Låt oss ta en titt på varje del i viktordning.

Ram

Produktens ram är bäst tillverkad av en metallprofil (aluminium eller stål), och dess sektion väljs vanligtvis från det befintliga sortimentet i butiken. Ramens dimensioner, som grundläggande för bordet, bestäms av det fria utrymmet runt, skärelementets dimensioner och produkttypen (inte rörlig eller mobil).

I enlighet med måtten på sågen du överväger läggs nivån på den nedre linjen för den potentiella skärningen och möjligheten att ändra sågens läge på sängen i ramstrukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sidoförlängningar

Under interaktion med särskilt skrymmande material i bordet tillhandahåller de installation av sidoförlängningar av metall, en hållbar plastplåt eller trä. Efter avslutad bearbetning, på grund av deras design, sänks de på sidorna av installationen.

Du kan göra en modell inte med utdragbara, men infällbara tillägg, till exempel på en hylla inuti bordet.

Bild
Bild

Sidostopp

För att underlätta fräsningsprocessen fixeras parallella sidostopp på ett hemlagat bord.

Ofta är de gjorda av brädor och plast, men vi rekommenderar att du använder metallhörn med spännelement som stopp.

Med deras hjälp fästs hörnen på arbetsbordet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tryckplattor

En metallprofil väljs som tryckplattor på bordet och utrustad med en anordning för styv fixering med ytan. Plattorna installeras enligt följande: ett element placeras under arbetsytan och det andra är ovanför det. Därefter dras den bultade anslutningen åt och pressar ihop materialet tätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågmontering

Efter att ha monterat metallramen och monterat förlängningarna, stopparna och tryckplattorna kan du gå vidare till det sista steget. Installation av en geringssåg består i att placera den på basplattformen och fästa delarna med skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillförlitlighetskontroll

Det sista steget är att kontrollera gerningsbordets integritet och övergripande tillförlitlighet.

Se till att sängen står stilla, rullstativet om det finns ett och att någon annan svängmekanism fungerar korrekt och att sågen inte har några svårigheter att såga när den är inkopplad.

Den övergripande tillförlitligheten i tabellen bedöms genom försöksarbete.

Bild
Bild

Ytterligare säkerhetsåtgärder

Var uppmärksam på följande punkter.

  • När du gör ett bord med dina egna händer, välj endast material av hög kvalitet.
  • Att hålla din arbetsplats och din omgivning städad minskar risken för skador av olika slag.
  • Det är nödvändigt att regelbundet kontrollera tabellen för obalans och eliminera den. Det är också viktigt att kontrollera att sågen sitter ordentligt innan arbetet påbörjas.
  • Placera inte händerna nära skärbladet vid bearbetning av föremål.
  • Använd skyddsglasögon för att undvika ögonspån.
Bild
Bild

Geringsbordet ser ut som en lätt och kompakt struktur - ett metallprofilstöd utformat för bearbetning av träprodukter, balkar, paneler och rör. En sådan produkt är grunden för interaktion med en geringssåg både i produktionen och hemma.

Du kan enkelt göra det här verktyget själv, även på landet eller i en verkstad, enligt instruktionerna och med hjälp av ritningarna.

Rekommenderad: