Handtag: Längd Och Diameter På Handtag För Kratta Och Spade. Hur Man Planterar Ett Teleskophandtag? Tillverkarnas Betyg

Innehållsförteckning:

Video: Handtag: Längd Och Diameter På Handtag För Kratta Och Spade. Hur Man Planterar Ett Teleskophandtag? Tillverkarnas Betyg

Video: Handtag: Längd Och Diameter På Handtag För Kratta Och Spade. Hur Man Planterar Ett Teleskophandtag? Tillverkarnas Betyg
Video: The RAH! Handle Back-Saving Ergonomic Grip for Shovels and Other Tools 2024, Maj
Handtag: Längd Och Diameter På Handtag För Kratta Och Spade. Hur Man Planterar Ett Teleskophandtag? Tillverkarnas Betyg
Handtag: Längd Och Diameter På Handtag För Kratta Och Spade. Hur Man Planterar Ett Teleskophandtag? Tillverkarnas Betyg
Anonim

Handtaget är en väsentlig del av alla handverktyg, vare sig det är en hammare eller en spade. Trots den enkla enkelheten och opretentiösheten i denna detalj beror mycket på den. Ingen brukar uppmärksamma en obetydlig detalj, men så snart handtaget lossnar, visar sig vara kort eller för långt, så snart det uppstår knäckar eller sprickor på det, blir det ett allvarligt hinder för arbetet.

Bild
Bild

Vad det är?

Trähandtaget är en nödvändig del av de flesta moderna handverktyg för att manipulera det. Som en del av hammare eller axlar tillåter handtaget full användning av vikten av verktygets arbetsdel, accelererar den och skapar en spak, utan vilken verktyget inte skulle kunna utföra arbete alls. Träelementet skapar samma effekt för spadar, krattor, hål, ljungar eller höghöjder.

Folk kom på idén att klippa för minst 100 tusen år sedan. Så, i stället för handhållna stenhackare och skrapor, dök mer avancerade yxor, spjut och andra sammansatta verktyg för arbete och jakt upp. Fördelen visade sig vara uppenbar och gjorde att uppfinningen kunde sprida sig snabbt i den antika världen. Stenen, fäst vid handtaget, kan göra mycket mer krossningsarbete vid stötar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många träbearbetningsföretag tillverkar relativt billiga verktyg . De används för alla typer av trädgårdsredskap. Kraven på ett modernt träskaft dikteras av de regler som utvecklats under årtusenden: styrka och bekvämlighet.

Träprodukter tillfredsställer helt dessa kvaliteter. På 1900 -talet började aluminium och plast användas för tillverkning av verktygshandtag. Sådana produkter är ganska lätta och lätta att använda, men de är makalöst dyrare än trä, dessutom kan de inte repareras. För tillverkning av trästicklingar används lövträ. Knutar, sprickor och röta är inte tillåtna. Harts- och fibröst barrträ är inte lämpligt för sådana produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktens yta bearbetas så att det inte finns flis, oegentligheter och sprickor som kan gnugga majsen . Ofta lackas produkten. Lagerets dimensioner beräknas beroende på ett antal faktorer: belastning, lätthet, styrka, bekvämlighet. Längden på sticklingarna är inte heller densamma. Det bestäms inte bara av instrumentets natur, utan också av tillväxten hos den som kommer att arbeta med det. I tvärsnitt har sticklingar olika former. För spadar och andra trädgårdsredskap är den gjord rund, och för yxor, slägga och hammare väljs formen med hänsyn till att verktyget ska vara klart placerat i handen. Ibland används ett skaft med ett fyrkantigt tvärsnitt.

För många trädgårdsredskap är det klassiska raka handtaget lämpligt, men för vissa spadar (spade och snö) används böjda handtag (ibland med ett extra handtag i slutet). Oftare säljs sådana produkter redan med ett färdigt aluminiumhandtag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland måste du göra skärningen själv, till exempel om standarden är trasig och du inte vill skjuta upp arbetet . För att bearbeta arbetsstycket behöver du ett visst minimum av snickeriverktyg: en hacksåg, en hammare, en yxa. I särskilt brådskande fall räcker det med en yxa och du kan naturligtvis inte klara dig utan en spik. Med en sådan uppsättning kan du göra en ganska grov ersatz för en spade eller kratta.

Om det krävs ett element som är nära i kvalitet till vad industrin producerar, behöver du förutom de nämnda verktygen en cirkulär, ett plan, sandpapper, lack för trä, en skruvmejsel och en självgängande skruv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sekvensering

  • Det är nödvändigt att plocka upp ett material (bräda eller platta) i tjocklek något tjockare än diametern som kommer att sättas in i verktygshållaren. Det är önskvärt att arbetsstycket torkas väl.
  • Cirkelsågen hjälper dig att klippa rätt storlek.
  • Hyvlan tar bort de största oegentligheterna, knutarna etc.
  • Gradvis rakas kanterna av stången bort, genom att rulla bestäms bearbetningsgraden i olika delar av arbetsstycket.
  • Slipning med sandpapper är ett nödvändigt steg, om du måste arbeta länge kommer detta att rädda dig från skador på dina händer.
  • Arbetsstycket kan lackeras, även om detta steg är valfritt.
  • Arbetsstycket skärs av, dess arbetsände bringas till önskad diameter, förs in i tyllen och säkras med en självgängande skruv.

Bearbetningen av arbetsstycket kan inte bringas till den grad att det blir tunnare än verktygskroppen - då blir det omöjligt att använda produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Sticklingar för jordbruks- och trädgårdsredskap säljs året om, men särskilt många olika typer dyker upp i butiker under våren (före trädgårdsäsongen). Längden på sticklingar för de flesta trädgårdsredskap överstiger inte 120 cm - denna längd anses vara standard. Standard och vanligast är stjälken, rund i tvärsnitt.

Bild
Bild

Produkterna skiljer sig åt i tjocklek . Om diametern är nära 40 mm är detta ett spadehandtag. För en hacka används sticklingar med en diameter på 30 mm. Från sticklingar med en diameter på 35 mm görs en konstruktionsplugg som används för montering av stockstrukturer och timmerstugor. De med en diameter på 20-25 mm är lämpliga för en kratta eller kvast. Tunna, 20 mm i diameter, sticklingar används för att göra moppar, ibland görs en tråd vid arbetsänden av en sådan produkt för att installera en borste. De går också till tillverkning av gymnastikpinnar. För en fläta behöver du en längre produkt med en diameter på 30 mm. Ett speciellt handtag bör fästas på det, som är installerat vinkelrätt mot handtaget i nivå med klipparens bälte, om du placerar flätan vertikalt - det är det enda sättet att få ett verktyg som är mest bekvämt att klippa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare täcker sina produkter med PVC -film, vilket förlänger deras livslängd. En sådan beläggning är särskilt värdefull för moppsticklingar, som ofta kommer i kontakt med vatten och inte alltid hinner torka ut.

Rektangulära sticklingar upp till 130 cm långa produceras för det populära trädgårdsverktyget - Fokin plattskärare . Branschen tillverkar speciella trähandtag för yxor, hammare och kammare. Dessa produkter har speciella hållfasthetskrav. Det vanligaste materialet är också massiv björk. De två sista skiljer sig åt i storlek. Handtagets längd för en hammare överstiger inte 30 cm. Släggans handtag är mer massivt och kan vara från 50 till 80 cm långt. Det vanliga för dessa produkter är deras rektangulära tvärsnittsform.

Bild
Bild
Bild
Bild

Handtaget för yxan har den mest komplexa formen, som kombinerar ergonomi med elasticitet och styrka . Storleken på dessa produkter är också olika och beror på axelns storlek och vikt. För klyvmedel produceras långa, massiva axlar i förenklad form. För närvarande kan du hitta ganska dyra axlar till salu som har ett gummerat plasthandtag. Det är ganska bekvämt att använda en sådan produkt, men det kommer inte att vara möjligt att reparera dyr utrustning som är ur funktion. För bilister och turister produceras ett hopfällbart eller hopfällbart verktyg (axlar och spader) med lätta träskär.

Bild
Bild

Beroende på råvarans kvalitet och utförande kan sticklingar vara av högsta, första eller andra klass . Bättre kvalitet kännetecknas av frånvaron av knutar, kärnor och andra defekter. Spår av knutar är tillåtna på produkter av första klass. Andra klass, förutom knutar, kan kännetecknas av vissa deformationer: den kan böjas eller böjas. Det bästa materialet för att göra sticklingar är massiv björk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Sticklingar säljs i stora mängder, de tillverkas i en mängd olika typer av rester från träindustrin. Vissa tillverkare tillverkar dessa enkla produkter av specialtillagade råvaror.

Spadehandtaget är tillverkat i en standardlängd - 120 cm . Ibland finns det en längre - upp till 130 cm. Diametern på 40 mm väljs i enlighet med diametern på spaden som produceras av industrin. Vikten av en produkt tillverkad av ett torkat ämne är nära 1 kg. Lättare produkter med en diameter på 20 mm används för utrustning som upplever mindre stress och för tillverkning av gymnastikpinnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längden på sådana produkter kan vara från 35 till 110 cm . Produkter runda i tvärsnitt finns också i mindre diametrar: 10, 12, 14, 16 och 18 mm. Luckor är mer mångsidiga, deras längd varierar från 35 till 70 cm. Kvalitetskraven ökas i detta fall.

Släggans handtag har ett rektangulärt tvärsnitt och kan nå en längd på 80 cm. För hammare produceras korta rundade eller rektangulära sticklingar med en längd på högst 35 cm. Tjockleken på sådana handtag kan variera beroende på hur mycket vikt hammaren ska installeras på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Det finns många inhemska producenter av sticklingar, det är relativt enkelt att etablera denna produktion, det skulle bara finnas ett material - björkved. Alla mer eller mindre framgångsrika träindustrikomplex, och till och med små företag, har en verkstad eller verkstad för produktion av sticklingar. Deras produktion har också etablerats av några småföretag. Vissa enskilda entreprenörer, som har en egen tillverkningsmaskin, producerar framgångsrikt sticklingar i ett ganska stort antal. Huvudproduktionen är geografiskt koncentrerad till remsan av småbladiga skogar från centrala Ryssland till Altai.

I Sibirien är Taiga -företaget känt med verksamhet i Omsk . Specialiseringen av produktionen är just tillverkning av björksticklingar. Sortimentet är inte brett, men det är mycket efterfrågat: sticklingar för spadar, för hammare och släggor, penslar och moppar. Produkter finns också med PVC -beläggning. Specialister kan förbereda en beställning enligt individuella krav. Leverans av en grossistförsändelse av varor till vilken punkt som helst i Ryssland är möjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Yaroslavl -företaget "Heteria" är också specialiserat på sticklingar . Företaget producerar runda sticklingar med olika diametrar. Sortimentet av "Heteria" -produkter - sticklingar för spadar, krattor, moppar, mossor och kvastar. Både en konstruktionsdowel och en plugg produceras. Materialet är björk och asp. "Heteria" utvecklar framgångsrikt marknaderna inte bara i Ryssland, utan också i Vitryssland och Kazakstan.
  • Företaget "VectorRus" i Vologda producerar också sticklingar och handtag för trädgårds-, konstruktions- och metallbearbetningsverktyg. Denna tillverkares försäljningsvolymer förblir traditionellt höga och produkterna distribueras i Rysslands och Vitrysslands regioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konzar -företaget, baserat i Jekaterinburg, är välkänt i Ural . Det producerar ett stort antal björkhandtag och sticklingar, främst av cirkulärt tvärsnitt. Tillsammans med andra tillverkares produkter distribueras sticklingar i Ural -regionen, i västra Sibirien och Kazakstan. Tillverkning av träprodukter i färgad PVC -film - de så kallade europeiska sticklingar, som används för att utrusta moppar och penslar har fastställts.

Sticklingar produceras i alla europeiska länder. Känd ungersk tillverkare av trädgårdsredskap - Framaker KFT. Det tyska företaget Dienaturstambauer tillverkar rundvirke, sågat virke och sticklingar, inklusive PVC-belagda. I Harbin, Kina, producerar ett stort företag sticklingar och handtag med olika diametrar och former i kolossal skala.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer färdiga trästicklingar måste du först och främst vara uppmärksam på deras kvalitet. Priset på produkterna är lågt och besparingarna vid köp av en produkt av lägre kvalitet kommer inte att vara betydande, men konsekvenserna kan vara påtagliga: utrustningsbrott, förhårdnader, nötningar, splitter.

Alla produkter enligt GOST är indelade i tre kvaliteter:

  • den högsta - med en helt slät yta;
  • första klass kan ha upp till tre små (högst 3 mm) knop på produktens släta yta;
  • den andra klassen kan innehålla knutar upp till 7 mm i diameter.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en produkt måste du vara uppmärksam på produktens längd. Beroende på verktygets art kan stjälken vara från 120 till 140 cm. Spaden och trädgårdsgafflarna behöver som regel inte ett långt handtag. Det är bättre att utrusta en höjdgaffel för lastning av hö med ett handtag av maximal längd (i byar i mitten av 1900 -talet installerades tonfiskar upp till 4 meter långa för slåtterperioden). De kortaste sticklingarna har bärbara spadar, inklusive en liten infanteri (sapper) spade. Längden på björkskärningen överstiger sällan 35 cm.

Det bästa materialet för sticklingar och handtag i trä när det gäller förhållandet mellan pris och kvalitet förblir björk . Den är lätt, väl bearbetad, behåller sin elasticitet och hårdhet under lång tid. Vissa tillverkare tillverkar handtag av den dyrare askan och eken. Utan tvekan är en produkt av trä av dessa arter vackrare än björk, men ofta har den också större vikt. Samma nackdel observeras i bokprodukter. Det finns sticklingar från poppel och asp - de är starka och lätta nog, men till skillnad från björk blir de snabbt blöta och förlorar sina egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket svårt att avgöra om skärningen är gjord av tillräckligt torkade råvaror. Du kan kontrollera efter vikt. En rå eller podoprevny stjälk är alltid tyngre. I genomsnitt bör vikten av en normalt torkad produkt vara nära 1 kg.

Vad exakt ska inte vara på ytan av en bra skärning:

  • sprickor: både längsgående och tvärgående;
  • maskhål;
  • alla typer av flisning - spår av skärbearbetning;
  • chips och flingor är ett tecken på dåliga råvaror, det vill säga att stjälken var gjord av avfall;
  • ruttna (inklusive spår av mögel) - detta indikerar råmaterial av dålig kvalitet eller dåliga lagringsförhållanden.

Nyligen har ganska dyra universella metallsticklingar med justerbar längd dykt upp. Produkten kallas "teleskophandtag". Denna märkliga modell används för spadar eller borstar. Ett sådant verktyg är mycket bekvämt för bilister. Ett verktyg utrustat med ett sådant handtag passar alla personer - du behöver bara justera dess längd efter din höjd.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Det är inte svårt att korrekt plantera en spade på en förberedd stjälk

  • Den nedre delen måste vara konformad och regelbundet försöka med spaden. Handtaget får inte slingra.
  • För in handtaget i spadekronan till en längd av högst 15 cm. Överdriven kraft kan leda till deformation av spadekronan.
  • Fäst allt med en självgängande skruv eller på annat sätt. Så, att fästa med en bult kommer att kräva borrning av handtaget tillsammans med tyllen. Det är bättre att fixera handtaget med en självgängande skruv - det är lätt att byta ut det vid förlust eller brott.

Rekommenderad: