Plantera Ett äppelträd På Våren: Hur Man Korrekt Planterar En Planta I Sibirien Och Ural? Hur Man Planterar Ett äppelträd Med Ett Slutet Rotsystem I öppen Mark?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Ett äppelträd På Våren: Hur Man Korrekt Planterar En Planta I Sibirien Och Ural? Hur Man Planterar Ett äppelträd Med Ett Slutet Rotsystem I öppen Mark?

Video: Plantera Ett äppelträd På Våren: Hur Man Korrekt Planterar En Planta I Sibirien Och Ural? Hur Man Planterar Ett äppelträd Med Ett Slutet Rotsystem I öppen Mark?
Video: Hur man planterar ett äppelträd 2024, April
Plantera Ett äppelträd På Våren: Hur Man Korrekt Planterar En Planta I Sibirien Och Ural? Hur Man Planterar Ett äppelträd Med Ett Slutet Rotsystem I öppen Mark?
Plantera Ett äppelträd På Våren: Hur Man Korrekt Planterar En Planta I Sibirien Och Ural? Hur Man Planterar Ett äppelträd Med Ett Slutet Rotsystem I öppen Mark?
Anonim

På den gamla familjetomten planteras fruktträd sällan - troligen finns de redan. Men om platsen är ny eller på den gamla var tvungen att säga adjö till några träd, står ägarna inför uppgiften att plantera dem. Det mest önskvärda i detta fall är naturligtvis äppelträd. Hur man planterar dem på våren, varför det måste göras vid en viss period, vilka villkor, villkor och teknik att ta hänsyn till - allt detta måste läras av webbplatsens ägare innan man löser en till synes enkel uppgift att plantera äppelträd.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Förmodligen är det viktigaste pluset med vårplantering den tid som återstår för utveckling av en ung planta i en bekväm miljö. Frost är fortfarande väldigt långt borta, och det är de som är farliga för omogna träd. På hösten är risken att falla i frostens klor för ett mycket ungt träd mycket högre. Under våren, sommaren och hösten lyckas äppelträdet slå rot väl, bli starkare, växa rötter som tar upp allt väsentligt från jorden.

Trädet, kan man säga, kommer att bosätta sig på det valda stället, ackumulera tillräckligt med näringsämnen för vintern.

Bild
Bild

Det betyder att för regioner där vintrarna är kalla (och inte bara i Sibirien) är vårplantering mer relevant. Där jorden inte är den bördigaste är valet till förmån för våren också självklart . Dessutom är det på våren fördelaktigt att plantera de äppelsorter som inte uppvisar någon speciell frostbeständighet. Slutligen kommer träd som är 1-2 år gamla också att tåla vårplantering bättre.

Bild
Bild

Du bör också känna till nackdelarna med att plantera ett träd på våren

  • Du måste ha tid att plantera plantor innan knoppen bryter.
  • Om det finns lite fukt i jorden under en sommartorka, kommer tillväxten av nya rötter att bromsa, och trädets utveckling som helhet kommer att sakta ner, det blir mottagligt för olika sjukdomar och riskerar att dö.
  • Bevattningsschemat för plantor måste vara perfekt - kostnaden för ett misstag är mycket hög här.
  • Om vårens temperatur stiger kraftigt, slår solen bokstavligen ner, då kan det unga trädet bli bränt. Knappt blommande löv och skott kommer att utsättas för solens strålar.
  • Kvalitetsplantor, enligt erfarna trädgårdsmästare, är svårare att köpa på våren.
Bild
Bild

Det verkar vara en bra lista med nackdelar, men ett stort plus - tillgången på varma månader - kan täcka dem . Och för vissa regioner finns det inget val alls - bara våren och inget annat. Dessutom är det ganska inom trädgårdsmästarens makt att bli av med nackdelarna. Han kan välja optimal planteringstid, organisera vattning, bestämma en plats, förbereda plantor på hösten.

Bild
Bild

Tidpunkt

Rysslands territorium är enormt och klimatmässigt så heterogent att ett universellt svar inte kan undvikas.

Ju längre norr om bostadsområdet, desto kallare vintrar där (och längre), så höstlandningen kan till en början bli ett misslyckande.

Regioner och landningsdatum:

  • Nordvästra regionen (inklusive Leningrad -regionen) - från slutet av april till 10 maj;
  • söder om Ryssland - hela april;
  • Sibirien - första halvan av maj;
  • Ural - första halvan av maj;
  • Moskva -regionen - det andra decenniet i april.
Bild
Bild

Den exakta tidpunkten bestäms av lufttemperaturen: så snart den når en ihållande 12-15 grader Celsius under dagen kan du komma igång. Det är viktigt att jorden också tinar så att det inte är svårt att gräva ett hål (du måste gräva cirka 80 centimeter).

En planta som redan har blommat kan inte planteras, eftersom ett sådant exemplar nästan aldrig slår rot . Självklart är månkalendern också värd att nämnas. Många trädgårdsmästare pratar med honom. I kalendern kan du alltid hitta information om landningar för den aktuella perioden.

Bild
Bild

Urval och beredning av en planta

Förvärv av en planta på hösten är inte ovanligt och ganska motiverat. Och för att bevara materialet till våren kan träden skickas till källaren, läggas i lådor och strös med jord på rötterna.

Du kan gräva träd i trädgården, behålla en vinkel på 45 grader och sedan täcka med ett lager jord och torrt lövverk.

Bild
Bild

Nedan följer kriterierna för att välja plantor när du köper dem

  • Du bör fokusera på grundvattennivån i territoriet. Om grundvattnet är högre än 2,5 m, är medelstora eller lågväxande sorter av äppelträd att föredra. Om träden är höga kommer rötterna att gå djupt ner i marken, och de tål inte stillastående vatten.
  • Valet av plantor är att föredra i en lokal plantskola, där äppelträden anpassas till området och ympas.
  • Plantans stam bör vara slät, fri från repor och ansamlingar.
  • Biennala växter kommer att vara det bästa valet för plantering. Hos en tvååring sträcker sig 2 eller 3 sidoskott från huvudstammen.
  • Växtens rötter ska vara elastiska och deras längd bör vara cirka 40 cm. Roten kan dras något medan den börjar sträcka sig.
  • Om du kliar barken lite med nageln blir den grön.
  • Trädplantor med öppet rotsystem bör inte ha öppna löv.
Bild
Bild

Om träden ska transporteras måste de skyddas: linda upp rötterna med en mjuk fuktig trasa, täck med folie och dra försiktigt grenarna till stammen med tejp eller rep. Det är också värt att komma ihåg att huvudtecknet på en frisk planta är ett utvecklat rotsystem. En stor rot och en liten markdel är mycket bättre än den omvända andelen.

Bild
Bild

Krav på plats och mark

Äppelträd anses vara solälskande växter, och de gillar också att växa i högre höjder. För dem är det bättre att bestämma en plats där vatten inte kommer att ackumuleras och stagnera efter regniga dagar och smältande snö. På ett lågt beläget område, som kännetecknas av en nära förekomst av grundvatten, måste en konstgjord vall göras. Och först då plantera äppelträden.

På norra sidan bör den optimala lokaliseringen för äppelträd skyddas av något: ett hus, en ladugård eller ett staket

En plats med sumpig jord är inte alls lämplig, och branta sektioner är inte heller lämpliga.

Bild
Bild

När det gäller jordens sammansättning är det svårt att kalla dessa träd särskilt finkorniga . Det viktigaste är att dessa inte är saltmyrar, men platsen har redan passerat den nödvändiga cykeln av agrotekniska åtgärder. Korrekt vård av planteringen är också viktigt. Äppelträd rotar sig bäst av allt på lätt loam.

Bild
Bild

Tänk på jordalternativ för ett äppelträd och expertrekommendationer

  • Ler jord . Det anses vara ofruktbart och svårt. Ett år före den förväntade landningen på 1 kvm. meter av sådan jord, är det nödvändigt att tillsätta 50 kg flodsand, 15 kg sågspån, 0,5 kg släckt kalk, 15 kg gödsel, torv, kompost, humus. Och för att befrukta jorden bör gröna gödsel planteras: de klipps före blomning. En grop för ett äppelträd på sådan jord måste grävas mer än vanligt, och botten ska täckas med grenar och små stenar.
  • Torvjord . Det finns få näringsämnen på sådant land, även om allt är bra med vatten och syre (närmare bestämt deras passage) i torvområdet. Du kan gödsla jorden, till exempel med sågspån, gödsel, kompost. Om du inte bearbetar sådan jord kommer det att finnas ett överskott av fukt i den, du måste installera ett dräneringssystem.
  • Sand . Ett år innan du planterar plantor måste du hälla här: 50 kg lera, 15 kg humus, 0,5 kg kalk, 40 g kalium och 70 g superfosfat. Och detta är baserat på 1 kvm. meter. Den uppgrävda marken är planterad med gröngödsel, som på sommaren kommer att gå under avfasningen. Det är bättre att lägga lerig eller lerdränering i botten av planteringsgropen.
  • Lerjord . För att berika sådan jord behöver du 1 kvm. meter tillsätt 15 kg kompost, 40 g kaliumsulfat och 60 g superfosfat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om jorden är svart jord krävs inga tillsatser. Allt förarbete består bara i att lossa det översta lagret av jorden.

Bild
Bild

Hur man planterar ett äppelträd korrekt?

Att plantera i öppen mark innebär att förbereda jorden, om det behövs, och försöka att inte beräkna gropens storlek.

Förbereda och fylla gropen

Du kan göra ett hål på hösten, men om det inte fungerade, gör det åtminstone några dagar innan du planterar. Marken måste hinna sätta sig till sin nivå.

När man gräver ett hål kastas säkert det övre jordlagret åt sidan (med hänsyn till dess vidare användning).

Bild
Bild

Viktiga siffror:

  • gropens djup är 50-80 cm, och bredden kan nå 1 m, men inte mindre än 60 cm;
  • standardstorleken på landningsöppningen är 60x60 cm;
  • om ett prov med ett slutet rotsystem planteras, görs gropen 2-3 gånger större än själva behållaren;
  • ett dräneringsskikt måste läggas på botten av urtaget, vars tjocklek bör vara 10-15 cm (trasig tegel, krossad sten, småsten).
Bild
Bild

Det viktigaste är att inte lägga till kvävegödsel i jorden när du planterar ett äppelträd (våren är inte orsaken). Av någon anledning är denna åtgärd ett typiskt misstag för vårplantering.

Gödsel stimulerar naturligtvis vegetation, men tar bort styrka från rötterna. Och det är extremt farligt att störa utvecklingen av rötter.

Man tror att det inte är det bästa alternativet att lägga något gödningsmedel i planteringshålet. De ska appliceras i framtiden som en vanlig toppdressing.

Bild
Bild

Landningsteknik

Momentet att plantera plantor, även om det är en ansvarsfull åtgärd, eftersom äppelträdets överlevnadshastighet beror på det, men fortfarande inte skiljer sig i komplexitet.

Bild
Bild

Låt oss beskriva denna process steg för steg

  1. Fyll det grävda hålet med en lämplig bördig jord, och glöm inte att lämna en fördjupning som motsvarar storleken på plantans rötter.
  2. Om detta är en plantering av ett träd med ett öppet rotsystem, hälls en liten hög i mitten av planteringshålet. Om plantans rotsystem är stängt avbryts högen - växten skickas helt enkelt till gropen så att dess jordklump förblir intakt.
  3. Om en träpinne ännu inte har körts in på landningsplatsen för stöd är det dags att göra det.
  4. Plantan installeras i mitten av högen (om det finns en), och dess rötter rätas ner på sidorna. Rötter som sticker ut är ett allvarligt misstag.
  5. Om trädet ympas med ett öga ser platsen för just detta öga mot norr, platsen för snittet är i söder. Detta blir mer korrekt.
  6. Äppelträdets rötter är täckta med jord. Samtidigt måste trädet skakas så att det inte blir tomrum mellan rötterna.
  7. Det återstår bara att tampa jorden, med utgångspunkt från kanterna vid trädets botten. Detta slutför det första skedet av plantering.
  8. En rulle görs längs stammcirkelns diameter. Dess höjd är upp till 10 cm. Området inuti cirkelvalsen ska spillas rikligt med vatten (det tar cirka 3 hinkar vatten). Påfyllning görs så snart jorden absorberar föregående del.
  9. Plantan knyts med en fri knut till ett stöd med en mjuk garn och fixeras i önskat läge.
  10. Marken på denna plats lossas, den måste mullas med torv eller kompost. Endast nära äppelträdstammen är jorden inte utlagd, eftersom barken kan stödja, vilket är full av svampinfektion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är det inget svårt att landa. Även om nykomlingar är oroliga, eftersom de inte riktigt förstår hur de ska reagera på "oplanerade" situationer och problem med plantor.

Bild
Bild

Användbara tips

Experter delar det som vanligtvis händer "inte enligt planen". Här är några tips som även erfarna trädgårdsmästare kan hitta användbara.

Bild
Bild

Tänk på vad experter rekommenderar för plantering av äppelträd på våren

  • Om det märks att plantans rötter har torkat kan detta inte ignoreras. De måste blötläggas i vatten innan de planteras. Om rötterna bryts måste de skäras av. Med för långa rötter är det bättre att göra detsamma.
  • Plantan skärs omedelbart av efter plantering. Detta görs för att utjämna rotsystemet och den ovanjordiska delen av äppelträdet. Sådana åtgärder kan kallas återupplivning, eftersom plantering alltid är påfrestande även för det starkaste trädet.
  • För att äppelträdet ska rota framgångsrikt måste du kontrollera markfuktigheten. Du måste vattna marken 2-3 gånger i månaden. Och under extrem värme - 1-2 gånger i veckan.
  • Det finns en gammal teknik för att förstå behovet av att vattna ett äppelträd. Ett hål grävs bredvid trädet (på bajonetten i en spade). En handfull jord tas från dess botten. Om en jordklump sönderfaller krävs riklig och brådskande vattning.
  • Om en två- eller treårig planta ger en signalgröda behöver du inte glädjas. Blommor måste klippas av, eftersom trädet under det första planteringsåret bör lägga all sin kraft på anpassning, och inte på frukter.
  • Om köparen ser ett vackert och utåt friskt träd vid val av en planta i en plantskola, men med en höjd av mer än 1,5 m, är det bättre att kringgå ett sådant exemplar. Antingen var äppelträdet inte välskött, eller så var det "övermatat" med kväve.
  • Plantor med ett slutet rotsystem säljs i behållare. Ibland händer det att säljare lurar köparen. För att kontrollera om systemet definitivt är stängt måste trädet tas av stammen och skakas försiktigt. Om den sitter tätt är allt i sin ordning.
  • Om ett träd planteras i ett område med riskfylld jordbruk, bör man inte bara lita på dess naturliga motståndskraft och starka rothalsband. Det är bättre att plantera en sådan växt på någon form av höjd, så att dess chanser till framgångsrik anpassning ökar betydligt.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att memorera eller skriva ner alla dessa rekommendationer för att korrekt välja och plantera äppelträd i ditt område, samt undvika misstag som "kommer att dyka upp", kanske om några år, som kräver att du börjar allt från första början.

Rekommenderad: