Gräva Med En Spade: Hur Man Snabbt Gräver Ett övervuxet Område I Trädgården, Gräver Ett Hål Eller Gräv? Hur Gräver Man Frusen Mark Ordentligt?

Innehållsförteckning:

Video: Gräva Med En Spade: Hur Man Snabbt Gräver Ett övervuxet Område I Trädgården, Gräver Ett Hål Eller Gräv? Hur Gräver Man Frusen Mark Ordentligt?

Video: Gräva Med En Spade: Hur Man Snabbt Gräver Ett övervuxet Område I Trädgården, Gräver Ett Hål Eller Gräv? Hur Gräver Man Frusen Mark Ordentligt?
Video: Gräva i trädgården Episod 1 2024, Maj
Gräva Med En Spade: Hur Man Snabbt Gräver Ett övervuxet Område I Trädgården, Gräver Ett Hål Eller Gräv? Hur Gräver Man Frusen Mark Ordentligt?
Gräva Med En Spade: Hur Man Snabbt Gräver Ett övervuxet Område I Trädgården, Gräver Ett Hål Eller Gräv? Hur Gräver Man Frusen Mark Ordentligt?
Anonim

Bara vid första anblicken verkar det som att gräva med en spade är en ganska enkel process, men dock inte snabb. Men det är det faktiskt inte. Förekomsten av värkande förhårdnader och ryggont efter att ha arbetat med en spade är ett resultat av en kränkning av rätt grävningsteknik. Den här artikeln kommer att berätta om reglerna för att använda en spade och hur du snabbt gräver ett hål själv och många andra nyanser.

Bild
Bild

Rätt teknik

Det är nödvändigt att gräva korrekt åtminstone för att göra hela processen mycket enklare och snabbare.

Som barn har många sett hur man använder en spade. Grundrörelserna förblir desamma, men du måste vara uppmärksam på en huvudpunkt - du kan inte lyfta instrumentet med marken med dina handleder. Du måste försöka kroka änden av handtaget med armbågen och därigenom ge ytterligare en impuls, på grund av vilken belastningen på en persons rygg och leder kommer att minska. Efter denna enkla regel kan du gräva upp en stor grönsaksträdgård utan problem.

Under hela arbetsprocessen ska ryggen vara rak och tyngdpunkten vara i mitten, annars kan du vakna sjuk och svag på morgonen.

Bild
Bild

Positionen för den ledande handen kan växelvis ändras samtidigt som den nödvändiga balansen bibehålls

Denna teknik blir särskilt användbar och nödvändig för storskaligt och långsiktigt arbete, till exempel när det krävs att gräva en trädgård eller ta bort stora mängder snö under vintersäsongen.

Bild
Bild

Subtiliteter

Den viktigaste nyansen är rätt val av verktyget - du måste välja det själv. Om spaden är för stor och tung, är efterföljande ryggont och smärta i hela kroppen oundvikligt. Om skärets längd når armbågen när du sticker den i marken med cirka 20-25 cm, väljs den korrekt och för en persons höjd.

Verktygets bajonett ska vara skarp och välslipad för att lättare tränga in i jorden

Det är bäst att inte ta en fyrkantig spade, utan en rundad, eftersom det senare alternativet skär igenom marken bättre.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att bajonettens vinkel mot jorden under penetrationen är rak - allt beror på grävningens syfte . För att lossa jorden räcker det med 45 grader, grund penetration och rullningsrörelser. Rätvinkliga rörelser görs bäst när man gräver en dike eller ett hål.

De flesta spadar kan lätt slipas med grovt sandpapper. Det finns andra sätt att vässa en spade: med hjälp av en kniv och en rasp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gräver man upp ett övervuxet område?

Själva instrumentet spelar en viktig roll i denna fråga. Det är bäst att köpa en modell av titan och en icke-klassisk form, den så kallade mirakelspaden. Detta verktyg är perfekt för att lossa eller gräva upp jordlagret. Det är en järnram, på motsatta sidor av vilka det finns höjdgaller som är riktade mot varandra.

Funktionen för denna enkla enhet är följande: vissa gafflar tränger in i marken, och den andra är en spak för dem. Ramen fungerar som ett stöd för två par gafflar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lossa jorden med en mirakelspade på mycket mindre tid än ett enkelt alternativ . Dessutom är fördelen det faktum att när du lossar jorden på detta sätt kan du bli av med ogräs.

Av bristerna är det värt att notera följande punkt: en mirakelspade kan varken gräva ett hål eller bearbeta våtmarker.

Bild
Bild

Hur gräver man ett hål?

Denna speciella grävteknik används av soldater för att gräva skyttegravar snabbt och effektivt. De använder en kompakt spade.

Grunden för denna teknik är att du måste skära av jorden med en liten tjocklek - 3-4 cm vardera. Sådana små sektioner är lättare att gräva upp och kasta längre än en full fog av jorden.

Med en sådan teknik kan du arbeta i flera timmar och gräva mer än ett hål utan mycket trötthet.

All jord, inklusive lera och torv, lämpar sig enkelt för denna grävmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gräver man frusen mark ordentligt?

Det är ingen hemlighet att inhemska vintrar är ganska hårda, och marken, som de flesta vattendrag, fryser till ett betydande djup.

Det finns flera sätt att gräva ett hål ur frusen jord

  1. Den första och beprövade metoden är ganska enkel att använda, men det kan vara ganska tidskrävande. Innan du gräver måste du elda på platsen för gropen. Efter att ha väntat på att den ska slockna bör du börja gräva. Efter att det översta lagret har tagits bort måste du bygga eld igen redan i hålet och fortsätta gräva till önskat djup.
  2. En annan beprövad metod är användningen av en jackhammer. Om det inte är möjligt att köpa en jackhammer kan du hyra den. Med hjälp av en jackhammer räcker det med att bara ta bort det övre frysta skiktet på jorden, och sedan ska du fortsätta arbeta med en spade.
  3. Nästa sätt är att använda en hacka. Det är ett handhållet slagverktyg speciellt utformat för tuff och jämn stenig mark. Men en hacka ensam kommer inte att räcka - en spade behövs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den moderna marknaden för trädgårdsredskap erbjuder många olika modeller av spadar: trädgårdsarbete, konstruktion, lastning och lossning. Var och en av sorterna har sina egna karaktäristiska egenskaper som gör det här eller det där arbetet mycket enklare och snabbare.

Sammanfattningsvis bör det noteras att de flesta rekommendationerna och reglerna kan användas när du arbetar med en höjd. I vissa fall kan de också fungera som en spade, men med bara en skillnad: om spaden skär marken, är det mer troligt att pitchfork bryter av den.

Rekommenderad: