Grundgrop: Grävning Av En Dike, Funktioner Och Utvecklingsanordning, Vilken Storlek Ska Man Gräva Ett Hål Och Gräva Med En Grävmaskin

Innehållsförteckning:

Video: Grundgrop: Grävning Av En Dike, Funktioner Och Utvecklingsanordning, Vilken Storlek Ska Man Gräva Ett Hål Och Gräva Med En Grävmaskin

Video: Grundgrop: Grävning Av En Dike, Funktioner Och Utvecklingsanordning, Vilken Storlek Ska Man Gräva Ett Hål Och Gräva Med En Grävmaskin
Video: gräver upp stubbar med minigrävare 2024, Maj
Grundgrop: Grävning Av En Dike, Funktioner Och Utvecklingsanordning, Vilken Storlek Ska Man Gräva Ett Hål Och Gräva Med En Grävmaskin
Grundgrop: Grävning Av En Dike, Funktioner Och Utvecklingsanordning, Vilken Storlek Ska Man Gräva Ett Hål Och Gräva Med En Grävmaskin
Anonim

Grunden är basen som hela byggnaden vilar på. Det är därför det är nödvändigt att ta dess design extremt allvarligt. Du måste få råd från proffs, göra ett stort antal beräkningar, kontrollera och analysera allt. Ofta, för att spara pengar, gräver människor gropen på egen hand, men i sådana fall är det viktigt att förstå vad och hur man gör.

Grävning är det som kompletterar grundgropen . Men denna process tar sin början från beräkningarna, som går in i förberedande skede. Det inkluderar sökning efter specialfordon, inköp av nödvändiga verktyg, overaller och utrustning, val av ett team av arbetare (om det behövs). I varje steg är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt kvaliteten på det utförda arbetet, eftersom konstruktionens tillförlitlighet och säkerhet beror på det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dags för arbete

Nybörjare tänker ofta på vilken tid det är bäst att gräva en grundgrop. Det finns bara ett uppenbart faktum på ytan - det är inte värt att göra detta på vintern, eftersom det är extremt svårt att gräva den frysta marken. Detta betyder dock inte att alla andra årstider är lämpliga för arbete.

En bra specialist kommer att svara att det finns två lämpliga säsonger: sommar och höst . Du kan inte utföra sådana arbeten på våren. Vid denna tid på året börjar processerna för upptining av jorden, vilket leder till att en stor mängd vatten släpps ut, vilket måste pumpas ut. Följaktligen kommer extra kostnader att krävas för specialutrustning.

Att välja rätt säsong för att börja arbeta är ett bra sätt att spara pengar. Men om du fortfarande måste arbeta med våt mark, kom ihåg att det är nödvändigt att utrusta ett speciellt system för att avlägsna fukt (för detta ändamål byggs en dränering från grus).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Höstsäsongen är inte helt lämplig för denna aktivitet . Du kan bara arbeta i den första, varma delen. På senhösten börjar frosten redan, jorden beter sig instabilt - den fryser på natten, tinar under dagen. Detta kan sätta ett avtryck på arbetets framsteg och kvalitet.

Naturligtvis är det omöjligt att otvetydigt förbjuda att gräva en grundgrop under den kalla årstiden. Om det finns ett överväldigande behov av dess brådskande skapande är det möjligt. Men du måste ta hänsyn till att detta "nöje" kommer att kosta dig en och en halv till två gånger mer.

Om du vill göra en grundgrop för källaren eller för grunden av ett vanligt hus med egna händer måste du först och främst förbereda en ritning och en arbetsplan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Innan arbetet påbörjas måste du tydligt avgöra vilken typ av grundgrop du behöver gräva. Det beror på vilken typ av foundation.

Det finns flera parametrar som måste beaktas när man delar in grundgropar i separata kategorier:

  • förekomst eller frånvaro av backar, deras antal;
  • förekomst eller frånvaro av hörnfästen;
  • närvaron eller frånvaron av vertikala lutande väggar;
  • dike eller grundgrop (denna aspekt bestäms av typen av fundament - platta eller tejp).

Om du bygger en tejpfundament måste du gräva en gropgrav längs omkretsen, liksom på de platser där de bärande väggarna kommer att vara.

Om en grund planeras, som kallas en plattfundament (det vill säga huset kommer att ha en källare), måste gropen grävas runt byggnadens omkrets och på den plats där källaren är planerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är en lista över markarbeten som måste göras först:

  • bestämma vilken typ av jord på platsen som tillhör, gör en undersökning (detta är nödvändigt för att planera grundens djup);
  • att undersöka byggnadens tekniska egenskaper för att bestämma belastningen på fundamentet (alla detaljer som påverkar vikten beaktas maximalt, upp till takmaterialet);
  • beräkna gropens djup (denna typ av beräkning är bäst anförtros för proffs);
  • att analysera kategorin och tillståndet för det klimat som är karakteristiskt för en given remsa för att identifiera säsongsmässiga markrörelser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse och beräkning

Innan du börjar arbeta med att gräva en grop är det nödvändigt att beräkna dess längd och bredd. Naturligtvis beror de på själva byggnadens parametrar (dess längd och bredd), liksom på djupet av strukturens bas. Det finns en regel för att bestämma byggnadens storlek: fundamentets dimensioner bör vara 40 cm större än fasadens bredd och längd, eftersom en grund också behövs för fasaddekorationen. Därför måste du lägga till ytterligare 20 cm till storleken på varje sida.

Som redan nämnts beror storleken på gropen också på förekomstdjupet, eftersom i tvärsnittet bör gropen ha formen av en trapets . Detta beror på säkerhetsåtgärder. Väggarna (vid grävning av mark från gropen) måste ha sluttningar. Husets dimensioner, ökade med 40 centimeter, kommer bara att projiceras på den nedre delen av gropen. I detta fall bör toppen överstiga dessa dimensioner med ett belopp som är lika med djupet på sulan. Detta hjälper till att upprätthålla proportioner med väggarnas lutning på 45 grader. Detta görs för att skydda väggarna från att tappa jorden.

Bild
Bild

Nollnivån kommer att se ut så här: gropens dimensioner (längd och bredd) kommer att vara lika med husets dimensioner (längden respektive bredden), ökad med storleken på gropens djup. Gropens dimensioner på sulans nivå kommer att vara desamma som fasadens parametrar, ökade med 40 centimeter. Om sulan fördjupas med 0,5 m är det möjligt att inte följa denna regel, eftersom då gropens väggar kommer att vara vertikala.

För att bestämma ytan på sulan rekommenderas att dela upp den förberäknade lasten i ett visst markvärde och nivån på dess tillåtna belastning (dessa uppgifter erhålls genom en undersökning). Efter att storleken på grundgropen har beräknats är det möjligt att börja gräva den.

Processen att gräva en grundgrop är indelad i flera villkorliga arbetsstadier

  • Förbered en plats för grunden, ta bort 40 centimeter av matjorden.
  • Fukt pumpas ut, om det har bildats avlägsnas överskott av vatten från platsen.
  • Ta bort jorden (till det djup som beräknats tidigare). Om gropen är djupare än 125 centimeter, placeras speciella stödbalkar för att förhindra att jorden glider längs väggarna.
  • Ordna steg i gropen om markens djup är cirka 500 centimeter (det är bättre att överlåta beräkningen av stegets djup till en erfaren specialist).
Bild
Bild
Bild
Bild

Utveckling för olika typer av baser

Under tejptypen

Om konstruktionen av en bälte av fundament planeras, kommer gropen att vara en dike begravd i marken, vilket ger formning i dess inre del. Dimensionerna beräknas enligt följande schema: husets dimensioner (längd och bredd) ökar med 0,3-0,4 meter. Bredden på själva diket är summan av väggarnas bredd och ett gap på 0,5 meter, räknat på konstruktionen av formen. Det är viktigt att veta att storleken på diket måste vara minst en meter (det faktum att det minsta bandet är 0,4 meter beaktas).

Först skisseras måtten på den framtida gropen på marken efter att ha tagit bort markskiktet, som är 20-30 centimeter, för utjämning. De väljer den högsta vinkeln och börjar gräva (för hand eller med en grävmaskin), gå djupt ner i jorden längs omkretsen och kontrollera djupet med hjälp av stolpar.

Gropens väggar, begravda med mer än 0,5 meter, är förstärkta med sköldar på distanser, som tas bort efter installationen av formen. Den utgrävda jorden lagras i närheten för användning för återfyllning och dränering.

Bild
Bild
Bild
Bild

För fundament av platta

För denna typ av stiftelse gäller olika regler.

  • Vid grund penetration är dess parametrar lika med byggnadens fasad längd och bredd. Vid betydande fördjupning - summan av fasadens längd (bredd) och höjden på grunden.
  • Utvecklingen sker i steg: jorden avlägsnas i lager om 0,5 meter. Var och en av lagren är mindre än den föregående. Som ett resultat bör det finnas steg på väggarna med en höjd av 0,5 meter och en bredd på 25 centimeter.
  • Manuellt arbete används inte här, grävning sker med specialutrustning.

Det första steget är att ta bort ett 30 cm lager jord . Därefter appliceras gropens dimensioner på ytan. Längs dessa gränser görs en första utgrävning med ett djup av 0,5 meter. I detta fall avlägsnas jorden från den centrala delen till kanterna.

Från det första lagret går de vidare till nästa, minskar gränsen med 25 centimeter och så vidare - till botten av gropen. Den utgrävda jorden sorteras i sand och resten. Sanden lämnas för sängkläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under pelargrunden

I det här fallet gör du en liten gräv (upp till 0,5 meter) längs fasadens gränser. I botten skapas gropar för installation av pelare. De börjar ta bort jorden från platsen vid 20-30 centimeter, markera kanterna, riva av en 0,5 meters dike längs dem, göra gropar i botten. Med hjälp av stavarna kontrolleras djupet på ett standard sätt.

Om en pålfundament görs, så finns det inget behov av en grop. Brunnar borras i vilka högar sedan monteras. Gräva i det här fallet behövs inte alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Expertråd

Först och främst måste konstruktionen av gropen utföras i strikt överensstämmelse med de lagar och bestämmelser som finns i SNiP. De reglerar normerna för groparnas storlek för specifika typer av jord, etc. Allt arbete som utförs när man skapar en grop måste åtföljas av strikt iakttagande av säkerhetsåtgärder och tekniskt korrekta metoder.

Det är bättre att överlåta allt sådant arbete till proffs som har lämplig utbildning ., utbildning, erfarenhet och (vilket är viktigt) dokument som ger dem rätt att utföra relevant arbete. Men tyvärr gör livet sina egna justeringar. Det obestridliga faktum är att det oberoende genomförandet av byggnadsarbete gör att du kan spara betydande belopp för budgeten.

Denna situation har dock en baksida. När du bygger en grop på egen hand är det hög risk att göra misstag som kan vara oåterkalleliga. Det är bra om det bara resulterar i förstört material, bortkastade pengar och dåligt humör. Men felaktigt utförda byggnadsarbeten är en process som kan utgöra en direkt fara för människors liv och hälsa. Kontakta därför ett team av proffs om du inte är säker på dina förmågor.

Rekommenderad: