Hur Rotar Man Upp En Trädstubbe? Gör-det-själv-rotning På Landet Med En Traktor Och En Grävmaskin. Hur Tar Man Snabbt Bort En Stubbe I Ett Område Med En Vinsch?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Rotar Man Upp En Trädstubbe? Gör-det-själv-rotning På Landet Med En Traktor Och En Grävmaskin. Hur Tar Man Snabbt Bort En Stubbe I Ett Område Med En Vinsch?

Video: Hur Rotar Man Upp En Trädstubbe? Gör-det-själv-rotning På Landet Med En Traktor Och En Grävmaskin. Hur Tar Man Snabbt Bort En Stubbe I Ett Område Med En Vinsch?
Video: Ta bort stubbar själv med en Stubbskorsten det behövs 1 timmes arbetstid. https://stubbskorsten.se 2024, Maj
Hur Rotar Man Upp En Trädstubbe? Gör-det-själv-rotning På Landet Med En Traktor Och En Grävmaskin. Hur Tar Man Snabbt Bort En Stubbe I Ett Område Med En Vinsch?
Hur Rotar Man Upp En Trädstubbe? Gör-det-själv-rotning På Landet Med En Traktor Och En Grävmaskin. Hur Tar Man Snabbt Bort En Stubbe I Ett Område Med En Vinsch?
Anonim

Ganska ofta, hos dachas, krävs det att utföra ett sådant förfarande som att riva stubbar. Avverkade gamla träd lämnar ett grenat rotsystem, vilket orsakar allvarliga besvär vid plöjning av mark, byggnad och landskapsarkitektur. Att lämna dem utan uppsikt är helt enkelt farligt. Det är värt att lära sig mer i detalj om hur man rotar upp en stubbe, snabbt tar bort den på platsen med en vinsch, traktor, grävmaskin eller andra enheter från granskningen av alla metoder som är tillgängliga för sommarboende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Behovet av att rota upp en stubbe uppstår vanligtvis när sajten bara börjar utvecklas. Markfördelning innebär ofta tillhandahållande av ett tätt skogsområde. Efter nedskärningen återstår ett stort antal rotskärningar som måste tas bort innan jorden odlas . Om stubben bildas efter nedskärning av torkade eller sjuka växter är det också viktigt att agera korrekt. Det är nästan omöjligt att ta bort den gamla resten av en såg från ett äpple- eller björkträd utan betydande ansträngning: rotsystemet växer gradvis, klamrar fast vid marken.

Bild
Bild

Processen med att riva upp stubbar innebär att den underjordiska delen av plantorna måste tas bort . I detta fall förstörs också den ovanjordiska delen. Ibland hackas rötterna som har spridit sig särskilt djupt helt enkelt bort och lämnar dem i marken ett tag. Mycket här beror på syftet med att rensa webbplatsen.

Detta är inte nödvändigt för landskapsarkitektur, men för konstruktion, utveckling av mark för trädgårdsarbete och trädgårdsodling är det mycket önskvärt att utvinna rötter.

Bild
Bild

Valet av hur man ska hantera resterna av gamla eller avverkade träd beror på flera faktorer. Låt oss överväga de viktigaste.

  • Området som upptas av rotsystemet . Det är allmänt accepterat att det motsvarar trädkronans diameter. Detta är det enklaste sättet att bedöma. Dessutom är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till trädets typ: i barrträd och lövträd utvecklas rotsystem på olika sätt.
  • Trädets ålder . Ju större det är, desto mer utvecklat rotsystemet kommer att bli och desto svårare blir det att hantera upprotningsprocessen. På stubben kan du helt enkelt räkna ringarna: deras antal är lika med åren som växten har levt.
  • Livskraft . Stubben, som fortfarande fortsätter att flytta juicerna, har sidoskott. Ett sådant exemplar är svårare att extrahera från marken än ett gammalt och förstört. Med ruttna stubbar av stammar kan det finnas ett annat problem: vid upprotning smuldras antennen. Det är lättare att använda en grävmaskin här, helt enkelt genom att bända rötterna med en hink.
Bild
Bild

I arbetet med att utföra arbete är det nödvändigt att ta hänsyn till tillgången till stubben . Om platsen redan har anlagts, det finns inga tillfartsvägar, det finns inga förutsättningar för att flytta stor utrustning, då är det värt att överväga möjligheten att manuellt lyfta, använda en domkraft eller en kross. Dessa metoder kräver inte en signifikant förändring av platsens topografi, de kan utföras med små medel och krafter.

Bild
Bild

Uprooting för hand

Den manuella metoden för att riva upp stubbar innebär användning av en persons egen fysiska styrka, liksom primitiva verktyg: en kofot och en yxa . Processen att ta bort delen av trädet som sticker ut ovan marken är ganska mödosam. Du kan utföra arbetet med dina egna händer ensam, men det är bättre att ta hjälp av en assistent. Det är också värt att fylla på spadar (spadar och bajonetter), en motorsåg eller en motorsåg, en hacka och en slägga. En nål gjord av en förstärkningsbit kommer också att vara till nytta. Dess längd är 100-150 cm, och dess diameter är 15-25 mm. Stiftet ska ha en svetsad rund stålhäl och en spetsig spets.

Bild
Bild

Du kan rota stubbar manuellt utan rötter, tjocka underjordiska skott, liksom hela komplexet av element på en gång. Beroende på mängden arbete väljs också proceduren. Det är värt att överväga att längden på rotsystemet i vissa gamla träd når tiotals meter, så det blir svårt att göra arbetet manuellt i det här fallet.

Bild
Bild

Proceduren, om det ändå beslutas att göra utan mekaniserade enheter, kommer att vara följande

  1. Grävning fungerar . Ett hål grävs runt stammen, en gräv grävs nära varje sidrot. Tunnelns diameter måste vara 10 gånger storleken på stammen eller vara minst 1 m. Marken avlägsnas till de övre sidorötterna.
  2. Hackar med yxa . Med sin hjälp separeras rötterna omedelbart vid stammen, liksom på avstånd från den: så långt som möjligt. När du arbetar med verktyget är det mycket viktigt att följa säkerhetsåtgärderna, sätta fötterna breda och raka för att undvika skador.
  3. Sågning . Speciellt tjocka rötter går inte att skära. De grävs in så att skottens horisontella del ligger fritt ovanför marken, på ett avstånd av 5-10 cm. Sedan skärs de med en motorsåg eller en handsåg på trä och tas bort från marken.
  4. Gräver upp en trädstubbe . Hålet runt det bör vara cirka 5 stammdiametrar djupa. Efter det kan du skaka stubben: om den rör sig 2-3 cm och sidoskotten är helt borttagna kan du hugga av huvudroten, som löper vertikalt. Vanligtvis löser en sådan fördjupning helt problemet med återgroning av skott.
  5. Skär huvudroten . Detta bör göras med en yxa, så nära marken som möjligt. Stubben kan lutas något åt sidan med en kofot för att underlätta.
  6. Rotar upp stubben . Ett kofot eller ett ankarstift stiftas under det. Med verktyget som spak måste du vända stubben ur marken.
Bild
Bild

När arbetet är klart, se till att alla sidorötter har tagits bort. Först efter det kan du begrava det resulterande hålet, jämna ut jorden.

Ta bort stubben mekaniskt

Det är inte alltid möjligt att agera manuellt. Den mekaniska metoden för att rota upp är relevant både vid rensning av stora utrymmen, och när man frigör en tomt för byggande i landet . Genom att utföra arbete med användning av specialanordningar och verktyg, till exempel en grubber, samt användning av motorteknik, blir det lättare att ta bort även stora och gamla trädrester från marken.

Specialutrustning

Det finns ett antal specialutrustningar som du kan säkerställa en effektiv upprotning av stubbar med. Låt oss markera flera populära alternativ.

Chopper . Det är en stor fräs som stubben krossas med. I storlek överstiger enheten inte måtten på en trädgårdsskottkärra, fördjupning är möjlig med 30 cm. Detta gör att du kan slipa till flisar inte bara stubbens ytdel, utan också dess rötter som ligger nära jorden.

Bild
Bild

Hydraulisk länk . Den kan användas som en del av en grävmaskin eller separat från den. Den kompletta uppsättningen av mekanismen innehåller en hund och en hydraulcylinder som ansvarar för att lyfta spaken. Slagkraften i detta fall är tiotals ton. Stubbens diameter, som kan rotas upp med en sådan mekanism, varierar från 20 till 60 cm.

Bild
Bild

Grävmaskin . När du använder denna typ av teknik utförs en preliminär grävning av alla tillgängliga rötter, om möjligt hackas de av. Därefter trycks stubben helt enkelt av med en hink och vänds upp och ner av rötterna. Med käftgreppstekniken säkras resten av trädet uppifrån, sedan dras det helt enkelt upp ur marken med en hydraulisk drivning. Metoden är effektiv med en stubbdiameter på upp till 30 cm.

Bild
Bild

Traktor eller bulldozer . Med hjälp av jordförflyttningsutrustning kan stubben helt enkelt dras ut eller grävas ur marken. Samtidigt tas även stora föremål lätt bort, och arbetet utförs så snart som möjligt. Men svårigheter kan uppstå med ankomsten av specialutrustning till platsen, och dess spår kommer sannolikt inte att gynna gräsmattan eller andra delar av förbättringen. Grävmaskiner och bulldozers används endast för utveckling av jungfruliga marker.

Bild
Bild

Användningen av specialutrustning möjliggör en snabb och effektiv kamp mot stora stubbar som helt enkelt inte kan tas bort med andra metoder eller verktyg. Användbarheten bestäms individuellt. För att ta bort en stubbe är det olönsamt att hyra en traktor eller grävmaskin, men om det finns många sådana föremål är det möjligt att rensa området bokstavligen på en dag.

Bild
Bild

Vinsch

Användningen av en vinsch gör att du effektivt kan hantera medelstora och stora stubbar som måste rotas upp. I detta fall ersätter mekanismen kraften som uppstår när den utsätts för en kofot eller annan spak. För att utföra arbetet räcker det med en vinsch med en insats på 3-6 ton. Låt oss nu titta på arbetsordningen.

  1. Mät ett avstånd på 5-10 m från stubben.
  2. Kör förstärkningsstiftet i marken och lämna en ände med en häl ca 10 cm hög på ytan.
  3. Fäst vinschen på metallfoten. Dess andra kant är ansluten till ett metallgångjärn.
  4. Kasta fästet över stubben. Det är viktigt att öglan passar tätt runt ytan på den återstående stammen.
  5. Börja spänna vinschen. Det är viktigt att spåra stiftets position. Vid otillräcklig preliminär skärning av rötterna kommer den att stiga upp från marken.
  6. Uototera stubben, gräva in och underskära rötterna vid behov.
  7. Ta bort stiftet från marken. Den dras ut genom att bända den med en kofot som vilar på en tjock bräda eller tegel.
Bild
Bild

Om det inte är möjligt att använda förstärkning används ett levande träd i kombination med en vinsch. I det här fallet är det viktigt att fixa mekanismen så nära marken som möjligt och lägga slingan på toppen av stubben, vilket skapar ytterligare kraft.

Övriga armaturer

I avsaknad av vinsch eller utrustning kan avlägsnande av stubbar utföras med andra improviserade enheter. Till exempel, trädrester med liten diameter kan tas bort från marken med en domkraft . I detta fall är en kedja fixerad på stubben, lindad runt den, fixerad på en domkraft. Med hjälp av en spak och ett stopp utförs sedan en gradvis stigning längs skenan på huvudarbetselementet. På så sätt kan du klara uppgiften att rensa platsen från gamla fruktträd.

Bild
Bild

En personbil kan också enkelt ersätta specialutrustning . Den används som en traktor, fast på änden av en vinsch eller kabel, vars andra ände är knuten till en stubbe. Rötningsprocessen består i att flytta utrustningen med låg hastighet i riktning bort från resterna av trädet som tagits bort från marken. Om maskinens vikt och kraft är proportionell mot storleken på stubben som ska rotas upp, kan du snabbt uppnå ett resultat.

Att öka effektiviteten i användningen av bilens dragkraft hjälper:

  • preliminära grävarbeten;
  • jord erosion;
  • hugga av rötterna.
Bild
Bild

I detta fall kommer inte bara en tung jeep, utan också den vanligaste personbilen att klara uppgiften. Verktyg använder denna lyftmetod i kombination med lätta lastbilar.

Bild
Bild

Utjämning av området efter upprotning

I slutet av kampen mot trädstubbar och rötter måste man se till att avfallet som lämnas efter arbetet inte stör jordens vidare odling. Det är särskilt viktigt att uppmärksamma detta om manuell upprotning utfördes . I detta fall bildas betydande gropar och gropar, trattar som kräver leverans och dumpning av jord.

Bild
Bild

Det är viktigt att tänka på andra faktorer när du väljer en bearbetningsmetod. Till exempel, om du planerar att så en gräsmatta i ett rensat område, måste du fylla jorden, följt av att lossa och plöja. Du kan utföra arbete med en minitraktor med en roterande rorkult, en bakomliggande traktor. Den plöjda ytan jämnas med en kratta.

Marken förbereds annorlunda för konstruktion . Eftersom förflyttning av utrustning kommer att utföras på platsen kan du klara dig med planeringen av det befintliga marklagret. Den utförs med en traktorhink, gör att du kan göra avlastningen relativt enhetlig, jämna ut betydande skillnader.

Rekommenderad: