Hur Bli Av Med Ogräs På Webbplatsen? Hur Tar Man Bort Gräs Från Ett övervuxet Område För Alltid? Hur Tar Man Bort Ogräs I En Sommarstuga Med Folkmedicin?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bli Av Med Ogräs På Webbplatsen? Hur Tar Man Bort Gräs Från Ett övervuxet Område För Alltid? Hur Tar Man Bort Ogräs I En Sommarstuga Med Folkmedicin?

Video: Hur Bli Av Med Ogräs På Webbplatsen? Hur Tar Man Bort Gräs Från Ett övervuxet Område För Alltid? Hur Tar Man Bort Ogräs I En Sommarstuga Med Folkmedicin?
Video: 8 Ways to Kill Weeds Naturally 2024, April
Hur Bli Av Med Ogräs På Webbplatsen? Hur Tar Man Bort Gräs Från Ett övervuxet Område För Alltid? Hur Tar Man Bort Ogräs I En Sommarstuga Med Folkmedicin?
Hur Bli Av Med Ogräs På Webbplatsen? Hur Tar Man Bort Gräs Från Ett övervuxet Område För Alltid? Hur Tar Man Bort Ogräs I En Sommarstuga Med Folkmedicin?
Anonim

De allra flesta sommarboende står inför ogräs. Burian orsakar mycket obehag: det stör den fulla tillväxten och utvecklingen av trädgårdsodlingar och förvärrar landskapsdesignen. Samtidigt växer de direkt, på några dagar, och fångar stora territorier. Naturligtvis vill alla bli av med det här problemet - låt oss se vilka metoder som hjälper till med detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förstör man?

Ogräs hindrar full tillväxt och utveckling av frukt- och prydnadsgrödor. Det finns flera tekniker för att bli av med dem . Var och en har sina egna fördelar och nackdelar.

Mekaniska metoder

Det säkraste sättet att ta bort ogräset är för hand. Allt ogräs som dyker upp ska dras ut för hand. Det är nödvändigt att dra ut ogräset tillsammans med roten, eftersom fragmenten av rhizomen som finns kvar i jorden snabbt ger upphov till unga skott . Erfarna sommarboende rekommenderar att gräva upp sängarna på hösten och våren, och det är att föredra att välja en höna för detta. Om du gör detta med en spade skadas ogräsens rötter, vilket resulterar i att det blir svårt att dra dem ur marken.

Att gräva jorden bör kompletteras med periodisk ogräs under hela växtsäsongen . Tänk på att med hjälp av en hacka kommer du inte att kunna bli av med djupt begravda rhizomer. Ändå försvagar ogräset märkbart upprepad klippning av växternas apikala del - för varje behandling blir gräset tunnare och verkar mindre och mindre.

För att bli av med överflödig vegetation på en liten tomt grävs jorden upp och täcks med eventuellt mörkfärgat agrofiber . Sådant material överför inte ljus, och detta lämnar inte ogräset en chans att överleva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendation: gör hål i agrofibern där du sedan kan plantera trädgårdsjordgubbar, grönsaker och olika typer av blommor.

För att bli av med ogräs kan du plantera området med sidor. Det är bättre att så trädgården med lupin och senap, eftersom de har ett kraftfullt rotsystem av yttyp. När den planteras bildar den en ganska tät gräsyta som hämmar uppkomsten av ogräs . Dessutom bidrar gröngödsel till anrikning av substratet med användbara mikro- och makroelement.

Det är bäst att så dem på hösten, omedelbart efter skörden och på våren, ett par veckor före sådd, ploga sängarna och ta bort växtrester . Gröngödsel växer dock mycket snabbt, så att de kan planteras på våren. Så snart skotten når 10-15 m gräver de upp och förbereder sängarna.

Användningen av mekaniska metoder för förstörelse av ogräs i trädgården ger effekt endast med ett integrerat tillvägagångssätt. Kombinera ogräs, gräva och manuellt avlägsnande av vegetation för att bekämpa ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemikalier

Det är möjligt att förgifta ogräs och skadligt gräs under lång tid med herbicider. De utmärker sig genom sin höga effektivitet och hastighet. Men i praktiken används dessa medel ganska sällan, eftersom giftiga ämnen ackumuleras i jorden och med efterföljande jordbruk kan skada kulturplanteringar. Men med korrekt användning av kemikalier kan risken för biverkningar minimeras.

Herbicider används i kampen mot fleråriga ogräs med ett starkt rotsystem som sträcker sig nedåt. Droger är också efterfrågade i arrangemanget av tomter där du inte planerar att odla användbara grödor. Det är tillåtet att använda kemikalier i kampen mot gräs och andra giftiga prover.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! När du bearbetar en plats där trädgårdsväxter redan växer är det viktigt att dra sig tillbaka från dem med minst 50 cm - detta kommer att undvika effekten av ett giftigt läkemedel på dem. Några dagar efter behandlingen kan platsen vara osäker för människor och husdjur, därför är det mycket viktigt att se till att de inte finns på denna plats och, om möjligt, stänga av dem.

Att vattna jorden med herbicider utförs med början av varma dagar under vårens grävning. Arbetskomponenterna i preparaten förstör frön och rhizomerna av ogräs. Försök att avsluta jobbet ett par veckor innan plantering börjar.

Du kan förgifta ogräs med följande läkemedel:

  • "Glyphid";
  • Runda upp;
  • "Ambition";
  • "Carnaby";
  • "Legate";
  • "Pyraklid";
  • Rimanol;
  • "Tornado";
  • Rangoli-Halsitil.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa produkter ger resultat i kampen mot alla typer av ogräs. När du använder dem bör du dock komma ihåg säkerhetsåtgärder när du arbetar med giftiga läkemedel.

  • Det är omöjligt att bearbeta platsen med vindbyar - detta kan orsaka inträngning av giftiga komponenter till angränsande landningar.
  • Arbetet bör utföras i soligt väder. Det bör inte regna minst 2-3 dagar före och efter bearbetning.
  • Sprutning av herbicider bör utföras i skyddskläder med täckt ansikte, alltid med hjälp av andningsskydd. Ta en dusch direkt efter sprayning och tvätta kostymen med tvål och vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brandbehandling

Ett mycket effektivt sätt att döda ogräs från platsen är med ånga eller eld. Vanligtvis används denna teknik omedelbart efter plantering av frön från odlade växter eller strax före dessa manipulationer. Det är viktigt att vid behandlingstidpunkten har ogrässkott redan dykt upp och odlade växter saknas fortfarande på ytan.

Denna procedur bör utföras med största försiktighet, annars kan det skada utsädet.

Bild
Bild

Folkläkemedel

Fram till herbicidens tillkomst blev våra morföräldrar av med ogräs med improviserade medel. Några av dessa tekniker används framgångsrikt idag.

Salt

En billig, prisvärd och genomgående effektiv lösning. För att avlägsna det blivande ogräset, strö växtplatserna med vanligt salt eller spill det med en koncentrerad lösning med en hastighet av 500 g per kvadratmeter av platsen. Nederbörd leder snart till allt logiskt . Den negativa sidan av denna metod är de odlade områdenas olämplighet för vidare jordbruk. Därför används denna metod när du förbereder territoriet för en konstgjord gräsmatta, liksom för att bekämpa överväxt av trädgårdsvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Soda

En koncentrerad läsklösning ger en kraftfull alkalisk reaktion, i en sådan miljö avbryts utvecklingen av ogräs. För att uppnå maximalt resultat tillsätts riven tvätttvål till kompositionen.

Nackdelen är densamma som när du använder salt - det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att odla något användbart på en sådan plats i flera år till.

Bild
Bild

Alkohol

Man tror att denna metod uppfanns av amerikanerna. Det innebär användning av medicinsk alkohol utspädd med vatten i förhållandet 1 till 10, den resulterande lösningen tappar jorden rikligt. Naturligtvis är det inte billigt att bli av med gräset på detta sätt, men tekniken har en viktig fördel framför andra metoder .- dödar inte grödor och stör inte jordens friska mikroflora. Endast gångarna är föremål för bearbetning, hinken av den resulterande lösningen räcker till 2 hundra delar av platsen. Effekten varar i ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinäger

Det finns flera recept för att använda ättika mot ogräs:

  • 5 glas 6% ättika späds ut i 2 liter vatten;
  • 9% ättika blandas med citronsaft i hastigheten 3: 1;
  • tillsätt 2 msk till 1 liter vatten. l. salt och 5 msk. l. vinäger, applicera varmt.

Det sista receptet anses vara det mest effektiva.

Bild
Bild

Hemgjord herbicidtvål

Om så önskas kan du göra en herbicid tvål hemma. För detta behöver du:

  • 1 liter vinäger;
  • 150 g grovt salt;
  • 1 bar riven tvätttvål.

Alla komponenter ska blandas, spädas med vatten och skakas tills de är släta. Behandlingen utförs i problemområden. För att uppnå en hållbar effekt kommer det att vara nödvändigt att spilla om jorden på 7-10 dagar.

Bild
Bild

Kokande vatten

Kompetent försåd förberedelse av territoriet kommer att hjälpa till att avlägsna tjocktoppar av ogräs i landet. Innan du planterar plantor, spill underlaget med kokande vatten rikligt. Denna metod låter dig förstöra inte bara ogräsets utsädesmaterial utan också att rensa marken från larverna från skadedjur och patogena mikroorganismer.

Naturligtvis kommer en sådan metod inte att lösa problemet för alltid, men det kommer att underlätta den fortsatta vården av planteringarna avsevärt.

Bild
Bild

Agroteknik

Ogräs

För fullständig tillväxt och utveckling av odlade växter under hela den aktiva växtsäsongen bör ogräs bekämpas. Det är viktigt att ogräs och ta bort unga skott innan de skadliga exemplen hinner utveckla ett fullt rotsystem och inseminera. Tänk på att denna metod endast är effektiv mot ung tillväxt. Det fungerar inte mot perenner med långa rötter som sträcker sig djupt ner i marken. I detta fall ogräs kan bara göra skada, för från de återstående fragmenten av rötterna i stället för en buske kommer flera snart att dyka upp på en gång.

När man rensar perenner är det bättre att klippa av antennen på substratnivå. Vanligtvis räcker det med flera behandlingar för att torka ut resterna av ogräsväxten och leda till fullständig förstörelse. Oftast används en hacka i deras sommarstuga.

Bild
Bild

Kompostering

Den mest effektiva metoden för att permanent bli av med ogräs i sängarna eller i gångarna är mulching. Bristen på solljus gör det omöjligt för ogräs att gro. Sommarinvånarnas huvudfel vid användning av en sådan teknik är bildandet av ett för litet lager av mulch med en tjocklek på bara 2-3 cm. För ett effektivt skydd måste det använda materialet täckas med en tjocklek på 5-10 mm.

Vanligtvis används tallbark, grannålar, torv, sågspån eller ruttnad kompost som mulch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skär av markskiktet

Det mest radikala sättet är att klippa det översta lagret av jorden. Det gör att du snabbt kan bli av med ett- och tvååriga ogräs med ett grundt rotsystem. Detta är en mycket tidskrävande och kostsam metod, men det ger en genomgående hög effekt.

Förresten, det är inte nödvändigt att kasta bort den borttagna jorden. Det räcker med att manuellt ta bort alla växtrester och sedan ånga, frysa eller kalcinera substratet. Men det är inte värt att vattna det med kemi - senare kommer det att skada odlade växter.

Rekommenderad: