Borrning Av Hål För Pelare: Hur Man Gräver Ett Hål I Marken Med Eller Utan Borr Med Egna Händer? Vilken Diameter Behövs För Hålet För Staketet?

Innehållsförteckning:

Video: Borrning Av Hål För Pelare: Hur Man Gräver Ett Hål I Marken Med Eller Utan Borr Med Egna Händer? Vilken Diameter Behövs För Hålet För Staketet?

Video: Borrning Av Hål För Pelare: Hur Man Gräver Ett Hål I Marken Med Eller Utan Borr Med Egna Händer? Vilken Diameter Behövs För Hålet För Staketet?
Video: Att göra stort hål med liten borr för genomföring 2024, April
Borrning Av Hål För Pelare: Hur Man Gräver Ett Hål I Marken Med Eller Utan Borr Med Egna Händer? Vilken Diameter Behövs För Hålet För Staketet?
Borrning Av Hål För Pelare: Hur Man Gräver Ett Hål I Marken Med Eller Utan Borr Med Egna Händer? Vilken Diameter Behövs För Hålet För Staketet?
Anonim

Borrning av hål för pelare är en nödvändig åtgärd, utan vilken ett extremt starkt staket inte kan byggas. En kedjelänk med pelare som drivs i marken är inte den mest tillförlitliga lösningen: en del av en pelare som har körts i marken rostar på flera år. Den ovanjordiska delen av pelaren, som har tappat sitt stöd, kommer att falla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Att borra hål för staketstolpar eller stöd för icke-kapital (icke-bostads) strukturer och byggnader innebär nödvändigtvis att betonga den underjordiska delen av stolpen. Betong skyddar stålet från vilket varje sådan pelare är gjord av effekterna av salter, alkalier och syror som finns i jorden . Det håller överflödig fukt från stolpen. För detta behövs hål (gropar) - under var och en av pelarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är svårt att manuellt borra hål (med hjälp av en vev) . För att borra flera hål i marken på en timme, och inte gräva ett av dem på en och en halv till två timmar, använd en elektrisk drivning eller en bensinbacktraktor, vilket gör porten i snabb rotation. Han kommer också att borra ett djupt vattenhål om några timmar. Borrning utförs strikt vertikalt.

Inga snedvridningar på någon av sidorna är tillåtna: en "gris" gjuten av betong med en pelare i mitten kommer att förvärva en förskjutning av tyngdpunkten, varför pelaren kommer att kännas märkbart med tiden, avvikande från det vertikala läget.

Bild
Bild

Hur kan du borra?

Handborrning är en sista utväg när det finns en fullständig och långsiktig brist på tillgång till motorborrar. Det enklaste alternativet är en manuell trädgårdsmaskin som du kan göra själv på bara ett par timmar. Den är utrustad med ett T-format handtag, roterar det, arbetaren sjunker gradvis i marken . Om det är nödvändigt att borra till mer än en meters djup, för att underlätta arbetet, tillhandahålls en extra sektion som är ansluten till handtaget och borrens arbetsdel med hjälp av kopplingar. Teoretiskt är det med hjälp av en handborr och ett stort antal sektioner möjligt att inte bara borra hål under pelarna utan också att komma till grundvattnet som ligger på 40 m djup - förutsatt att massan av alla sektioner hindrar inte en person från att göra en kanal med ett sådant djup, och densiteten är inte oöverkomligt stor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniserade borrar klassificeras i bränsle, el och hydraulik . De första är utrustade med en förbränningsmotor som genererar ett acceptabelt vridmoment för effektiv borrning av marken på grund av förbränning av gas, bensin eller diesel. Den andra är baserad på en elektrisk drivenhet med en kapacitet på 2 kilowatt eller mer. Ytterligare andra relaterar till ett professionellt verktyg: hålskruvens hydrauliska drivning installeras oftast på en mobil (bil) plattform med ytterligare jordstötfångare som hindrar maskinen från att svaja under en snabbstart och ett plötsligt stopp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall är en hydraulisk lyftrotator installerad på specialutrustning, till exempel på en ombyggd grävmaskin eller traktor . Efter att ha hyrt sådan utrustning för en dag eller två bestämmer konsumenten sig för att gräva hål under pelarna längs hela omkretsen (ofta mer än hundra) under samma period. En elektrisk borr kan göras på basis av en kraftfull perforator (från 1400 W). Detta mekaniska verktyg klarar borrning av hål för staketstolpar, stöd för ett tvättstuga under konstruktion. Det kommer att påskynda processen att gräva hål för plantor av fruktträd och buskar.

Bild
Bild

Efter typ av arbetsdel delas borrarna in i:

  • enkel trädgård - arbetsdelen är monterad av två halvskivor från en cirkelsåg;
  • skruva - borren har en skruvdel tillverkad av en stålremsa lindad runt axeln och placerad på kanten före svetsning.

De första installeras huvudsakligen på en handhållen enhet. De senare används oftare som en del av en mekaniserad enhet, som inte roteras av händerna på en arbetare, utan med hjälp av en enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hålparametrar

Tjernozem-sandig lerjord är mindre tät. Puffy (till följd av långvarig frost) gör också sina egna justeringar av hålets djup och diameter. I sådan mark är djupet av den underjordiska delen av kolonnen minst en meter. Många ägare av hus på landet, byter det gamla nätstängslet till ett nytt (av professionella rör och takplåtar), fördjupar pelarna till en nivå på 1, 4 eller fler meter . Lammig (eller lerig), liksom stenig (som innehåller släta stenar eller stenfragment) jord eliminerar behovet av att begrava pelarna till ett djup av mer än en meter. Det gemensamma djupet är 0,8-0,9 m.

Bild
Bild

Hålens diameter, mer än en halv meter, är opraktisk för inloppssektionerna . Staketet tillhör inte huvudstadens konstruktionstyp: endast dess vikt verkar på det, vilket är hundratals gånger mindre än vikten av ett litet hus, och den möjliga vindstyrkan under en orkan (det profilerade arkgolvet motstår vinden). Porten, i kombination med wicket, låter dig överskrida hålets diameter något, men användaren vet att ju djupare och bredare hålet under stolpen är, desto mer betong försvinner. Den större diametern, längden och vikten av betongens "göt" gör att pelaren kan hållas i tiotals år, vilket förhindrar att den kisar till och med en grad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höjden på den ovan markerade delen av stolpen för samma staket - högst 2 m … Det är vettigt att sätta ett högre staket om objektet inte är en dacha eller ett hus på landet, utan en bevakad struktur, till exempel en punkt eller gren av ett statligt kontor, ett universitet, ett sjukhus, en militär enhet, etc… Avståndet mellan centrum för två intilliggande hål (pelarnas placering) väljs så att staketet inte kisar, inte faller, till exempel på grund av frekventa och starka vindar i området. Till exempel för pelare där ett fyrkantigt profilerat rör med ett tvärsnitt på 50 * 50 mm används och ett rektangulärt rör 40 * 20 används som horisontella tvärstänger är avståndet mellan två intilliggande stöd inte mer än 2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Innan hål för pelare och stöd borras med en gropborr markeras territoriet - enligt en tidigare utarbetad platsplan. Vid märkning installeras pinnar i mitten av framtida hål. NS Planen för platsen eller terrängen tar hänsyn till hålens diameter - det spelar en viktig roll för att välja det optimala avståndet mellan stolparna.

Fyrkantig, rektangulär eller rund - röret måste skäras i lika delar . Till exempel tillhandahåller lerjord rörledningar på 3,2 m (1, 2 "sänks" i marken och hälls med betong). Hålets diameter är 40-50 cm. Under markeringen bör området avspärras längs omkretsen med fiskelina eller tunn garn sträckt över pinnar. De senare ligger i hörnen av platsen. Samma avstånd mellan stolparna mäts längs denna linje. Etiketter är fästa i form av ytterligare pinnar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstrinn

Följ stegen nedan för att gräva ett hål i marken

  1. Gräva ut ett litet (övre) jordlager 10-20 cm med en spade . Detta kommer att ställa in den beräknade platsen för det framtida hålet.
  2. Ställ borren exakt upprätt . Börja med att skära igenom jordlager efter lager och behåll det vertikala läget. Applicera lite tryck på verktyget - utan ansträngning från mästarens sida kommer det inte att röra sig så djupt så snabbt som nödvändigt för att arbetet ska gå effektivt. För hårt pressning och för snabbt framskjutning av borrmaskinen djupt ner i jorden kan skada skärkanten med främmande grovkorniga inneslutningar. Det snabbt ökande motståndet hos den förstörda jorden kommer att "sjunka" motorvarvtalet.
  3. Efter några hela varv, ta bort borren från marken .genom att ta bort den förstörda jorden och rensa skärens kanter på den vidhäftande jorden. Upprepa de två föregående stegen igen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om borrmaskinen inte kapar marken korrekt och effektivt som när den startade, kontrollera om det är tråkiga skär. Slöhet på blad är en vanlig förekomst på hård mark, där stenar och andra främmande partiklar, som skiljer sig från den fina strukturen av lera, kan komma över.

  1. Med hjälp av en elektrisk eller bensinskruv kommer markborrningen att påskyndas avsevärt. Borrningssekvensen för pelare eller pålar kan vara följande.
  2. Montera arbetsdelen (skärverktyget) och fäst dess skaft i drivmekanismen. Kontrollera om axeln inte är böjd - vid rotation roterar den krökta axeln i olika riktningar, det är enkelt att kontrollera genom att detektera rytmiska avvikelser från borrens ovansida i olika riktningar. Felaktig inriktning av arbetsverktyget kommer att ges genom att borren slår under borrningen.
  3. Placera borrskruvdragaren vertikalt. Börja borra.
  4. När borrmaskinen sänker hastigheten till den punkt där effektiviteten sjunker kraftigt, aktivera bakåtläget (bakåt). Detta gör att verktyget kan komma ut ur den sönderfallande jorden. Omsättningen kommer att öka. Byt motor eller elektrisk borr från omvänd till normal och lossa det lager som borras.
  5. Ta bort den förstörda berget från hålet, rengör bladen från den vidhäftande jorden. Fortsätt borra längre inåt landet.
  6. Upprepa borrningen tills hålet når önskat (enligt specifikationen) djup.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det har blivit mycket svårare att borra och effektiviteten och borrhastigheten har märkbart minskat, lägg till 20-30 liter vatten i hålet . Jorden härdad och alltför komprimerad av de överliggande skikten mjuknar. Eftersom leran förvandlas till lera som är svår att tvätta bort, är det bra att fortsätta borra samma hål efter en dag eller två - när vattnet är helt absorberat och de övre skikten av lera inte kommer att fastna på borren.

Bild
Bild

Skruvborren, som oftare används med en bakomliggande traktor eller en elektrisk drivning, som en borr som borrar trä eller metall, tar bort en betydande del av jorden på egen hand . Efter installationen på borrplatsen och med ytterligare avancemang i djupet är det inte värt att dra uppåt, extrahera jorden - endast enkla borrar har denna nackdel, vars skärdel är gjord av två halvor.

Bild
Bild

För tät jord kräver att man borrar ett hål med reducerad hastighet - en borrmaskin har flera hastigheter . Befälhavaren ser exakt tekniken för att borra hål för pelare och kommer att säkerställa hög kvalitet och hållbarhet för pelare för ett staket eller en liten struktur. Avvikelse från ovanstående system kommer nästan omedelbart att leda till snedvridning av stödstrukturerna.

Rekommenderad: