Odlare "Tarpan": Valet Av En Motorodlare. Egenskaper För Modellerna TMZ-MK-03 Och MK-03-02 WM168FB. Användarmanual. Hur Byter Jag Motorolja?

Innehållsförteckning:

Video: Odlare "Tarpan": Valet Av En Motorodlare. Egenskaper För Modellerna TMZ-MK-03 Och MK-03-02 WM168FB. Användarmanual. Hur Byter Jag Motorolja?

Video: Odlare
Video: Integrating Rehab and Fitness Webinar w/ Brendon Rearick, Kevin Carr, and Michael Mullin 2024, April
Odlare "Tarpan": Valet Av En Motorodlare. Egenskaper För Modellerna TMZ-MK-03 Och MK-03-02 WM168FB. Användarmanual. Hur Byter Jag Motorolja?
Odlare "Tarpan": Valet Av En Motorodlare. Egenskaper För Modellerna TMZ-MK-03 Och MK-03-02 WM168FB. Användarmanual. Hur Byter Jag Motorolja?
Anonim

Idag, för att hjälpa bönder och sommarboende, erbjuder inhemska och utländska tillverkare ett stort antal olika hjälputrustningar. Bland denna lista kan man välja ut odlare av rysk produktion "Tarpan", som aktivt används av ryska gårdar, och som också framgångsrikt säljs utomlands.

Bild
Bild

Typer och deras tekniska egenskaper

Tarpan -odlarna rullade av löpande band för nästan tre decennier sedan tack vare den senaste tekniska utvecklingen på den tiden. Tula -utvecklare var engagerade i lanseringen av bilar. Konstruktörernas försök att först göra en värdig ersättare för "Rus" -traktorerna kröntes dock inte med framgång, eftersom enheterna under implementeringen visade sig vara olönsamma.

Detta hindrade dock inte inhemska konstruktörer, och som ett resultat av små uppgraderingar gällande kultivationsmotorn, eller snarare, dess ersättning med en amerikansk Briggs & Stratton-enhet, har hushållsapparater blivit ganska efterfrågade i Europa och det post-sovjetiska utrymmet. Nu produceras alla enheter under Tarpan -logotypen av ett dotterbolag med samma namn från Tulamashzavod.

Förutom den amerikanska motorn drivs inhemska jordbruksmaskiner också av en fyrtakts asiatisk Honda-motor, samt en encylindrig Champion.

Bild
Bild

Alla sålda maskiner har ett antal positiva egenskaper:

  • produktiv och hållbar mask-växellåda;
  • kraftfull motor med kylluftfilter, konstruerad för 5, 5 och 6 liter. med.;
  • Funktionen i konfigurationen av den automatiska typen av centrifugalkoppling gör att ägare av kultivatorer genom att demontera enheten i två delar kan transportera den i bagageutrymmet på en bil.

Nu erbjuder oron "Tarpan" inhemska och utländska bönder ett urval av flera modeller av odlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tarpan-03

Tarpan TMZ-MK-03-enheten är en ergonomisk modulkonstruktion som gör det möjligt att inte bara transportera utrustning i ditt fordon utan också förvara den på ett lanthus, eftersom maskinen tar minst ett utrymme jämfört med andra liknande enheter för jordbruksverksamhet …

Motorkultivatorn kan användas med olika typer av löstagbara redskap . Enhetens fyrtaktsmotor är mycket enkel att installera och demontera själv. Motoreffekten är 6 hk. med. Denna utrustning innehåller också enheter som körs på en japansk motor, vars effekt blir mindre. Växellådan med pluggen blandas i ett oljebad. Enheten har en hastighetsöverföring, arbetsytans bredd beror direkt på vilken typ av extra utrustning som används. Motorkultivatorn kan arbeta tillsammans med en plog, gräsklippare, kratta, klippare, isbrytare, snöröjningsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens vikt är 45 kg; för mer bekväm användning är kultivatorn utrustad med ett handtag med möjlighet att justera position och höjd. Tarpan-03 är ekonomiskt när det gäller bränsleförbrukning.

Som praktiken visar är förbrukningen av bensin 1,5 l / h. Med den här funktionen kan du använda en bensinodlare utan ytterligare tankning under kontinuerlig drift i cirka 2-3 timmar.

Bild
Bild

Tarpan-031

Denna modifiering av den inhemska kultivatorn är populär på grund av dess små dimensioner med en motoreffekt på 3,5 liter. med. Enhetens massa är bara 28 kilo, på grund av vilken en sådan odlare anses vara en ganska mobil hjälpjordbruksutrustning av lätta klassen. Men trots sin storlek är denna modell inte sämre än tyngre och kraftfullare enheter när det gäller kvalitet och djup av jordodling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tarpan-04

Denna typ av utrustning körs på en amerikansk 6 hk motor. med., kultivatorns massa är 49 kilo. Tillverkaren erbjuder två typer av skär i den grundläggande konfigurationen för enheten. Motorkultivatorn tankas med bensin, motorvolymen är 190 cm3. Enheten arbetar med samma hastighet. Maskinen kännetecknas av sin goda dragkraft, på grund av vilken den klarar olika typer av jord, inklusive lerjord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tarpan EK-03

Elektrisk version av hjälputrustning från en inhemsk tillverkare. Enhetens vikt överstiger inte 45-50 kilo, på grund av vilken en person kan använda kultivatorn. Motoreffekt - 2200 W. Denna modell rekommenderas för användning under bearbetning av alla typer av jord, djupet av penetration i marken ligger på nivån 25-30 centimeter.

Fräsar för den elektriska enheten är endast gjorda av höghållfast stål , diametern på delen är 27 centimeter. Kultivatorn kan drivas inte bara utomhus, utan även inuti växthus och växthus. Enheten är utrustad med handtag vars höjd och lutningsvinkel kan justeras efter dina behov.

Modellen kan fungera på marken om den levereras med en plog, kullar och andra redskap som tillverkaren erbjuder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tarpan MK-03-02 WM168FB

En kultivator som väger 55 kilo, motoreffekten är 6,5 liter. med. Enheten kan användas på tung mark enligt rekommendationerna. På grund av närvaron av ett stort vridmoment på axeln klarar enheten perfekt uppgiften att krossa jorden. Enheten är utrustad med en kedjedämpare, motorvolymen är 198 cm3. Jordbearbetaren arbetar i 1 växlar framåt och 1 bakåt och är utrustad med ett ergonomiskt handtag med möjlighet att justera höjd och position.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

I listan över de mest populära modifieringarna av Tarpan-odlare är det värt att lyfta fram TMZ-MK-03 och TMZ-MK-04. Den första versionen fungerar på en amerikansk typ av motor, den andra är utrustad med ett japanskt fordon. När det gäller prestanda har båda enheterna nästan samma parametrar, den enda skillnaden är växellådans konfiguration.

Eftersom dessa enheter sticker ut för sin imponerande kostnad, designers "Tarpan" släppte en billigare modell-"TMZ-MK-03" Champion , som fungerar på en kinesisk motor, vilket ledde till överkomliga priser. Denna kultivator är ganska efterfrågad idag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilagor

Huvudsyftet med hela serien av Tarpan -kultivatorer är att plöja marken på ett mekaniserat sätt, därför kommer kultivatorns kapacitet att vara avsevärt begränsad utan ytterligare utrustning. Tillverkaren erbjuder dock anpassningar för olika uppgifter som kommer att förbättra enheten och utöka dess kapacitet. Den ryska odlaren kan arbeta både med redskapet och med annan hemgjord utrustning.

För att få den mest fullständiga förståelsen för Tarpan -kultivatorns möjligheter bör du överväga alternativ för tillbehör som kan användas tillsammans med enheten.

Bild
Bild

Gräsklippare

Både roterande och sladdlös utrustning är kompatibel med maskinerna. Därför kan varje köpare välja den mest acceptabla funktionella enheten för sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lugs

Som regel är Tarpan -kultivatorer utrustade med en hopfällbar inventering av standardmått - 275 * 11 mm, hylsans diameter är 25,5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fräs

I grundkonfigurationen levereras vanligtvis två par fräsar till ovanstående modifieringar av kultivatorer, men under aktiv drift, liksom för att förbättra enheten, rekommenderas att man också köper roterande delar, som kommer att vända vara mer tillförlitliga och kraftfulla under jordodling. Denna typ av inventering kan vara tre-kronblad eller fyra-kronblad.

För utrustning kan du ta aktiva element eller en version av fräsar med "kråkfötter". Det är fullt möjligt att göra den sista typen av arbetsverktyg själv och installera det på en kultivator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hillers för jord

Detta verktyg är ganska efterfrågat under planterings- och skötselperioden. För att skydda växterna är kullarna dessutom utrustade med speciella skivor, och själva konfigurationen förutsätter förekomst av flera skelett som är fixerade till soptippen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vändbar plog

Ett sådant verktyg är analogt med fräsar, eftersom det perfekt klarar uppgiften att plöja tunga och täta jordar. Som regel är delen fixerad på kultivatorns baksida; för att öka produktiviteten utrustar många bönder dessutom odlare med klackar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Potatisgrävare

En användbar utrustning uppskattad av många trädgårdsmästare. Ett sådant verktyg möjliggör skörd utan manuellt arbete, vilket ökar kvaliteten på arbetet och minskar också den tid som krävs för att skörda rotgrödor i stora områden.

Den största fördelen med att använda denna utrustning är frånvaron av förstörda och skurna grönsaker, vilket ofta händer när man använder en vanlig spade.

Bild
Bild

Lifta

Ett oersättligt tillbehör som säkrar nödvändiga verktyg till kultivatorn. Det finns flera alternativ för denna del: roterande eller rak modell. Det första alternativet blir mer bekvämt och manövrerbart under jordbruksarbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram med hjul

Sådan utrustning är nödvändig för tung utrustning, eller snarare, för dess transport till platsen för det kommande arbetet. Efter leverans kan ramen snabbt kopplas loss och kultivatorn kan användas tillsammans med monterad eller bogserad utrustning.

Bild
Bild

Spadeblad

Detta verktyg kan användas på vintern för att ta bort snö från området eller för att jämna ut marken på åsarna.

Bild
Bild

Snöslunga

Ett utmärkt alternativ till en spade skulle vara utrustning som kan kasta snö upp till 5 meter. Basen för sådan användbar utrustning kan vara en axel utrustad med blad, ett blad eller en stor borste. Vissa ägare till Tarpan-kultivatorn utrustar enheten med liknande handgjord utrustning, vilket inte påverkar enhetens effekt på något sätt.

Bild
Bild

Val

När det gäller enheter som drivs från elnätet erbjuder denna tillverkare modeller med två- eller fyrtaktsmotor. Sådana enheter är mycket praktiska när det gäller drift och underhåll, kräver inte regelbunden tankning och oljebyten i motorn. För att börja arbeta med kultivatorn är det tillräckligt att ansluta den till strömkällan.

Vid val av utrustning bör det beaktas att sådana enheter rekommenderas för arbete med små landområden . Som regel har modellerna en ganska lång sladd som inte hindrar rörelse under bearbetningen av arbetsområdet. Sådana anordningar har också nackdelar. Först och främst gäller detta risken för elchock vid vårdslös hantering av verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bensinutrustning sticker ut med mer komplext underhåll. Dessutom kommer sådana kultivatorer, på grund av förgasarens och motorns särart, att avge många gånger mer buller under utförandet av uppgifter på marken. För att enheten ska fungera behöver den inte bara olja, utan också bränsle. Det rekommenderas att bara hälla bra 92 och 95 bensin i kultivatorn och dessutom blanda den med olja.

Dessa anordningar har emellertid också nackdelar . Ofta, under drift, kontrollerar ägarna av kultivatorer felaktigt andelarna av olja och bensin för tankning, under vilket alla försök att öka utrustningens hastighet och produktivitet leder till att kultivatorns motor börjar fungera intermittent. Som ett resultat ökar slitage på de rörliga delarna, och det kan vara nödvändigt att byta packboxen. Dessutom kommer kolavlagringar att ackumuleras i mekanismen; det kommer att vara nödvändigt att ytterligare justera ventilen i enheten. Därför rekommenderas många ägare att föredra tvåtaktsmotorer, vilket blir lättare att underhålla. Men sådana odlare kommer att förbruka mer bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller valet av kultivatorer från klassen lätta enheter, är det i detta fall nödvändigt att bestämma de uppgifter som enheten måste utföra, eftersom inte varje enhet har tillräckligt med kraft för att hantera tunga typer av jord. I denna fråga är konfigurationen av fräsarna i enheten av grundläggande betydelse. Det är också värt att uppmärksamma enhetens arbetsbredd. Som regel kan denna funktion korrigeras genom att ordna om fräsarna.

När du väljer tunga kultivatorer är det värt att fokusera på motormodellen, liksom möjligheten att använda ytterligare utrustning för att utöka funktionaliteten, eftersom tung utrustning vanligtvis köps för ett brett spektrum av jordbruksuppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användarmanual

Efter förvärvet kommer Tarpan-odlare att behöva inledande inkörning. För att göra detta, kontrollera tändspolen, tanka sedan enheten eller anslut den till elnätet, använd den sedan utan att använda extra utrustning med medelhastighet under dagen.

Efter körning i bensinenheter måste oljan från tanken tömmas. Att hälla en ny del av bränsleblandningen är endast möjlig om motorn fortfarande är uppvärmd.

Bild
Bild

Ägarrecensioner

Odlare "Tarpan" är placerade som en kraftfull och hållbar teknik, även om du köper enheter med ett asiatiskt motorvarumärke. Du bör dock vänja dig vid att använda maskinen, eftersom enheten kräver konstant övervakning av ägaren mot bakgrund av dess prestanda. Under drift sticker odlarna ut för sin ganska ekonomiska bränsleförbrukning.

Elektriska modeller är ganska populära, som praktiskt taget inte är sämre i sin makt än bensinmotståndare.

Rekommenderad: