Kultivatorplog: Hur Man Plöjer Den? Hur Fäster Man På En Motorkultivator? Hur Väljer Man En Kvalitetsplog? Mått Och Andra Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Kultivatorplog: Hur Man Plöjer Den? Hur Fäster Man På En Motorkultivator? Hur Väljer Man En Kvalitetsplog? Mått Och Andra Egenskaper

Video: Kultivatorplog: Hur Man Plöjer Den? Hur Fäster Man På En Motorkultivator? Hur Väljer Man En Kvalitetsplog? Mått Och Andra Egenskaper
Video: Hur funkar det? Del 9: Harven (Swedish and English subtitels) 2024, Maj
Kultivatorplog: Hur Man Plöjer Den? Hur Fäster Man På En Motorkultivator? Hur Väljer Man En Kvalitetsplog? Mått Och Andra Egenskaper
Kultivatorplog: Hur Man Plöjer Den? Hur Fäster Man På En Motorkultivator? Hur Väljer Man En Kvalitetsplog? Mått Och Andra Egenskaper
Anonim

Vid odling av marken har tekniken länge trängt ut det mesta av det manuella arbetet. För närvarande är det möjligt att mekanisera nästan allt arbete med markodling, sådd och skörd. En oumbärlig assistent i denna fråga är en motorodlare med redskap. Detta är en enhet med bensin- eller dieselmotor som framgångsrikt ersätter hästar när man arbetar med plog, harv eller kullar.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän information

Plogen är den viktigaste redskapen för en motorodlare, eftersom den kan användas inte bara för att plöja ett redan utvecklat område, utan också för att höja ojämn jord. Dess arbetsdel kan dock bara vända bort jordlager. Verktygets design är extremt enkel:

  • dumpa;
  • plogdel;
  • fältbräda;
  • häl;
  • ställ med hål för justering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsdelen består av en plogdel, det vill säga den skär upp marken och matar den till soptippen och tömmer (vänder över lagren).

Med hjälp av en plog kan du också göra fåror för att plantera potatis. Vissa tror att i detta fall bör hiller också inkluderas i satsen, men detta är en vanföreställning. Det räcker bara att göra ett tomgångspass med en plog bredvid en öppen fåra. Du får bara dubbelt så många fåror, men när jorden är torr och lätt tar det inte lång tid.

Bild
Bild

För att kultivatorn och plogen ska fungera snabbt är det nödvändigt att korrekt installera och konfigurera denna utrustning . Plogen installeras med en dragkrok fäst på motorenhetens baksida. Det kan vara universellt eller inbyggt, men utseendet är inte avgörande för installationen. Det är nödvändigt att ta hänsyn till att universalfästet erbjuder vissa fördelar. Så du behöver inte oroa dig för modellen med redskap när du köper.

För att fästa plogen är det nödvändigt att installera den och motorkultivatorn på en höjd. I avsaknad av lämplig terräng kan flera tegelstenar användas.

Sedan måste plogfästet fästas på maskinens drag så att båda hålen är tydligt inriktade. Efter det sätts fästelement in i dem, oftast i form av en bult, som försiktigt kläms fast. Gör inte detta till slutet, eftersom verktyget fortfarande behöver korrekt justering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anpassning

Vid installation av detta verktyg justeras plöjningsdjupet. För att ställa in det är det nödvändigt att välja ett plogstöd med en höjd som är lika med önskat djup. Under förplanteringssäsongen är det rekommenderade djupet från 10 till 20 cm, och som förberedelse för vintern - upp till 25 cm. Efter denna inställning fixerar monteringsbulten delvis kultiveraren och plogens struktur. Bultarna justerar sedan verktygets lutning så att plogens häl är parallell med marken.

Nu kan du också justera bladets lutningsvinkel, som inte har några specifika parametrar . Detta är bara en användarvänlig position. Dragkroken ska lossas något när man utför dessa manipulationer.

Det sista steget är att fastställa positionen för plogarmen som passar användarens höjd. Sedan kan du dra åt fästelementen ordentligt och utföra en testplöjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plöja marken

Trots att denna process inte orsakar några frågor för de flesta jordbrukare finns det flera viktiga punkter i arbetet som kommer att hjälpa till att utföra det på ett kvalitetssätt.

Först måste du sätta den bakomliggande traktorn på den extrema delen av fältet och slå på maxväxeln . Det blir lättare för redskapet och användaren att flytta och skapa den första furen. Arbetshastigheten bör vara minimal, vilket hjälper till att omedelbart bedöma bearbetningsdjupet, jämnheten och smidigheten i utrustningens rörelse.

Om en bakomliggande traktor med en monterad enhet ryckar eller inte kommer tillräckligt djupt ner i marken, är det nödvändigt att avbryta arbetet och göra ytterligare justeringar.

Bild
Bild

Du är nöjd med inställningskoden, du kan börja bearbeta hela webbplatsens område. Varje gång du når den motsatta delen av fältet måste du göra en sväng i motsatt riktning och röra dig längs den nyss gjorda furen. För det mest effektiva utförandet av arbetet ska varje efterföljande pass göras på ett avstånd av 10 cm från det föregående.

Det är viktigt att veta att plöjningsprocessen görs bäst två gånger vid plöjning av hårda jordarter. Om arbetet innefattar höjning av jungfrulig jord, under det första passet sätts ett litet djup, under det andra - ett stort. Det bördiga jordlagret kommer att blandas helt.

Bild
Bild

Val

Att välja rätt plog är avgörande för denna typ av arbete. Detta verktyg kan vara av flera typer:

  • monohull;
  • omvänd;
  • roterande;
  • disk.

Enkroppsplogen har den enklaste designen, tydliga fästelement och små dimensioner. Det är utmärkt för standardgrävningsarbeten.

Reverseringsverktyget har en krulning på toppen av fjädern som hjälper till att vända jordens sömmar. Denna design är utformad för bearbetning av tunga typer av jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den roterande plogen har den mest komplexa strukturen . Den har flera plogdelar, och beroende på detta kan den vara två- eller tre-kropp. Dess särdrag är dess låga arbetshastighet (jämfört med fräsar) och ett litet arbetsdjup. Ett sådant verktyg är väl lämpat för att lossa redan utvecklad mark.

Skivplogen används för våt eller mycket våt jord. Men dess bearbetningsdjup är det minsta av alla typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha valt vilken typ av plog du behöver måste du vara uppmärksam på några fler detaljer . Först och främst är detta typen av infästning. Den måste vara lämplig för odlaren. Vidare är det värt att kontrollera med säljaren om den befintliga maskinen har tillräckligt med kraft för att arbeta med denna typ av redskap. Om aggregatets effekt är låg, finns det risk för en kort driftstid att väsentligt slita ut eller helt överhetta kultivatorn.

Rekommenderad: