Hur Man Plöjer Med En Kultivator? Hur Fungerar Man Korrekt Med En Motorkultivator? Förberedelse För Arbete. Justera Plogdjupet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Plöjer Med En Kultivator? Hur Fungerar Man Korrekt Med En Motorkultivator? Förberedelse För Arbete. Justera Plogdjupet

Video: Hur Man Plöjer Med En Kultivator? Hur Fungerar Man Korrekt Med En Motorkultivator? Förberedelse För Arbete. Justera Plogdjupet
Video: Plogkunskap 2024, Maj
Hur Man Plöjer Med En Kultivator? Hur Fungerar Man Korrekt Med En Motorkultivator? Förberedelse För Arbete. Justera Plogdjupet
Hur Man Plöjer Med En Kultivator? Hur Fungerar Man Korrekt Med En Motorkultivator? Förberedelse För Arbete. Justera Plogdjupet
Anonim

Odling av stora tomter går som regel inte utan en odlare. Trots att ett stort antal modeller av olika märken från välkända och populära tillverkare idag presenteras på marknaden, utförs själva plöjningen enligt en liknande teknik.

Bild
Bild

Förberedelse för arbete

  • Innan du börjar använda kultivatorn i landet bör du noggrant utvärdera förekomsten av alla element i enheten och deras prestanda, och även springa in. Enligt bruksanvisningen installeras en baldakin som ansvarar för plöjning av marken, fästelementen kontrolleras och dras åt och handtagets höjd justeras.
  • Då är själva trädgården nödvändigtvis förberedd - stora stenar och stora grenar kastas ut, liksom glasbitar som till och med kan skada en person genom att flyga ut underifrån.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att nämna att en lätt odlare inte kommer att klara tunga, svåra jordar - detta kräver en enhet som börjar på 70 kilo.

Dessutom, om möjligt pneumatiska hjul bör ersättas med klackar, vilket kommer att öka dragkraften, men kommer inte att täppa till med jord under processen:

  1. För att fästa klacken är det första steget att ta bort hjulen och naven.
  2. De senare ersätts av en annan version med en större längd, som är ansluten till axeldriften av speciella spiror.
  3. Slutligen slutar allt med installationen av klacken.
Bild
Bild

Förresten, om en nyinköpt enhet används måste den torkas bort från konserveringsfettet. För att göra detta blötläggs en trasa i bensin och används för att bearbeta metalldelar, som sedan måste torkas torra.

  • Initial drift utförs med två skär på varje sida och med mycket låg hastighet. Gradvis ökar "omsättningen".
  • De första 5 eller till och med 10 timmars drift bör kultivatorn vara i ett lätt läge, gradvis värma upp och anpassa sig till belastningarna.
Bild
Bild

Hur justerar man plogdjupet?

Jordbearbetningsdjupet varierar vanligtvis från 10 till 25 centimeter. Justering och justering av denna indikator är baserad på följande faktorer:

  • enhetens ökade vikt kommer att leda till mer intensiv exponering; för detta bör till exempel ytterligare jord fästas på hjulen;
  • det kommer att vara möjligt att öka utarbetningen om en eller annan operation upprepas flera gånger, varje gång djupare och djupare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer också att vara möjligt att justera effekten med öppnaren fixerad i boendet med hjälp av bussningar och splintar, medan den sänkta öppnaren är fixerad på boendet genom de övre hålen för att öka penetrationsdjupet, och för att minska det händer allt det andra väg runt.

Efter vintern, för att säkerställa maximal odling, måste du först plöja marken till ett djup av cirka 10 centimeter och sedan gå igen och öka skärarens djup från 15 till 25 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur plogar man ordentligt?

Bruksanvisningen för odlaren innehåller tillräckligt med användbar information om bearbetning av olika jordar och tomter. Arbetet bör utföras på lätt fuktig mark, eftersom närvaron av fukt gör det lättare att odla marken. Överdriven fukt kommer dock att få jorden att täppa till knivarna, så du måste vänta tills den torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om trädgården har formen av en rektangel, använd kultivatorn "i en cirkel ", men om det är en kvadrat, går enheten i "sicksack". Grävningens hastighet och intensitet kommer också att hänga ihop med jordens skick, därför måste till exempel jord varvat med småsten bearbetas vid låga hastigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den komprimerade jorden måste bearbetas i två steg . Till en början bör bearbetningen utföras på ett minimumdjup, och efter det kan du redan gå till den som krävs.

Påverkan med en motorkultivator sker helst mycket noggrant för att inte störa varken träd eller växter - detta görs när ett stort område delas upp i små tomter för plöjning. När området blir smalare är det logiskt att minska arbetsbredden. Detta görs genom att eliminera externa skär.

Bild
Bild

I allmänhet bör enheten inte skjutas under drift, bara ställa in riktningen.

Dessutom kan du inte följa kultivatorn och därigenom deformera ytskiktet på den nyodlade jorden. Det anses korrekt att fälla upp handtaget för bekvämlighet och flytta parallellt med enhetens rörelse.

Bild
Bild

Tillståndet anses vara optimalt när odlingen av marken med platta skärare sker på ett och ett halvt spade djup . För att uppnå denna effekt bör du då och då svänga kultivatorn från sida till sida.

Samma åtgärd hjälper i en situation där tekniken fastnar i marken. Om hjulen är något begravda i marken, men detta orsakar vissa svårigheter, bör du ändra deras position eller ändra platsen för skärarna.

En vanlig situation är när det blir omöjligt att ploga jungfrujorden jämnt på grund av att maskinen studsar hela tiden. Att lösa problemet är extremt enkelt - att lägga extra vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva plöjningen utförs enligt följande enkla schema:

  1. kultivatorn är installerad vid kanten av platsen;
  2. överdrivning är aktiverad;
  3. enheten utför den tilldelade uppgiften.
Bild
Bild

Efter att ha odlat marken eller planterat potatis bör du följa dessa steg:

  1. metallknivar ska torkas med en trasa;
  2. fräsar måste sköljas och torkas noggrant så att inte en enda droppe vätska blir kvar.
Bild
Bild

När du äger en kultivator är det viktigt att regelbundet övervaka oljenivån och även kontrollera luftfiltrets skick. Denna regel är för övrigt också relevant för all trädgårdsutrustning. Oljan ska vara exakt vad tillverkaren rekommenderar. Vid behov måste den bytas ut och den tillgängliga mängden måste kontrolleras regelbundet. När bränslet har tagit slut är det viktigt att låta motorkultivatorns motor svalna och sedan ladda.

Bild
Bild

Det kommer att vara möjligt att garantera högkvalitativ drift av kultivatorn om oljan byts en gång i intervallet från 25 till 50 timmar . I inget fall ska du köpa billig bensin eller något liknande istället för specialbränsle. I det här fallet, med aktiv bearbetning, kommer ett fast sediment att börja bildas på produkten, som täpper till viktiga noder. Som ett resultat kommer kultivatorn snabbt att misslyckas och måste repareras. Filtrets tillstånd övervakas varje gång före användning. En mycket smutsig del ska rengöras omedelbart eller bytas ut mot en ny. Dessutom rekommenderar proffs att hälla en liten mängd motorolja i filterhuset, vilket förbättrar rengöringsförmågan hos denna enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I processen med att plöja marken är det värt att lyfta transportringen som används för att transportera kultivatorn. Om du lämnar den på marken försämras nedsänkningen av skärarna, eftersom enheten kommer att få en ytterligare stödpunkt.

Handtaget är som regel anpassat till den arbetande personens höjd . För att göra detta, titta bara på händernas skick. Det är korrekt om de under arbetet är praktiskt taget rätade och felaktigt - när de böjer sig vid armbågarna.

Bild
Bild

Experter rekommenderar att du arbetar med öppnaren och börjar använda den korrekt. Att höja öppnaren påskyndar enhetens rörelse framåt, medan den sjunker ner i marken förbättrar själva odlingen. Dessutom är det viktigt att sätta sin böj mot rörelsen - detta kommer att förenkla kontrollen av tekniken. Professionals rekommenderar inte från början att använda alla tillgängliga skär - detta antal bestäms beroende på jordens skick för odling. Ju tätare mark, desto mindre antal skär som krävs, eftersom bearbetningsbredden i detta fall minskar. Denna regel gäller dock troligtvis vid bearbetning av jungfruliga marker - i efterföljande processer kan antalet skärare vara stort.

Bild
Bild

Skyddsskivor är inte en obligatorisk del, men installationen uppmuntras, eftersom det låter dig skydda föremålen på webbplatsen från negativ påverkan. Till exempel tillåter skivor odlaren att gå mycket nära rabatter eller stigar. Om det inte finns några skivor räcker det på "svåra" ställen att bara ta bort de yttre skärarna. Det är värt att nämna att det skulle vara bra att bestämma rörelsebanan direkt, särskilt om ett staket är installerat på platsen, en riklig mängd dekorativa element, eller om det gränsar till en byggnad.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik

De säkerhetsregler som rekommenderas för utförande vid användning av en motorodlare är inte komplicerade.

Det är värt att följa följande regler:

  • driften tillåts bara starta efter fullständig bekantskap med instruktionerna som bifogas enheten;
  • det är förbjudet att använda enheten av barn, såväl som av personer som inte har erfarenhet av att hantera enheten;
  • under plöjning är det viktigt att eliminera närheten av djur och andra människor;
  • arbetet bör utföras i slutna kläder med långa ärmar och stängda skor utan hängande element eller i specialutrustning; det är bättre att välja höga skor, till exempel stövlar eller "fotkängor", vars tå är täckt med en metallplatta; vi får inte glömma handskar, främst när det gäller att odla svåra jordar, liksom skyddsglasögon;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • under drift är det nödvändigt att hålla händer och fötter borta från roterande element, samt upprätthålla en balans i förhållande till framåt och bakåt handtag; de kan inte höjas samtidigt, eftersom man alltid måste förbli sänkt;
  • vibrationer som uppstår under drift signalerar förekomst av haverier; i detta fall stannar motorn, svalnar och störningarna elimineras om möjligt; oftast är problemet i ett försvagat fäste, vilket är lätt att normalisera;
  • i närvaro av en modell med backväxel är det viktigt att följa en enkel regel: innan du byter riktning bör du vänta tills skärarna har stannat helt.

Rekommenderad: