Lugs (26 Bilder): Vi Väljer Att Greppa Bilen Med Marken Och Stärka Växthuset. Vilken Storlek På Hjulplog är Lämplig För Att Plöja Marken? Hur Man Installerar Fästet Och Strykjärnet

Innehållsförteckning:

Video: Lugs (26 Bilder): Vi Väljer Att Greppa Bilen Med Marken Och Stärka Växthuset. Vilken Storlek På Hjulplog är Lämplig För Att Plöja Marken? Hur Man Installerar Fästet Och Strykjärnet

Video: Lugs (26 Bilder): Vi Väljer Att Greppa Bilen Med Marken Och Stärka Växthuset. Vilken Storlek På Hjulplog är Lämplig För Att Plöja Marken? Hur Man Installerar Fästet Och Strykjärnet
Video: Dadlands - Avsnitt 2 Plöjning 2024, April
Lugs (26 Bilder): Vi Väljer Att Greppa Bilen Med Marken Och Stärka Växthuset. Vilken Storlek På Hjulplog är Lämplig För Att Plöja Marken? Hur Man Installerar Fästet Och Strykjärnet
Lugs (26 Bilder): Vi Väljer Att Greppa Bilen Med Marken Och Stärka Växthuset. Vilken Storlek På Hjulplog är Lämplig För Att Plöja Marken? Hur Man Installerar Fästet Och Strykjärnet
Anonim

Klacken är en populär typ av infästning och används i stor utsträckning på olika områden av mänsklig aktivitet. Enhetens popularitet beror på dess enkla design, långa livslängd, låga kostnad och möjligheten till egen tillverkning.

Utnämning

En av de vanligaste användningsområdena för luggar är walk-behind-traktorer och motorodlare. Och även om vissa moderna medel för småskalig mekanisering har dessa enheter i sin grundkonfiguration, måste de oftare fortfarande köpas separat från enheten eller tillverkas för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lugs används i fall där det är nödvändigt att öka utrustningens vidhäftning till marken och därigenom öka dess dragkraft och längdförmåga . Så, bakomliggande traktorer utrustade med grousers beter sig mycket mer självsäkert på lösa och lerjordar och blir mer stabila. Detta gör att den bakomliggande traktorn kan utföra ganska djup jordbearbetning utan att riskera att fastna eller gräva ner i marken. Dessutom ökar användningen av klackar för minitraktorer och bilar deras terrängförmåga avsevärt under terräng eller leriga förhållanden.

Användningen av klackar för jordbruks- och vägmaskiner är dock inte begränsad.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en något modifierad form används enheterna för att säkra växthusen fastare på marken ., liksom för att binda en träfundament till marken. Konstruktionstappar är anordnade något annorlunda än hjulklackar och är stavar av metallförstärkning upp till en meter lång med en munstycke svetsad i ena änden. För att stärka strukturen drivs stången i marken, och den ovanjordiska delen skruvas fast på en träfundament eller växthusets bas. Tack vare användningen av T-formade klackar tål byggnader starka vindbelastningar samt säsongsmässiga markrörelser.

Bild
Bild

Specifikationer och dimensioner

Grousers för jordbruksmaskiner är metallhjul eller överliggande fälgar utrustade med en kraftig slitbana som går djupt ner i marken och fäster utrustningen till marken på ett tillförlitligt sätt. Högt härdat stål används som material för tillverkning, på grund av vilket anordningarna är praktiskt taget oförstörbara och kan tjäna i mer än ett dussin år. En viktig arbetsparameter för klackar för gående bak traktorer och minitraktorer är deras diameter och vikt.

Det beror på dessa indikatorer hur bra enheten kommer att utföra sitt arbete med att plöja marken, ta bort ogräs, kulla olika grödor och ta bort snö. Så minsta vikt för de enklaste metallhjulen bör inte vara mindre än 20 kg, annars kommer användningen av denna utrustning att förlora sin betydelse och fördelarna med den blir minimala. Om klackarna, ofta självtillverkade, inte når ovanstående standard, används de i kombination med viktmedel, vars närvaro ger utrustningen den nödvändiga vikten.

De tyngsta modellerna av krokar är installerade på bakomgående traktorer och minitraktorer som används i terrängförhållanden, liksom i utvecklingen av jungfruliga marker och för bearbetning av tung stenig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom vikarnas vikt är klackarnas storlek också viktig. Diametern på fabriksmodellerna sträcker sig från 300 till 700 mm och bredden från 100 till 200 mm. De mest populära anses modeller Patpiot 490001070 och en enhet för motoblock Celina, Cascade, Kadvi och Neva.

Dimensionerna på dessa enheter är 400x180 respektive 480x190 mm. Modellerna är lämpliga för de flesta hushållsmaskiner och används för att plöja mjuka jordar, ta bort ogräs och klippa fåror. Inte mindre populär och Patriot S-24 modell väger 11 kg och mäter 390x120 mm. Den kan användas för att lossa marken, bekämpa ogräs och ta bort snö. Fler övergripande anordningar som mäter 500x200 mm kan användas i kombination med en plog, och prover på 700x130 mm används med potatisgrävare och plattskärare.

Grousers för motorodlare har mer blygsamma dimensioner än modeller för walk-behind traktorer. Så populärt bland inhemska bönder " Tarpan" och "Neva " väger bara ca 5 kg, har en diameter på 280 mm och en bredd på 90 mm. Sådana anordningar används för att lossa lätt jord och arbeta med enradiga kullar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Den moderna marknaden för jordbruksmaskiner presenterar ett brett urval av olika hjulmodeller, som klassificeras enligt flera kriterier. Huvudkriteriet för att skilja klackar är deras design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två typer av hjulklackar

Den första är produkter tillverkade i form av en eller flera svetsade metallfälgar utrustade med konformade spikar eller hörnplattor svetsade i en viss vinkel. En sådan struktur installeras istället för de inbyggda hjulen, och fästningen sker med hjälp av speciella fästen. Fördelarna med arten inkluderar hög effektivitet i jordbearbetning och god längdförmåga hos enheten. Baksidan är behovet av att "byta skor" den bakomliggande traktorn, vilket är en ganska lång och tidskrävande process.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra typen representeras av klackar gjorda i form av metallmunstycken, som är installerade ovanpå vanliga hjul och inte kräver installation på axeln på den bakomliggande traktorn. Strukturellt kan sådana modeller tillverkas i form av kedjor eller fälgar utrustade med metallpinnar. Utåt liknar sådana modeller vagt konventionella halkskyddskedjor för bilar.

"Krabba" -designen, som består av metallremsor fixerade med ett "dragspel" med kanterna böjda i form av krokar, har också visat sig bra. Krokarna sätts på hjulets däck, och fästena fixeras med en speciell låsbegränsare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den här typen av klackar är särskilt populär bland SUV -ägare och har fungerat bra på ojämna slaskiga vägar med mycket lera och lera. Fördelen med denna typ av klack är snabb installation och låg kostnad i jämförelse med metallhjul. Nackdelarna inkluderar en något lägre längdförmåga och behovet av ytterligare användning av viktmaterial.

Nästa klassificeringskriterium är klackarnas kompatibilitet med olika utrustningar . På grundval av detta utmärks speciella och universella enheter. Och om de förstnämnda är konstruerade för en specifik modell av jordbruks- eller vägutrustning, är de senare kompatibla med de flesta av dem och kan installeras på nästan vilken enhet som helst. Fördelen med specialiserade prover är en högre effektivitet och mångsidighet, och fördelarna med stationvagnar inkluderar deras praktiska egenskaper och användningsförmåga i förhållande till vilken teknik som helst. Dessutom är sådana modeller mycket lättare att sälja om de inte behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper en grouser för en bakomliggande traktor eller bil är det nödvändigt att välja rätt storlek på enheten. Och om det för en bil är ganska enkelt att göra detta, och du bara behöver veta hjulens diameter, så när du väljer utrustning för en bakomliggande traktor, bör du också ta hänsyn till utrustningens vikt. Så för tunga modeller som väger mer än 200 kg rekommenderas det att köpa breda klackar med en diameter på minst 70 cm. För medelklassaggregat som väger cirka 80 kg är det bättre att välja enheter med en diameter på 30 till 40 cm. För mycket lätta modeller som väger upp till 50 kg, och även smala krokar 9 cm breda och 28 cm i diameter är lämpliga för motorkultivatorer.

Nästa urvalskriterium är typen av taggar . Dessa kan vara kilformade plattor placerade på fälgarna eller metallpinnar gjorda av förstärkning, och på hemlagade modeller kan du ofta se en vinkel svetsad i en viss vinkel.

Typen av metallskydd väljs baserat på jordens struktur och klackarnas syfte. Så när du plöjer jungfruliga land är det bättre att välja en modell med vassa taggar, medan enheter med en djup sned eller kilformad slitbana mer än 10 cm hög är lämpliga för arbete på våta chernozemer, lera och lös jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

För effektiv och korrekt drift av tekniken måste klackarna vara korrekt installerade. För att göra detta sätts de på hjulaxlarna på den bakomliggande traktorn och fixeras med specialfästen. När krokarna installeras på kultivatorerna placeras de på växellådans axel och säkras med stift. Om klacken väljs och installeras i enlighet med alla regler, kommer dess spikar inte att beröra enhetsdelarna, och sett ovanifrån kommer topparna på de kilformade spikarna att blicka framåt i riktning mot enhetsrörelsen.

Om den bakomliggande traktorn eller kultivatorn förblir för lätt även efter installationen av klackarna, är installation av viktmaterial nödvändig . När du använder en maskin utrustad med någon form av krokar är det strängt förbjudet att köra på en asfalt-, metall- eller betongyta.

Bild
Bild

När du använder klackar måste säkerhetsåtgärder följas . För att göra detta måste du noga läsa bruksanvisningen innan du påbörjar arbetet och kontrollera motorns användbarhet och tillförlitligheten hos enhetens gängade anslutningar.

Sedan rekommenderas att gå längs det behandlade området och ta bort mekaniskt skräp, torra grenar och stora stenar från dess territorium. Och du måste också se till att det inte finns några elektriska ledningar, metallkablar och vattenslangar på marken. Och först efter att fältet är förberett kan du börja arbeta.

Bild
Bild
Bild
Bild

När fordonet rör sig bakåt, liksom vid svängar, är det nödvändigt att vara särskilt försiktig: vid skarpa manövrar kan spikarna vända en sten ur marken, och ingen vet vart den kommer att flyga. Detta gäller särskilt kraftfulla klackar med stor klämhöjd.

I slutet av arbetet ska klackarna rengöras från jordrester och behandlas med universalfett eller litol . Förvara enheterna i ett torrt ventilerat utrymme på avstånd från fuktkällor. Med rätt val, noggrann drift och korrekt förvaring misslyckas klackarna inte under mycket lång tid och tjänar sina ägare i många år.

Rekommenderad: