Plöja Marken Med En Bakomliggande Traktor: Hur Man Plogar Korrekt? Varför är Det Nödvändigt Att Plöja En Grönsaksträdgård På Hösten? På Vilket Djup Under Plöjningen Sker Jordbearbe

Innehållsförteckning:

Video: Plöja Marken Med En Bakomliggande Traktor: Hur Man Plogar Korrekt? Varför är Det Nödvändigt Att Plöja En Grönsaksträdgård På Hösten? På Vilket Djup Under Plöjningen Sker Jordbearbe

Video: Plöja Marken Med En Bakomliggande Traktor: Hur Man Plogar Korrekt? Varför är Det Nödvändigt Att Plöja En Grönsaksträdgård På Hösten? På Vilket Djup Under Plöjningen Sker Jordbearbe
Video: ploughing the maize field. part 1 2024, Maj
Plöja Marken Med En Bakomliggande Traktor: Hur Man Plogar Korrekt? Varför är Det Nödvändigt Att Plöja En Grönsaksträdgård På Hösten? På Vilket Djup Under Plöjningen Sker Jordbearbe
Plöja Marken Med En Bakomliggande Traktor: Hur Man Plogar Korrekt? Varför är Det Nödvändigt Att Plöja En Grönsaksträdgård På Hösten? På Vilket Djup Under Plöjningen Sker Jordbearbe
Anonim

Plöjning av mark är en av de obligatoriska agrotekniska åtgärderna och utförs tidigt på våren och senhösten. Tack vare detta förfarande är jorden mättad med syre, de flesta ogräs tas bort och snötäckets varaktighet ökar avsevärt. Och om du helt kan göra med en vanlig spade för att gräva upp flera sängar, då för att bearbeta även en liten lantgård eller en potatisåker kan du inte göra utan att använda mekaniserad utrustning … Och i det här fallet kommer en bakomliggande traktor till undsättning - en universell multifunktionell enhet, som är en oumbärlig assistent för sommarboende och jordbruksägare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer jag en bakomliggande traktor?

Motoblock är mångsidiga enheter och kan utföra ett dussin olika operationer. Med deras hjälp kan du inte bara plöja marken utan också plantera grönsaker, ogräsplantor, krama potatis, skörda och klippa gräs. Förutom jordbruksapplikationer används bakomgående traktorer i stor utsträckning för att samla snö och skräp, transportera olika varor som väger upp till ett halvt ton, samt en snöskoter och en minitraktor. Dessutom är vissa högteknologiska modeller utrustade med en speciell axel, på vilken ytterligare redskap är installerade, så att du kan skära ved, pumpa vatten och till och med förse ägare med el.

Således, när du väljer en bakomliggande traktor, är det nödvändigt att överväga vilka andra funktioner, förutom att plöja platsen, kommer att tilldelas enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra kriteriet efter funktionalitet är motoreffekten . På grundval av detta är aggregaten uppdelade i lätta, medelstora och tunga. Lätta och medelstora modeller är avsedda för daglig användning och väger från 50 till 100 kg. De är utrustade med motorer på 4-8 liter. med. och har som regel 2 växlar framåt och en bakåt. Lågeffektsenheter med en bredd på 70-80 cm är ganska lämpliga för bearbetning av tomter på högst 15 tunnland. Motoblocks utrustade med en genomsnittlig motor på 7-8 liter. med. och en bredd på 90 cm, är avsedda för större arbeten och kan tjäna områden från 15 till 40 tunnland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tunga klassen representeras av modeller med en kraftfull motor på 9 eller fler hästkrafter , de används på åkrar upp till 1-1,5 hektar. Fångningsbredden för sådana enheter är 100 cm och vikten överstiger 100 kg. Sådana modeller är ofta utrustade med en dieselmotor och utmärks av god dragkraft, hög livslängd och låg dieselförbrukning. Vid en lufttemperatur på 2 grader och lägre startar dock dieselmotorer något sämre än bensinmotorer och tar längre tid att värma upp. Därför, om du inte bara behöver gräva upp en trädgård, utan också för att ta bort snö, är det bättre att köpa en bensinmodell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du använder en bakåtgående traktor som en självgående enhet eller en traktor för att transportera gods, bör du välja modeller med en hjuldiameter på minst 45 cm. För dessa ändamål är det också bättre att välja en djup slitbana. Om den bakomliggande traktorn endast kommer att användas för plogning krävs ytterligare inköp av klackar och en plog. Trots att de flesta enheterna har ett par fräsar som standard, räcker deras styrka ofta inte till tunga jordar och jungfrur. Därför måste du ta hand om att köpa ytterligare bilagor i förväg.

Bild
Bild

Hur förbereder man sig för arbetet?

Förbereda maskinen för arbete inkluderar installation av klackar, samt fastsättning och justering av plogen

Installation av klackar . Dessa enheter är metallhjul med en diameter på upp till 60 cm och en bredd på 17-20 cm. Det finns också tunnare prover till salu, men det rekommenderas inte att köpa dem. Detta beror på det faktum att det är mycket svårt att göra en jämn får med tunna krokar: den bakomliggande traktorn kommer att chatta i olika riktningar och det är ganska problematiskt att klara den under sådana förhållanden. För att installera klackarna placeras enheten på ett plant område, de ursprungliga hjulen med gummidäck skruvas loss och naven tas bort.

Kroknav sätts på drivaxeln, fixeras med stift och fästs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hakarnas nav är något längre än vanligt, så deras användning leder till en ökning av spårvidden, vilket gör den bakomliggande traktorn mer stabil. När naven är ordentligt fixerade monteras klackarna på dem. Se till att slitbanan avsmalnar framåt när du fäster metallhjul. Det är lämpligt att välja krokarna på ett sådant sätt att enhetens totala vikt efter att ha hängt dem är mer än 70 kg. Annars glider maskinen och bearbetningen visar sig vara ojämn och av dålig kvalitet. Om du köper för lätta klackar måste du ta hand om ytterligare viktning av strukturen. För att göra detta kan du köpa en uppsättning extra vikter, vars installation ger den vikt som krävs.

Bild
Bild

Installation och reglering av plogen . Plogen säkras med hjälp av kopplingar, som fästs på enheten med en kungstift. Det rekommenderas att ansluta dragkroken och enheten med en 5-6 graders backlash. Om du fixar plogen orörlig kommer den när du plöjer att börja vinda den bakomliggande traktorn från sida till sida, vilket beror på jordens ojämna effekt på den. Det rekommenderas inte att dra åt muttrarna helt när du ansluter dragkroken till plogen. Detta beror på att justeringsprocessen ligger framför, under vilken de måste skärpas och sedan lossas mer än en gång.

För att utföra justeringen är det nödvändigt att installera enheten på tegelstenar eller brädor staplade ovanpå varandra. Höjden på en sådan konstruktion bör vara lika med plöjningsdjupet och vara 20-25 cm. I detta fall bör klackarna fixeras och därmed ge den bakomliggande traktorn fullständig orörlighet. Därefter placeras plogen så att fältbrädan ligger på marken med hela sin längd. I detta fall bör plogstativet vara placerat strikt vinkelrätt mot marken och parallellt med krokens inre ände.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter justeras lutningsvinkeln på fältbrädet, medan avståndet från plogens näsa (delning) till hälen ska motsvara 3 cm. Om lutningsinställningen försummas, kommer plogen att börja gräva i marken under drift. motorn överhettas och arbetet måste stoppas. Därefter måste du justera spårbredden. För att göra detta ställs den högra kanten av aktien i linje med insidan av den högra klacken.

Med detta arrangemang skärs jorden helt jämnt och det blir lättare att styra enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetsstart . Innan du startar en bensin- eller dieselmotor, kontrollera oljenivån och fyll tanken med bränsle. Tvåtakts bensinmodeller körs på en blandning av bensin och motorolja, medan kraftfull fyrtakts "använder" ren bensin A-92 och A-95. När du tankar en bakomliggande traktor med diesel bör du ta hänsyn till temperaturregimen och fylla i vinterdiesel under den kalla årstiden. Innan du startar bör du också kontrollera prestandan hos ratten, gasen, backen och kopplingen, varefter du kan starta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att starta bensinmotorn utrustad med en manuell start, öppna kranen på bränsletanken och ställ chokespaken i "Start" -läget. Därefter, utan att slå på tändningen, utförs 3 till 5 rörelser av startmotorn, varefter tändningen slås på och motorn startas. Så snart motorn har startat överförs sugningen omedelbart till "Work" -läget. På bakomgående traktorer utrustade med elstart är det ännu enklare att starta motorn. För att göra detta, slå på tändningen medan elpumpen pumpar bränsle till förgasaren och motorn startar.

Innan dieselmotorn startas släpps all luft i systemet ut med en elektrisk startmotor, och efter att dieselbränsle har tagit plats startas motorn. Om motorn är utrustad med en manuell start, öppnar du helt enkelt dieselmotorn, ställer in gasen och trycker på dekompressorn. Sedan görs några slag med startmotorn, dekompressorn faller på plats och motorn startar.

Bild
Bild

Hur man plöjer?

För att plöja området ordentligt måste det vara väl förberett. För att göra detta dras en sladd längs gränsen för en referenspunkt, vilket särskilt rekommenderas för personer som ska plöja trädgården för första gången. Detta beror på att plogen under drift leder lite åt höger, varför det blir svårt att göra en jämn rad utan lämplig skicklighet.

Vid plöjning av den andra och alla efterföljande rader följer redskapshjulet den redan bildade furen .och sladden behövs inte längre. Då ska du manuellt samla stora stenar, riva upp stubbarna och ta bort drivved. Efter att platsen är förberedd och motorn går, slås hastigheten på och plogningen startas.

Den andra anses vara den optimala hastigheten för driften av den bakomliggande traktorn, men när du ändrar plöjningsdjupet eller byter till en annan typ av jord kan den första också användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att köra den första furen i en låg växel, vilket beror på behovet av att bilda den första raden jämnt och exakt. I framtiden kommer det verkligen att vara han som kommer att fungera som vägledning för alla efterföljande fåror. Efter att ha passerat den första raden kontrolleras plöjningsdjupet: det ska vara inom 20 cm. Sedan går den bakomliggande traktorn ut, höger klack installeras i furen, den första hastigheten slås på och de går i motsatt riktning, se till att metallhjulet inte går utöver furen. Om allt görs korrekt, kommer jordryggen att ligga på ett avstånd av 10 cm från den föregående.

Om du behöver plöja ett litet område kan du klara dig utan plog . Den grundläggande kompletta uppsättningen motoblock innehåller sabelskärare, med hjälp av vilken bearbetning av all jord när det gäller komplexitet och sammansättning, inklusive jungfruliga och steniga jordar, utförs. Förutom plöjning används fräsar för att blanda jorden vid applicering av gödningsmedel, för att ta bort ogräs och lossa jorden.

Bild
Bild

Om det krävs för att förbättra kvaliteten på plöjningen utförs arbetet med en transportodlad modul. För detta är plogen inte fäst på själva den bakomliggande traktorn, utan på adapterramen. På grund av närvaron av en mellanliggande länk mellan plogen och enheten minskar påverkan på den bakomliggande traktorn avsevärt och plöjningen är enklare och säkrare. Dessutom ökar hastigheten på den bakomliggande traktorn märkbart. Och om det med traditionell plogning är 5 km / h, så ökar det vid användning av en adapter till 10 km / h. I jämförelse med den traditionella metoden för att fästa plogen förloras dock enhetens totala manövrerbarhet vid användning av denna metod, vilket dock bara märks i små och trånga områden, med ett överflöd av odlade växter som växer längs kanterna. Om arbetet utförs på ett stort potatisfält är det mycket bekvämt att använda adaptern.

Bild
Bild

Plöjningsmetoder

Plöjning av en grönsaksträdgård kan göras på flera sätt

Vsval . När du använder den här metoden börjar arbetet från mitten av webbplatsen. Efter att ha nått sin kant, är enheten utplacerad, den högra klacken placeras i furen och flyttar tillbaka till mitten. Samtidigt visar sig jordens ås vara ganska stor. Fördelen med denna grävteknik är det faktum att om det finns snö på platsen, smälter den inte under lång tid, faller ner i fårorna och mättar jorden med fukt.

Det finns inga speciella nackdelar med metoden, vilket gör den till den vanligaste och populära bland majoriteten av bönderna.

Tog den . I detta fall börjar rörelsen från höger sida av webbplatsen. Efter att ha nått slutet av raden körs den bakomliggande traktorn till platsens vänstra kant och rör sig i motsatt riktning. På detta sätt plöjs hela tomten tills raderna möts. Med denna metod kan plogen vända jorden och fylla den med tidigare applicerat gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mot vintern . Trädgården plöjs med en bakomliggande traktor två gånger om året: på våren, strax före plantering av grödor och på hösten efter den sista skörden. Höstens bearbetning anses vara särskilt viktig. Det dödar helt ogräs och lossnar effektivt jorden. Detta främjar normalt luftutbyte, säkerställer korrekt dränering och förhindrar att mögel och patogener uppträder. Tidpunkten för höstplöjning beror på väderförhållandena i regionen, men det görs alltid före den första frosten.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med mekanisk plöjning

Användning av en bakomliggande traktor vid plöjning och planering av platsen har ett antal obestridliga fördelar jämfört med manuell bearbetning.

  1. Genom att använda enheten kan du utföra arbete med en speciell kvalitet, på kort tid och med ett minimum av arbetskostnader.
  2. På grund av multifunktionaliteten hos de bakomliggande traktorerna är det möjligt att utföra flera fler jordbruksprocedurer, till exempel att lossa jorden, ta bort ogräs och applicera gödselmedel.
  3. Med mekaniserad plogning är djupet på fårorna mycket större än vid manuell grävning med en spade. Dessutom odlas jorden mer jämnt, på grund av vilket dess allmänna tillstånd förbättras märkbart. Detta beror på normalisering av luftutbyte, fri tillgång till syre och effektivare markfuktning under nederbördens gång.
  4. Enligt observationer från erfarna bönder fördubblas avkastningen på åkrarna som plogas med en bakomliggande traktor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men tillsammans med de uppenbara fördelarna finns det fortfarande nackdelar med mekaniserad plöjning. Dessa inkluderar omöjligheten att använda tekniken på djupt rotade hela skogar. I sådana fall krävs endast manuell borttagning av långa rhizomer.

Med den årliga användningen av djupplogningsmetoden förloras dessutom matjordens naturliga bördighet, varför marken behöver befruktning eller periodisk vila.

Bild
Bild

Rekommendationer

För att arbetet med den bakomliggande traktorn ska vara enkelt och arbeta marken effektivt, du måste följa ett antal enkla rekommendationer.

  • Tomter på upp till 6 tunnland odlas bäst med odlare. Men om det är beslutat att använda en bakomliggande traktor, bör istället för en plog installeras sabel- eller kloklippare.
  • Det rekommenderas att använda en monterad plog vid plöjning av fält med en yta på mer än 1 hektar. Kanterna på områden och områden med komplexa geometrier hanteras dock också bäst med fräsar.
  • Under arbetets gång är det nödvändigt att noggrant övervaka utrustningens tillstånd och förhindra att olja läcker ut från transmissionen. Annars kommer skadlig vätska att komma in i den behandlade jorden och orsaka partiell kontaminering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vid plöjning av jungfruliga marker, liksom vid bearbetning av steniga och lerjordar, är det nödvändigt att använda viktmedel. Annars är det stor risk att den bakomliggande traktorn börjar hoppa på ojämn jord och djup plogning kommer att kräva stor ansträngning.
  • När du använder fräsar rekommenderas det att utrusta deras ändar med skyddsskivor. Detta minskar sannolikheten för att odla angränsande marker och gör det möjligt att plöja strikt längs platsens gränser.
  • För att minska hörselbelastningen måste du använda speciella hörlurar eller öronproppar, och för att delvis neutralisera vibrationerna bör du använda handskar. Vid plöjning är det dessutom nödvändigt att röra sig från lässidan, vilket minimerar de skadliga effekterna av avgaser. Om du måste plöja i ett stort växthus bör du säkerställa god ventilation av rummet. För att göra detta är det nödvändigt att öppna alla fönster och dörrar och regelbundet stänga av motorn och ventilera växthuset.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tankning av bränsletanken och byte av motorolja får endast utföras när motorn är avstängd. I detta fall är det lämpligt att föra bränslet genom en tratt med ett speciellt filter.
  • Det är strängt förbjudet att använda den bakomliggande traktorn nära en öppen eld och torka av den med en trasa fuktad i bensin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att ploga en tomt med en bakomliggande traktor hjälper till att underlätta markodlingsprocessen avsevärt, förbättrar jordens allmänna tillstånd, ökar produktiviteten och minskar arbetstiden avsevärt. För att plöja marken med en bakomliggande traktor, se videon nedan.

Rekommenderad: