Hur Man Eliminerar Kondens På Vinden: Varför Det Bildas Och Vad Som Behöver Göras För Att Bli Av Med Det, Hur Ventilationen I Ett Kallt Och Varmt Rum Fungerar Och Varför Isoleringe

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Eliminerar Kondens På Vinden: Varför Det Bildas Och Vad Som Behöver Göras För Att Bli Av Med Det, Hur Ventilationen I Ett Kallt Och Varmt Rum Fungerar Och Varför Isoleringe

Video: Hur Man Eliminerar Kondens På Vinden: Varför Det Bildas Och Vad Som Behöver Göras För Att Bli Av Med Det, Hur Ventilationen I Ett Kallt Och Varmt Rum Fungerar Och Varför Isoleringe
Video: Kontrollera vinden vid husvisning 2024, April
Hur Man Eliminerar Kondens På Vinden: Varför Det Bildas Och Vad Som Behöver Göras För Att Bli Av Med Det, Hur Ventilationen I Ett Kallt Och Varmt Rum Fungerar Och Varför Isoleringe
Hur Man Eliminerar Kondens På Vinden: Varför Det Bildas Och Vad Som Behöver Göras För Att Bli Av Med Det, Hur Ventilationen I Ett Kallt Och Varmt Rum Fungerar Och Varför Isoleringe
Anonim

Loftet tjänar människor mycket bra och framgångsrikt, men bara i ett fall - när det är dekorerat och förberett ordentligt. Det är viktigt att inte bara bekämpa genomträngande vindar och nederbörd, utan också kondensera fukt. Det är värt att förutse sådana problem i förväg. Om ett problem uppstår under drift måste det lösas snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Kondens på vinden uppstår på grund av:

  • värmeisolering av dålig kvalitet;
  • svaghet i termiskt skydd;
  • okunnighet från byggare av ventilation av utrymmet under taket;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • icke-professionell ångspärr eller vattentätning;
  • dålig installation av backar och takfönster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Allmän slutsats: vätskekondensation börjar som ett resultat av avvikelser från standardtekniken . Detta problem kan också uppstå när reparationer utförs med material av låg kvalitet.

När en ogenomtränglig film placeras under taket skapar det utmärkta förutsättningar för kondensbildning.

De omedelbara besparingarna kommer att resultera i efterföljande betydande kostnader och det är viktigt att veta hur man åtgärdar problemet.

Bild
Bild

Ventilation

När kondens bildas på vinden krävs arbete med luftbyte.

Den måste tillhandahållas hela tiden och i hela den interna volymen.

Efter att ha löst detta problem kommer byggarna att uppnå omedelbar torkning av kondenseringsvätskan, det hinner helt enkelt inte bilda droppar. Men en sådan åtgärd hjälper inte att radikalt bli av med problemet, helt enkelt för att det är en kamp med konsekvenserna, och inte med orsaken.

Bild
Bild

Det rekommenderas att bjuda in specialister och genomföra en termisk undersökning av takkonstruktioner. Du kommer nästan säkert att behöva planera om takfönster, lägga till isolering eller skapa ytterligare ventilationskanaler.

Viktigt: när vinden svettas kan du tryggt ta hand om ventilation, utan att vara rädd för att detta kommer att leda till hypotermi i vardagsrummen. När det görs på rätt sätt finns det ingen risk för frysning av huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kall vind

När en kall vind blir våt utsätts den för ackumulering av kondens, du måste justera dess ventilation först. Överlappning av spärrar och svarv är oacceptabelt. Om du inte kan klara dig utan detta måste du bilda ett foder med luckor genom vilka luft kan cirkulera fritt.

Att lägga skiffer och ondulin utan filmer placerade under dem möjliggör automatisk ventilation, då kan luftflöden mellan takets delar röra sig lugnt. Men vid användning av metallplattor kvarstår risken för kondens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilation på ett gaveltak placeras i gavlarna, till exempel för att ta hand om överhängets lösa placering. Genom att placera smala slitsar på samma avstånd från varandra kan du öka ventilationseffektiviteten. När fronten är sten, eller resursen från hålets tillvägagångssätt redan har använts, måste ytterligare luftflöden göras.

De placeras antingen på motsatta väggar, eller helt enkelt använder ventilationsgaller av den vanliga typen, som kompletteras med myggnät.

Med ett höfttak kommer detta tillvägagångssätt inte att fungera . Ingången är förberedd i botten av arkivet, och luften kommer ut vid åsen. När överhängen är nedfällda med trä är det tillåtet att lägga virket löst och lämna ett gap på 2-4 mm. Särskilda hål görs i plastskiktet, då kallas panelen soffit.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varm vind

Värmesystem på en modern nivå utesluter nästan naturlig cirkulation, därför kan du helt enkelt inte göra utan förbättrad ventilation. Under de flexibla plattorna och plåten sys en motskena som ger lokal ventilation av området. Det är värt att använda en vindtät film under ett metalltak. När skiffern är placerad överst, finns det nästan inget behov av motställ, eftersom pajen i sig inte stör cirkulationen.

Luftintaget organiseras genom fönstren och utloppet genom speciella öppningar. Om de inte finns där är huven utrustad med luftare i form av "svampar".

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för rätt enhet

Ett privat hus har sina egna finesser för att ordna taket, förhindra uppkomst av kondens:

  • du måste föra hålen i takens åsar närmare varandra så mycket som möjligt;
  • bygger på att ta hand om styrkan hos ventilationsstrukturer, deras förmåga att motstå starka väderpåverkan;
  • luftflöden bör göras mellan spärren;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • genom att tänka igenom hålens enhet måste du göra dem så att de undviker luftföroreningar eller blockerar dess flöde;
  • matningsenheter monteras på den renaste punkten på vinden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningar

Om isoleringen på vinden är våt är det nödvändigt att ändra konstruktionen så att daggpunkten ligger inne i isoleringsskiktet. Mineralullskiktet måste vara minst 250 mm. Om vatten samlas under ångspärren måste ett ånggenomsläppligt membran placeras ovanför isoleringen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takisolering

Vätskans utseende på vinden kan bero på att skyddsskiktet är för tunt. Att hitta en svag plats är lätt, även utan hjälp av en värmekamera. När snö faller måste du inspektera dess lager, där smältning kommer att märkas och överdriven värme passerar där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eliminering av ventilationsbrister

Så att inte ens den fukt som kommer dit kvarstår på vinden i ett trähus, rekommenderas att placera ventilationshålen korrekt - under takfoten och i deras ås. När luftcirkulationen inuti är korrekt och klar minimeras ansamling av snö och is på takytan.

Dessutom hjälper den välorganiserade rörelsen av luftmassor att minska vidhäftningen av snö till takytan.

När du använder luftare (i slutskedet av arbetet) kan du ge dem vilken form du vill.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ersättning av värme och vattentätning av låg kvalitet

När kondensens utseende blir en följd av användningen av material av låg kvalitet måste du först byta filmen av ett konventionellt prov till ett membranskikt. Denna beläggning tillåter tillförlitligt vatten att passera ut, men tillåter inte att den kommer in.

Ytan, som är täckt med hög, undviker bildning av droppar.

Det händer att dessa steg inte hjälper . Då måste du byta ut lådan och ångspärrmaterialet. När luftflödet störs och dess cirkulation inte sker ackumuleras fukt mer aktivt. Det kommer att vara nödvändigt att utrusta denna del av rummet, locka till sig en utbildad specialist och skapa det nödvändiga ventilationsgapet på 4 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dammar och andra enheter

Tillhandahållande av dammfönster är inte det mest effektiva sättet att tömma en vind. Deras minsta tillåtna storlek är 600x800 mm. Fönstren installeras på motsatta pediment. Avståndet till takfoten, sidorna av strukturen och åsen är exakt desamma.

Den moderna lösningen på samma problem är luftaren utgång till takets översta punkt (taklutning). Det är vanligt att skilja mellan punkt- och monolitiska luftningsmedel. Den förstnämnda måste kompletteras med fläktar, medan den senare är gjord som en tallrik placerad längs åsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takreparation

Vid reparation av ett tak måste mineraliska material för överlappning läggas med ett lager på minst 20 cm (enligt rekommendation av GOST). Vissa tillverkare indikerar att värmeisolering bör göras minst 30-35 cm. Genom att följa dessa regler och kontrollera problemområden med termiska avbildare kan fullständig framgång garanteras.

Bild
Bild

tips och tricks

Det är viktigt att inte glömma skapandet av perforerade strålkastare nära gesimsen.

Det isolerande skiktet placeras alltid strikt längs spärren för att undvika vätskedroppar.

Med tanke på att kostnaden för att skapa en bra vind är upp till 1/5 av alla kostnader för att bygga ett hus, är det mer praktiskt och ekonomiskt att göra allt på en gång än att återgå till jobbet efter ett tag.

När du skapar ventilationshål är det värt att bilda minst 1 kvm. m luftpassager för 500 kvm. m område. Detta är tillräckligt för att bibehålla färskheten utan att förlora överdriven värme.

Rekommenderad: