Ånggeneratorer För Hamam: Gas Och Andra. Installation Av En ånggenerator För Ett Turkiskt Bad. Harvia Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Ånggeneratorer För Hamam: Gas Och Andra. Installation Av En ånggenerator För Ett Turkiskt Bad. Harvia Och Andra Modeller

Video: Ånggeneratorer För Hamam: Gas Och Andra. Installation Av En ånggenerator För Ett Turkiskt Bad. Harvia Och Andra Modeller
Video: Turkiskt bad 2024, Maj
Ånggeneratorer För Hamam: Gas Och Andra. Installation Av En ånggenerator För Ett Turkiskt Bad. Harvia Och Andra Modeller
Ånggeneratorer För Hamam: Gas Och Andra. Installation Av En ånggenerator För Ett Turkiskt Bad. Harvia Och Andra Modeller
Anonim

Ånggeneratorer för ett hamam är ett oumbärligt element som gör att du kan uppnå den nödvändiga luftfuktigheten i miljön vid en relativt låg temperatur. Det är den här enheten som är bland de första som köps i ett turkiskt bad; bekvämligheten att ta emot spa -procedurer beror på dess effekt och prestanda. Det är inte förvånande att problemet med att välja en sådan enhet visar sig vara ett mycket allvarligt problem. Gas och el, Harvia, Eos, Tylo och andra modeller - det finns dussintals produktalternativ på marknaden i detta segment, så det kan vara ganska svårt att fatta ett slutgiltigt beslut.

Att installera en ånggenerator för ett turkiskt bad har också sina egna egenskaper . Denna apparat har alltid en elektronisk styrenhet som måste installeras utanför ångrummet. Dessutom har bränsle- och elektriska modeller olika brandsäkerhetskrav, de måste beaktas vid installationen. Endast i detta fall kommer en privat hamam att ge extremt positiva känslor under driften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En ånggenerator för ett hamam är en enhet som är nödvändig för att upprätthålla den nödvändiga luftfuktigheten. För ett turkiskt bad är dess närvaro obligatorisk. För denna typ av rekreationsanläggningar normal lufttemperatur varierar i intervallet + 35-50 grader, men luftfuktigheten i miljön når 100% … Den konstgjorda atmosfären återskapar de unika förutsättningarna för avslappning, föryngring, hudmättnad med fukt. Ett besök i hamamet rekommenderas i närvaro av förkylningar och bronkopulmonala sjukdomar, det hjälper till att öka immuniteten, med regelbundna procedurer blir den läkande effekten särskilt uttalad.

Principen för drift av ånggeneratorn är ganska enkel. Det drar vatten från ett centraliserat system, värmer det till koka och omvandlar det till ånga.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av arbetet släpps den oanvända vätskan ut i avloppet. Vanligtvis är ett kallvattenuttag tillräckligt för att installera utrustningen, men om det finns varmt vatten kan det användas. Ånga levereras genom speciella munstycken och fördelas jämnt inuti rummet.

Alla typer av ånggeneratorer för användning i turkiska bastur fungerar vid en förutbestämd temperaturnivå . Det detekteras av en sensor på instrumentpanelen. Ångrummet värms dessutom upp med elektriska mattor - samma som installeras i golvvärmesystem. I det här fallet utförs också isolering i området med säten och väggar. Själva rummet värms upp till 30-35 grader, resten tillsätts av den heta ånga som genereras av enheten.

Bild
Bild

Översikt över arter

Alla befintliga typer av ånggeneratorer kan delas in i 2 stora grupper. Den första använder olika typer av flytande eller gasformiga bränslen som energikälla, den andra använder elektrisk energi. Var och en av alternativen har sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bränsle

Den mest kända typen av ånggeneratorer för bränsle är apparater av gastyp. De är anslutna till en huvudströmförsörjning eller en cylinder, en gashållare och minskar avsevärt kostnaden för att underhålla ett turkiskt bad . Sådana modeller är oftast helt automatiserade; påfyllning av vattentanken sker också utan ytterligare ingrepp från operatören.

Gasånga -generatorer är de dyraste i anslutningsstadiet, de kräver att huvudledningen läggs, godkännande av tillsynsmyndigheterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dieselanordningar körs på flytande bränsle, vilket värmer vätskekammaren under förbränning . Dieselbränsle används där det inte finns någon stabil strömförsörjning, det finns inget sätt att ansluta till gasledningen. Dieselånggeneratorer kan knappast kallas särskilt populära, men de kan betraktas som en alternativ lösning för att organisera ett hamam i ett lanthus.

Bild
Bild

Elektrisk

Den enklaste lösningen är elektriska ånggeneratorer med kabel. De kräver ingen komplex anslutning, är lätta att ta i drift och kan monteras utan förberedelser. Förutom standardanordningar, kompletterade med värmeelement, finns det också induktionsmodeller som uppnår kokande vatten med hjälp av ett magnetfält. De anses vara mindre brandfarliga, energieffektiva.

Elektriska ånggeneratorer för turkiska bad är mer kompakta än vanliga modeller med flytande eller gasformiga bränslen

De ger en tillräcklig effektnivå. Men det är värt att överväga att modeller över 5 kW behöver en 380V nätanslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

Bland modellerna av ånggeneratorer för det turkiska badet finns både ryska tillverkade produkter och produkter från utländska tillverkare. De främsta marknadsledarna är företag från Finland och Tyskland. De mest populära är följande modeller.

Steamtec Tolo Ultimate . En innovativ modell från en ledande tysk tillverkare. Effektområdet varierar från 3 till 24 kW. Vattentanken är liten, bara 10 liter, det finns en magnetventil för vattentillförsel. Modellen har en touchkontrollpanel med ett originalgränssnitt, programmerbara driftlägen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Harvia Helix HGX 60 . Modellen 5, 7 kW ånggenerator anses vara universell, lämplig för användning i rum med en volym på 2, 5 till 11 m3. Den finska tillverkaren har tillhandahållit ett pålitligt automatiseringssystem, modellen har möjlighet att ansluta till vattenförsörjningsnätet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steamtec Tolo PS . En budgetmodell med en elektrisk typ av strömförsörjning. Den är utrustad med en 10-15 liters vattentank, enheternas effektområde varierar från 3 till 18 kW. Den tyska tillverkaren har utrustat sina produkter med ett fullvärdigt skyddssystem, en elektromagnetisk ventil som används i vattentillförseln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Savo STN-45 . Finsk modell av ånggenerator med utlopp för en rörledning med ett tvärsnitt på 1/2 tum. Denna enhet är avsedd för ett rum med en volym på högst 5 m3. Modellen har en vattenförsörjningsanslutning, ventilation, belysning, aromatiseringssystemstyrning.

Bild
Bild

Paromax 6 kW . Rysktillverkad ånggenerator med anslutning till vattenförsörjningsnätet. Modellen är lämplig för användning i rum med en volym på 6 till 12 m3, den är ansluten till ett vanligt hushålls- och industrinätverk. Produkterna av detta märke anses vara ganska pålitliga, de säljs i mellanklassen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en ånggenerator för att skapa ett hamam i en lägenhet eller ett hus på landet det är värt att överväga följande viktiga punkter.

  1. Objekttyp . I ett lanthus, lägenhet kan du använda den mest lågeffektiva budgetutrustningen, lämplig för anslutning till en hushållsförsörjning. Ånggeneratorer Tylo, Harvia, Helo har ingen konkurrens i detta segment. För stora komplex med pooler, fitnessklubbar, spa, automatiserade komplex från Eos används Hygromatic.
  2. Uppvärmningsmetod . Elektriska modeller kan användas i nästan alla rum utan begränsningar. De är mångsidiga, men ganska dyra att använda och underhålla. Gas - den billigaste, men deras installation är inte alltid möjlig, kräver en komplex och lång samordning. När du väljer är det värt att överväga att den mest miljövänliga ångan erhålls exakt när du använder ånggeneratorer med elvärmare.
  3. Pannans designtyp . Ånggeneratorer kan vara autonoma - det enklaste, med vattentillförsel till tanken med hjälp av en mekanisk flödesbrytare. Automatiserade tillval kopplas omedelbart till det centraliserade vattenförsörjningssystemet. De bibehåller den inställda nivån för vätskan i behållaren, om det behövs aktiverar dess fyllning själva.
  4. Tankmaterial . Det bästa alternativet är rostfritt stål. Det är han som tål konstant kontakt även med hårt vatten utan korrosion. Vanligt stål försämras snabbt och enheten måste bytas ut.
  5. Utrustningskraft . Denna parameter avgör om luftfuktigheten i ångrummet är tillräcklig. I genomsnitt kräver 1 m3 cirka 1 kW effekt. Det vill säga för ett rum på högst 6 m3 behövs en enhet på 6 kW. Dessutom är det värt att uppmärksamma den enhetsspecifikation som anges av tillverkaren.
  6. Tillgänglighet av skyddssystem . Ånggeneratorer för ett turkiskt bad måste ha försäkring mot nätspänningsfall, fukt inuti höljet och överhettning av utrustning. Det är viktigt att utrustningen inte kräver omkonfigurering efter ett fel, avstängning i nödläge. I dyra modeller kan ytterligare programmeringssystem presenteras.
  7. Tillgänglighet för ytterligare funktioner . Bland de nuvarande alternativen kan vi notera den automatiska dräneringen av vatten, vilket hjälper till att undvika stagnation i tanken när utrustningen sällan används. Dessutom är alternativet för snabb ånga användbart för att säkerställa att ångrummet ställs in så snabbt som möjligt. Vissa modeller stöder dimning i hamamrummet, de styrs på distans.
  8. Lätt att underhålla och reparera . När du väljer bör du föredra modeller från välkända tillverkare med ett omfattande nätverk av servicecenter. De inbyggda alternativen för rengöring av tanken, ett utbytbart värmeelement i satsen, kommer också att vara användbara.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationstips

Varje modell av sådan utrustning har ett kopplingsschema för en ånggenerator för ett hamam, det beror till stor del på typen av enhet, dess dimensioner. För gasalternativ måste du dessutom göra en beräkning, gå igenom ett avtal för att ansluta utrustningen till elnätet. Det finns allmänna rekommendationer som är relevanta för installation av alla ånggeneratorer.

  1. Installation utförs i ett särskilt avsett tekniskt rum. Ånggeneratorn monteras på en väggyta på en höjd av cirka 120-130 cm eller så nära golvet som möjligt. Det är viktigt att apparaten inte är i nivå med ångutmatningstuden. Annars kan luft- eller vattenlås bildas inuti systemet.
  2. Temperatursensorn finns i ångrummet. Den är fixerad på en höjd av cirka 1,7-1,9 m inom synfältet. Det är viktigt att ett avstånd på minst 40-50 cm återstår till de värmeisolerande väggarna i de elektriska mattorna.
  3. Knappen som tillhandahåller ånga är ansluten i ångrummet. Det är optimalt om du kan nå det utan att resa dig från solstolen.
  4. Ångledningen läggs med ett minimalt antal varv, riktningsändringar. Det är ett kopparrör med 1/2 "eller 3/4" diameter. Det är absolut nödvändigt att komma ihåg den korrekta lutningen så att den inte faller i munstyckena när kondens bildas. Rätt val av längden på rörledningen - inom 5 m, hjälper till att förhindra bildning av vattenånga i form av sediment.
  5. Sektionen för tömning av ånggeneratorns vätska är utrustad med en sifon. Det ger skydd mot spridning av lukten av avloppet, låser det i rören.
  6. Om det finns en kontrollpanel installeras den i ett tekniskt rum. Detta strukturella element är externt, det tjänar till att byta driftsätt för utrustningen, för att använda dess ytterligare funktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att följa dessa tips kan du enkelt installera en ånggenerator för ditt hamam och vidta alla nödvändiga säkerhetsåtgärder.

Rekommenderad: