Lampor För Ett Bad I Ett ångbad (67 Foton): Belysning I Ett ångbad Med Egna Händer, Hur Man Gör Ljus I Ett Bad, LED -enheter

Innehållsförteckning:

Video: Lampor För Ett Bad I Ett ångbad (67 Foton): Belysning I Ett ångbad Med Egna Händer, Hur Man Gör Ljus I Ett Bad, LED -enheter

Video: Lampor För Ett Bad I Ett ångbad (67 Foton): Belysning I Ett ångbad Med Egna Händer, Hur Man Gör Ljus I Ett Bad, LED -enheter
Video: Watch: TODAY All Day - October 20 2024, April
Lampor För Ett Bad I Ett ångbad (67 Foton): Belysning I Ett ångbad Med Egna Händer, Hur Man Gör Ljus I Ett Bad, LED -enheter
Lampor För Ett Bad I Ett ångbad (67 Foton): Belysning I Ett ångbad Med Egna Händer, Hur Man Gör Ljus I Ett Bad, LED -enheter
Anonim

Badbelysning skiljer sig från vad vi har i ett vanligt hem. Den moderna synen på arrangemanget av detta rum innebär att man tar hänsyn till två komponenter: säkerhetsstandarder och estetisk attraktivitet. För att förstå hur man väljer en lampa för ett bad, kommer vi att överväga de viktigaste kriterierna som den måste följa, och också studera nyanser av varje sort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Det är ingen hemlighet att badhuset är en plats med hög luftfuktighet. Detta gäller särskilt ångrummet, där fukt stiger och har en negativ effekt på strömbrytare, uttag och lampor. Av denna anledning måste belysningsarmaturerna i badet ha rätt placering, vilket avgörs i designstadiet.

Det får inte finnas något uttag eller strömbrytare i ångrummet. De tas ut till ett omklädningsrum eller ett annat rum med en lägre fuktkoefficient och ansluten på en höjd av minst 80 cm från golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de grundläggande kraven för lampor i ångrummet, som inte bör vara lägre än de fastställda IP-54-standarderna. Dessa enheter måste fungera under svåra förhållanden, säger markeringen i form av en röd IP-54-ikon om armaturens säkerhet vid drift under hög luftfuktighet:

  • IP står för internationellt skydd;
  • 5 - grad av skydd mot fasta föremål;
  • 4 - skydd mot ånga och fukt.
Bild
Bild

Det finns fyra huvudkriterier som du måste vara uppmärksam på

  • Alla komponenter i en ångbelysningsenhet måste vara värmebeständiga. Det betyder att de måste klara temperaturer upp till 120 grader.
  • Armaturhuset måste tätas. Denna regel är särskilt relevant för enheter som använder glödlampor. Varje armatur måste ha en sluten skärm.
  • Det är viktigt att locket på enheten är starkt. Strukturen måste inte bara motstå oavsiktlig mekanisk påfrestning. Ett kraftigt temperaturfall är också viktigt, vilket inte bör reflekteras i plafondens material.
  • Ljusstyrkan på armaturen ska vara måttlig. Badhuset är en plats för avkoppling; du behöver inte skapa starkt ljus här. Det är viktigt att glödet är mjukt och diffust.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av hus och lampkraft

Huset för den värmebeständiga belysningsanordningen för ångrummets väggar och tak är annorlunda. Om armaturen är monterad i en vägg måste den tåla temperaturer på cirka 250 grader. När enheten är monterad på en vägg räcker det med 100 grader.

Plafondmaterialet kan vara:

  • porslin;
  • keramik;
  • värmebeständig plast.

Det är nödvändigt att tätningen är gjord av gummi eller silikon. Detta förhindrar att fukt tränger in i plafondet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hängande belysning kan inte användas i ångrummet - det är bättre att köpa lampor nära ytan.

Högsta tillåtna effekt för ljuskällor bör inte överstiga 60-75 watt . Om lampans effekt är större kommer detta att orsaka uppvärmning av plattan. Den rekommenderade spänningen är 12 V. För att behålla den behöver du en transformator som måste placeras utanför ångrummet.

Bild
Bild

Platsprinciper

Installation av lampor för ett bad i ett ångbad är föremål för vissa principer för placering.

  • Det är omöjligt att installera belysningsanordningar nära spisen, även med tanke på att lamporna är värmebeständiga och vattentäta. Ingen apparat är avsedd för kraftfulla värmare.
  • En alltför gul och kall nyans av ljusflödet är oacceptabelt. Du kan inte utrusta utrymmet med ett stort antal enheter - detta är skadligt för ögonen och kommer att skapa tryck på näthinnan.
  • Anordningens placering bör vara sådan att den under varje rörelse inte kan träffas av huvudet, händerna eller en kvast.
  • För att förhindra att enheten träffar ögonen bör den placeras så att den ligger bakom ryggen eller i hörnet av ångrummet.
  • Den idealiska placeringen anses vara en väggmonterad armatur på ett avstånd som är lika med hälften av väggens höjd. Detta kommer att minska belastningen på enheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Hittills har lampor för ett ångbad i ett bad klassificerats efter typ av enhet och lampans källa. Låt oss överväga typerna av modeller.

Traditionell

Dessa enheter är inget annat än klassiska lampor i slutna nyanser, som är monterade på en vägg eller i taket. Designen kännetecknas av en lakonisk form (vanligtvis rund), består av ett pålitligt och förseglat fodral, samt värmebeständigt glas, övervägande matt. Dessa modeller har en låg kostnad, vilket gör dem populära bland köpare. De är pålitliga i funktionalitet, men den avgörande faktorn är den typ av ljuskälla som används under skuggan. Designen har inte delar som är utsatta för korrosion under påverkan av fukt, de är utrustade med en speciell vattentät packning. Modellerna omfattas av skyddsklassen enligt den etablerade standarden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

LED

Dessa enheter ingår nu fast i de tre mest populära modellerna, de har många sorter. Den största fördelen med dessa enheter är motståndskraft mot temperaturförhållanden och fukt. Beroende på lamptyp kan den till och med monteras på botten av poolen, så den här enheten för ett bad är mycket bättre än andra sorter. Utseendet på sådana enheter beror på köparens önskemål.

Bild
Bild

Ett särdrag hos förseglade anordningar är närvaron av en speciell silikonfilm som skyddar ljuskällor. Storlekarna på lysdioder kan vara olika, vilket återspeglas i intensiteten hos ljusflödet. Samtidigt gör närvaron av en film ljuset mjukt och diffust. I form är LED -armaturer punktmodeller, paneler och flexibel diodtejp med olika densitet av dioder per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fiberoptisk

Dessa enheter är glasfilament med ljuskällor i ändarna. Utåt liknar de en panikformad lampa med lysande ändar. Denna belysning har en hög grad av säkerhet, eftersom fiberoptiska filament tål temperaturer upp till 200 grader. De är inte rädda för några extrema förhållanden, dessa lampor är hållbara, ger jämnt och mjukt ljus i ångrummet.

Fördelen med sådan belysning är det faktum att du kan göra det själv .utan att ta hjälp av en specialist utifrån. I detta fall är en viktig faktor installationen av projektorn utanför fukt och värme (i ett annat rum), medan trådarna själva kan gå in i ångrummet och till exempel utgöra en väggpanel. Dessutom, ju tjockare strålen, desto fler designmöjligheter (till exempel kan du återskapa en stjärnhimmel med blinkande stjärnor i olika storlekar).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljuskällor

Enligt typen av ljuskällor är lamporna indelade i flera kategorier. Låt oss titta på de viktigaste för att förstå deras relevans i ångbadet. Okunskap om dessa nyanser kan leda till en farlig situation.

Glödlampor

Dessa ljuskällor är klassiska Ilyich -lampor. De har en glödtråd och glans med ett övervägande varmt ljus. Fördelen är priset, men de har fler nackdelar. De omvandlar huvuddelen av den förbrukade elen till värme - en liten del spenderas på ljus (högst 5% av den totala förbrukningen). Samtidigt, även utan hög temperatur, värms lamporna upp så mycket att beröring kan orsaka brännskador. De är oekonomiska, ger värme i taket och är farliga för ångrummet. Dessa inkluderar halogenlampor, vars egenskaper är något bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självlysande

Dessa modeller är inget annat än de vanliga energibesparande glödlamporna, som utmärks av ett högt pris och som annonseras som ofarliga. De är ett lysande gasurladdningsrör med en effekt på 11 watt, som omvandlar UV -strålning till synligt ljus med hjälp av en fosfor och en utsläpp av kvicksilverånga. De är elektroluminescerande, kall katod och varmstart, flimrar och surrar under drift. Deras livslängd är längre än glödlampor, jämfört med dem, avger dessa sorter mindre koldioxid i luften, är instabila för kraftöverspänningar. Under arbetets gång släpps kvicksilverånga ut i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED

Dessa ljuskällor erkänns med rätta som ofarliga. Deras pris skiljer sig inte mycket från de självlysande. Med minimal effekt lyser de tillräckligt starkt, de är faktiskt energibesparande och innehåller inte kvicksilver. Livslängden för sådana ljuskällor är längre än någon annan analog.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras glöd är riktad, så det fungerar inte att belysa hela utrymmet utan skugghörn med en sådan lampa . Men om du använder en remslampa runt omkretsen med två rader med dioder kan du uppnå jämn belysning i ångrummet. På grund av dess elasticitet kan tejpen dras runt omkretsen utan att behöva klippas. Det är enkelt att fixa det, vilket gör att du kan utföra hörnbelysning.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en lampa för ett bad i ett ångbad bör du vara uppmärksam på flera nyanser, vars kunskap kommer att förlänga enhetens funktion och inte får dig att tänka på dess säkerhet.

  • När du väljer, ge företräde åt en enhet med en matt antidimplampa. Med sin hjälp blir glödet mjukt och diffust.
  • Använd inte bärbara nätbelysta enheter.
  • Uteslut dagsljusarmaturer som innehåller kvicksilver från urvalslistan. Förutom att de under arbetets gång kommer att släppa ut det i luften, i händelse av en oavsiktlig påverkan, kommer koncentrationen av toxiner att vara särskilt hälsofarlig. Om temperaturen i ångrummet är hög kan dessa ljuskällor spricka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Klassen uttag får inte vara lägre än IP 54, medan strömbrytaren kan märkas upp till IP 44, men inte lägre.
  • Det är vettigt att köpa fiberoptiska lampor: de är säkrare än glödlampor, har ett behagligt ljussken för ögonen.
  • Om ångrummet och tvättrummet kombineras, var särskilt uppmärksam på lampornas säkerhet. Om den här enheten ska monteras på väggen, ta hand om en extra lampskärm eller skärm.
  • Om din budget tillåter, välj modeller med beröringssensorer.
  • Förutom väggbelysning kan nödbelysning också behövas. I detta fall är LED -remsa den bästa lösningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utöver det, glöm inte de fyra gyllene reglerna för att köpa:

  • du måste köpa lampor och lampor i en pålitlig butik med ett gott rykte;
  • denna produkt kan inte tillverkas av billiga råvaror;
  • om möjligt, kontrollera hur lamporna fungerar i själva butiken;
  • ta inte en rabatterad produkt - detta är det första tecknet på äktenskap.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Varje huvud i familjen kan montera belysning i ångrummet med egna händer. För att göra detta själv korrekt är det värt att ta hand om ett preliminärt diagram i form av en kopplingsritning, där armaturernas placeringar anges. Dessutom är det viktigt att köpa en tråd med önskat tvärsnitt, vilket beror på antalet armaturer. Det är nödvändigt att beräkna belastningen och studera jordningens organisation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss ta en titt på en kort steg-för-steg-instruktion för att installera bakgrundsbelysningen i badet

  • Lampans placering är markerad med ett kryss. Om du planerar att installera två enheter måste de vara symmetriska.
  • Strömkablar utförs med hjälp av en trekärnig tråd packad i en skyddande korrugering.
  • Läggningen utförs på avstånd från inskärningsbelysningen för att förhindra att trådarna smälter under lampans drift och fixerar tråden i lådan eller ramen med hjälp av speciella klämmor.
  • Vid strömförsörjning för en grupp belysningsanordningar läggs kabeln i en slinga med öglor. Om du planerar att installera enheter med små monteringslock, bör du använda en enda tråd från kopplingsdosan.
  • Det är nödvändigt att kontrollera ledningarna, för vilka en lamphållare och en tråd används. Lita inte på en testare för att indikera fasen: den kommer inte att visa noll förlust. Om resultatet är positivt måste de avskalade trådändarna isoleras.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter att ledningarna genomförts utförs väggbeklädnaden, samtidigt som man skär hål för lamporna. Diametern på det nödvändiga hålet anges i passet för en specifik produkt. För att göra detta görs en markering och använder sedan en borr eller skruvmejsel.
  • Om modellen är en ytmonterad typ, fästs monteringsplattan med pluggar, så att du inte kommer under tråden. Efter det är strömmen ansluten och observerar polariteten. Därefter fixeras armaturen med skruvar.
  • För att installera inskärningsmodellen skärs trådens öglor, varefter de två resulterande ändarna av kabeln ansluts till keramikpatronen med hjälp av vridningar och försöker linda ändarna från botten av skruvarna under terminalen blockera. I det här fallet kan du inte göra utan att linda det med eltejp.
  • Om lampans effekt är 12 W måste en trapptransformator läggas till kretsen. Detta görs genom hålet för armaturen och placerar transformatorn upp till 1 enhet (så det blir lättare att byta om det behövs).
  • Eftersom enheterna är monterade utan lampor är det nödvändigt att kontrollera deras funktion i detta skede.
  • Det återstår att stänga plattan och kontrollera skillnaden om det finns flera lampor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När ljuset passerar in i ångrummet kan lin inte användas som tätning för plattan: det expanderar under påverkan av fukt, bidrar till kondens i lamphållaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Efter att ha studerat huvudkriterierna för att välja en lampa i ett ångrum och installationstekniker, uppstår frågan om att välja ett specifikt märke med ett gott rykte. Det finns många modeller på den moderna marknaden.

Produkter från turkiska och finska tillverkare är särskilt efterfrågade. Till exempel finska märken Tylo och Harvia erbjuda köparnas uppmärksamhet specialiserade fuktresistenta modeller för bad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa produkter kännetecknas av sina höga kostnader, vilket motiveras av högkvalitativa prestandaegenskaper. Modeller av märkena har en kaross av metall och trä, de kan utrustas med en plastdiffusor. De är säkra, vilket ökar deras betyg i sitt segment.

Bild
Bild

Förutom dessa företag är produkter efterfrågade Linder, Steinel … Men enligt recensioner skiljer sig dessa modeller, även om de är värmebeständiga, och utrustade med skydd mot fukt, faktiskt inte i fuktbeständighet. Du kan också titta närmare på företagets produkter TDM Electric.

Bild
Bild

Intressanta alternativ

För att utvärdera möjligheterna för en designmetod för design av belysning i ett ångbad kan du hänvisa till exemplen på fotogalleriet.

  • Mottagning av användning av en avsats för fiberoptisk belysning med övergång från vägg till tak.
  • Belysningen längs takets omkrets med en remslampa med färgförändring och fiberoptiska filament skapar önskad stämning och ett originellt utseende av ångrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett exempel på att använda LED -belysning med ytterligare väggbelysning i form av symmetriska armaturer täckta med galler.
  • Användningen av spotlights och fiberoptiska filament skapar en snygg kombination av ångbelysning. Användningen av intilliggande väggar i kombination med det okomplicerade mönstret som skapas av ljuset ser ovanligt ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Användningen av spot, linjära och inbyggda lampor skapar en speciell effekt, som fördjupar hushållen i en avslappnad atmosfär.
  • Användningen av punktbelysning längs omkretsen av den trasiga takstrukturen gör att du kan jämna ut belysningsgraden i ångrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kombinerad belysning med RGB LED-remsa med flerfärgade lysdioder och en vägglampa gör att du kan skapa en speciell atmosfär i ångrummet.
  • De kraftfulla lamporna i hörnen ovanför sittbänkarna är helt säkra: de är utrustade med galler i samma stil som väggdekorationen.
  • Ett exempel på en linjär typ av väggbelysning inomhus: tack vare trälisterna skyddas lamporna från oavsiktliga mekaniska skador.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mottagandet av arrangemanget av lampor i ångrummets hörn skapar en välkomnande atmosfär: mjukt och varmt ljus träffar inte ögonen, så att husets ägare kan slappna av i maximal utsträckning

Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du kan spara pengar på att köpa en lampa för ett bad från följande video.

Rekommenderad: