Bad 3 X 5 - Layout Inuti (48 Bilder): En Byggnad Med En Yta På 3x5 - Ett Handfat Och Ett ångbad Separat, En Konstruktionsplan Från Ett Askblock På 2 Våningar Med En Film På 5x3 M

Innehållsförteckning:

Video: Bad 3 X 5 - Layout Inuti (48 Bilder): En Byggnad Med En Yta På 3x5 - Ett Handfat Och Ett ångbad Separat, En Konstruktionsplan Från Ett Askblock På 2 Våningar Med En Film På 5x3 M

Video: Bad 3 X 5 - Layout Inuti (48 Bilder): En Byggnad Med En Yta På 3x5 - Ett Handfat Och Ett ångbad Separat, En Konstruktionsplan Från Ett Askblock På 2 Våningar Med En Film På 5x3 M
Video: Lösa linjära ekvationssystem med algebra 2024, Maj
Bad 3 X 5 - Layout Inuti (48 Bilder): En Byggnad Med En Yta På 3x5 - Ett Handfat Och Ett ångbad Separat, En Konstruktionsplan Från Ett Askblock På 2 Våningar Med En Film På 5x3 M
Bad 3 X 5 - Layout Inuti (48 Bilder): En Byggnad Med En Yta På 3x5 - Ett Handfat Och Ett ångbad Separat, En Konstruktionsplan Från Ett Askblock På 2 Våningar Med En Film På 5x3 M
Anonim

Bath är en integrerad del av många kulturer, inklusive ryska. Varje person som äger sin egen personliga tomt tänker förr eller senare på att bygga ett bad. Detta är inte bara en hyllning till en gammal tradition och en plats för hygienprocedurer, badhuset är också en plats för avkoppling. Det är värt att börja bygga, noggrant planerat allt, eftersom byggnaden i de flesta fall bör vara kompakt.

Var ska man starta?

Du bör börja med att välja en plats för ett bad. Storleken på 3x5 m anses vara den mest populära, som kan passa även i ett litet område. Det är värt att ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till valet av badplats, med hänsyn till personliga, estetiska preferenser, olika normer och regler (inklusive brandmän och sanitära och hygieniska). Bilden nedan visar minimiavstånden mellan objekt inom paketets gränser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omedelbart är det nödvändigt att utesluta platser med grund förekomst av grundvatten. De är idealiska för en brunn eller borrhål. De är inte lämpliga för att bygga ett hus eller ett bad. Om din webbplats gränsar till en reservoar är det vettigt att bygga ett badhus närmare stranden, då behöver du inte bygga en pool.

Vilket projekt ska du välja?

I teknikens och internetets era kan alla välja ett projekt som passar honom perfekt. I de flesta fall skiljer de sig bara i den interna layouten. Den första frågan som bör avgöras när du väljer en plan är den kombinerade eller separata placeringen av ångrummet och handfatet. Låt oss överväga båda alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På bilden ovan kan du se layouten av ett 3 x 5 bad med ett gemensamt ångbad och handfat. Den totala byggnadsytan är 15 m / 2, storleken på ångrummet och omklädningsrummet är 9 och 6 kvm. m.

Ångrummet innehåller:

  • duschområde med dränering;
  • ugn med varmvattentank;
  • våningshyllor.

Bärbara bänkar kan läggas till om så önskas. Omklädningsrummet (aka vilrummet) innehåller en uppsättning bord och bänkar. Det innehåller också ugnen eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Två fakta talar för att kombinera ångrummet och tvättstugan:

  1. med en liten volymvolym förändras temperaturen och luftfuktigheten för kraftigt, vilket påverkar människors välbefinnande negativt;
  2. porerna på huden öppnas under påverkan av hög temperatur, i ångrummet och stängs igen från tvättrummets låga temperatur; varje efterföljande körning tvingar huden att ångas igen; när dessa två rum kombineras svalnar inte huden.

Överväg nu alternativet med ett separat handfat och ångbad . Omklädningsrummet upptar 9 kvm. m, ångrummet är 4 kvm. m, och diskbänken upptar 2 kvadratmeter. Projektets storlek är densamma som den tidigare (3x5 m), men det finns redan tre rum här. Om så önskas kan båda alternativen ändras genom att flytta väggarna åt ena eller andra sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer behöver du i badet?

Ofta i baden kan du hitta ett annat rum: en hall eller en hall. Dess syfte är enkelt, men tillräckligt viktigt. När du lämnar omklädningsrummet till gatan rusar varm luft in i den öppna dörren, vilket orsakar snabb nedkylning, vestibulen hjälper till att undvika detta. Här kan du ordna omklädningsrum, ta av dig ytterkläderna, förvara en mängd olika badredskap, torka ved före användning. Bilden nedan visar ett exempel på ett 3 x 5 m stort bad med en vestibyl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bad är inte alltid en våning . Ofta byggs en vind som ett extra golv, som är sämre i storlek än ett bad. I figur 4 kan du se trappan till vindsgolvet. Med en badstorlek på 3x5 m blir vinden högst 2,5 x 5 m. Du kan använda den efter eget gottfinnande. Terrasser är fästa vid badet, några av dem har tillgång till en reservoar (naturlig eller konstgjord). Det är inte nödvändigt att bygga en pool: du kan bygga ett träfont eller köpa en plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inredning och layout

När du redan har bestämt dig för projektet måste du tänka på badets inredning. Ångrum och handfat är badets huvudrum. Oavsett om du bestämmer dig för att placera dem tillsammans eller separat, måste hyllor och stativ (för det första rummet), en pall, ett handfat och handdukshållare (för det andra rummet) finnas. Kaminen ska placeras i ångrummet, men tändning kommer från omklädningsrummet. I omklädningsrummet kan du placera bord och bänkar, skohållare och galgar för ytterkläder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på några nyanser av badplanering:

  • det är bättre att placera ytterdörren på södra sidan: det finns färre snödrivor, snön smälter tidigare;
  • fönster bör inte försummas: deras huvudsakliga syfte är inte belysning, utan ventilation; det idealiska alternativet för fönster för ett ångbad och ett handfat är 40x40 cm;
  • fönsteröppningar är placerade på västra sidan på grund av att badet vanligtvis används på eftermiddagen, strålarna från den nedgående solen hjälper till att spara el;
  • vestibulen är obligatorisk för byggnader som används året runt: om du tvättar i badet bara på sommaren blir dess konstruktion onödig, vilket hjälper till att spara pengar;
  • det är bättre att lägga ut betonggolvet med keramiska plattor och lägga flera trägaller så att fötterna inte fryser;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • trägolvet måste läckas för att minska fukt och underlätta underhållet;
  • det enklaste och mest ekonomiska sättet för inredning av ett bad är foder;
  • försumma inte värmeisolering, välj material som andas;
  • för inredning är det bättre att välja lövträd: barrträd släpper harts vid uppvärmning;
  • en ventilationsplan för rummet bör utvecklas i förväg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppförande av grunden

Grunden är den första etappen i någon konstruktion. För ett bad väljs ofta en tejp eller pelartyp. Valet beror på jordens sammansättning på byggarbetsplatsen. Lera och fin sand föreslår byggandet av en monolitisk grundfundament, om jorden övervägande är stenig med grov sand, uppförs en pelargrund. Om platsen har en hög grundvattennivå är det bättre att välja en grund på skruvhögar: detta blir mer tillförlitligt. Alla tre typer av fundament måste uppföras enligt rekommendationerna för deras konstruktion för att öka deras styrka och livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man bygga väggar av?

Det finns många material för att bygga väggar. De viktigaste är:

  • trä;
  • tegel;
  • cinder block;
  • skumblock;
  • luftbetong.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Ett riktigt ryskt bad bör vara av trä (så tror många). Någon köper omedelbart ett färdigt timmerhus med installation, för att inte slösa tid på projektet och bygget. Andra väljer timmer eller rundade stockar. Hur som helst måste konstruktionen av ett träbad behandlas ansvarsfullt. Trä utsätts för olika atmosfäriska förhållanden, har torknings- och svällningsegenskaper.

Här, förutom att välja själva trädet, måste du ta hand om olika antiseptiska och brandbekämpande impregneringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

Ett tegelbad har flera fördelar. Det viktigaste är en lång livslängd, eftersom tegelverket är mycket tjockare i förhållande till träväggarna. Teglens värmeledningsförmåga är mycket högre; värmeisolering kräver ett mer detaljerat tillvägagångssätt. Tegelstrukturen ser presentabel ut, den kanske inte kräver extern efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Block

Cinder block, foam block, gasbetong och många andra material som är populära för konstruktion är lämpliga för att bygga ett bad inte värre än massivt trä och tegel. De har mindre värmeledningsförmåga än tegel och tar mindre tid att bygga väggar.

Efter konstruktionen av väggarna är det nödvändigt att ta hand om värme och vattentätning för att utesluta fukt, drag och kylning av lokalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Taket är det sista steget i konstruktionen av badhuset. Det kan göras en- eller två-sluttning, vanlig eller mansard typ. Vinden är att föredra: den kan användas för att förvara badtillbehör, den behåller värmen bättre. Taksystemet monteras på marken, installeras på väggarna färdiga eller sätts upp direkt på plats. Valet av svarv beror direkt på täckningen.

För bältros, metallplattor och platt skiffer behövs en kontinuerlig låda, för resten är den lämplig med ett avstånd på upp till 25 cm mellan brädorna.

Takisolering utförs på samma sätt som väggisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppvärmning

Kaminen kan vara av flera typer: ved, el och gas. Var och en av dem har sina egna fördelar. Vedspisen håller sig varm längre, ger en unik doft. Sådana strukturer är gjorda av järn och tegel. Du kan köpa det första alternativet, eller göra det själv, det andra är bättre att anförtro åt en professionell: på grund av ett fel i läggningen är det stor risk för kvävning. Det antas att för uppvärmning av 1 kvm. m bad, behöver du minst 30 tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gas- och elugnar värms upp mycket snabbare än vedeldade motsvarigheter . Badets storlek 5x3 m ger inte ett brett handlingsfält. Men om du vill kan du ordna utrymmet så att det blir estetiskt tilltalande och funktionellt. Inredning kräver inte mindre uppmärksamhet: komfortens atmosfär beror på det.

Rekommenderad: