Baddesign (78 Bilder): Arrangemang Och Design Av En Bastu, ångbad Och Omklädningsrum Inuti Med Egna Händer, Inredningsidéer

Innehållsförteckning:

Video: Baddesign (78 Bilder): Arrangemang Och Design Av En Bastu, ångbad Och Omklädningsrum Inuti Med Egna Händer, Inredningsidéer

Video: Baddesign (78 Bilder): Arrangemang Och Design Av En Bastu, ångbad Och Omklädningsrum Inuti Med Egna Händer, Inredningsidéer
Video: Bastun 2024, April
Baddesign (78 Bilder): Arrangemang Och Design Av En Bastu, ångbad Och Omklädningsrum Inuti Med Egna Händer, Inredningsidéer
Baddesign (78 Bilder): Arrangemang Och Design Av En Bastu, ångbad Och Omklädningsrum Inuti Med Egna Händer, Inredningsidéer
Anonim

Badhuset är den viktigaste beståndsdelen i rysk kultur. Badprocedurer tjänade hygieniska ändamål. Olika sjukdomar behandlades i ångrummet. Hittills hjälper het ånga att hantera olika sjukdomar, balanserar nervsystemet och återställer styrkan. Långa frostiga vintrar lärde våra förfäder att hålla värmen i rummet: höga trösklar, små fönster, låga dörrar.

Bild
Bild

Badhus byggdes utanför gården, bättre på stranden av en reservoar, så att en ångad person kunde kasta sig i vattnet, eftersom det inte fanns rinnande vatten på den tiden. Vi tvättade vissa dagar, ibland använde hela gatan ett bad. Idag, eftersom de känner till fördelarna med detta förfarande, bygger många personliga bad i sin personliga tomt eller utrustar en bastu i en stadslägenhet. Ett privat badhus har blivit en symbol för en hälsosam livsstil, denna typ av konstruktion har blivit nästan obligatorisk på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den traditionella countrybastun består av tre rum:

  • omklädningsrum;
  • tvättrum;
  • ångbastu.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De är vanligtvis ordnade i samma ordning. Först går besökaren in i omklädningsrummet - ett torrt varmt rum för att byta kläder och koppla av mellan badprocedurerna. Sedan går det in i tvättavdelningen, varifrån det efter sköljning och vänjande vid den förhöjda temperaturen går in i ångrummet.

Bild
Bild

Ångrummet är badets huvudgren, för vars skull det byggs . Temperaturen här når 60-70 grader, med hög luftfuktighet upp till 90 procent, denna värme tränger in i de djupa musklerna, slappnar av och värmer upp alla organ. Användningen av en kvast av björk, ek, enbär fungerar som en massage. Efter ångbadet behöver du skölja eller duscha med kallt vatten och vila sedan. Badkarets designegenskaper gör det enkelt att utföra alla listade procedurer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna bad går inte utöver gränserna för en privat tomt; små bekväma timmerstugor eller tvåvånings tegelkonstruktioner uppförs på gården för frekvent och bekvämt bruk. I lokalen finns en öppen terrass eller balkong på andra våningen. Här kan du lägga dig i friska luften eller ta en kopp te efter ett ångbad. Tvättrummet är utrustat med en vanlig dusch eller massagedusch. För dem som gillar att ligga i badrummet är nödvändig utrustning installerad.

Bild
Bild

Omklädningsrummet får extra utrymme, är inrett med en soffa, fåtöljer, ett bord med en samovar . Detta rum används ofta för tillfälligt boende för gäster, därför läggs stor vikt vid utformningen av rekreationsrummet: det är utrustat med enheter för en bekväm tidsfördriv - en TV, ett kylskåp. Ägarna skapar många inrednings- och hushållsartiklar för sitt eget bad med egna händer. På insidan eller utsidan pryds väggarna kärleksfullt av jakttroféer eller sniderier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom det traditionella ryska ångbadet med våt ånga, är en bastu med torr varm luft populär bland många nordliga människor. Tillverkare producerar en hel rad utrustning för bastur i land eller lägenheter. Bastur kan ha en stor yta, eller de kan passa in i storleken på en duschkabin. Värmeenheter med olika modifieringar skapar effektivt den erforderliga temperaturen och luftfuktigheten i rum i alla områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badkomplexet kan ordnas på vinden . För detta vidtas åtgärder för att isolera taket, en bekväm trappa med räcke monteras. Denna detalj är nödvändig, eftersom effekten av heta temperaturer på en person orsakar förlust av uppmärksamhet och koncentration, bör stegen vara så bekväma och halkfria som möjligt. Om badet har avfasningar i taket, installeras hyllor i de nedre delarna för förvaring av badtillbehör och vedpålar så att oanvända döda zoner inte bildas i de nedre delarna av rummet. För att undvika blåmärken är det aktiva området för vaping och tvätt beläget i den högsta delen, dess höjd bör inte vara mindre än 2,3 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bastuugnar används i olika modifieringar. Fastbränslenheter har visat sig bra: ved, pellets, kol. De senaste ergonomiska långbränningsmodellerna med vattenkrets gör att du kan värma intilliggande rum och ytterligare ett golv. Temperaturregimen bibehålls under hela uppvärmningsperioden. Om badhuset är anslutet till huvudgasledningen används billig gas för att driva kaminen. Elektriska motsvarigheter är mindre praktiska på grund av de höga kostnaderna för el. När du väljer volymen för eldstaden måste du beräkna ångrummets och angränsande rums volym och välja spis med önskad effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att följa brandsäkerhetsreglerna . Kontinuerlig användning av ugnen i många timmar kan orsaka antändning av de omgivande strukturerna. Alla uppvärmda delar av kaminen och skorstenen måste vara pålitligt isolerade från trädelar. Skorstenen i korsningen med taket och taket är gjord av "sandwich" -rör och skyddas dessutom med ett lager expanderad lera. Skorstenens höjd, enligt kraven för säker drift, tas minst 50 centimeter över takryggen.

Bild
Bild

Väggarna runt spisen är klädda med gipsskivor, porslinsplattor, minerit, rostfritt stål med ett lager mineralull eller tegel och natursten. Superizol tål uppvärmning upp till 1000 grader, lätt och obrännbart-ett nytt isoleringsmaterial för högtemperaturugnar. Isoleringslagrets höjd bör vara 15-20 centimeter över spisens nivå och lika mycket bredare. Vid dekorering av ångrummets innerväggar och strukturer används obrännbart och miljövänligt material som inte avger skadliga ämnen vid uppvärmning. De försöker hålla designen i samma stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandlingsmaterial

Mikroklimatet med hög temperatur och hög luftfuktighet dikterar användningen av naturmaterial. Ett badhus byggt av massiv lind, asp, cederträ kräver inte ytterligare väggbeklädnad. Dessa material, när de värms upp, lindrar luften för att frigöra helande oljor. Detta material är flexibelt när temperatur- och fuktighetsförhållandena ändras och är hållbart. Den vackra sammanvävningen av träkornet skapar en tilltalande visuell upplevelse.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett ångrum, kantat med tegelstenar eller block av konststen, är mantlad från insidan med spånskiva från samma träslag. Det är oönskat att använda tall, på grund av den höga temperaturen i rummet kan det släppa harts, vilket skapar oestetiska ränder på ytan. Tall är inte resistent mot fukt och deformeras starkt från fukt. Även om det är ett prisvärt och billigt material med goda dekorativa egenskaper, kan det användas för att dekorera ett vilrum och en entré.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fodret har olika trimprofiler, rektangulära eller cylindriska, som imiterar en stockram. För beklädnad kan du använda en slipad kantad bräda. Det är bättre att ta tjockleken på 2-4 centimeter. Detta gör att träet kan motstå deformation längre och behålla värmen väl. Mantel från obrutna brädor ser original ut. Detta ger en rustik touch till interiören.

Bild
Bild

Interiören ser vacker ut, helt dekorerad både på väggarna och i taket med samma material av samma träslag. Det är bättre att välja ljusa trätoner. Ett litet ångbad kommer att se mer rymligt ut. Träpanelen behandlas med olja eller vax i naturliga toner. Använd inte lack eller färg i ångrummet.

I en tegel- eller blockbyggnad är väggen mantlad med en skena och isolerad med ett ångspärrmaterial . Därefter görs en annan rackram, på vilken den främre finishen rekryteras. Taket på plattan är färdigt på samma sätt. Golvet i ångrummet är också sytt med en träkantad bräda. Ett lager tätskikt läggs mellan cementskiktet och det färdiga golvet.

Bild
Bild

För ugnens kropp är det bästa valet en eldfast tegelsten, det ger ett vackert smalt mönster, har bra prestanda. Ger den inre värmen och mysigheten. Uppvärmt tegel behåller värme under lång tid och bidrar till långsiktigt underhåll av den optimala temperaturen i rummet. Modeller av gjutjärn eller stål är praktiska att använda och enkla att installera. Lådor för natursten tillhandahålls speciellt: basalt, jadeit, kvartsit. Dessa stenar värms upp snabbt, spricker inte från höga temperaturer och innehåller inte skadliga sekret.

Bild
Bild

Tvättavdelningen är traditionellt kaklad. För golvet, använd porslin av stengods eller tungor. Huvudkravet är en halkfri yta. Taket sys upp med samma plåt som i ångrummet. I vissa fall monteras takpaneler av plast för att matcha färgen på kakel eller foder.

Dörrarna i badrummen görs till kapital, med goda värmeisoleringsegenskaper . Naturligt trä har sådana egenskaper. Dörrbladet är dekorerat med snidade paneler eller glasinsatser för att visuellt utöka utrymmet. Moderna dörrdesigner kan tillverkas helt av specialglas. Dessa modeller är utrustade med isolerande dynor.

Bild
Bild

Dekoration inuti

Ett stort urval av alternativ för efterbehandling av material och modern utrustning för ett bad kan du skapa snygga moderna interiörer. En bastu i en lägenhet i en flervåningshus blir en värdefull del av komforten. Tillverkarna erbjuder en komplett nyckelfärdig uppsättning av olika storlekar och modifieringar av ångrummet. Utåt ser dessa ångbastu ut som ett vanligt rum, men inredningen med ett blockhus eller plåt fördjupar dig i atmosfären i ett riktigt ångbad.

Bild
Bild

Hembastun varierar från traditionella storlekar till miniatyrer , storleken på en duschkabin. Men alla detaljer i det traditionella ångbadet utförs på en hög nivå. Hyllorna är av standardstorlek, bekvämt konfigurerade för två eller fler personer. Hyllan på den övre delen är bredare och installerad på en höjd som inte är högre än 1,5 meter från taket. Dörrkonstruktionen förutsätter en glaskomponent. Glas omsluter inte ett litet utrymme, utan fungerar som ett förenande element i interiörer i loftstil.

Bild
Bild

Bastun installeras i badrummet, eller tilldelas ett särskilt rum för det. I studiolägenheter har bastur blivit på modet, som ingår i det inre av rummet. Hela glaspartitioner skapar en illusion av ett enda utrymme. Färgad LED -belysning skapar en känsla av lugn och avkoppling. Ett funktionellt duschrum fullbordar hela badproceduren. Släta ytor, brist på detaljer, monokrom komposition av minimalism gör det möjligt att koppla av i det moderna livets snabba rytm.

Bild
Bild

Äldre generationer minns den tid då bad byggdes vid stranden av en reservoar . Idag är det inte alltid lämpligt att dyka ner i en damm efter ett ångbad, eller inte hade alla turen att ha en på sin webbplats. Ägare av sina egna bastur kan utrusta dem med pooler. Poolen kan placeras i det fria bredvid ingången till badhuset. Ett annat alternativ är att bygga en pool i tvättrummet.

Bild
Bild

Poolen upptar mitten av duschrummet. Vackert utformade stötfångare och golv runt poolen ger en extra dekorativ effekt. En ovanlig form kommer också att bli ett designelement. Det är bättre att lägga ut botten och väggarna med blå eller färgade plattor så att färgen på vattnet får en trevlig färg. För estetiska ändamål separeras ett litet ångbad med en glaspartition.

Interiören i ett badhus med en utomhuspool kan inredas i ett fashionabelt enda utrymme. Poolen är ett sätt att dela upp sig i ett ångbad och en relaxavdelning, samtidigt som man skiljer det stängda ångrummet och det utomhus lusthuset. Kombinerade terrassdesigner skapar en barriär från nyfikna ögon. Takets ursprungliga inglasning gör att du kan beundra stjärnhimlen under badprocedurerna.

Bild
Bild

Det tvåvåningsbadet utökar möjligheterna att ordna ytterligare lokaler . En sådan struktur kan kombinera både badets funktioner och en bostads funktioner. Första våningen är reserverad för ett ångrum, ett tvättrum, ett omklädningsrum och ett kök. Den andra ges för rekreationsrum, ett vardagsrum eller sovrum, rum för massage eller ett gym.

Bild
Bild

En utsökt inre lösning kan vara designen av ett ångrum i turkisk stil. Traditionellt orientaliskt bad - hamam värms upp av en stenbädd i mitten av rummet. Hamamet kompletteras ofta med ett stiliserat vattenfall på en av väggarna, där du kan skölja efter varma behandlingar. Luften i det turkiska badet är inte skållande, men har en behaglig temperatur. En sådan konstruktiv uppvärmningsanordning är perfekt för spabehandlingar och massage. Rummet har mosaik eller kakel med orientaliska prydnader. Neonljus och hamambänkar förenar östliga och europeiska kulturer.

Bild
Bild

Anhängare av japansk filosofi kommer säkert att tycka om att dekorera badhuset i japansk stil . För att göra detta är det tillräckligt att utrusta tvättfacket med ett runt träsnitt. Detta furaco -teckensnitt är uppdelat i två delar: i en finns en bänk för sittande, i den andra - ett värmeelement. Ett utmärkt avslappningsförfarande sker utomhus. Ett annat alternativ är ofuro - rektangulära behållare av mänsklig höjd med uppvärmd cederträ eller kalksåg. Nedsänkning i dem i 20-30 minuter rensar kroppen från toxiner. Denna vackra utrustning kan placeras i en stadslägenhet.

Bild
Bild

Det traditionella omklädningsrummet har utvecklats från ett vanligt omklädningsrum till ett fullvärdigt vardagsrum eller relaxrum. Detta rum är färdigt i lämplig stil, inrett med trämöbler som matchar stilen i hela komplexet. Eldstaden i eldstaden tas ofta ut i detta främre rum, här kommunicerar de med vänner eller familjemedlemmar samlas för te på verandan. Oväntade gäster kan övernatta i rekreationsrummet, för det finns en eller två sovplatser. Det är bättre att välja möbler stiliserade för rysk stil.

Bild
Bild

Rysk badinredning

Det klassiska ryska badet är ett oöverträffat och favoritalternativ för att dekorera ett badrum i en by. Levande eld, sprakande av brinnande stockar, värme och våt ånga är det bästa rengöringsförfarandet för invånare i de kalla regionerna i vårt land. Ångrummet kombineras ofta med tvättrummet till ett rum. På sommaren ersätter simning i ett ishål en trähink med kallt vatten som hängs från taket. Interiören är dekorerad med sagofigurer från ryska epos.

Bild
Bild

En ofärgad brädfinish är det bästa valet för ett sådant bad. Komiska uttalanden om ämnet badprocedurer huggas in i panelerna som dekorerar väggarna. Snidade trämöbler, små fönster med plattband i timmerhuset är dekorerade med blommiga gardiner. Landsbygdens charm stör inte att utrusta ett sådant badhus med modern spisutrustning.

En stenkamin är ett oumbärligt attribut för ett ryskt bad . Det kan mötas med kaklade kakel, vilket kommer att lägga till ädel antikvitet. Du kan göra ett sådant bad med dina egna händer. Huvudskick: bra isolering för att hålla värmen. Rummets höjd reduceras visuellt genom att sänka fönsteröppningarna. Stockarna och dekorationen är avsiktligt oförskämda för att bevara den ryska stilen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från material för dekoration väljer de: ljusa träslag, metallsmidda element, etniska tillbehör, ryska hushållsartiklar. Layouten kan vara vilken som helst, men designen bör behållas i träarkitekturens traditioner, lokalerna är att föredra framför rektangulära, det bästa materialet för efterbehandling av väggar och tak är stockar impregnerade med olja, i en stiliserad version - foder med en cylindrisk profil.

Bild
Bild

LED -bakgrundsbelysning används inte. Belysningen är företrädesvis fasthållen, i naturliga gula toner.

Dörrar är gjorda av massiva brädor . Tillbehör spelar en viktig roll för att skapa den etniska nationella bilden av badhuset. Kvastar hängde på väggarna, träkar och gäng, föremål från bondeliv, dekorerar rekreationsrummet. Istället för mjuka fåtöljer av möbler är det bättre att föredra trästolar eller bänkar. Det gamla bröstet kan restaureras och placeras i omklädningsrummet, det kommer att ge en rustik touch till interiören.

Bild
Bild

Design i chaletstil

De skandinaviska länderna har sin egen traditionella byggnad - stugor. Denna typ av konstruktiv lösning blir populär i Ryssland på grund av liknande väderförhållanden. Stugan är ett tillskott till det naturliga landskapet och ligger i ett pittoreskt område, bort från bosättningar, vid en förhöjd sjöstrand. Denna plats är perfekt för att sätta upp ett bad. Byggnadens form och material ligger nära det traditionella ryska badet, men har sina egna egenskaper.

Bild
Bild

Badhuset bör ha en hög stenbas, som skyddar det från översvämning eller frysning. Det är bättre att använda natursten för att avsluta källaren, men om det saknas medel kan konstgjorda användas. Tillverkare har uppnått stor extern likhet och hög prestanda i artificiella analoger.

Väggar uppförs från massiva balkar eller stockar , byggnaden har en våning, ibland är en vind utrustad. Efterbehandlingsmaterialen domineras av trä och glas. Den arkitektoniska egenskapen är iakttagande av knäböjsproportioner på grund av förhållandet mellan höjden och badets yta. Pålitlighet och säkerhet uppnås också genom utseendet av en gaveldump med lågt överhäng av sluttningar. I terrängbyggnader kan en taklutning vila på marken. Takets asymmetri beror på konceptet att bädda in huset i reliefen.

Bild
Bild

Stugans bastur värms upp med en klassisk öppen spis eller spis. Användningen av moderna modifieringar av långvariga spisar gör det möjligt att hålla den erforderliga temperaturen under lång tid, medan förbrukningen av ved kommer att vara minimal, vilket är viktigt i ett kallt klimat. Inredningsartiklar väljs i traditionell skandinavisk stil - bekväma massiva möbler av naturligt trä.

Bild
Bild

I vilorummen i bad i skandinavisk stil är närvaron av en syn på det naturliga landskapet av stor betydelse; för detta används tejpglas på en av väggarna. De strukturella balkarna i taket och väggarna är inredningen i interiören, de betonas speciellt för att ge atmosfären brutalitet. Stugan kombinerar organiskt den senaste ergonomiska och funktionella utrustningen i ångbad, dusch och pool med etnisk design.

Bild
Bild

Vackra exempel

Olika designtekniker och olika stilar kan ses i moderna badkomplex:

  • Högteknologisk futuristisk design.
  • Bastu i skandinavisk stil.
  • Finsk bastu med pool.
  • Bastu med ett dekorativt ångvattenfall.
  • Neo-gotisk i dekorationen av ångrummet.

Rekommenderad: