Bad Med Vind (84 Bilder): En Byggnad Av Timmer Och Stockar Med En Yta På 4x5, 4x6, 6x9, 6x5 Kvm. M. Timmerhus Och Layout Av En Bostadskonstruktion Med En Veranda

Innehållsförteckning:

Video: Bad Med Vind (84 Bilder): En Byggnad Av Timmer Och Stockar Med En Yta På 4x5, 4x6, 6x9, 6x5 Kvm. M. Timmerhus Och Layout Av En Bostadskonstruktion Med En Veranda

Video: Bad Med Vind (84 Bilder): En Byggnad Av Timmer Och Stockar Med En Yta På 4x5, 4x6, 6x9, 6x5 Kvm. M. Timmerhus Och Layout Av En Bostadskonstruktion Med En Veranda
Video: Ladubygge 2024, Maj
Bad Med Vind (84 Bilder): En Byggnad Av Timmer Och Stockar Med En Yta På 4x5, 4x6, 6x9, 6x5 Kvm. M. Timmerhus Och Layout Av En Bostadskonstruktion Med En Veranda
Bad Med Vind (84 Bilder): En Byggnad Av Timmer Och Stockar Med En Yta På 4x5, 4x6, 6x9, 6x5 Kvm. M. Timmerhus Och Layout Av En Bostadskonstruktion Med En Veranda
Anonim

Bad är ett bra sätt att koppla av din kropp och själ. De som har en tomt utanför staden förr eller senare ställer sig frågan om att bygga ett personligt spa på ryska.

Särdrag

För en tid sedan var badhuset huvudsakligen en envåningsbyggnad. Nuförtiden inkluderar projekten allt oftare en vind eller ett andra fullvärdigt golv. Om det senare alternativet är dyrt och användningen av sådana områden inte är tänkt, är alternativet med vind en utmärkt lösning. Den övre nivån kan fungera som ett rekreationsområde för högtider, ett biljardrum, ett gästrum.

Det finns ett antal fördelar med ett bad med vind:

  • relativt lågt pris jämfört med en fullfjädrad tvåvåningshus;
  • möjligheten att ordna ytterligare områden;
  • strukturens kompaktitet på platsen;
  • ursprunglig design på andra nivån.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar följande aspekter:

  • behovet av att utföra ytterligare isoleringsarbete mellan första och vindsgolvet;
  • behovet av isolering av vindtaket;
  • extra kostnader för taket i samband med byggnadens arkitektoniska särdrag.

Visningar

Byggföretag erbjuder tjänster för byggande av bad med färdiga ritningar och planer, men de kan göra en skiss med en individuell layout.

Det finns olika typer av arkitektoniska särdrag vid konstruktionen av ett bad:

  • Låda med vind . Det enklaste och därför det billigaste alternativet för en sommarstuga. På bottenvåningen finns ett rekreationsrum och ett omklädningsrum, ett ångbad, ett handfat och en toalett, andra våningen är upptagen av ett rum utrustat som ett sovrum eller ett biljardrum.
  • Mansardbad med täckt veranda . Den stängda verandan kan användas för att ordna extra sovplatser på sommaren, samt för att svalka efter ångbadet, utan att märkas av grannarna. Konstruktionen av ett sådant rum kommer att kosta en vacker slant, eftersom det måste glasas och avslutas inifrån.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badkar med terrass . Ett alternativ till verandan kan vara en öppen terrass. Inredningen är mindre intim, men billigare och ger en möjlighet att till fullo njuta av naturen och frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badkar med balkong . En balkong är ett komplext arkitektoniskt element. Projekt med det är dyrare, och byggprocessen är mer teknisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns kombinerade badprojekt: med balkong och veranda, med balkong och terrass.

Material

Det mest populära materialet i modern konstruktion av bad är timmer. Den är gjord av stockar och limmade brädor. Råvarorna för produktion av timmer är tall, cederträ, lärk. Olika träslag skiljer sig åt i sina individuella egenskaper.

Tallvirke är lätt, lätt att använda, billigt material, men det tål inte fukt, torkar ut, deformeras och sprickor. Cederträ är ett dyrt material, tätare, har god värmeledningsförmåga, torkar inte mycket, dessutom förhindrar innehållet i en stor mängd harts tillväxt av svamp och mögel. Lärken är resistent mot hög luftfuktighet, men har inte hög värmeledningsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på tekniken för träbearbetning är timmer uppdelat i:

  • Massivt virke: ett budgetalternativ för dem som planerar att använda badet bara på sommaren.
  • Profilerad stång: varje stapel bearbetas på ett sådant sätt att inga luckor bildas under installationen av de blinkande ringarna, men kronorna stänger på ett tillförlitligt sätt.
  • Limmat laminerat virke har goda egenskaper för att bygga ett bad, men anses vara ett dyrare material.
  • En rundad stock är ett klassiskt alternativ för att bygga ett bad. Sådant material är lämpligt för självkonstruktion av ett föremål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skumblocket är inte det mest populära materialet för att bygga ett bad, men det har sina fördelar:

  • låg kostnad för den färdiga byggnaden;
  • enkel installationsmetod;
  • låg värmeöverföring;
  • bad från skumblock brinner inte.

Men det finns också tillräckligt många nackdelar:

  • absorberar fukt snabbt;
  • låg frostbeständighet, inte lämplig för konstruktion av anläggningar på platser där vintrarna är hårda;
  • mottagliga för svampar och mögel;
  • byggnadens bräcklighet - högst 15 år.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel är ett av de mest pålitliga materialen för byggande av bostadshus och uthus. Materialet har ett antal fördelar som tydligt gör det till en ledare. Men är detta material bra för att bygga ett bad?

Fördelar med tegelbad:

  • på grund av sin styrka och bärighet är tegel idealiskt för konstruktion av höga byggnader, inklusive bad med vind;
  • materialet låter dig välja vilken arkitektonisk form och konfiguration som helst av byggnaden, med det kan du implementera alla designidéer;
  • tegelobjekt kräver inte extern efterbehandling;
  • blossa inte upp vid brand;
  • inte mottaglig för svampar och mögel;
  • en tegelstruktur har en lång livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar med tegelbad:

  • en förstärkt grund krävs för konstruktionen;
  • inredning krävs;
  • tegel är ett mycket dyrt material, att bygga ett badhus kan verka som onödigt avfall;
  • byggandet av ett tegelbad är en lång process, medan en träram kan köpas färdig;
  • tegelstenen värms upp mycket länge, du måste värma den i förväg.

Jag vill också notera att de vanliga träbaden är mycket stämningsfulla, det är extremt trevligt att vara i dem, uppriktigt kan du känna smältningen med naturen. En tegelbyggnad ger inte denna effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rambad är optimala för självresektion. Tekniken undviker den komplicerade processen att stärka grunden, men behovet av inredning och exteriör är fortfarande obligatoriskt.

Rambadet håller värmen väl, alla material i det är miljövänliga, du kan organisera en resa till ångbadet omedelbart efter konstruktionen.

Dimensioner

Det finns standardstorlekar av bad för sommarstugor att beställa. När du väljer den nödvändiga bör du ta hänsyn till storleken på själva platsen, närheten till andra arkitektoniska former, hur ofta du använder badet, samt det maximala antalet personer som vill ånga samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

4x6 kvm m

Detta konstruktionsalternativ väljs av dem som vill spara ledigt utrymme på webbplatsen, men inte förnekar sig avkoppling i badet. Dessutom verkar det här alternativet inte trångt, det kan enkelt rymma en liten familj på 4 personer.

Även ett så litet badhus kan byggas med en liten öppen terrass. Om så önskas kan terrassen uteslutas och därigenom öka ytorna i vilrummet eller tvättrummet, och verandan kan tas ut från huvudbyggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

6x5 kvm m

De angivna måtten tycks skilja sig lite från den tidigare versionen, men även om vi tittar på ritningarna kan vi med säkerhet säga att ett sådant bad är mycket friare och rymmer fler människor. För älskare av vinterrekreation i ett stort företag är en byggnad med ett rymligt rekreationsområde lämplig. Detta kan uppnås genom att offra terrassen.

Men även med en öppen veranda verkar badhuset inte trångt: rekreationsrummet upptar 16 kvm. m, och andra våningen är så mycket som 19 kvm. m, som kan delas upp med en delning i 2 hela rum eller skapa ett öppet utrymme med massagestolar, biljard, en stor TV och soffor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

6x6 kvm m

För bad med sådana parametrar föreslår byggföretag att överväga alternativ med balkonger. Oftast ligger balkongen ovanför den öppna terrassen. Både det ena och det andra elementet har en bredd på cirka 1,5 m. Detta räcker för att placera ett par stolar, ett bord och en hängmatta i frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

6x9 kvm m

Badkar med en total yta på nästan 100 kvm. m är verkligen kunglig. En sådan struktur rymmer minst 15 personer. Oftast uppförs sådana föremål på rekreationscentra, eftersom en sådan byggnad inte bara anses vara dyr under byggnadsskedet, utan också under underhåll. Det finns dock stora fans av badfördröjningen bland individer.

Ett sådant utrymme kan rymmas som en standarduppsättning: en terrass, en entré, ett rekreationsrum, ett badrum, ett ångbad, en dusch - på första våningen, ett rum, en balkong, en hall - on den andra, eller komplettera layouten med ett kök, en pool, en öppen spis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stil och design

Att introducera ett badhus, den första föreningen som uppstår i relation till stil är country. Och det spelar ingen roll vilken typ av land det är. Du kan ge dekorationen rent ryska rötter - en slags hydda med plattband med träsniderier, med en damm och en veranda som en baldakin. Inuti, i vilrummet, kan du breda en duk med en karakteristisk prydnad, lägga en samovar, från vilken du förresten kan dricka nyttigt örtte mellan besök i ångbadet. Det är viktigt att badhuset är ett timmerhus, då krävs inget efterbehandlingsmaterial ute och inne.

En annan intressant lösning skulle vara en byggnad i chaletstil. Det är bäst om projektet med vindbadet kommer att innehålla en öppen terrass och en balkong. Stora fönster i rekreationsrummet och på andra våningen kommer att skapa en känsla av maximal närhet till naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Uppsättningen av verktyg för att bygga ett bad beror på konstruktionstyp och materialtyp.

Det finns enheter som används vid konstruktion av någon anläggning:

  • Betongblandare. Du måste odla mycket cement, särskilt för grunden. Manuell blandning kommer att ta mycket tid och ansträngning, det tillåter dig inte att grundligt röra om kompositionen, så det är bättre att skaffa en speciell betongblandare.
  • Byggnadsnivå. Denna enhet är mycket viktig för konstruktion av väggar, golvbeläggningslängd, för takarbete.
  • Hydronivå eller vattennivå. Stödkonstruktionernas höjd runt omkretsen måste vara densamma. Enheten fungerar enligt principen för att kommunicera fartyg och låter dig justera alla vertikala element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Motorsåg eller elektrisk såg. Sådana verktyg kommer att behövas om huvudmaterialet för konstruktion av ett bad är baserat på trä.
  • Borr- eller hammarborr.
  • Schurovert. Det är bättre att välja ett elektriskt, handhållet verktyg kommer att öka byggtiden för objektet, dessutom kommer det att kräva mycket ansträngning från byggaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kontursåg. Du kan inte klara dig utan denna enhet, särskilt om badet är byggt av stockar eller balkar med kronor. En elektrisk sticksåg i händerna på en mästare kan göra snitt av valfri storlek och komplexitet.
  • Rak och trubbig yxa.
  • En hand eller ett elektrisk plan hjälper till att jämna ut träytor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Klubba.
  • Doboinik.
  • Fästingar.
  • Mejsel.
  • Fil.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bågfil.
  • Roulett.
  • Stege eller trappstege.
  • Bit.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den här listan kanske inte är fullständig, men den täcker en lista över de grundläggande byggverktygen som behövs.

Hur man bygger med egna händer?

När alla verktyg och material har monterats kan du börja bygga.

Konstruktionen av ett bad med vind sker i flera steg:

Att lägga grunden

Detta är en komplex teknisk process. Objektets livslängd beror på hur grunden läggs, så denna fråga bör hanteras noggrant.

För konstruktion av ett bad, är en remsa av grus på en sanddyna att föredra. För att göra detta, med hjälp av fyrar, fiskelinor eller spolar, markeras en omkrets och en grävning grävs med ett djup av minst 50 cm. Botten av en sådan fördjupning är täckt med sand 15 cm, som sedan fuktas med vatten och väl komprimerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kudden är klar, du kan börja formen. Grävens sidor är förstärkta med brädor eller plywoodskivor, som fästs ihop så att fästelementen är utanför. De är klädda med takmaterial eller en tjock film, en förstärkningsram är installerad för att ge strukturen styrka, grävningen hälls med en förberedd betongblandning.

Innan du häller den yttre delen av fundamentet bör du ta hand om den nödvändiga mängden luftflöde. De kan tillverkas med hjälp av plaströr. Det är viktigt att ständigt övervaka nivån på bandfundamentet för att bygga jämna väggar i framtiden.

Bandfundamentet torkar på cirka 3 veckor . Borttagning av formen är möjlig på 2-15 dagar, beroende på blandningen. Vattentätning av fundamentet måste göras med takmaterial eller hydrosol, balkar 0,5 cm tjocka läggs ovanpå, den så kallade läggningsraden - skydd av golvbeläggningen från förfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Walling

En färdig ram kan installeras på den färdiga grunden. Annars läggs stockarna ut enligt systemet: svansvans, törnspår eller i en fjärdedel. Träet bör behandlas med ett speciellt antiseptiskt medel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Takinstallationsprocessen beror direkt på den valda taktypen. Den brutna strukturen på vindsgolvet anses vara svår att installera, men det är detta som gör att du kan få en större mängd användbart utrymme. Under takarbeten utförs också isolerings- och isoleringsarbeten.

Interiör

Internt arbete börjar med att bygga en trappa, som kan göras på beställning eller på egen hand. Sedan installeras en järn- eller stenkamin, bänkar för ett ångrum. Tvättrummet och poolen i moderna bastur är klädda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

För dem som tvivlar på deras förmågor bör du inte börja bygga ett bad på egen hand. Sådan egenaktivitet kan leda till olämpligt slöseri med byggmaterial, dessutom kan det resulterande badets egenskaper vara en besvikelse.

Du kan köpa ett färdigt timmerhus 4x5 eller 4x4 kvm. m, som kommer att tillverkas med teknik som utesluter tryckavlastning. Men ägaren måste i alla fall lösa problemet med taket och fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att överlåta arbetet till proffs. De kommer att bygga ett objekt på kort tid, ansluta nödvändig kommunikation, installera en spis, ett dräneringssystem enligt teknik och kunna utföra arbete med installationen av poolen.

Recensioner

Ägare av bastur med vindsgolv uppskattar alla positiva aspekter av byggnaden, oavsett om byggnaden uppfördes självständigt eller med hjälp av ett team av byggare.

De som gillar att ta ett ångbad säger att väl utfört arbete med isolering av tak och tak mellan första och andra våningen tillåter inte varm luft och ånga att snabbt urholka. Och användningen av ångbadet året runt gör det möjligt att ta emot gäster på vindsgolvet både på vintern och på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också positiva kommentarer om att spara nyttigt utrymme på marken. Den andra tilläggsvåningen bidrar till detta.

En av nackdelarna anses vara ytterligare utgifter på taket och isolering av objektet, men detta är inte ett hinder för att välja just ett sådant projekt för ett bad.

Vackra exempel och alternativ

Begränsat utrymme - detta är fallet när en liten bastu med vind och ett sluttande tak krävs, men inklusive en rymlig uteservering. Perfekt för trånga utrymmen.

Terrassen behöver inte ansluta sig till huvudstrukturen, som ligger längs den. Former närmare torget kan gränsa till byggnaden med sina ändar och ha praktiskt taget oberoende betydelse. För att organisera en utomhusmiddag i ett sådant lusthus är det inte nödvändigt att värma badhuset.

För att spara plats på platsen kan du kombinera ett badhus med ett garage eller göra en bilaga till en ladugård. En harmonisk design kan skapas om byggnaden är mantlad utvändigt, väggar och tak inuti med plåt.

Rekommenderad: