Tonarm: Vad är Det? Stämning Av En Tonarm För En Skivspelare. Effektiv Massa Tangentiella Och Radiella Vyer. Deras Längd

Innehållsförteckning:

Video: Tonarm: Vad är Det? Stämning Av En Tonarm För En Skivspelare. Effektiv Massa Tangentiella Och Radiella Vyer. Deras Längd

Video: Tonarm: Vad är Det? Stämning Av En Tonarm För En Skivspelare. Effektiv Massa Tangentiella Och Radiella Vyer. Deras Längd
Video: Setting Up Your Rega Turntable (Tonearm Balancing) 2024, Maj
Tonarm: Vad är Det? Stämning Av En Tonarm För En Skivspelare. Effektiv Massa Tangentiella Och Radiella Vyer. Deras Längd
Tonarm: Vad är Det? Stämning Av En Tonarm För En Skivspelare. Effektiv Massa Tangentiella Och Radiella Vyer. Deras Längd
Anonim

Med tanke på den aktiva tillväxten i populariteten för analogt ljud och i synnerhet vinylspelare är många intresserade av vad en tonarm är, hur man ställer in det korrekt? Inledningsvis bör det noteras att ljudkvaliteten direkt beror på kombinationen av sådana strukturella element som tonarmen, patronen och pennan. I detta fall säkerställer huvudenheterna och aggregaten i stort sett enhetlig rotation av bäraren (plattan).

Bild
Bild

Vad det är?

Tonarmen för en skivspelare är hävarm på vilken patronhuvudet sitter. Med tanke på detta elements vikt ställs vissa krav på det, nämligen:

  • maximal styvhet;
  • brist på inneboende resonanser;
  • förebyggande av exponering för yttre resonanser;
  • känslighet för vinylråhet och förmågan att göra vertikala rörelser för att böja sig runt dem.

Vid första anblicken ser de funktioner som utförs av tonarmen tillräckligt enkla ut. Detta spelarelement är dock en komplex och mycket exakt mekanism.

Bild
Bild

Enhet och egenskaper

Externt, vilken tonarm som helst - detta är en spak med ett huvud fäst vid den … Detta element i patronen är installerat på en speciell monteringsplattform som kallas ett skal. Det är också utformat för att leda patronen till tonarmen. Eftersom borden är utrustade med spakar för patroner i olika storlekar, är en avtagbar plattform (armboard) gjord för dem.

Bild
Bild

När man undersöker tonarmens struktur är det värt att lyfta fram följande nyckelegenskaper hos ett av de viktiga strukturella elementen i en skivspelare för vinyl

  • Form (rak eller böjd).
  • Längd , varierande i intervallet 18, 5-40 mm. Ju längre spaken är, desto mindre är vinkeln mellan tangenten till plattans spår och själva mekanismens längdaxel. Det ideala felet tenderar då till noll, vid vilket tonarmen är belägen nästan parallellt med spåret.
  • Vikt inom 3, 5 - 8, 6 g. Enheten ska vara så lätt som möjligt för att minimera trycket på nålen och bäraren (plattan) själv. Samtidigt kan för låg vikt få armen att studsa på stötarna i vinylen.
  • Material … Som regel talar vi i det här fallet om kolfiber och aluminium.
  • Tak , det vill säga avståndet från var patronen är monterad på armen till posten avgör vilka patroner som kan monteras på armen.
  • Anti-skridskoåkning . Under driften av skivspelaren verkar kraften ständigt på nålen, som härrör från dess friktion mot spårväggarna och riktad mot vinylskivans centrum. I en sådan situation, för att kompensera för denna effekt, krävs en omvänd åtgärd, som vrider mekanismen mot mitten av den roterande bäraren.
Bild
Bild

Förutom allt som redan anges bör du komma ihåg om en sådan parameter som effektiv massa … I det här fallet menar vi vikten av röret från patronen till fästets axel. Downforce, liksom överensstämmelse med patronen (compliance) är lika viktiga egenskaper. Förresten, det finns ett omvänt förhållande mellan dessa värden. Måttenheten för överensstämmelse är mikrometer per millinewtons, det vill säga μm / mN.

Bild
Bild

De viktigaste efterlevnadsparametrarna kan presenteras i en tabell som ser ut så här:

låg 5-10 μm / mN
genomsnitt 10-20 μm / mN
hög 20-35 μm / mN
väldigt högt mer än 35 μm / mN
Bild
Bild

Typöversikt

Alla enheter som finns idag kan grovt delas in i två huvudtyper. Med hänsyn till designfunktionerna är tonarmarna radiell (roterande) och tangentiell . Den första sorten är den vanligaste och mest bekanta för många användare. Den svängbara, enstaka patronarmen är en strukturell komponent i de flesta skivspelare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Radiell

Denna kategori inkluderar anordningar där nyckelelement (rör och huvud) rör sig runt en stationär axel på själva skivspelaren. Som ett resultat av sådana rörelser ändrar patronen sin position längs bäraren (grammofonskiva), när du rör dig längs radien.

Pickupens radiella typ av rörelse tillskrivs de främsta nackdelarna med spakmodeller.

Sökandet efter alternativa lösningar resulterade i utseendet på tangentiella tonarmar.

Bild
Bild

För att utvärdera fördelar och nackdelar med den övervägda typen av spakar är det nödvändigt att ta hänsyn till en viktig nyans. Detta är platsen för pennan vid tidpunkten för reproduktion av fonogrammet som registrerats på posten . Faktum är att det måste vara i förhållande till spåret, eftersom inspelarens skärare befann sig under inspelningsprocessen.

Bild
Bild

När du använder spakanordningar rör sig inte huvudet längs vinylplattans radie, utan längs en bågformad bana. Förresten, radien för den senare är avståndet från pennan till tonarmens axel . På grund av detta, när nålen rör sig från plattans ytterkant till dess centrum, ändras kontaktenes position konstant. Parallellt finns det en avvikelse från vinkelrätt, som kallas för fel eller spårningsfel.

Bild
Bild

Alla hävarmar fungerar enligt samma princip. Trots detta kan de skilja sig väsentligt från varandra. I detta fall kommer de viktigaste punkterna att vara följande.

  • Materialet från vilket själva röret är tillverkat. Vi kan prata om metaller och legeringar, liksom polymerer, kol och till och med trä.
  • Möjligheten att ersätta skalet, som är avtagbart.
  • Materialet från vilket ledningarna är gjorda, sitter inuti.
  • Tillgänglighet och kvalitet på dämpningselement.
Bild
Bild

Förutom allt ovanstående bör du också ta hänsyn till designfunktionerna i svängmekanismen. Det är värt att erinra om det rörelsefriheten för spaken med patronen beror direkt på den.

Bild
Bild

Tangentiell

Det är denna kategori av enheter som anses vara universella och perfekta utifrån den så kallade riktigheten i ljudåtergivningsalgoritmen. Och det handlar inte om ljudkvaliteten, utan om frånvaron av spårningsfelet som nämns ovan.

Det är värt att notera att med en felinställd tangentiell arm blir ljudet sämre jämfört med en skivspelare som använder en väljusterad spakmekanism.

Bild
Bild

Även med hänsyn till introduktionen av innovativa lösningar och unika tekniska egenskaper enheter av denna typ blev inte utbredd … Detta beror på komplexiteten i själva designen och de höga kostnaderna. Idag är sådana enheter utrustade med vinylspelare i den övre prisklassen. Naturligtvis finns det också budgetmodeller på marknaden, men de betydligt sämre i kvalitet än sina dyra "bröder "genom att säkerställa pickupens längsgående rörelse.

Bild
Bild

Basen för den tangentiella strukturen innehåller två stöd monterade på utrustningens chassi. Mellan dem finns guider för röret med patronen. På grund av denna designfunktion är hela spaken igång, och inte en del av den. Parallellt kan fördelarna med sådana modeller också hänföras till frånvaron av den så kallade rullkraften som är karakteristisk för radiella anordningar. Detta i sin tur, eliminerar behovet av att periodiskt justera systemet.

Bild
Bild

Toppmodeller

Även med en faktor som konservatism fortsätter marknaden för skivspelare och tillbehör att utvecklas. Under sådana förhållanden visas nya artiklar regelbundet på den och tillverkare utökar sitt sortiment. Med hänsyn till rekommendationer från experter och användarrecensioner kan följande mest populära armmodeller urskiljas.

Ortofon TA110 - 9 '' gimbalarm med aluminiumrör. Enhetens effektiva massa och längd är 3,5 g respektive 231 mm. Spårningskraftsindexet sträcker sig från 0 till 3 g. Den S-formade tonarmen med en förskjutningsvinkel på 23,9 grader är statiskt balanserad.

Bild
Bild

Sorane SA-1.2B Är en 9,4-tums spak-typ aluminium tonarm. Patronens vikt i kombination med skalet kan variera från 15 till 45 g. En av huvuddragen i modellen är användningen av lager för upphängning och vertikal rörelse av hela systemet. På ett liknande sätt lyckades utvecklarna kombinera de viktigaste fördelarna med gimbal- och single-support-strukturer. Monteringen av modellen är baserad på en modulär princip, och dess beståndsdelar är ett rör, upphängningshus, lager och en motviktsaxel. Skalet för patronen är installerat på den senare.

Bild
Bild

VPI JW 10-3DR . I det här fallet talar vi om en 10-tums enhet med ett stöd med ett rör av kompositmaterial helt dämpat inifrån. Effektiva armlängder och vikter är 273, 4 mm och 9 g. Denna avancerade 3D -tryckta modell är ett utmärkt exempel på ett modernt skivspelarsystem.

Bild
Bild

SME -serie IV - 9 '' gimbal med 10 till 11 g effektiv vikt och magnesiumrör. Den tillåtna patronvikten varierar från 5-16 g och den effektiva armlängden är 233,15 mm. Denna modell skiljer sig från de flesta konkurrenter i sin mångsidighet, vilket gör att den kan integreras med många skivspelare och patroner utan att välja en bas.

Användaren kan justera downforce, anti-skridskoåkning och vertikala och horisontella vinklar.

Bild
Bild

Graham Engineering Phantom-III -en enhet som är en enlagrad 9-tums tonarm. Fick från utvecklarna ett unikt stabiliseringssystem som fungerar på grund av neodymmagneter. Enheten har ett titanrör och den tillåtna patronvikten är 5 till 19 g.

Bild
Bild

Installation och konfiguration

Under installationen och justeringen av tonarmen kan du stöta på vissa svårigheter. I synnerhet pratar vi om situationer där enheten inte sjunker till önskad nivå och nålen inte vidrör ytan av vinylen. I det här fallet måste du justera tonarmens höjd. I vissa situationer det kan vara nödvändigt att justera mekanismplattformen.

Bild
Bild

Ljudkvaliteten beror på många faktorer relaterade till inställningen av patronhållaren, inklusive till exempel sittdjupet i grammofonen.

Bild
Bild

En av nyckelpunkterna är spårvinkeln i sidled … För att justera det måste du skriva ut en speciell mall. En svart prick markerar monteringsplatsen på skivspindeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att mallen har placerats krävs följande

  1. Placera nålen vid mitten av skärningspunkten mellan linjerna på rostens bortre sida.
  2. Kontrollera patronens position i förhållande till gallret (måste vara parallellt).
  3. Placera huvudet på den närmaste sidan.
  4. Kontrollera om det är parallellitet med rutnät.
Bild
Bild

Om nödvändigt lossa de två skruvarna som håller fast huvudet till patronen.

Bild
Bild

Efter det återstår bara att placera enheten i önskad vinkel . Förresten, i vissa fall byte av fästelement kan behövas … En annan viktig punkt är tonarmens optimala tryck på bärarens yta (rekord).

Bild
Bild

Följande steg krävs vid inställning av spårningskraften

  1. Ställ indikatorn för skridskoåkning på noll.
  2. Sänk ner själva armen med hjälp av specialvikter och uppnå den så kallade "free flight" -positionen.
  3. Se till att huvudet är exakt parallellt med däckets plan.
  4. Ställ in ett nollvärde på justeringsringen och vid basen av vikterna.
  5. Höj spaken med patronen och placera den på hållaren.
  6. Fixa parametrarna som anges i produktpasset på justeringsringen.
Bild
Bild

För att styra resultaten, använd en särskild skala för att bestämma downforce, med en noggrannhet på en hundradels gram. Med hänsyn till denna parameter bestäms värdet på skridskoskyddet. Som standard måste dessa två värden vara identiska. För den mest exakta justeringen används laserskivor.

Bild
Bild

Efter att alla nyckelparametrar har fastställts och ställts in återstår det bara att ansluta tonarmen till phono -scenen eller till förstärkaren med en kabel.

Det är viktigt att notera att höger och vänster kanal är markerade med rött respektive svart. Kom också ihåg att ansluta jordledningen till förstärkaren.

Rekommenderad: