Ekfaner: Vad är Det? Radiella Och Tangentiella Snitt, Textur, Fanerad Spånskiva Och MDF, Mått, Vit Sågad Faner Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Ekfaner: Vad är Det? Radiella Och Tangentiella Snitt, Textur, Fanerad Spånskiva Och MDF, Mått, Vit Sågad Faner Och Andra Typer

Video: Ekfaner: Vad är Det? Radiella Och Tangentiella Snitt, Textur, Fanerad Spånskiva Och MDF, Mått, Vit Sågad Faner Och Andra Typer
Video: Limma fanér 2024, Maj
Ekfaner: Vad är Det? Radiella Och Tangentiella Snitt, Textur, Fanerad Spånskiva Och MDF, Mått, Vit Sågad Faner Och Andra Typer
Ekfaner: Vad är Det? Radiella Och Tangentiella Snitt, Textur, Fanerad Spånskiva Och MDF, Mått, Vit Sågad Faner Och Andra Typer
Anonim

Naturligt ekfaner används för efterbehandling . Fanerade ytor ser mycket ut som massiva träprodukter, men kostnaden är mycket lägre. Den moderna träbearbetningsindustrin får faner av hög kvalitet genom olika mekaniska bearbetningar av trä. Dess tjocklek är minimal och täckningsområdet är relativt stort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Sömlös fanérstruktur låter dig använda den för efterbehandling av dörrpaneler, möbler, dekorativa väggpaneler . Ekfaner utvändigt är en tunn platta upp till 3 mm tjock. För att förstå vad det är, föreställ er skalet av ett äpple som försiktigt skärs av med en vass kniv. Färdiga träskurna plattor limmas på en bas av tätare material - så här fås fanerade spånskivor eller MDF -ark. Råvaran för att få ett tunt snitt kan vara olika typer av ek, liksom dess huvudsakliga delar av stammen eller utväxter. Men det finns också en faner av ekrot, som förbehandlas före användning.

Högkvalitativa fanerade material är visuellt oskiljbara från naturligt massivt trä . Med noggrann hantering och korrekt vård behåller den fanerade ytan sitt ädla utseende i många år. Materialet är resistent mot hög luftfuktighet, inte utsatt för delaminering eller sprickbildning.

Det miljövänliga lagret av naturligt trä är resistent mot måttlig mekanisk påfrestning och kan behandlas hygieniskt med tvättmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ekfaner har ett antal fördelar, men det har också några nackdelar. Låt oss börja med de positiva sidorna av den fanerade ytan:

  • på hög kvalitetsnivå sådana produkter har lägre kostnad i jämförelse med analoger av massiv ek;
  • fanstruktur och färgintervall kan varieras - från ljusa till mörka nyanser;
  • en duk täckt med faner kan göras i kompakt storlek jämfört med naturligt massivt trä;
  • speciell impregnering av faner ger det motståndskraft mot mögel, svampar, sönderfall;
  • formuleringar för behandling av träsnitt har låg allergenicitet och avger inte skadliga ångor till den yttre miljön;
  • faner lämpar sig väl för trimning och besitter bra vidhäftningsegenskaper;
  • utseendet på produkter färdiga med ekfaner, ser dyrt och elegant ut;
  • naturmaterial är resistent mot extrema temperaturer och har fuktavvisande egenskaper;
  • livslängden är 15-20 år gammal .
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi noterar också nackdelarna med fanerade material:

  • material inte resistent mot långvarig exponering för solljus - under deras inflytande bleknar färgnyansen gradvis;
  • i korsningen av fanerplattor finns det är ganska svårt att hitta ett liknande texturmönster;
  • för vård av fanerade ytor Använd inte tvättmedel som innehåller slipmedel eller aggressiva kemiska komponenter .

Finérbehandling kräver inte att det skapas en extra svarv på arbetsytan eller någon speciell förberedelse. Naturfanikfaner, limmad på basen med hög kvalitet, kan inte deformeras på grund av fluktuationer i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter av sågning

På träbearbetningsföretag erhålls faner med specialutrustning. Sågning av trä kan utföras med olika tekniker.

Radiellt snitt … Det utförs i kärnan i en trädstam. Det resulterande snittet är enhetligt i konsistens och nyans, trämönstret beror på storleken på stammens trädringar. Materialet är mycket motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning. Av den totala volymen av en trädstam är endast 10-15% av träet utsatt för radiell sågning, därför har radiell sågfaner en hög kostnad.

Bild
Bild

Tangentiell snitt … Den är gjord på ett visst avstånd från kärnan i stammen. Denna faner kännetecknas av en mer uttalad mönsterstruktur och en tydlig beteckning på trädringar. Kvaliteten på detta material är något lägre än den hos den radiella analogen. Nackdelarna med produkter inkluderar förmågan till överdriven uttorkning eller svullnad. Kostnaden för tangentiell snittfaner är lägre än för radial, så materialet är mycket större efterfrågan.

Tekniken för tillverkning av ekomaterial kräver modern utrustning och högkvalitativt trä, som går igenom flera steg av förberedande bearbetning.

Bild
Bild

Klassificering av arter

Halvfärdiga träprodukter från vilka faner avlägsnas kan ha en jämn trästruktur eller en knölformad träkonstruktion, särskilt i tillväxtområden. Plattornas dimensioner beror på metoderna för att få ett tunt snitt.

Hyvlad

Hyvlingsmetoden producerar ekfaner, som har en uttalad konsistens. Materialets tjocklek kan nå 3 mm, det används som en yta. Hyvlingsprocessen består i att sågat virke med uppbyggnader, kallade trollstavar, skärs på hyvlarna. Hyvlingsprocessen utförs i olika riktningar i förhållande till arbetsstycket, så fanérmönstret kan vara mycket olika.

Formning kan göras på flera sätt

  • Radiell sidafasning . I detta fall kommer mönstret att se ut som trädringar parallellt med varandra och jämnt uppta hela materialets yta. Radial ekfaner är märkt med bokstaven "P".
  • Halv radiell stansning … Med denna teknik kommer trädringmönstret inte att uppta hela materialets yta och lämna ledigt utrymme inom ¼ av hela ytan. Denna typ av faner är märkt med bokstäverna "PR".
  • Tangentiell rakning . Mönstret på duken ser ut som ojämnt böjda spår. I detta fall utförs grovning längs en tangentbana i förhållande till stammens trädringar. Denna typ av ekfaner är märkt "T".
  • Tangentiell ändfasning . Träkornsmönstret ser ut som böjda ovaler med mellanstrålar, formade som ett hjärta. Ett sådant mönster erhålls på grund av hyvlingen av arbetsstycket längs den centrala axeln mellan änden och tangentiella plan. Denna typ av faner är märkt med "TT".

Varje typ av ekologiskt material som erhålls med hyvlingsmetoden torkas tills fukthalten är 7-8%, varefter materialet måste packas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskjutna

Tejpformad faner erhålls genom skalning. Trädstamens yta bearbetas med specialutrustning. De resulterande remsorna torkas och skärs sedan i plattor av vissa storlekar. Rotary cut faner används som en halvfabrikat för att möta flerskiktspaneler. Värdefullt ek trä skalas sällan, eftersom det är opraktiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågad

Med hjälp av sågning erhålls tunna plattor som har en tjocklek på 1-12 mm, de mest populära är plattor med en tjocklek av 4 eller 5 mm . Sågprocessen producerar långa lameller av fast material, men med denna träbearbetningsmetod erhålls ganska mycket avfall. Sågad ekfaner används för inlagda designmöbler eller som dekorativa väggpaneler.

Ekologiskt sågat ekmaterial är inte billigt. Dess lakan används för att skapa böjda element när man dekorerar möbler, dörrar, trappor. Faner används som ett oberoende material eller i kombination med MDF.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgspektrum

Olika typer av ek har en specifik träfärg. För att särskilt lyfta fram skönheten i naturliga nyanser är materialet belagt med färgkompositioner - så här erhålls en färgad nyans. Dessutom klaras träet genom blekning - i detta fall erhålls en blekt sort.

Ekfaner nyanser och texturer kan variera

Amerikansk mosse . Trä behandlat med färgpigment får en färgad mörk nyans. Denna färg används ofta i inredning av bostäder eller kontorslokaler.

Bild
Bild

Virvla vit ek . Den har en intressant träkorn som kombinerar ett trädringmönster med en rotliknande struktur. Ljusfärgad faner används för efterbehandling av möbler för sovrum, kök, i form av efterbehandling av väggpaneler.

Bild
Bild

Pepparknuten ek . Den erhålls från sorterade ekstammar som har vissa tillväxter. Fanermönstret är särskilt unikt och används för att dekorera vintage designmöbler.

Bild
Bild

Ek i retrostil . För tillverkning av faner används gamla, långfällda träd med mörkt trä. Detta alternativ är efterfrågat bland designers och används för tillverkning av möbelfasader och väggpaneler.

Bild
Bild

Sonoma ek … Det är en ljus nyans av faner som är högt ansedd för sin särart. Träfibrerna är rosa-grå till färgen och vitaktiga fläckar sprider sig längs materialets tyg.

Materialets olika färgnyanser gör att du kan skapa unika produkter som imponerar med sin skönhet och nåd.

Bild
Bild

Tillämpningsområde

Efterbehandling av möbler och interiör med fanerad ek har länge och fast gått in i mode, vilket inte förlorar sin relevans . Faner kan användas i form av en solid duk, eller av dess bitar utgör ett collage , välja färgnyanser som står i kontrast med varandra. En bräda tillverkad i tekniken för markering med användning av olika nyanser av faner används som inredning, ett dörrblad eller en fasad för möbler.

Ekfaner används för tillverkning av parkettgolv eller plattband och dörrblad, en fanerad fönsterbräda kan tillverkas av ett naturligt snitt av ek, en sänggavel är dekorerad, ett rack görs. Ekfaner används vid inläggning av välvda öppningar och passager mellan rum … Detta material används för att dekorera trappor och trappsteg. Den stora efterfrågan på naturligt ekgolv beror på mångsidigheten hos detta material och dess hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer ett fanerark, det rekommenderas att uppmärksamma dess fuktinnehåll, som inte bör vara högre än 8-12% . Innan du köper bör du bekanta dig med materialcertifikatet, som kommer att indikera dess huvudsakliga tekniska parametrar. Produkten av hög kvalitet har en densitet på 450-600 kg / m³. Naturligt faner ska vara 94% trä, innehålla högst 4% av den självhäftande basen och inte mer än 2% av färgpigmentet.

Högkvalitativt material är ofarligt för hälsan och håller i många år. Vanligtvis säljs faner i multiplar om 1 förpackning.

Rekommenderad: