Skivspelare "Electronics": B1-01, EP-017-stereo, D1-011 Och Andra Modeller, Ett Diagram över Skivspelare För Vinylskivor Och Deras Egenskaper

Innehållsförteckning:

Skivspelare "Electronics": B1-01, EP-017-stereo, D1-011 Och Andra Modeller, Ett Diagram över Skivspelare För Vinylskivor Och Deras Egenskaper
Skivspelare "Electronics": B1-01, EP-017-stereo, D1-011 Och Andra Modeller, Ett Diagram över Skivspelare För Vinylskivor Och Deras Egenskaper
Anonim

Vinylspelare från Sovjetunionens tid är mycket populära i vår tid. Enheterna hade ett analogt ljud som skilde sig väsentligt från band till bandspelare och kassettspelare. Numera genomgår vintage skivspelare en del förfining, vilket har en positiv effekt på ljudet av musik. I det här fallet kommer vi att fokusera på de sovjetiska elektroniska spelarna "Electronics", deras modellutbud, installation och slutbehandling av enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Huvuddragen i alla spelare, inklusive "Electronics", är ljudåtergivningsteknik . Inspelning av en vinylskiva utförs genom att en ljudsignal omvandlas till en elektrisk impuls. Sedan visar en speciell teknik denna impuls i form av ett grafiskt mönster på originalskivan från vilken matrisen är stämplad. Tallrikarna stämplas från matriserna. När en skiva spelas på en skivspelare är motsatsen sant. En elektrisk skivspelare tar bort ljudsignalen från skivan, och det akustiska systemet, phono -scenen och förstärkarna omvandlar den till en ljudvåg.

Bild
Bild

Spelare "Electronics" hade sina egna egenskaper beroende på modell … Enheterna var avsedda för högkvalitativ reproduktion av stereo- och monofoniska grammofoninspelningar. Vissa modeller hade upp till 3 lägen för rotationshastighet. Frekvensområdet för uppspelning på många enheter nådde 20 000 Hz. De mest populära modellerna hade en mer avancerad motor, som användes vid tillverkning av dyrare enheter.

Det är också värt att notera att några av "Electronics" -spelarna använde en speciell dämpningsteknik och direktdrivning, tack vare vilken enheterna spelade även de mest ojämna skivorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laguppställningen

En översikt över sortimentet bör börja med den tidens mest populära modeller. Skivspelare " Elektronik B1-01 " var avsedd för att lyssna på skivor av alla typer, hade akustiksystem och en förstärkare i paketet. Det bör noteras att enheten är utrustad med en remdrift och en motor med låg hastighet. Vändskivan är tillverkad av zink, helt gjuten och har utmärkt tröghet. Enhetens huvudsakliga egenskaper:

  • frekvensområde från 20 till 20 tusen Hz;
  • känslighet 0,7 mv / cm / s;
  • maximal vinyldiameter 30 cm;
  • varvtal 33 och 45 varv / min;
  • elektrofonens grad är 62 dB;
  • mullrande grad 60 dB;
  • förbrukning från elnätet 25 W;
  • vikt ca 20 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Modell "Electronics EP-017-stereo ". Direktdrivenheten är utrustad med elektrodynamisk dämpning, som känns direkt när armen slås på eller flyttas. Själva tonarmen är utrustad med ett magnethuvud T3M 043. På grund av huvudets höga kvalitet och flexibilitet minskar risken för snabbt slitage på skivorna och dämpningstekniken gör det möjligt att spela krökta skivor. Enhetens kropp är helt gjord av metall, och själva spelarens vikt är cirka 10 kg. Av plusserna noteras kvartsrotationshastighetsstabilisering och pitchkontroll.

Viktigaste egenskaperna:

  • frekvensområde från 20 till 20 tusen Hz;
  • mullrande grad 65dB;
  • upptagningskraft 7, 5-12, 5 mN.
Bild
Bild
Bild
Bild

" Elektronik D1-011 " … Enheten släpptes 1977. Produktionen utfördes av fabriken för radiokomponenter i Kazan. Skivspelaren stöder alla vinylformat och har en tyst motor. Enheten har också en hastighetsstabilisering och en statiskt balanserad pickup. Själva pickupen har ett magnethuvud med en diamantpennan och en tonarm i metall. Huvuddragen i "Electronics D1-011":

  • närvaron av en mekanism för automatiserad kontroll av tonarmen;
  • automatisk lyssning till ena sidan av en vinylskiva;
  • hastighets kontroll;
  • frekvensområde 20-20 tusen Hz;
  • varvtal 33 och 45 varv / min;
  • elektrofon 62dB;
  • mullrande grad 60 dB;
  • förbrukning från elnätet 15 W;
  • vikt 12 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

"Elektronik 012". Viktigaste egenskaperna:

  • känslighet 0,7-1,7 mV;
  • frekvens 20-20 tusen Hz;
  • varvtal 33 och 45 varv / min;
  • elektrofonens grad är 62 dB;
  • strömförbrukning 30 W.

Denna enhet släpptes i början av 80 -talet av förra seklet. Skivspelaren hade förmågan att lyssna på vinylskivor i olika format. Denna elektriska spelare på bordet tillhör den högsta kategorin av komplexitet.

Han jämfördes med den berömda B1-01. Och i vår tid avtar inte tvister om vilken modell som är bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk spelare "Electronics 060-stereo " … Enheten släpptes i mitten av 80-talet och ansågs vara den mest avancerade enheten. Fallets utformning liknade den hos västerländska motsvarigheter. Modellen var utrustad med direktdrivning, supertyst motor, stabiliseringsfunktion och automatisk varvtalsreglering. Enheten hade också en regulator för manuell justering. "Electronics 060-stereo" hade en S-formad balanserad tonarm med ett högkvalitativt huvud. Det fanns en möjlighet att byta huvud, inklusive chefen för märkestillverkare.

Egenskaper:

  • varvtal 33 och 45 varv / min;
  • ljudfrekvens 20-20 tusen Hz;
  • förbrukning från elnätet 15 W;
  • mikrofonens grad är 66 dB;
  • vikt 10 kg.

Modellen har förmågan att spela alla typer av skivor och har också en förförstärkare-korrigerare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anpassning och översyn

Först och främst måste du hitta en lämplig plats för att installera en teknik. Vinylanordningar tål inte frekvent rörelse. Därför är det värt att välja permanent plats , vilket kommer att ha en positiv effekt på ljudet av själva skivorna och på spelarens livslängd. När det är installerat måste du justera den optimala nivån. Skivan som skivorna spelas på måste placeras strikt horisontellt.

Korrekt nivåjustering kan göras genom att vrida teknikens ben.

Bild
Bild

Därefter måste du se till att enheten är korrekt konfigurerad och ansluten till nätverket. Följande steg är att konfigurera din spelare.

  1. Installera tonarmen . Denna del måste placeras på en särskild plats. Beroende på modell kan armkudden ha en annan design. I det här steget behöver du bara sätta på tonarmen. Installation av delen kräver användning av instruktioner.
  2. Installera patronen . Det är nödvändigt att fästa kronan på tonarmen. För att göra detta, använd en uppsättning fästelement som är anslutna till enheten. Det bör dock komma ihåg att skruvarna inte får dra åt för mycket i detta skede. Senare kommer armpositionen att korrigeras genom att lossa fästelementen igen. Huvudet ansluter till tonarmen genom fyra trådar. Ena sidan av trådarna sätts på huvudets små stavar, den andra sidan på tonarmens stavar. Alla stift har sina egna färger, så när du ansluter behöver du bara ansluta samma stift. Det är viktigt att skyddet inte tas bort från nålen under dessa manipulationer.
  3. Downforce -inställning . Medan du håller tonarmen måste du justera den så att i slutresultatet båda delarna av delen balanseras mot stödet. Sedan måste du flytta vikten mot stödet och mäta värdet. Bruksanvisningen anger mätområdet för pickup -spårning. Det är nödvändigt att justera klämkraften närmare värdet i instruktionerna.
  4. Inställning av azimut … När den är korrekt inställd är nålen vinkelrät mot vinylen. Det är värt att notera att azimut i vissa modeller redan har justerats. Men det kommer inte vara överflödigt att kontrollera denna parameter.
  5. Sista etappen . För att se till att stämningen är korrekt, höj tonarmen och placera den över inspelningens startspår. När de är korrekt installerade kommer flera spår, åtskilda, att placeras längs vinylens omkrets. Sedan måste du sänka tonarmen. Detta bör göras smidigt. Musik spelas upp när den är korrekt inställd. Efter att ha lyssnat klart, återför tonarmen till parkeringsstoppet. Om det finns en rädsla för att förstöra posten måste du använda en mall. Spelarmallar ingår. De kan i alla fall köpas i vilken elbutik som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skivspelarkretsen består av följande delar:

  • motor vid låga varvtal;
  • skivor;
  • stroboskopisk mekanism för att reglera rotationshastigheten;
  • elektrisk styrkrets för rotationshastighet;
  • mikrolift;
  • Monteringsplatta;
  • panel;
  • pickuper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många användare är inte nöjda med den kompletta uppsättningen interna delar i "Electronics" -spelarna. Om du tittar på enhetsdiagrammet, då Kondensatorer av dålig kvalitet kan ses på patronterminalerna . Närvaron av en kabel med en föråldrad DIN -ingång och tvivelaktiga kondensatorer gör ljud till ett slags ljud. Transformatorns drift ger också extra vibrationer till höljet.

När man ändrar skivspelare tar vissa ljudfiler transformatorn ur lådan . Att uppgradera det neutrala bordet är inte överflödigt. Det kan dämpas på olika sätt. Mer erfarna användare kan också dämpa tonarmen. Modernisering av tonarmen består i slutförandet av skalet , vilket bidrar till bekväm justering av patronen. De ändrar också ledningarna i tonarmen och tar bort kondensatorerna.

Phonolinjen ersätts också med RCA -ingångar, som finns på bakpanelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid en tidpunkt var "Electronics" elektriska spelare mycket populära bland musikälskare och audiofiler . I den här artikeln presenterades de mest kända modellerna. Funktioner, egenskaper hos enheter hjälper dig att göra rätt val, och råd om tuning och förfining kommer att jämföra vintage-enheter med modern Hi-Fi-teknik.

Rekommenderad: