Akustiska System: Golvhorn Och Andra Typer. Betyg Av De Bästa Modellerna. Hur Väljer Man? Deras Egenskaper. Funktioner I Taksystemsatser

Innehållsförteckning:

Video: Akustiska System: Golvhorn Och Andra Typer. Betyg Av De Bästa Modellerna. Hur Väljer Man? Deras Egenskaper. Funktioner I Taksystemsatser

Video: Akustiska System: Golvhorn Och Andra Typer. Betyg Av De Bästa Modellerna. Hur Väljer Man? Deras Egenskaper. Funktioner I Taksystemsatser
Video: Betyg – så funkar det! 2024, Maj
Akustiska System: Golvhorn Och Andra Typer. Betyg Av De Bästa Modellerna. Hur Väljer Man? Deras Egenskaper. Funktioner I Taksystemsatser
Akustiska System: Golvhorn Och Andra Typer. Betyg Av De Bästa Modellerna. Hur Väljer Man? Deras Egenskaper. Funktioner I Taksystemsatser
Anonim

Vilka är de akustiska systemen: deras typer, egenskaper, de bästa modellerna och hur man väljer rätt? Vi kommer att försöka förstå detta och många andra saker i vår recension.

Bild
Bild

Vad det är?

Till att börja med är det värt att bestämma sig för terminologin, eftersom definitioner som "högtalare", "högtalare" och även "högtalarsystem" används av många slumpmässigt i dessa dagar, vilket skapar stor förvirring.

Bild
Bild

Så, en högtalare är en enhet som är utformad för den mest effektiva utsändningen av ljudvågor till det omgivande rummet . Innehåller nödvändigtvis direkt en högtalare, en variant av akustisk design, samt elektriska element som är nödvändiga för att upprätthålla systemets funktionalitet (regulatorer, filter, etc.).

Bild
Bild

En uppsättning högtalare som Hi-Fi, liksom Hi-End kallas ofta "högtalarsystem". Den består av följande element:

  • högtalarhuvuden - de kan vara i en enda kopia eller i en uppsättning, var och en av dem fungerar i sitt eget individuella frekvensområde;
  • svårt fall;
  • filtrering och korrigering av kretsar, och dessutom enheter som är nödvändiga för att ange graden av skydd mot stark överbelastning;
  • ljudkablar;
  • ljudförstärkare för aktiva högtalare.

Dessa enheter ingår i uppsättningen bandspelare, musikcentra och elektrofoner och installeras som en del av ljudåtergivande utrustning i konserthus och biografer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Akustiska system är olika: tak och vägg, koaxiala, kraftfulla och svaga, autonoma eller multimedia, med eller utan batteri. De kan klassificeras på flera grunder.

Enligt överenskommelse

Beroende på det funktionella syftet kan högtalarna skilja sig åt vad gäller design och utseende. Så de flesta ljudutrustningar som presenteras i det moderna segmentet kan delas in i flera kategorier:

  • för Hi-Fi och High-End högtalare;
  • för hemmabio;
  • för PC;
  • för ljudförstärkning, inklusive sändningsmodeller för konferensrum;
  • teater- och konserthögtalare, modeller för samlingslokalen;
  • studio;
  • för privat lyssnande;
  • bil;
  • gata.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter konstruktionstyp

Beroende på designfunktionerna utmärks flera typer av akustik

Aktiva högtalare . Det här är högtalare som har en inbyggd effektförstärkare. För att ge den nödvändiga ljudåtergivningen är högtalaren ansluten direkt till förstärkaren (du behöver inte köpa en separat); för detta räcker det med en vanlig anslutningskabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passiva högtalare . Ett ganska vanligt alternativ, sådana modeller inkluderar en inbyggd sändare (högtalare), samt ett litet delningsfilter genom vilket högtalarna är anslutna till en extra förstärkare med hjälp av en akustisk kabel. De har inte en egen förstärkare av effektegenskaper.

Bild
Bild

Hornhögtalare . Detta är utrustning som inte avger ljudvågor direkt, utan genom ett horn fäst vid den. Oftast har högtalare av denna typ ökad känslighet, vilket gör dem så relevanta som möjligt för alla typer av lågeffektsrörförstärkare.

Sådana mönster har mer exakt ljudriktning, de är svårare att installera och distribuera i hela hallen, men om du följer alla regler för installation av sådan utrustning är stereobilden mer exakt.

Bild
Bild

Och även andra typer av högtalare sticker ut

  • Elektrostatisk - i detta fall fungerar den tunnaste filmen som högtalare, som under interaktionen mellan de elektromagnetiska och alternerande fälten svänger och avger ett mycket tunt och klart ljud.
  • Plana högtalare - de är strukturellt lik de som beskrivs ovan, men filmen vibrerar i ett fält som genereras av magneter.
  • Främre högtalare - är ett par stereohögtalare, mellan vilka huvudhögtalaren är fixerad. Det är denna mekanism som används för att lyssna på vanligt stereoljud.
  • Högtalare med akustisk labyrint - det senare är ett krökt rör som sträcker sig djupt in i kroppen. Tack vare väggarnas dämpande beläggning erhålls ljud utan yttre ljud.
  • Öppna kit - lådor utan bakpanel. Detta gör ljudet i dem extremt tydligt.
  • Bipolära högtalare - det är en uppsättning högtalare som avger ljud i flera riktningar.
  • Mothögtalare - en ganska sällsynt variant av ljudutrustning. De har inte möjlighet till riktad uppspelning av inspelningen, det verkar försvinna in i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter storlek

Beroende på storlek och form finns det flera varianter av högtalaren

Hyllor … Namnet kommer från högtalarnas kompakta storlek, vilket gör det omöjligt att installera dem direkt på golvet. Vanligtvis krävs speciella stativ för att placera sådan akustik, bara de gör att du kan uppnå den perfekta ljudkvaliteten hos ljudsystemet. De har ett par högtalare.

De små dimensionerna av sådan utrustning gör att den kan installeras i stadslägenheter och små lokaler.

Bild
Bild

Golvhögtalare - denna utrustning har mer imponerande dimensioner, särskilt i höjdled, så att de kan installeras utan användning av stativ och stativ. Som regel har de från 1 till 5-7 högtalare, maximal ljudkvalitet uppnås i ett rymligt rum, eftersom i små rum börjar låga frekvenser och bas dominera.

Golvstående akustik är alltid dyrare än bokhyllor, eftersom de inte bara är stora utan också kräver komplexa beräkningar under tillverkningen, särskilt i matchningsstadiet för högtalare och delningsfilter.

Bild
Bild

Huvudinställningar

Låt oss bo mer i detalj om de viktigaste parametrarna för akustisk teknik.

Antal ränder

Denna parameter anger direkt antalet högtalare i kolumnen. Till exempel har datorhögtalare vanligtvis bara en fil, medan 3.1 -system består av ett par högtalare. De mest pålitliga bredbandshögtalarna övervägs, där det finns en uppdelning i låga, medelstora och höga frekvenser. För inte så länge sedan dök upp mer avancerade installationer med ljudseparation i 5 och till och med 7 kanaler på marknaden. Respektive, ju fler band det finns i högtalaren, desto mer mångsidig och detaljerad kommer ljudet att återges.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amplitudfrekvensegenskaper

Det bästa alternativet för ljudåtergivning anses vara akustik, där frekvenssvaret är i form av en rak linje. Men i praktiken är den överväldigande majoriteten av riktiga mönster snarare kurvor med ett stort antal fall och toppar. Sådana ojämnheter förklaras både av den allmänna ofullkomligheten i högtalarsystemet som helhet och av förekomsten av parasitära resonanser, liksom av vibrationer i skåpsväggarna och andra komponenter.

Graden av ojämnheter i frekvenssvaret bestäms av förhållandet mellan det högsta ljudtrycket och det lägsta, eller, enligt en annan metod, förhållandet mellan den extrema parametern och genomsnittet i ett förutbestämt frekvensområde. Den mest effektiva är utrustningen i Hi-Fi-kategorin, där ojämnheterna inte bör överstiga ± 4 dB i ljudområdet från 100 till 8000 Hz.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljudkodningssystem

Numera finns det en mängd olika alternativ för digital kodning av ljud, tack vare vilket det kan återges i sin helhet. Först kom stereoeffekten, sedan format som Dolby Stereo Surround. Sådana kodningar innebär att inspelningen delas in i flera kanaler och ger därmed maximal nedsänkning i ljud och fullt ljud. Tyvärr kan inte alla högtalare återge ljud i ett flerkanaligt kodsystem.

För dem som tänker lyssna på ljudfiler på en akustisk installation är det bättre att köpa en högtalarmodell med 3, 5 eller 7 kanaler, samt en spelare som kan läsa Blu-ray-format.

Bild
Bild

Fasomvandlare

Moderna högkvalitativa högtalare är utrustade med en basreflex. Det är ett slags hål eller rör i högtalarskåpet. Ljudutrustning, som består av flera små satelliter och en subwoofer, förutsätter att en fasomvandlare endast används vid lågfrekventa lägen.

För ett litet rum är elementets sida eller främre plats det bästa valet , i stora utrymmen är det bättre att föredra installationer där basreflexen är placerad på baksidan eller sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kroppsmaterial

Högtalarna är gjorda av en mängd olika material, som alla har stor inverkan på ljudkvaliteten. Traditionellt används för tillverkning av kolumner:

  • trä;
  • Spånskiva;
  • MDF;
  • plast;
  • en sten;
  • plexiglas;
  • metall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plastmodeller är mest efterfrågade på marknaden - detta är ett hållbart material av hög kvalitet som inte snedvrider ljud och dessutom har ett överkomligt pris . Utrustningen av högsta kvalitet anses vara tillverkad av trä. Naturligt trä ger exceptionell akustisk prestanda och förbättrar ljudkvaliteten många gånger. För att lyssna på melodin vid låga och höga frekvenser är det värt att välja en sten som förhindrar basförvrängning.

Den bästa lösningen är modeller från spånskiva och MDF . Men metall och glas har inte den mest fördelaktiga effekten på ljudåtergivning - allt här beror på högtalarens parametrar, det totala antalet band och rummets egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare funktioner

Populära alternativ inkluderar möjligheten att styra från fjärrkontrollen, liksom ett system för att konfigurera varje högtalare separat - sådana funktioner finns i de dyraste produkterna. Vissa högtalare har dessutom en display som speglar det aktuella läget - denna lösning låter dig justera utrustningen inte bara efter örat, utan också visuellt.

Valda modeller av akustisk utrustning har väggfästen - Detta gäller särskilt i hem där datorbordet inte kan skryta med stora dimensioner. Om vi jämför vanliga högtalare och trådlösa, kommer den senare utan tvekan att förlora i kvalitet - trots bekvämligheten med bärbar utrustning tar den trådlösa signalen upp en betydande del av ljudets renhet och dess kraft.

Högtalare med mikrofon, karaoke och bakgrundsbelysning har blivit mycket populära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

När du väljer en designlösning för akustisk utrustning måste du följa regeln att högtalarna ska vara ett tillägg till det inre av rummet, harmoniskt passa in i den stilistiska designen och inte fungera som en ljus accent. För lugna interiörnyanser är det därför bättre att föredra lakoniska färger i akustiska system, och för rum i ljusa färger är det bättre att köpa modeller av mättade färger. Tänk i förväg på hur din utrustning kommer att se ut från utsidan och försök att välja modeller som gör det mest gynnsamma intrycket på dig och dina barn.

Beroende på formen kan de tillverkas i form av en kub eller parallellpipade, sfäriska och platta modeller är populära.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Vi erbjuder en liten översikt över högtalarmodellerna som ingår i toppen enligt användarrecensioner.

Yamaha NS-555

Detta är en förstklassig aktiv högtalare med en maximal effekt på 100 watt. Innehåller två högtalare, förstärkaren köps separat, och det är viktigt att den matchar högtalarnivån exakt. Tekniken tillhandahåller ett trevägsläge, har magnetisk skärmning, så att högtalarna kan placeras till och med bredvid annan utrustning, utan rädsla för några negativa konsekvenser. Ljudet är klart och balanserat - detta möjliggörs av fyra högtalare. Högtalaren ger högkvalitativ ljudåtergivning vid mellanfrekvens och kännetecknas av mångsidighet.

Fördelar:

  • ljust ovanligt utseende;
  • optimalt förhållande mellan pris och kvalitet;
  • platt frekvensområde;
  • bra bas;
  • dubbelkopplad systemanslutningsfunktion;
  • hög effektreserv, som låter dig lyssna på ljudinspelningar i rymliga rum;
  • den tråkiga kroppen säkerställer frånvaron av skramlande och resonans;
  • ökad byggkvalitet.

Minus:

  • dålig detalj och genomskinlighet av ljud;
  • lätt smutsigt fodral;
  • närvaron av en Fi-port, som inte tillåter att högtalarna placeras nära väggarna.
Bild
Bild

Pioneer S-DJ50X

En relativt budgetmässig, men ändå funktionell och högkvalitativ modell, som när det gäller dess tekniska och operativa egenskaper nästan inte skiljer sig från analoger från premiumsegmentet. Lämplig för anslutning till datorer och TV -apparater i små utrymmen. Denna modell kombinerar framgångsrikt stereohögtalaren av högsta kvalitet med aktiv förstärkarfunktion. Utrustad med en speciell enhet som låter dig justera ljudvolymen och styra equalizern.

Systemet tillhandahåller LED -indikatorer som indikerar driftsstatus.

Fördelar:

  • överkomlig kostnad;
  • hög ljudkvalitet;
  • bra byggnad;
  • snygg design;
  • utmärkta låga frekvenser;
  • kompakta mått.

Brister:

  • svag utrustning;
  • starkt brum när det är anslutet till samma uttag med en ljudhållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Klipsch R-3800 W

Detta är en inbyggd högtalare av sluten typ med ett väggfäste. Inkluderar kupolhögtalare i aluminium och 8 '' bashögtalare. Maxeffekten är 50 W, och för denna kategori av akustisk utrustning är detta en mycket bra parameter. I allmänhet är högtalaren av hög kvalitet, den ger bra stereoljud i små rum. För att kunna använda den i stora utrymmen måste du dessutom köpa en subwoofer som förstärker ljudet från låga frekvenser.

Fördelar:

  • billig;
  • intressanta färgscheman;
  • lätthet och kompakthet;
  • närvaron av ett skyddande nät av aluminium;
  • närvaron av en IR -mottagare.

Minus:

  • låg effekt;
  • svag bas.
Bild
Bild

Övervaka ljudradie R225

Högkvalitativt högtalarsystem med ett brett frekvensområde. Trots sin kompakta storlek ger dessa högtalare en utmärkt bild av ljud. Maxeffekten är 10W, vilket är en ganska hög siffra. Alla element är utrustade med lågfrekventa radiatorer. Kroppen är tillverkad i två färger (vit och svart). Vanligtvis är "kroppen" av högtalarna gjorda av lackad bok eller rosenträ.

Fördelar:

  • ett par lågfrekventa sändare;
  • hög byggkvalitet och alla viktiga komponenter;
  • god kraft;
  • hög grad av magnetiskt skydd;
  • snygg design;
  • högkvalitativt ljudpanorama;
  • detalj och tydlighet;
  • liten storlek.

Minus:

högt pris

Bild
Bild

Hur väljer man?

Uppenbarligen, ju större högtalare, desto bättre blir ljudkvaliteten. Detta är dock inte den enda faktorn som måste beaktas vid val av utrustning. Så för installation i en stationär "odnushka" är "hyllenheter" lämpliga - rummets storlek är helt enkelt inte tillräckligt för att avslöja den fulla potentialen för volymetriska högtalare. För stora hallar är det bättre att göra ett val till förmån för "golvstående". En av de viktigaste punkterna när du väljer en teknik är frekvensområdet. Det mänskliga örat skiljer ljud i intervallet från 16 Hz till 20 kHz - ju större korridoren inom detta område, desto bättre blir ljudet. Vissa tillverkare har en övre gräns på 28000-30000 Hz - du bör inte luras av detta värde, det mänskliga örat hör helt enkelt inte ett sådant ljud.

Var särskilt uppmärksam på makt … För ett hem är en parameter på 100 W tillräckligt, för rymliga rum är det bättre att välja produkter med högre egenskaper. När det gäller priset, för ett kontor kan man vara ganska nöjd med billiga modeller av ryska företag. Men för att organisera föreställningar är det bättre att göra ett val till förmån för dyrare produkter från märken med ett världsomspännande rykte.

Bild
Bild

Konfigurationsrekommendationer

När du ställer in dina högtalare är det oerhört viktigt att placera högtalarna korrekt. Alla experter är överens om att de inte ska placeras i hörnen. Faktum är att vinkeln kommer att absorbera ljudvågor och bilda en nynning som inget ljudsystem, även högsta kvalitet, kan slå. Tänk på att ljudkvaliteten också kommer att påverkas av egenskaperna hos själva rummet. Högtalare på ett rent golv kommer att låta mycket annorlunda än dem på mattan.

Ju mindre möbler det finns i rummet, desto starkare blir ljudet, och tvärtom, ju mer möbler det finns i rummet, desto svagare återger högtalaren ljudet efter stämningen.

Rekommenderad: