Nitar (44 Foton): Hur Fungerar Niten Och Hur Använder Man Den? Hur Väljer Man En Nitpistol? Funktionsprincip Och Betyg För De Bästa Modellerna

Innehållsförteckning:

Video: Nitar (44 Foton): Hur Fungerar Niten Och Hur Använder Man Den? Hur Väljer Man En Nitpistol? Funktionsprincip Och Betyg För De Bästa Modellerna

Video: Nitar (44 Foton): Hur Fungerar Niten Och Hur Använder Man Den? Hur Väljer Man En Nitpistol? Funktionsprincip Och Betyg För De Bästa Modellerna
Video: Pop Riveting for Beginners 2024, April
Nitar (44 Foton): Hur Fungerar Niten Och Hur Använder Man Den? Hur Väljer Man En Nitpistol? Funktionsprincip Och Betyg För De Bästa Modellerna
Nitar (44 Foton): Hur Fungerar Niten Och Hur Använder Man Den? Hur Väljer Man En Nitpistol? Funktionsprincip Och Betyg För De Bästa Modellerna
Anonim

Vad är en nitare, hur en nitare fungerar, hur man använder den - sådana frågor uppstår regelbundet bland dem som först stöter på behovet av att använda detta handverktyg. Denna anslutningsmetod har framgångsrikt använts i många år, den är inte mindre pålitlig än svetsning eller skruvar. Hur man väljer en nitpistol, principen för dess användning och rankningen av de bästa modellerna bör diskuteras mer detaljerat.

Bild
Bild

Vad det är?

En nitare eller nitare är en handhållen enhet som kan användas för att skapa en permanent anslutning i metalldelar. Till skillnad från elektriska enheter sker alla åtgärder här uteslutande på grund av mekanisk verkan. Nitningsmaskinen ser ganska enkel ut, visuellt liknar tång, men med ett sidoarrangemang av käftarna. Strukturen innehåller alltid sådana element.

  1. Huvud . Det är till det att niten som ska installeras är fäst. Det väljs utifrån hårdvarans storlek för att ge ett bekvämt grepp om stången med spännmekanismen.
  2. Spak . När du trycker på den börjar mekanismen röra sig. Kraften appliceras från båda sidor, med stängning av dess delar.
  3. Ram . Den innehåller ett fast nedre handtag och en verktygsstödsbädd.
  4. Spännmekanism . Ansvarig för kraftöverföring från handtagen till huvudet. I nitar kan den gängas och dras ut. I den andra typen av konstruktion består den av en hylsa och spännkäftar.
  5. Vår . Används när kärnan tas bort, skapar tryck genom att vila mot kåpan.

Detta är en ganska enkel enhet med vilken du snabbt kan fästa ark eller delar av metalldelar utan att använda en svetsmaskin eller välja skruvar. Förutom manuella ändringar finns det även elektriska, pneumatiska och batterialternativ ., men den mest populära är den mekaniska versionen: billig och pålitlig.

Med hjälp av en nitare kan material med begränsad tjocklek fästas - upp till 10-13 mm . Den resulterande skarven har sina fördelar: den är icke -separerbar, motståndskraftig mot vibrationsbelastningar även utan ytterligare tätning - detta är särskilt högt värderat vid skeppsbyggnad, där svetsar inte ger tillräcklig tillförlitlighet.

Huvudsyftet med detta verktyg är att foga ihop platta delar . Nitning är mest effektivt när bredden på kontaktpunkterna är 3 gånger eller mer än tjockleken.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Niten fungerar, oavsett typ av enhet, enligt samma princip. Alla åtgärder reduceras till kraftöverföring till verktygshuvudet . Den kan levereras mekaniskt, pneumatiskt eller elektriskt, beroende på modifieringen. Ett hål med önskad diameter görs i metallämnet, i vilket niten sätts in. En klämmekanism tas med - en installatör som låter dig deformera hårdvaran. Efter inverkan på den ändrar nitarnas kjolar sin position, plattar ut sig, och själva fästet får den nödvändiga styrkan och styvheten.

Initialt skedde nitningen under stötbelastningar . Med tillkomsten av nitar har utdragningsmetoden blivit den mest populära. En hårdvara med ett färdigt huvud i slutet gängas genom ett hål i metallen, dess metallstång är fixerad i verktygsinställningsspetsen. När en kraft appliceras på huvudet uppträder klämning och bildning av kopplingsdelen av anslutningen. Från avrivningssidan förseglas locket vid behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Liksom alla andra verktyg har nitaren vissa prestanda- och prestandaegenskaper. De viktigaste av dessa parametrar förtjänar mer detaljerad övervägande.

Material (redigera)

Verktyget är tillverkat av hållbart verktygsstål eller kromstål, som tål regelbunden intensiv belastning. Det finns också aluminiumnit, deras handtag är gjorda av krom-molybdenlegering . Greppfästen eller deras lock är oftast gjorda av PVC -plast. Sällan är siluminitnitar gjorda av en aluminium -kisellegering - de är mindre hållbara, mer som häftapparater i deras tillämpning.

Bild
Bild

Mått och vikt

Storleksintervallet för handverktyget är inte för stort. Följande parametrar anses vara standard:

  • längd från 210 till 500 mm;
  • patrondiameter (inre del) 2,4-8 mm;
  • huvudlängd från 24 till 70 mm;
  • vikt 300-1100 g.

Elektriska och pneumatiska modeller är tyngre, har olika mått. Arbetselement för nitare är oftast standardiserade för alla sorter. Modeller av "dragspel" -typ är de mest massiva - väger upp till 4 kg. För vanliga manuella versioner är den mest populära versionen 440 mm med en patron 2, 6 × 42 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustning

Standardutrustningen för den manuella nitaren kan kompletteras med användbara tillbehör. Vanligt använt här:

  • utbytbara munstycken av populära standardstorlekar;
  • justerskruv för att begränsa resor på kroppen;
  • plastspetsar för handtag med lås;
  • monteringsnyckel för byte av huvud;
  • gängade dornar för nitmuttrar.

Detta är en grundläggande checklista över vad som ska ingå i en kvalitetshandhållare. Det är värt att överväga att för gängade verktyg är antalet tillgängliga munstycken ofta större eftersom det är inriktat på andra diametrar: 5,6, 8, 10 mm. Skruvar har ett eget storleksintervall av fästelement: 2, 4 mm, 3,2 mm, 4 mm, 4, 8 mm, 6 mm, 6, 4 mm.

Bild
Bild

Översikt av arter

En nitpistol eller en industriell pressnitare, en universell mekanisk version eller en förstärkt spak - alla dessa verktyg förenas med en gemensam driftsprincip och en metod för att installera fästelement. Idag finns modeller med svängbart huvud (käkar), professionella maskiner och klassiska "dragspel ". Nötningsmetoden för nitning används praktiskt taget inte längre; sådana enheter fasas gradvis ut. Elektriska och pneumatiska verktyg erbjuds för att ersätta dem. Det är värt att prata om enheten och hur moderna nitare är mer detaljerade.

Bild
Bild

Mekanisk

Modeller med manuell enhet och den enklaste enheten. De har en primitiv design och manövreras genom att klämma armarna . Utbudet av installerade nitar är inte för stort; när man arbetar med produkter med stor diameter är det bättre att föredra mer kraftfulla alternativ. Mekaniska prylar används bäst i hemverkstaden.

Bild
Bild

Efter huvudets placering klassificeras manuella nitare enligt följande

  1. Slutet . Huvudet är placerat högst upp på verktyget, i samma riktning som kroppen. Fästet sitter i slutet.
  2. Hörn . Huvudet ligger på sidan av kroppen. Vanligtvis fäst i rät vinkel, men det finns andra alternativ.
  3. Dubbelsidigt . Med en sådan modell kan du ordna om huvudet från änden till sidan med hjälp av en landningsnyckel. Detta är användbart om du behöver komma åt en del som inte är direkt tillgänglig.
  4. Två positioner . Här behövs inget specialverktyg för att ändra huvudets position. Det kan enkelt fixas i önskad vinkel på 180 eller 90 grader.
  5. Snurra . Här använder verktyget en gångjärnsmekanism för att stödja 360-graders rotation av arbetsspetsen. Du kan välja vilken lämplig position som helst på huvudet och fixa det.

Dessa är huvudtyperna av huvuden som används vid konstruktion av handnitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Sådana modeller tillverkas i form av en monteringspistol med utbytbara munstycken och en "avtryckare", när den trycks in appliceras en kraft på huvudet. Elverktyget kräver anslutning till elnätet. Det är mer produktivt än manuella motsvarigheter, arbetet utförs praktiskt taget utan ansträngning från befälhavarens sida.

Användning av elektriska nitar rekommenderas endast vid kontinuerlig drift.

Bild
Bild

Pneumatisk

Anordningarna ser inte ut som en tång, utan en monteringspistol, i svansdelen finns en kompressor som pumpar tryckluft. Detta är det mest kraftfulla alternativet för att säkerställa en framgångsrik installation av stora nitar. Det är lämpligt att köpa sådan utrustning om installationen av den permanenta anslutningen utförs regelbundet och i stora volymer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppladdningsbar

De är en underart av elektriska modeller, men har ett fristående batteri. På grund av detta är deras effekt betydligt lägre, perioden för kontinuerlig drift bestäms av batteriets kapacitet och intensiteten i dess laddningsförbrukning. Sådana modeller är mobila och kan användas där det inte finns någon nätverksanslutning . Leveransuppsättningen får inte innehålla ett batteri eller en laddare, de måste köpas i tillägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumohydraulisk

Professionell, industriell version av utrustningen. Den används för att arbeta med stora nitar. Hög klämkraft ger ett sådant verktyg möjlighet att fästa delar i särskilt kritiska noder utan risk för att de förstörs. Det huvudsakliga tillämpningsområdet för pneumohydrauliska nitar är skeppsbyggnad, maskinteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

En-handad

De kallas också nithäftapparater. Detta är ett verktyg med 1 arbetshandtag och en fast kropp. Eftersom sådana produkter är tillverkade av silumin är mekanismens styrka minimal. Lämplig endast för arbete med nitar av aluminium, plast och andra mjuka material . Fästdiametern är ofta begränsad till ett område på 4,9 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåhänt

Ett universellt verktyg där båda handtagen är rörliga. Ger hög kompressionskraft, lämplig för arbete med alla metallnitar, inklusive rostfritt. Dessutom kallas tvåhandsnitar för hävstång, enligt handlingsprincipen. De klassificeras i yrkesgruppen med ett utökat arbetsområde.

Bild
Bild

Bakom kulisserna

Kallas även "dragspel" eller häftviksnitar. Detta verktyg används vid installation av svåråtkomliga nitar. En speciell mekanism skapar kraft när de glidande delarna fälls, handtaget fungerar som en tryckspak. Nitternas bekvämlighet ligger i det faktum att du kan arbeta med det med en hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nitande hammare

En mängd olika professionella nitare som använder slagkraft för att ställa in hårdvara. En viktig skillnad i arbetet är behovet av kilfästen på båda sidor, vilket kräver fri åtkomst till varje del av arbetsstycket eller delen. Det huvudsakliga tillämpningsområdet för sådan utrustning är reparation och underhåll av utrustning inom maskinbyggnads- och varvsindustrin . Nitning utförs på kalla och varma ytor, hårdvarans diameter kan nå 36 mm. Används inte i vardagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Adapter

Tillverkad i form av ett munstycke som kan installeras i borrar eller skruvmejslar. Oftast produceras de i form av ett alternativ för en specifik typ av nitar, men det finns också universella alternativ. De är billiga, främst utformade för låg produktivitet.

Bild
Bild

Gaskåpor

Designad för att fungera med motsvarande typ av nitar. Förbrukningsmaterial för dem är billiga, täcker helt hålet i arbetsstycket. Denna typ av verktyg finns oftast bland manuella alternativ.

Gängad

Utformad för att fungera med nitar som har ett ihåligt rör med en invändig gänga. En hårnål med en killtråd skruvas fast i den. Ett sådant verktyg finns bland både manuella och elektriska eller pneumatiska modeller. Anslutningen anses vara mer tillförlitlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa tillverkarna

Det är inte svårt att komponera toppen av de bästa märkena som släpper nitare på marknaden. De presenteras i sortimentet av de mest kända företagen. Bland ledarna finns sådana företag.

Metabo . Ett tyskt märke som producerar kraftfulla och pålitliga elektriska nitar. Sortimentet inkluderar trådbundna och laddningsbara modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matris . Ett av de mest populära märkena i Ryssland. Den producerar manuella dragspelnitar och professionella tvåhandsnitar, det finns roterande modeller och alternativ för ankare.

Bild
Bild

" Bison ". Den producerar främst manuella nitare, kvalitetsnivån är genomsnittlig, men utrustningen är ganska tillfredsställande för både amatörer och proffs.

Bild
Bild

Messer . Företaget är specialiserat på professionella elektriska nitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Haskyy . Tillverkaren erbjuder handverktyg till försäljning, främst för gängade anslutningar. En särdrag är den rika uppsättning produkter som erbjuds.

Bild
Bild

Fubag . Varumärket specialiserar sig på tillverkning av elektriska och pneumatiska nitar i hushåll eller industriell kvalitet. Bärbara modeller är enkla att använda, men något massiva.

Bild
Bild

Stanley . Känd tillverkare av verktyg för hemmet. Niterna är enkelspaken, fokuserade på att arbeta med mjuka metaller och utmärks av ett budgetpris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en nitare är det viktigt att vara uppmärksam på ett antal viktiga punkter

  1. Utnämning av verktyget . För hemmet är det värt att välja de enklaste alternativen - för aluminiumnitar är även en enhandsversion eller ett "dragspel" lämplig. För stål och rostfritt stål är det bättre att köpa tvåhands manuella modeller. Professionell utrustning för nitning av metall med olika tjocklek krävs endast för dem som sysslar med produktion, reparation och konstruktion.
  2. Funktioner hos fästelement . Till exempel, för en gipsväggsprofil, är en konventionell fräs med en handspak-typ lämplig. Välj liknande modeller för Molly -pluggar och för ankare av denna typ. För halvhåliga nitar behövs ett ritverktyg som är enkelt och enkelt att använda.
  3. Tillverkningsmaterial . Det måste vara verktygsstål med tillräcklig tjocklek. Denna punkt är särskilt viktig för yrkesmässigt bruk. Silumin- och aluminiumalternativ är inte ens värda att överväga.
  4. Huvudtyp . Om du måste utföra arbete under olika förhållanden är det bättre att omedelbart välja en modell med en roterande mekanism. För inte alltför ofta installation av nitar hemma kan du klara dig med ett enkelt rakt eller vinklat alternativ.
  5. Utrustning . Ju bredare den är, desto mindre kommer du att behöva köpa ytterligare tillbehör i slutändan. Dessutom måste verktyget ha nödvändiga monteringsnycklar och andra enheter för att underlätta mästarens arbete.
  6. Vikt och kraft . En kvalitetsnitar är alltid ganska tung, dess vikt är nära 1 kg eller mer. De mest kraftfulla modellerna är pneumatiska, elektriska kablar är sämre än dem, men sådan prestanda krävs endast när verktyget används in-line. Om detta inte krävs är det bättre att välja ett manuellt alternativ eller en borradapter.

Detta är de viktigaste kriterierna som kan följas när du väljer en nitare för användning i en hemverkstad.

Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

För att enkelt nita alla metalldelar måste du studera reglerna för användning av nitaren. Om vilken typ av justering som krävs för ett handverktyg, hur man sätter hårdvara när man arbetar med det, bör du lära dig mer detaljerat innan du börjar använda verktyget.

Gängad mutternit

Detta verktyg tar lite ansträngning att arbeta med. Proceduren i detta fall kommer att vara följande.

  1. Ett hål med en diameter på 3 till 14 mm (M3-M14) borras i arbetsstycket i stål. Referenspunkt - nitningens diameter.
  2. För in gängstången i nithuvudet.
  3. Skruva fast chefen på den. Åtgärden fortsätter tills stoppet visas.
  4. Installera den förberedda hårdvaran i hålet i de delar som ska fogas.
  5. Minska spakarna för att generera erforderlig ansträngning.
  6. Skruva loss verktyget från den nitade leden.

Fästningen på detta sätt gör att du omedelbart kan skruva in en bult eller tapp med önskad diameter i delen. Anslutningen är stark och pålitlig, kräver vanligtvis inte ytterligare tätning.

Bild
Bild

Harmonisk

Denna typ av verktyg kräver, vid arbete, att säkerställa tillräckligt med ledigt utrymme för att fälla dess element. Dessutom når längden på den räta spakdelen 80 cm. Denna bör också beaktas vid förberedelse av arbetsplatsen. Huvudet i dragspelnitar är alltid rakt. I det här fallet måste du installera hårdvaran enligt följande.

  1. Fäst niten i huvudet. Installationen utförs inuti med en hårnål.
  2. Släpp loss handtaget hela vägen.
  3. Sätt niten i det förberedda hålet.
  4. Komprimera mekanismen och öka gradvis trycket på grund av kroppsvikt.
  5. Ta bort stiftet från huvudet.

Den stora fördelen är att alla manipulationer görs med en hand. Detta gör det lättare att placera nitar i hålet, vilket tillåter mindre trötthet med en stor mängd uppgifter.

Bild
Bild

Uttömma

Funktionsprincipen här liknar den som används i dragspelnitar. Endast verktygets spak är placerad annorlunda och kräver kraft från två sidor . Patronen väljs baserat på studens storlek. Verktyget, när det är komprimerat, plattar ut huvudet som är installerat i hålet, nitning av materialet uppstår. Den inre stiftet dras ut.

Överskott av hårdvara som sticker ut i materialet kan enkelt tas bort med nippor i slutet av arbetet. När du arbetar med blindnitar är det viktigt att komma ihåg rätt val av förbrukningsmaterial. Bossens längd ska vara 2 gånger tjockleken på elementen som ska fästas, annars fungerar det inte att ansluta dem.

Rekommenderad: