Elektrisk Sticksåg (52 Bilder): Hur Man Väljer En Elektrisk Sticksåg? Egenskaper Hos Professionella Verktyg. Hur Man Använder? Betyg Av De Bästa Modellerna

Innehållsförteckning:

Video: Elektrisk Sticksåg (52 Bilder): Hur Man Väljer En Elektrisk Sticksåg? Egenskaper Hos Professionella Verktyg. Hur Man Använder? Betyg Av De Bästa Modellerna

Video: Elektrisk Sticksåg (52 Bilder): Hur Man Väljer En Elektrisk Sticksåg? Egenskaper Hos Professionella Verktyg. Hur Man Använder? Betyg Av De Bästa Modellerna
Video: Best Jigsaw in 2021 - Top 5 Jigsaws Review 2024, April
Elektrisk Sticksåg (52 Bilder): Hur Man Väljer En Elektrisk Sticksåg? Egenskaper Hos Professionella Verktyg. Hur Man Använder? Betyg Av De Bästa Modellerna
Elektrisk Sticksåg (52 Bilder): Hur Man Väljer En Elektrisk Sticksåg? Egenskaper Hos Professionella Verktyg. Hur Man Använder? Betyg Av De Bästa Modellerna
Anonim

Moderna verktyg behövs för att påskynda och utföra olika uppgifter med hög kvalitet. För storskaligt arbete med material med hög hållfasthet används ofta sticksågar. Detta verktyg är en bra hjälpare för varje ägare.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

En elektrisk sticksåg är ett skärverktyg som drivs elektriskt. Dess skillnad från sågar, fräsar, fräsar anses vara betydande noggrannhet vid skärning. Sticksågen är en mångsidig enhet som utför skärning av olika material . Med hjälp av enheten kan du utföra inte bara längsgående snitt, utan också tänka en, inte exklusive skärmaterial i en vinkel.

Användning av ett elverktyg är möjligt vid arbete på trä, plast, metall, glas, keramik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver göra ett rakt snitt eller med en komplex bana, ett högprecisionssnitt med rena kanter, grovskärning av ett arbetsstycke, skärning av ett hål i olika former och områden, då kan du i en sådan situation inte klara dig utan en sticksåg.

Denna typ av verktyg bör betraktas som en liten såg, som är utrustad med en elektrisk typ . Sticksågen användes i hushållsarbete. Under renoveringen av lokaler kan den användas för skärning av laminat, keramiska plattor, plywood, gips.

Bild
Bild

Funktion och enhet

Enkel design och enkel användning gör det möjligt att använda en elektrisk sticksåg även av de människor som inte har kompetensen att arbeta med den. Verktygets arbetsdel består av stödsulan. I den övre delen finns ett handtag, och i den inre delen finns en elektrisk motor, liksom en mekanism som omvandlar motorns grova rotationer till stångrotationer. En fil bifogas den senare.

Spindeln är utrustad med en klämma med en standardiserad karaktär som är utformad för sågskaftet . Tack vare standardiseringen av det sista elementet har pusslet förmågan att arbeta med olika filer. Sågar kan ha en mängd olika utföranden, beroende på vilket material typiskt arbete kommer att utföras på. Sågproceduren utförs vertikalt, tack vare denna funktion gör sticksågen ett snitt längs och inuti ytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen för en sticksåg kan beskrivas enligt följande: under överföringen av el från nätet eller batteriet överför motorn roterande rörelser genom växellådan till växeln med den bifogade stången; sedan utförs processen för att omvandla rotationsrörelser till fram- och återgående rörelser. Sågen, som är fäst vid stången, rör sig upp och ner och säkerställer därmed sågning.

Huvudkarakteristiken för en sticksåg inkluderar effekt, sågslagets frekvens, typ av strömförsörjning, egenskaper hos sågslag, typ av byte av skärsågar, ytterligare utrustning . Sågmarkeringen är också en mycket viktig egenskap, den består av bokstäver och siffror och appliceras på produktens svans.

Beteckningen på den första bokstaven indikerar skaftstypen, den andra anger bladstorleken, nästa är tandstorleken, den sista indikerar viktig information relaterad till materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Sticksåg har ett brett spektrum av egenskaper, liksom parametrar, så de är indelade i grupper för hem och professionellt bruk. I sin tur har var och en av dessa typer sina egna egenskaper. Populära är manuella alternativ, för lockig skärning, med justerbara hastigheter, tejp.

Ett anständigt alternativ för ett kvalitetsverktyg är en minipussel . Den kan förenkla noggrannheten vid sågning och slipning av modellen på grund av arbetsstyckarnas höga styvhet. Denna produkt kan användas inte bara av proffs, utan också av nybörjare. Sticksågen är enkel att använda och är ett utmärkt alternativ för att såga en mängd olika material. Att köpa ett verktyg gör det lättare att göra en bänkskiva eller låda.

Bild
Bild

Professionell

Professionella sticksågar uppfyller höga krav, som beror på hög funktionalitet, prestanda, tillförlitlighet, ergonomi. Ett sådant verktyg klarar tung belastning och fungerar kontinuerligt i 7 timmar. Professionella sticksågars funktionalitet:

  • skärning av trämaterial, som har en tjocklek på 8 till 13,5 cm;
  • stålbitar med en tjocklek på upp till 1 cm;
  • aluminiumplattor - upp till 2 cm.

Prestandan hos ett sådant verktyg påverkas direkt av effektreserven. Ju kraftfullare motorn har enheten, desto enklare och snabbare utförs arbetet. Tack vare tillförlitligheten hos professionella sticksågar garanteras deras långa livslängd, liksom sällsynta fall av funktionsstörningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inhemsk

En elektrisk sticksåg för hemmabruk anses vara billig. Det är ganska enkelt att använda, därför kan det användas för att utföra olika funktioner hemma och i landet. Experter noterar enhetens goda kraft, så den kan utföra alla uppgifter. Egenskaper hos hushållssågar:

  • låg effekt;
  • tillgång till ett urval av ytterligare funktioner;
  • bekvämt arbete med trämaterial, som har en tjocklek av högst 7 cm;
  • högkvalitativ skärning av stål med en tjocklek på upp till 4 cm;
  • driftstiden bör inte vara mer än 20 timmar per månad;
  • låg varukostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill köpa en elektrisk sticksåg måste du först bestämma vilka funktioner den använder.

Om seriös skärning inte planeras på länge, är ett enkelt hushållsverktyg det bästa alternativet.

Betyg av de bästa modellerna

Sticksågar är assistenter vid utförande av alla typer av bygg- och reparationsarbeten. Låg vikt och kompaktitet gör det möjligt att öka arbetets produktivitet. En översikt över modellerna för sådana verktyg vittnar om deras mångfald i priskategorin: det finns billiga budgetalternativ, liksom professionella med ett högt pris. Populära tillverkningsföretag erbjuder ett brett utbud av produkter med olika tillförlitlighet, egenskaper, funktionalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Här är de 10 bästa sticksågarna

  • Bosch GST 65B den kännetecknas av en låg vibrationsgrad, tillförlitlighet vid fastsättning av sulorna, den är ganska kompakt och väger lite. Denna enhet är ett värdigt alternativ för att utföra arbetsprocesser i vardagen, i landet. När du använder en sticksåg observeras inte trötthet i handen, vilket beror på en framgångsrik design och en ergonomisk bas. Tack vare blåsten kan användaren kontrollera rätt skärlinje. Bosch GST 65B används med fördel i arbete med trä, plywood och metallmaterial, varför denna sticksåg är mångsidig.
  • Bosch PST 10.8 LI sticker ut från resten av de batteridrivna modellerna. Verktyget är lätt, kännetecknas av mjuk acceleration av motorn och en justerbar sula. Ytterligare funktioner i denna sticksåg inkluderar närvaron av LED -bakgrundsbelysning. Denna modell kan fungera på natten tack vare batteriet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Makita 4329 det sticker ut bland andra alternativ med en liten vibration. Den kännetecknas av tre pendelrörelser, har ett gummerat handtag. Av nackdelarna pekar användare ut endast varaktigheten för att ersätta duken.
  • AEG BST 18X - en sticksåg av batterityp, som kännetecknas av omfattande funktionalitet. Och modellen är utrustad med en ansiktsskydd, en elektronisk broms och en gjuten aluminiumsula. Med alla dess fördelar har verktyget en låg kostnad. Oläget kan orsaka sticksågens svårighetsgrad, så ytterligare användning av bordet under arbetet kommer att vara lämpligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

DeWALT DW 349 Den anses vara en ganska kraftfull enhet och har ett handtag som underlättar enkel reglering av plattformen. Sticksågens hastighet kan enkelt ändras. Enhetens funktioner inkluderar även närvaron av LED -bakgrundsbelysning och möjligheten att blåsa av sågspån.

Vid köp av denna produkt får användarna ett speciellt skyddshölje i satsen, det förhindrar att det bildas repor på materialen.

DeWALT 331K . Detta verktyg kännetecknas av särskild tillförlitlighet, närvaron av stängda motorer. Sticksågen har ett stort antal inställningar, och det är också möjligt att justera bladens lutning. Sulorna är utrustade med mjuka överlägg.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ryobi CJS 180L Är en sticksåg som har omfattande kapacitet och låg effekt. Enheten väger lite, har en pekare av lasertyp och ett skydd för skydd. Batterier och laddare köps separat. Ryobi CJS 180L används ofta som en stationär enhet.
  • Interskol MP-100E - en av de inhemska modellerna för sticksågar. Dess främsta fördel anses vara dess låga pris. Verktyget tål enkelt stora belastningar tack vare det speciella huset på växellådan. Locket på enheten är gångjärn så att sticksåg enkelt kan rengöras.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bosch GST 14.4 V-LI Professional - en av de bästa representanterna för batteridrivna sticksågar. Utformningen av denna modell gör det möjligt att byta ut såghållaren med en enda rörelse. Verktyget är utrustat med belysning, sågspånblåsningsfunktion. Denna sticksåg kan fungera länge utan att bli laddad.
  • Makita JV100DWE kännetecknas av kompakthet och möjligheten att justera pendelslaget. Denna sticksåg har ett hushållsändamål, så den används för hushållsbehov. Verktyget är inte särskilt kraftfullt, men samtidigt är det ganska effektivt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Prylar

För att göra användningen av sticksåg så bekväm som möjligt kan du använda olika extra enheter. Att arbeta med utbytbara plattor, förlängningsstång, arbetsbord, styrskenor blir lättare och snabbare.

Många modeller av sticksågar levereras med utbytbara plattor vars huvudsakliga syfte är att förbättra glidningen av sågdelarna över arbetsstyckets kroppar. Att köpa en förlängningssladd av hög kvalitet är möjligt i många butiker och till ett överkomligt pris. Svårigheter kan uppstå när du väljer ett skrivbord. Denna artikel kan underlätta bearbetning av små arbetsstycken, samt öka kvaliteten på sågning av stora delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pusselbordet kan monteras med egna händer . Till att börja med måste du förbereda bänkskivan med ett MDF -ark med en tjocklek på 0,8 cm. De optimala måtten är 35 x 35 eller 40 x 40 centimeter. Efter att ha förberett bordsskivan i mitten är det värt att göra ett hål med en sådan diameter som inte skulle störa passagen av en tjock såg med långa tänder. Den optimala hålbredden är 20 x 25 centimeter.

Det är dessa dimensioner som bidrar till filens normala rörelse.

Sticksågen är fixerad på bordet med skenor . Den senare måste i sin tur täcka en del av sulan från tre sidor. Fästningen av lamellerna bör underlätta sulans längsgående rörelse. Bordsbenen är gjorda av plywood. I botten av bordet är det värt att utrusta en skarv, för vilken det också är värt att använda en plywoodskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att installera och säkra verktyget. Det är värt att installera en liten packning under pusselhandtaget, det bästa materialet för vilket är plast. Tack vare denna packning kommer fästelementen att förbättras och distansfunktionen kommer också att utföras. Distansen utför funktionen att minska belastningen på fästelementen, reducerar vibrationsnivån.

Jigsaw -styrskenan är den perfekta infästningen , som behövs för att utföra hörnskärningar på kanterna. Detta tillskott främjar snygga och jämna snitt. Den del som skärs med en sticksåg med en styrskena skyddas från skador av gummikuddar. Enheten är enkel att installera och fixa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en sticksåg för ett hem, ett sommarboende eller konstnärlig skärning är det värt att utvärdera alla verktygets funktioner och de funktioner som det kan utföra. När du köper en bra sticksågsmodell bör du vara uppmärksam på ett antal egenskaper.

  • Såg slagfrekvens . Denna indikator är en av de viktigaste i detta verktyg. Ju högre värde desto snabbare sker sågningen. För att skära aluminium-, plywood- och träprodukter är maxhastigheten tillräcklig. Lågt varvtal är lämpligt för känsliga material som plast och rostfritt stål. I många modeller av sticksåg finns en stegvis hastighetsjustering, som inte finns i budgetalternativ. För hem- och sommarstugor bör du inte köpa snabba modeller, i det här fallet är det bästa alternativet en prestanda på 2600 slag per minut.
  • Kraft . Sticksågar kan ha en effekt på 450 till 850 watt. Effekten behöver inte alltid vara hög för att ett verktyg ska fungera bra. Verktyg med låg effekt är också ganska produktiva.

Beroende på uppgifterna är det värt att välja en enhet med en viss indikator.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Byta . Att utrusta sticksågarna med en pendelrörelse gör såghastigheten snabbare. Genom att installera ett av pendelens 3-4 steg är det möjligt att säkerställa sågens rörelse inte bara upp och ner utan också längs hela banan. Ett verktyg med en pendelslag bör endast användas för ett rakt snitt, om du behöver konstnärliga snitt bör du köpa en sticksåg som inte har någon pumpning eller med avstängning.
  • Skärdjup . Det maximala skärdjupet avser arbetsstyckenas möjliga tjocklek. Att arbeta med olika material har sina egna begränsningar. De maximala värdena för tjockleken på snittet i trä är 7-10 cm, aluminium - 0,15-0,2 cm, keramik - upp till 0,1 cm och plast - upp till 0,8 cm.
  • Såg redskapstyper . En viss filtyp är avsedd för varje material, vilket anges på märkningen. Sågfästen kan vara T-formade och U-formade. De flesta elektriska sticksågar använder den första typen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Typer av handtag . Moderna sticksågsmodeller har ett konsolformat eller svampformat handtag. Det senare alternativet är lämpligt för professionellt arbete. Häftklammerhandtag är mer utbredda, de kan ha både en halvcirkelformad och en fyrkantig konsol.
  • Enda . Stödplattformen kan gjutas och stämplas. Stämplade sulor är viktiga för hushållet och halvprofessionell sticksåg. Detta alternativ är gjord av tunna metaller, därför deformeras de vid intensiv och långvarig användning. I högkvalitativa och dyra modeller av sticksåg tillhandahålls gjutna starka plattformar.
  • Typ av mat . För drift av en elektrisk sticksåg krävs ett elnät eller ett bärbart kraftverk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många modeller kan utföra ett antal ytterligare funktioner:

  • tvångsblåsning av arbetsområden;
  • smidig start;
  • laserpekare;
  • typer av patroner;
  • belysning av arbetsområden;
  • behålla kraften under belastning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Sticksågen är ett verktyg som anses mångsidigt, så det kan vara ett bra alternativ till många verktyg. För att korrekt och effektivt skära materialet måste verktyget justeras och förberedas. Innan arbetet påbörjas är det värt att inspektera sticksåg för fel, korrekt anslutning till nätverket. Därefter är det värt att välja det nödvändiga skärmaterialet.

Märkningen ska utföras tydligt så att den är tydligt synlig.

Arbetet måste utföras på ett sågbord . Nästa steg är att välja sågen och driftsläget. Om detta arbete inte utförs korrekt kan pusslet gå sönder. När du skär ett runt eller oval element är det första du ska göra att borra ett hål i arbetsstycket. För att skära ut böjda element bör du använda smala sågar som är speciellt utformade för denna typ av arbete. För att klippa ut icke-standardiserade former och mönster, måste sticksåg installeras med hjälp av speciella fästelement, liksom ett stationärt bord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Även de mest erfarna hantverkarna kan vara i fara vid användning av sticksågar. Obehagliga stunder är förknippade med nedskärningar, avskärning av lemmar, synförlust, hörsel, störningar i nervsystemet.

Grundläggande säkerhetsregler:

  1. när du använder en sticksåg måste du använda skyddsutrustning, till exempel glasögon, handskar, andningsskydd, hattar;
  2. det är förbjudet att arbeta i ett tillstånd av alkohol- eller drogförgiftning, samt under påverkan av starka mediciner, under stress eller svår trötthet;
  3. Innan du börjar använda en elektrisk sticksåg måste du kontrollera dess skick och även köra den i några minuter utan belastning.
  4. när du arbetar med en sticksåg, bör den fria handen placeras från verktygets riktning; det är strängt förbjudet att placera den framför sticksåg;
  5. sticksågens rörelse ska riktas bort från dig, medan elkabeln inte får falla på arbetsbladet;
  6. När arbetet är över ska enheten kopplas bort från elnätet, rengöras och att det inte är skadat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga fel

Liksom alla andra verktyg kan en sticksåg misslyckas under drift. Användare kan märka att verktyget skär snett eller dras åt sidan. Många fel kan elimineras med dina egna händer, men vid allvarliga haverier är det bättre att kontakta mästarna för att inte förvärra situationen.

Orsakerna till nedbrytningen av stödvalsen är användning av sågar av dålig kvalitet, trubbiga sågar eller sådana som inte motsvarar det arbete som utförs.

För att förhindra en obehaglig situation är det värt att endast använda högkvalitativa komponenter, byta knivarna i tid för att undvika att slöa dem, och även försiktigt använda sticksåg utan alltför stora ansträngningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra skador på bladfixeringsenheten är det nödvändigt att regelbundet rengöra fästelementen från damm och smuts, samt smörja verktygsdelarna. När skador på växellådsdelar har märkts kan damm tränga in i växellådans insida. Att använda en dammsugare hjälper till att lösa problemet.

En av de vanliga pusselavbrotten är en trasig eller böjd stödstav . För att förhindra en sådan situation är det nödvändigt att utföra arbete med ett elektriskt verktyg mycket noggrant. För att förhindra för tidigt slitage av ankarmasken, hjälper det att ställa in normal körhastighet.

Sticksågen är en kompakt och billig assistent, inte bara för hushållsarbete, utan också för professionella aktiviteter. När du väljer ett verktyg bör du vägledas av de uppgifter som kommer att tilldelas pusslet. Det är värt att använda den här enheten med försiktighet, observera alla säkerhetsregler, bara på detta sätt kan du undvika obehagliga situationer och skador.

Rekommenderad: