Aktiva Akustiska System: Funktioner I "akustik". Golvsystem För Hem- Och Utomhusevenemang, Trevägs Och Tvåvägs, Hylla Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Aktiva Akustiska System: Funktioner I "akustik". Golvsystem För Hem- Och Utomhusevenemang, Trevägs Och Tvåvägs, Hylla Och Andra Typer

Video: Aktiva Akustiska System: Funktioner I
Video: How Sound Works (In Rooms) 2024, April
Aktiva Akustiska System: Funktioner I "akustik". Golvsystem För Hem- Och Utomhusevenemang, Trevägs Och Tvåvägs, Hylla Och Andra Typer
Aktiva Akustiska System: Funktioner I "akustik". Golvsystem För Hem- Och Utomhusevenemang, Trevägs Och Tvåvägs, Hylla Och Andra Typer
Anonim

Närvaron av ett stereosystem för en modern TV eller dator blir mer och mer en nödvändighet snarare än ett trevligt tillskott. Idag finns det ett stort utbud av musikaliska tillbehör. Vi kommer att prata om vilka högtalarsystem som är lämpliga för vissa förhållanden, hur man väljer dem, i dagens artikel.

Vad är ett högtalarsystem?

Detta är en enhet för att spela ljud, det sista elementet i förstärkningskretsen, som inkluderar ljudkällan, förstärkaren och själva högtalaren. Utformningen av den beskrivna enheten består av ett akustiskt element och inbyggda emitterhuvuden (högtalare) . Högtalarsystemet innehåller en enhet som en crossover. Det är nödvändigt att förbereda ett specifikt frekvensområde för var och en av högtalarna i systemet.

Bild
Bild

Särdrag

Moderna högtalarsystem kan perfekt matcha vilken teknik som helst som kan vara en ljudkälla. Detta kan vara en enkel TV, dator, smartphone eller surfplatta . Idag erbjuder tillverkare ett stort antal olika ljudsystem att välja mellan - från en liten bärbar högtalare som drivs av ett batteri till professionell utrustning som kan fungera i flerkanalsläge.

Rätt högtalarsystem är inte bara en stor uppsättning högtalare packade i en låda och på något sätt ansluten till en källa . I själva verket är detta en komplex teknisk produkt, där inte bara högtalarnas dimensioner beräknas, utan också mängden ledigt utrymme i lådan, ljudflödets riktning, materialet som används vid tillverkningen och många andra faktorer som i slutändan påverkar ljudkvaliteten beaktas.

Att konstruera ett högtalarsystem tar månader för ingenjörer att beräkna och montera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan du göra ett enkelt system i ett garage från vad som är, och det kommer att fungera och återge ljud. Men dess uppgift är inte bara att "bekämpa tystnaden", utan att spela utan ljud, studs, obalans (ojämnheter) hos högtalarna, ljudförvrängningar och andra fel som påverkar den slutliga ljudkvaliteten negativt.

Det är därför premiumhögtalarsystem är dyrare än liknande system, men bara medelstora och ekonomiklass … En oerfaren lekman, som inte är särskilt intresserad av ljudkvalitet, kommer naturligtvis inte att märka hur bra enheter skiljer sig från de enklaste. Men om en person med högkvalitativ akustik till sitt förfogande vänjer sig vid högkvalitativt ljud under en längre tid, kommer han omedelbart att kunna skilja ett högkvalitativt system från ett billigare och enklare.

Vad som är typiskt - en person med vanlig hörsel, när man använder låg- och medelklassakustik, märks inte skillnaden i ljudkvalitet med klassen ovan direkt. Och i motsatt riktning fångas förändringar direkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Låt oss notera de mest betydande fördelarna med akustiska system framför enkla högtalare, med vilka TV -apparater, bärbara datorer och andra enheter som stöder externa ljudenheter kompletteras:

  • bra ljudkvalitet även vid höga volymer;
  • användningen av den inbyggda förstärkaren gör det enkelt att installera;
  • ingen kraftförlust känns på ett stort avstånd från högtalarna, vilket gör det möjligt att framgångsrikt använda högtalaren i stora rum;
  • aktiva högtalare är utformade för långsiktig drift vid maximal volym utan att ge avkall på resurser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Trots alla fördelar med sådan utrustning har den även sina nackdelar:

  • vid fel på den interna förstärkaren blir reparationen eller bytet mycket svårt;
  • om systemet har en flerkanalsanslutning är det nödvändigt att den anslutna enheten har stöd för det erforderliga antalet ljudutgångar (annars kommer en sådan enhet inte att kunna njuta av alla fördelar med flerkanalsläge).
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag finns det ett stort antal av alla typer av akustiska system. Bland dem kan du hitta alla modeller som uppfyller nästan alla köparens krav . Vissa väljer bärbara batteridrivna enheter som du kan ta med dig till lusthuset på kvällen eller till stranden på sommaren. Andra köper stationära alternativ för installation i ett rum utan att ytterligare flytta någonstans. Ytterligare andra föredrar AU för sin verksamhet att hålla olika semestrar.

Då behöver du en bärbar, men kraftfull teknik, inriktad på stora utrymmen eller för utomhusevenemang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga i ordning de viktigaste skillnaderna som är av största vikt vid valet.

Plats

Golvhögtalarsystem har stora dimensioner och betydande vikt, därför har den ingen annan typ av installation. Med en imponerande kropp och en solid överlappning under själva högtalaren kan vi säga att arbetet vid låga frekvenser kommer att vara stabilt. Vissa modeller av golvstående system är installerade på speciella spikar för att dämpa överdriven vibration vid höga volymer. Andra har sandvägda kammare.

För akustik av denna typ är det nödvändigt att välja rum med ett stort område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också hyllaakustik . Dessa är små högtalare som är installerade på speciella stativ och ligger på samma höjd som lyssnarens huvud. System av denna typ inkluderar högtalare av måttlig storlek för främre och bakre plats, satelliter, ett system med en mittkanal. Denna typ av system är avsedd för mindre rum än för golvsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyllsystem inkluderar en sådan typ som inbäddade enheter … En egenskap hos dessa produkter är den dolda platsen i rummet. De är placerade på ett sådant sätt att endast deras dekorativa överlägg förblir synliga. De kan installeras i väggar eller tak, det är viktigt att de är korrekt placerade i förhållande till fram och bak. Sådana system kan användas i stora och små rum. Det viktigaste är att deras kraft matchar rummets storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akustiska system med gångjärnsfästningsmetod på en vertikal yta, är fixerade med speciella fästelement och kan användas för drift i flera rum, liksom vanlig hemmusikutrustning som skapar ett surroundljud. Det senare kan uppnås med hjälp av bak- och sidohögtalare. Väggakustik tar praktiskt taget inte plats i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett professionellt ljudsystem riktar sig till stora rum och ett stort antal personer . Professionell utrustning är många gånger överlägsen hemutrustning, inte bara i kraft och andra egenskaper, utan också i kostnad. Det är lämpligt att använda sådan utrustning på biografer, diskotek, klubbar. Den angivna tekniken kan stödja arbete med Bluetooth och kan synkroniseras med en mikrofon. Denna utrustning används som regel inte för hemmet, eftersom det helt enkelt är opraktiskt.

Men för konserthus skulle detta vara ett utmärkt alternativ. Landskapsakustik är inriktad på utomhusbruk. För att inte förstöra det vackra landskapet är högtalarna förklädda till lämpliga föremål. Den höga kostnaden för utrustningen beror på att den är resistent mot väderfenomen och inte försämras på grund av regn och inte blir vit i solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Fronthögtalarna spelar rollen som huvudljudspåret. För detta används högtalare av högre effektriktad typ. Fronthögtalare kan fungera både självständigt och tillsammans med andra typer av akustik. Denna högtalare är avgörande för hemmabio och andra stereon.

Mitthögtalaren överför dialog, musik och har den största synkroniseringen med bilden på skärmen. Subwoofern används för att återge låga frekvenser och har hög effekt. Det används nästan alltid tillsammans med andra typer av kolumner, men det är inte meningsfullt i sig. Men i kombination med högfrekventa högtalare ger den en bra”närvaroeffekt”. Subwoofers är indelade i 2 typer:

  • passiv;
  • aktiva.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den passiva designen innehåller bara ett hölje och en högtalare, som beror på volyminställningarna för uppspelningsenheten. Medan dess "aktiva" bror har en egen förstärkare med volymkontroll. Tack vare denna justering visar den en bättre anslutning till resten av akustiken.

Bakre högtalare installeras bakom användaren - ovanför eller på sidan . De har till syfte att spela en bakre kanal i stereo med ett stort antal kanaler och skapa en surroundljudseffekt. Med rätt inställningar ska de bakre högtalarna vara desamma som de främre högtalarna. Satellit Är en liten högtalare, som är en typ av hyllakustik. Det används i budget hemmabiomodeller.

Bild
Bild

Antal ränder

Ett band är ett delområde för alla ljud som spelas. Ju fler band, desto bättre ljud. Bredbandssystem kan fungera inom alla arbetsområden. För bra återgivning av många ljudfrekvenser behöver du olika typer av högtalare. Detta undviker störande ljud. SSB -enheter kan bara fungera i ett frekvensband. Dessa är subwoofers och diskanthögtalare. Ett tvåvägs musiksystem kan återge både bas och diskant om det finns 2 högtalare.

2,5-bands musiksystem består av 2 lågfrekventa radiatorer och 1 högfrekvent radiator:

  • högfrekvent högtalare återger höga ljud;
  • en lågfrekvens fungerar med låga frekvenser;
  • och den andra med medelvärden.

Det trevägs musiksystemet är utrustat med högkvalitativa högtalare för andra frekvenser. Antalet reproducerade kanaler kan vara upp till 5, och i sällsynta fall ännu fler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Stängd akustik anses vara den enklaste och ser ut som ett förseglat hölje, helt stängt. Dessa modeller har goda övergående egenskaper, på grund av vilka god ljudkvalitet uppnås utan förvrängning. Men det finns också en nackdel i form av inte särskilt bra återgivning av låga frekvenser.

Basreflexhögtalare hänvisar till kolumner av sluten typ, men till skillnad från den senare har de ett hål i konstruktionen för växelriktarens utgång. Den är utformad för att ansluta inomhus- och utomhusutrymmen. Huvudsyftet är att ge ljudresonans från baksidan till framsidan av konen. Denna resonans skapar ett ökat ljudtryck i systemet.

Ett sådant system har mindre dimensioner jämfört med konventionella slutna högtalare. Den har en hög känslighet, vilket möjliggör bättre återgivning av låga frekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att fasomformaren har mycket sämre övergångsegenskaper än slutna högtalare. Detta gör det svårt att fungera bra med förstärkaren och leder till en "tvättad ljud" -effekt.

Det finns också ett speciellt musikanläggning med en passiv sändare. Sådan utrustning tillhör fasomformare. En egenskap hos denna typ av högtalare är användningen av en passiv sändare, istället för en fasomvandlare, vilket ökar ljudtrycket vid låga frekvenser. Den passiva sändaren fungerar utan magnetiserade enheter och spolar. Den största fördelen med akustik med en sådan radiator är den maximala frånvaron av onödigt ljud från luftrörelse genom röret.

Tänk på vad som är akustik av horntyp . I sin konstruktion används ett rör för att sända en ljudsignal genom vilken belastningen på den mekaniska komponenten i systemet jämförs med utsidan. Högtalare av den beskrivna typen har hög effektivitet, därför används de för ljudkompagnement över stora ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Som nämnts tidigare är varje högtalare utformad för en specifik driftsmiljö, närmare bestämt rummet där den är belägen. Således, ett stort utrymme kräver lämplig högtalarstorlek och kraft . Annars kommer inte det önskade resultatet att lyssna på musik i full volym.

Medan för ett litet rum är det meningslöst att installera ett kraftfullt golvsystem med 5 högtalare och en subwoofer … Ja, det kommer att finnas makt, men samtidigt börjar "distorsion", där uppfattningen av ljud kommer att försämras. Under sådana förhållanden kommer stora högtalare inte att kunna avslöja all potential som finns i dem, och ägaren kommer helt enkelt att betala för mycket för vad han inte kan använda fullt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer högtalare är det första steget att vara uppmärksam på deras volymnivå. Ju högre detta värde, desto dyrare kommer satsen att kosta. När du väljer är materialet från vilket högtalarfodralet är mycket viktigt. Trä passar bäst för detta - det överför alla vibrationer med minimal distorsion.

Det är bäst att köpa ett högtalarsystem i märkesbutiker med ett långsiktigt gott rykte och ge din preferens till ett välkänt företag , som har visat sig bra på marknaden för ljudsystem. Om det behövs kan professionella butiker förse dig med ett certifikat för en specifik högtalarmodell, vilket gör att du kan undvika att köpa en falsk.

Om du av någon anledning inte kan presenteras med detta dokument, är det bättre att vägra att köpa akustik i den här butiken.

Bild
Bild

Modellbetyg

Moderna högtalarsystem kan göra vanlig filmvisning till en mycket trevligare upplevelse än vanligt. Högkvalitativt och klart ljud glädjer alltid örat. Oavsett vilken budget en kund är villig att spendera på ett ljudsystem vill de alltid ha den bästa möjliga produkten. Så vad är de mest populära akustikmodellerna och efterfrågas bland konsumenterna? Tänk på en liten ranking som sammanställdes genom att spåra antalet försäljningar och positiva recensioner.

De mest populära av premiumsegmentet är:

  • KEF;
  • RCF;
  • Sonos;
  • Wharfedale.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Medelklassen inkluderar följande märken:

  • Sony;
  • Samsung.

De mest budgetmässiga, men som fortfarande har positiva recensioner och nöjda kunder, är:

  • Sven;
  • Pionjär.

Rekommenderad: