Manuellt Träplan (29 Bilder): Mini Och Andra Typer. Vad Består Den Av? Betyg Av De Bästa Modellerna Av Hög Kvalitet. Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Manuellt Träplan (29 Bilder): Mini Och Andra Typer. Vad Består Den Av? Betyg Av De Bästa Modellerna Av Hög Kvalitet. Hur Väljer Man?

Video: Manuellt Träplan (29 Bilder): Mini Och Andra Typer. Vad Består Den Av? Betyg Av De Bästa Modellerna Av Hög Kvalitet. Hur Väljer Man?
Video: TechTrender 2021. Spaningar inom AI - Cybersäkerhet - Syntetisk media - Blockkedjor - Kvantmekanik 2024, Maj
Manuellt Träplan (29 Bilder): Mini Och Andra Typer. Vad Består Den Av? Betyg Av De Bästa Modellerna Av Hög Kvalitet. Hur Väljer Man?
Manuellt Träplan (29 Bilder): Mini Och Andra Typer. Vad Består Den Av? Betyg Av De Bästa Modellerna Av Hög Kvalitet. Hur Väljer Man?
Anonim

Hittills snickeri anses vara det enda området där elektriska och handverktyg är lika efterfrågade. Många olika enheter används för bearbetning av trä, men handplanet är särskilt populärt bland hantverkare. Det finns på marknaden flera typer, som var och en skiljer sig inte bara i design och pris, utan också i syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Handhyvel för trä - Detta är ett vanligt snickeriverktyg som används för bearbetning av träämnen av alla storlekar av hög kvalitet. Det behövs för att ge detaljerna från det fasta materialet en viss form, liksom för provtagningskvartal, tunga och spår, vilket skapar en rak och grov yta. Dessutom gör denna enkla enhet att du kan minska storleken på arbetsstyckena, för detta avlägsnas chips med en specifik tjocklek från deras yta.

De främsta fördelarna med verktyget inkluderar:

  • lätt och kompakt;
  • förmågan att erhålla en högkvalitativ och noggrant bearbetad yta av delar;
  • möjligheten att anpassa arbetsstycken till önskad storlek;
  • brist på buller under drift;
  • enkel installation och justering av kniven;
  • överkomlig kostnad.
Bild
Bild

När det gäller bristerna finns det få av dem: handplanet har inte en universell uppsättning åtgärder och kräver mycket kraftinmatningar under bearbetningen av ämnen.

Trots att träbearbetningsverktyg nyligen presenteras på den moderna marknaden elektriska modeller , som har fler fördelar jämfört med manuella, fortsätter hantverkare bara att välja hyvlar av handtyp . Detta beror på deras användarvänlighet och förmågan att motstå en viss lutningsvinkel.

Bild
Bild

Vad består den av?

Nu till salu kan du hitta många typer av handhyvlar, med hjälp av vilka det är möjligt att inte bara snabbt bearbeta planen av träämnen utan också att göra lockig skärning. Oavsett dess syfte består planet av följande delar:

  • kropp (sulan);
  • metallkil;
  • fräs;
  • unik skivdjupsjusterare;
  • slits (för spånens utgång);
  • betoning;
  • horn.
Bild
Bild

Huvudkomponenten i strukturen beaktas fräs Är en enhet som ser ut som en vässad tallrik. Kuttern installeras i den valda vinkeln och kan justeras (förlängas till önskat avstånd). Knivslipningsvinkeln är standard för många modeller, så erfarna snickare ändrar ofta den för en viss typ av massivt trä som bearbetas.

Av stor vikt vid utformningen av verktyget är också handtag , vars framsida har en böjd form och spelar rollen som en guide. Det bakre handtaget används för att skapa den nödvändiga kraften under drift. Ram handhyvel kan vara av trä eller metall. Den har en speciell slits genom vilken bladet sträcker sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper ett verktyg rekommenderas det att vara särskilt uppmärksam på sulans jämnhet: om den är av dålig kvalitet, kommer den med tiden att raderas eller deformeras snabbt.

Vyer

Hyvlar av handtyp kan vara både för allmänna ändamål och speciellt utformade för efterbehandling, liksom för lockning av trädelar

Den första typen är utrustad med ett metallhölje, det behövs vanligtvis för rengöring av ytor som inte har bearbetats tidigare. Tack vare denna enhet du kan ge arbetsstycket vilken form som helst , eftersom djuphyvling utförs (upp till 3 mm).

Bild
Bild

Hyvlar för efterbehandling låter dig utföra en snygg rengöring av trä, med deras hjälp kan du eliminera olika defekter.

Bild
Bild

När det gäller inventarier för lockig skärning , då låter de dig ge arbetsstycket en speciell form.

Bild
Bild

Handhyvlarna som används för hyvling är av följande typer

Enda . Det är nödvändigt för den första nivelleringen av ytan på delarna. Dess design inkluderar ett rakt blad med en rund kant. Efter att ha arbetat med detta plan finns inga defekter kvar på trädets yta.

Bild
Bild

Slutet . Krävs för "ren" bearbetning av delar. Enheten består av två blad, varav en används för skärning av spån.

Bild
Bild

Scherhebel . Till skillnad från ovanstående typer har denna hyvel ett speciellt blad placerat vid basen i en vinkel på 45 grader. Tack vare detta tillåter verktyget bearbetning av delar över kornet.

Bild
Bild

Sander … I konstruktionen av denna typ tillhandahålls en dubbel kniv med en spånbrytare, den är placerad till arbetsbasen i en vinkel på 50 grader. Det används ofta vid slipning av trä. Efter denna behandling är ytan helt slät.

Bild
Bild

Fogar … Används vanligtvis för snabb utjämning av plan, kant och efterbehandling av fasta delar. Har ett något långsträckt block och spånbrytare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tsinubeli . Denna typ är utrustad med ett tandad enda blad, tack vare vilket träets yta kan korrugeras. Oftast används detta plan vid beredning av delar för limning. De spår som skapas av skäraren ger god vidhäftning vid limning av arbetsstyckena.

Bild
Bild

För plan hyvling använd även grovhyvlar, så att du kan plana ändarna på gipsskivor.

Efter att du har använt det här verktyget behövs det inte ytterligare slipning av arkmaterialet.

För bearbetning av kanter, olika utskjutande delar och spår köps flygplan som är specialdesignade endast för för lockig hyvling . Låt oss ta en titt på dessa verktyg.

Zenzubel . Tack vare en sådan enhet är det möjligt att inte bara rengöra kvarteren snyggt utan också att skapa veck, olika spår och rektangulära snitt. Denna typ av verktyg är också väl lämpad för arbete med vinkelräta arbetsstycken. Det spadeformade bladet kan vara antingen snett eller rakt.

Bild
Bild

Kantenhobeli . Detta är en speciell typ av hyvel som är en kantskärare. Den hanterar enkelt kanter, kanter och är lämplig för fasning. Dessutom kan ett sådant verktyg användas för att finjustera måtten. Dess största skillnad är närvaron av ett trapetsblad.

Bild
Bild

Tunga och spår . Det är den vanligaste typen av träbearbetningsverktyg, tack vare vilket du snabbt och effektivt kan skapa ett längsgående spår. Dess design innehåller ett spår med två dynor, de fästs ihop med skruvar. Ett av dessa block tjänar till att säkra bladet, och det andra fungerar som en vägledning.

Bild
Bild

Federgubel . Detta är en multifunktionell planhyvel, vars syfte är att skapa en längsgående kant längs kanten. Den har en utbytbar kniv och en flerstegsbas. Som regel används verktyget i stor utsträckning för att skapa baguetter, gesimser och andra dekorativa element.

Bild
Bild

Stap . Används för att skapa runda kanter. Detta plan är tillverkat med ett speciellt blad, dess kant har ett litet djup. Hylsan har en speciell design - den har en konkav sula. På grund av detta, vid bearbetning av ändarna på delar, avlägsnas flisen med avrundningar. Det finns både professionella och amatörmodeller (mini) till salu.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Idag är det svårt att göra rätt val till förmån för en viss modell av ett plan, eftersom detta verktyg finns i ett stort utbud.

För att köpa en hyvel av hög kvalitet är det viktigt att inte bara överväga dess funktionalitet, pris utan också recensioner om tillverkaren.

De mest populära modellerna som har visat sig bra på marknaden inkluderar följande hyvlar

Stanley 1-12-034 (USA) . Med denna hyvel kan du utföra bearbetning av trädelar av hög kvalitet, oavsett träslag. I dess utformning tillhandahålls en speciell mekanism, med hjälp av vilken den exakta justeringen av bladets arbetsvinkel utförs. Verktygets bas är solid, gjuten, vilket ökar livslängden. Verktygets gjutna handtag ger ett bekvämt grepp. Nackdelen är den höga kostnaden.

Bild
Bild

Sparta 210785 (Indien) . Denna modell används för att skapa små släta plan. Tack vare detta miniverktyg är det möjligt att snabbt klippa bort överflödigt trä. Denna planers kropp är gjutjärn i ett stycke, därför tål den alla belastningar och är inte utsatt för deformation. Designen har funktionen som automatisk centrering av kniven, som är tillverkad av höghastighetsstål. Det finns inga nackdelar.

Bild
Bild

" Stankosib-21043" (Ryssland) . Ett kompakt verktyg som lämpar sig för efterbehandling av veck. Verktygets bas är tillverkad av högkvalitativt stål, tack vare vilket det tål ganska höga belastningar. Snittet justeras med en speciell mekanism med en räfflad skruv. Den största fördelen med hyveln är dess kompakta storlek. Nackdelen är det höga priset.

Bild
Bild

Vi fick många bra recensioner och Japanska flygplan . De mest populära modellerna inkluderar Sotomaru, Harimaou och Kanetomo Kanna . De är av hög kvalitet men dyra.

Hur väljer man?

Varje proffs och nybörjare snickare har i sin arsenal av verktyg en så användbar enhet som ett plan. Om du planerar att köpa det för första gången måste du ta hänsyn till några av nyanserna, som i framtiden inte bara beror på bekvämligheten av arbetet, utan också på enhetens varaktighet. När du väljer ett träbearbetningsverktyg bör du vara uppmärksam på följande parametrar.

Yttersula (bas) . Snickeriets nedre del måste vara helt plan, fri från flis eller andra skador. Detta gäller alla typer av hyvel, oavsett syfte.

Bild
Bild

Kniv blad) . Eftersom det är det viktigaste arbetselementet i strukturen beror verktyget på livstiden och effektiviteten vid bearbetning av trädelar på det. Experter rekommenderar att man föredrar de modeller där kniven är gjord av verktygsstål. Den kommer att förbli skarp länge och kommer inte att slits ut. Som regel är bladet för alla fabrikshyvlar fästa på basen utan motreaktion, men det finns också modeller där knivarna fixeras med en speciell mekanism.

Bild
Bild

Handtag . Detta element i verktyget ska vara bekvämt, så det rekommenderas att prova det i butiken. När händerna är små är det bäst att välja ett verktyg med stora handtag.

Bild
Bild

Förutom allt ovan är det nödvändigt uppmärksamma tillverkarens recensioner eftersom det finns många billiga instrument av låg kvalitet på marknaden. För att undvika att köpa en falsk är det bäst att shoppa. till specialaffärer.

Rekommenderad: