Rengöring Av Kameramatrisen (32 Bilder): Vi Rengör SLR Och Andra Kameror Från Damm Hemma. Välja Kit, Moppar Och Verktyg

Innehållsförteckning:

Video: Rengöring Av Kameramatrisen (32 Bilder): Vi Rengör SLR Och Andra Kameror Från Damm Hemma. Välja Kit, Moppar Och Verktyg

Video: Rengöring Av Kameramatrisen (32 Bilder): Vi Rengör SLR Och Andra Kameror Från Damm Hemma. Välja Kit, Moppar Och Verktyg
Video: Camera lovers whatsapp status (photography) 2024, April
Rengöring Av Kameramatrisen (32 Bilder): Vi Rengör SLR Och Andra Kameror Från Damm Hemma. Välja Kit, Moppar Och Verktyg
Rengöring Av Kameramatrisen (32 Bilder): Vi Rengör SLR Och Andra Kameror Från Damm Hemma. Välja Kit, Moppar Och Verktyg
Anonim

Med tiden blir matrisen på en kamera oanvändbar på grund av ansamling av små partiklar och damm på dess yta. Du kan märka detta genom förlusten av färg på bilderna, liksom genom utseendet på små grå fläckar. Om ett liknande problem upptäcks är det inte nödvändigt att kasta kameran. Det räcker med att rengöra matrisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behövs detta?

Damm i sig orsakar ingen skada för kameran, om det finns lite av det. Små dammpartiklar kommer att vara osynliga på fotot och vid undersökning av matrisen. Men om märkbara grå fläckar dyker upp i ramarna kommer det i framtiden att bli väldigt irriterande.

Rengöring av sensorn återställer färgen på fotona och gör dem mer detaljerade . Med enkla steg kommer alla fläckar att försvinna från bilderna, så att du kan njuta av färska bilder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollerar kameramatrisen

För att kontrollera om sensorn är smutsig eller inte bör ett testskott tas. Det rekommenderas att ta ett foto med en fastspänd bländare vid de lägsta ISO -inställningarna. Det är också viktigt att bakgrunden på fotot är solid.

Sådana åtgärder hjälper till att bestämma mängden av allt damm som har samlats på matrisens yta. Detta kommer att göra rengöringsprocessen enklare.

Bild
Bild

DSLR -ägare bör överväga följande punkt: spegeln i enhetens struktur visar bilden upp och ner. Således kommer smutsen som visas i bilden längst ner överst.

Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

När testbilden visar att det finns damm kan du börja rengöra. Innan du utför huvudprocessen bör du förbereda de grundläggande materialen och verktygen.

Bild
Bild

Flytande

Vanligt vatten hjälper osannolikt att rätta till situationen. Du behöver en speciell sensorrensare. Samtidigt måste hon:

  • torka direkt;
  • lämna inte ränder;
  • vara ren.

De angivna punkterna är relaterade till varandra, eftersom vätskan med långvarig torkning kan lämna obehagliga fläckar. Välj rätt rengöringsmedel på ett ansvarsfullt sätt. Den mest populära är Eclipse E2, som produceras av PhotoSol. Den enda nackdelen med produkten är att den är dyr. Därför kan du hitta billigare analoger om du vill.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vätskan behövs för att blöta moppen, med hjälp av vilken matrisens sensor rengörs . För att blöta materialet krävs inte mer än två droppar av en 15 ml flaska.

Bild
Bild

Mopp

Ett viktigt verktyg för rengöringsproceduren. Representerar en miniatyrmopp. Den kan köpas både i ett enda exemplar och i en uppsättning som innehåller 6-12 delar av sådana rengöringsverktyg.

En mopp kommer att krävas för att rengöra kameran om fodralet inte är igång. I vissa situationer kan flödeshastigheten öka till två.

Bild
Bild

Nyckelfunktionen för dessa moppar är att de finns i olika storlekar.

Det finns två grupper av rengöringsverktyg:

  • moppar för rengöring av apsc -dies (produktbredd är 16 mm);
  • moppar för rengöring av fullformatmatriser (bredd - 24 mm.)
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa alternativet skulle vara ett verktyg från Photosol. Många rekommenderar också att köpa VSGO -moppar. Rengöring med en mopp innebär följande steg.

  1. Droppa först 2 droppar rengöringsvätska på en liten borste.
  2. Lägg sedan skrapan nästan på kanten av matrisen och tryck verktyget tätt mot ytan. I det här fallet är det viktigt att se till att det inte finns något starkt tryck, annars kan materialet spricka.
  3. Då måste du långsamt och smidigt flytta moppen från vänster till höger. När borsten når kanten av tärningen är det nödvändigt att stanna, men verktyget behöver inte lyftas.

Det sista steget är att flytta borsten bakåt. Du måste köra i samma takt utan att trycka på sensorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Penna

Det är en specialprodukt, i slutet av vilken en speciell spets är installerad. Spetsytan är täckt med grafit och har en triangulär form. Rengöringsprocessen är densamma som att ta bort damm från en lins eller lins. Ägaren till kameran behöver:

  • placera en penna i mitten av matrisen;
  • med hjälp av roterande rörelser, öka gradvis diametern på rengöringscirkeln och nå kanterna;
  • rengör sensorns kanter och ta bort pennan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen med pennkroppen är att den kan böjas upp till 35 grader närmare spetsen . Således blir rengöringen mer bekväm och effektiv. Efter att spetsen på pennan har gått över matrisen måste du sätta på ett lock på den och vrida den 180 grader. Detta rensar det uppsamlade dammet från ytan.

Bild
Bild

Uppsättningar

Om du inte vill köpa varje instrument separat kan du köpa ett helt set. Den innehåller:

  • päron för rengöring;
  • penna;
  • mopp;
  • upplyst förstoringsglas.

Proceduren utförs på samma sätt som beskrivits tidigare. Den enda fördelen med satsen är ett förstoringsglas, som låter dig bestämma området där det finns en stor mängd damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det behövs kan du rengöra matrisen från smuts med egna händer hemma.

Fördelen med detta alternativ är att spara pengar och tid att besöka servicecentret. Dessutom är processen enkel så länge som nödvändiga verktyg och material finns till hands.

Nackdelarna med hemstädning inkluderar att låta mer damm passera till sensorn, samt deformation av sensorytan vid vårdslös hantering . Därför, om det beslutades att avlägsna matrisen från damm på egen hand, bör proceduren tas ansvarsfullt.

Bild
Bild

Instruktioner

Att rengöra det ljuskänsliga elementet är en process som tar tid och tålamod. Idag finns det två sätt att ta bort damm och smuts . Var och en av dessa metoder är värd att överväga i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Automatisk

Finns i de flesta moderna kameror. Ett sådant förfarande kan utföras en gång, när behovet uppstår. Om du vill kan du också ställa in ett vanligt rengöringsläge när kameran slås på och av.

Erfarna kameraägare rekommenderar att du väljer enheter som har ett liknande läge . Under rengöringen börjar kammaren att vibrera, vilket gör att fina dammpartiklar lämnar matrisens yta. Metoden anses vara ganska effektiv.

Nackdelen med denna metod är att du efter ett tag fortfarande måste använda manuell rengöring.

Bild
Bild

Automatisk - du kan bara bli av med detta behov tillfälligt

Under proceduren måste du ta hand om kamerans korrekta placering. Det är viktigt att munstycket installeras vinkelrätt mot marken. Då blir det möjligt att rikta dammpartiklarnas flygning till en speciell enhet - en limremsa. Den sitter längst ner på kameran.

Stabil drift av det automatiska rengöringsläget undviker manuella procedurer i flera år . Men om skräp fastnar i sensorn måste du använda en mopp eller penna.

Bild
Bild

Manuell

Till att börja med bör det noteras att denna metod för rengöring av utrustning inte är lämplig för alla modeller av kameror. Till exempel, Nikon rekommenderar att du hoppar över DIY -proceduren och söker professionell hjälp.

Att utföra manuell rengöring kräver ett ansvarsfullt förhållningssätt från ägaren av utrustningen . Det finns inga speciella svårigheter att ta bort damm om du köper specialverktyg i förväg: en mopp, en penna eller en lämplig uppsättning.

Det är anmärkningsvärt att matrissensorn är tillverkad av slitstarka material … Därför kommer inget tryck på rengöringsverktyget att skada beläggningen. Det rekommenderas att utföra arbete i det minst dammiga rummet - badrum eller kök. Dessutom bör våtrengöring av rummet utföras så att processen blir så effektiv som möjligt.

Bild
Bild

Manuell rengöring utförs i etapper

  1. Först kopplas optiken bort från kameran och spegeln upp -läge aktiveras.
  2. Ändra sedan enhetens position så att bajonetten ligger längst ner.
  3. Det tredje steget är att föra en luftlampa till öppningen. Det är viktigt att insidan av päronet är rent. Om det finns damm i det kommer det inte att vara möjligt att rengöra matrisen, det blir bara värre. Det är också värt att se till att glödlampan inte berör sensorns yta.
  4. Efter den förberedande rengöringen tas ett testskott. Om bilden är av hög kvalitet och det inte finns damm på den, stoppas proceduren. Om det inte var möjligt att bli av med smutsen helt med ett päron, fortsätter de att arbeta.
  5. Vidare används en borste för att hantera damm. Den förs över matrisen från vänster till höger, och sedan tvärtom. I detta fall måste borsten rengöras från smuts och små dammpartiklar före användning. Om en smal borste används för rengöring, bör proceduren upprepas mer än 1 gång.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att i vissa situationer kan varken ett päron eller en pensel hjälpa.

Sådana fall uppstår när inte damm hittas på matrisens yta, utan härdad smuts eller fett.

En mopp måste användas för att rengöra sensorn från allvarlig kontaminering . Borsten fuktas med en liten mängd vätska och lindas också i ett tunt lager av mikrofiberduk. Verktygsbredden måste vara densamma som sensorn. Använd en mopp tills fläckarna helt har försvunnit från ytan.

När matrisrengöringen är klar är det nödvändigt att sänka kameraspegeln och installera optiken på plats

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att rengöring av sensorn blir en rutin och inte utförs för ofta bör du minska sannolikheten för att damm kommer på sensorns yta. Några enkla regler hjälper till med detta:

  • det rekommenderas att byta linsen så ofta som möjligt;
  • när linsen byts är det nödvändigt att luta kameran med fästet nedåt för att förhindra ansamling av damm;
  • om möjligt bör du undvika att byta lins på gatan (särskilt viktigt om det blåser en dammig vind);
  • det rekommenderas inte att byta objektiv vid regnigt väder, eftersom det kan komma droppar på sensorn.

För att förhindra kameramatrisen bör du regelbundet ordna "kemtvätt" så att du inte slipper tung smuts.

Bild
Bild

Expertråd

Erfarna fotografer och specialister som arbetar med denna typ av utrustning rekommenderar inte att du använder en medicinsk lampa för att rensa matrisen. Detta förklaras av att talk kan vara inne i den, vilket kan förvärra situationen.

Matrisen bör rengöras med största försiktighet, eftersom vi pratar om extremt exakt elektronik . Grov rörelse kan repa ytan. Om något går fel under rengöringen rekommenderas att du kontaktar en servicerepresentant för hjälp.

Rekommenderad: