Hur Rengör Jag Mina Hörlurar? Hur Rengör Jag öronvax Från IPhone -hörlurar (Apple EarPods)? Rengöring Av Vakuummodeller Med Väteperoxid. Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Hur Rengör Jag Mina Hörlurar? Hur Rengör Jag öronvax Från IPhone -hörlurar (Apple EarPods)? Rengöring Av Vakuummodeller Med Väteperoxid. Andra Alternativ

Video: Hur Rengör Jag Mina Hörlurar? Hur Rengör Jag öronvax Från IPhone -hörlurar (Apple EarPods)? Rengöring Av Vakuummodeller Med Väteperoxid. Andra Alternativ
Video: How to Clean AirPods/Apple EarPods: remove wax cleaning your earphones/earbuds safely, quick & easy! 2024, April
Hur Rengör Jag Mina Hörlurar? Hur Rengör Jag öronvax Från IPhone -hörlurar (Apple EarPods)? Rengöring Av Vakuummodeller Med Väteperoxid. Andra Alternativ
Hur Rengör Jag Mina Hörlurar? Hur Rengör Jag öronvax Från IPhone -hörlurar (Apple EarPods)? Rengöring Av Vakuummodeller Med Väteperoxid. Andra Alternativ
Anonim

Allt som kommer i kontakt med människokroppen tenderar att bli smutsigt snabbt. Detta gäller inte bara kläder och smycken, utan också teknik, i synnerhet hörlurar. För att ljudet av musik ska förbli som bäst och själva produkten har tjänat länge måste du sköta det ordentligt. Vi kommer att överväga metoder för att rengöra sådana prylar i vårt material.

Rengöringsfunktioner

Oavsett vilken modell av hörlurar du har, förr eller senare blir de smutsiga. Oftast är smuts och öronvax igensatta i produkter, vilket orsakar följande problem:

  • ljudförsämring;
  • enhetligt utseende av enheten;
  • brott.

Dessutom bör man inte glömma att ansamlingen av svavel och smuts är ganska kapabel att påverka hörselgångarnas hälsa. Förorenade hörlurar blir en grogrund för bakterier och alla slags mikroorganismer, därav den ständiga klådan i öronen, även när hörlurarna har tagits bort under en längre tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den goda nyheten är att vid förorening behöver du inte gå till servicecenter eller leta efter en mästare. Detta problem kan lösas oberoende, hemma, utan att använda dyra medel. Rengöring beror på vilken typ av hörlurar som används. Exempelvis är modeller som kan demonteras de enklaste att rengöra och kräver endast peroxid och en bomullspinne. I detta fall är det lämpligt att ta bort nätet och rengöra det separat.

Om hörlurarna inte kan demonteras och nätet inte kan tas bort kommer en tandpetare till nytta. Med dess hjälp kan du snabbt ta bort svavel och små smutspartiklar, men du måste hålla produkten med nätet nedåt så att smutsen kommer ut och inte tränger ännu djupare in i enheten.

Låt oss nu överväga några fler funktioner i processen:

  • rengöring kan utföras med speciella medel, som tillverkas av tillverkarna själva;
  • det rekommenderas att rengöra inte bara hörlurarna, utan också uttaget i vilket kontakten ingår;
  • i hopfällbara modeller kan tandpetaren ersättas med en tjock nål eller en tandborste;
  • Låt inte vatten komma in i enheten.
Bild
Bild

Hur rengör jag mina hörlurar?

Det finns flera verktyg som du kan använda för att rengöra dina hörlurar. Alla har du troligtvis i ditt hem första hjälpen-kit, och om inte, då kan du köpa dem bokstavligen för några rubel.

  • Väteperoxid . Vem som helst vet att läkaren innan vätskan sköljs in väteperoxid i örat, vilket mjukgör vaxet perfekt och hjälper det att lämna hörselgången. Denna kvalitet av peroxid kan tillämpas framgångsrikt vid rengöring av hörlurar från vax. Dessutom kommer peroxiden att göra ett bra jobb på gula fläckar på vita modeller. Men för lädervaror rekommenderas inte denna produkt att använda, eftersom den kan missfärga hörlurarna.
  • Alkohol . Detta är ett annat bra verktyg som du kan använda inte bara för att rengöra, utan också för att desinficera din gadget. Perfekt för rengöring av smutsiga nät, membran, öronkuddar. För att tvätta enheten rekommenderas att späda ut alkoholen lite med vatten, och du kan applicera den på en öronpinne eller en tvinnad bomullsull. Förutom alkohol kan du också använda vodka, effekten blir densamma. När du använder alkohol måste du dock komma ihåg att det inte klarar gula fläckar.
  • Klorhexidin . Det är en antiseptisk lösning som används i stor utsträckning inom vårdinrättningar för desinfektion. Det är mjukare än alkohol, men det desinficerar produkten lika bra. Klorhexidin är dock endast lämpligt för rengöring av yttre delar; det bör inte komma in i hörlurarna. De kan effektivt rengöra öronkuddarna, inte mer. Men denna lösning är lämplig för daglig användning. Genom att lätt dämpa en bomullsrondell med den kan du torka av öronkuddarna innan du använder prylen. Detta kommer att hålla ordning på dina hörselgångar hela tiden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom dessa produkter behöver du några andra saker för att rengöra dina hörlurar

  • Tandpetare . Med hjälp av en tandpetare kan du säkert ta bort öronkuddar och nät, det hjälper också till att snabbt och effektivt ta bort svavelklumpar. Skrapar inte eller skadar din enhet. I vissa fall kan tandpetaren vara för tjock, då rekommenderar experter att den byts ut med en tunn nål, men den bör användas mycket försiktigt.
  • Bomullspinne . Tack vare denna artikel kan du enkelt rengöra hopfällbara hörlurar, men oftast används det för att rengöra uttaget. För att göra detta behöver du bara fukta det i peroxid, sätta in det i uttaget, rulla det ett par gånger och dra ut det. Proceduren kan upprepas vid behov. Det rekommenderas inte att använda en bomullspinne på små delar, eftersom mikroskopiska hårstrån kvarstår efter det.
  • Bomullstuss . Naturligtvis kan du inte komma till hörlurarnas insida med en bomullsdynan. Han kommer dock att klara av att rengöra de yttre delarna med värdighet. Det är bekvämt för dem att torka av öronkuddarna och trådarna. Man tror att en bomullsrondell är mycket bättre än tygmaterial eftersom den inte lämnar ludd, inte repar eller skadar hörlurarnas yta.
  • Scotch . Detta objekt är bekvämt eftersom det kan fixa hörlurarna under rengöring för att frigöra dina händer. Denna metod är populär bland många människor, men inte alla vet att tejp lämnar klibbiga ränder som smuts och smulor snabbt fastnar på. Denna klibbighet är svår att rengöra, så det är bäst att använda ett alternativ, till exempel en klädnypa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det här är alla saker som kan behövas vid rengöring av hörlurar, men jag vill nämna ytterligare en teknik som nyligen har praktiserats bland gadgetälskare. Detta använder en dammsugare. För att använda denna teknik måste du forma en boll av plasticine, vars storlek motsvarar enhetens rör. Bollen förs sedan in i själva slangen och täcker den helt.

Du måste sticka in en vanlig pennkropp utan en stav i bollen. Dammsugaren är påslagen åtminstone, och pennspetsen ersätts med hörlurarna. Det är svårt att bedöma hur säkert det här rengöringsalternativet är.

Vissa människor säger att det här är den bästa idén, men du kan inte försäkra dig om att något går sönder eller går sönder inuti hörlurarna. Därför rekommenderar experter fortfarande att inte riskera det, utan att använda denna teknik endast för nätet som redan har tagits bort från gadgeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur rensar jag olika modeller?

Rengöringsprocessen beror på typen av öronsnäckor och kommer att se annorlunda ut för varje modell. Låt oss överväga de viktigaste alternativen.

Vakuum

Sådana hörlurar kallas också in-ear-hörlurar. De är helt insatta i örat och blockerar främmande ljud. Som regel finns vakuumdynor på alla sådana modeller.

Hur man rengör:

  • ta bort dynorna, tvätta med en lätt tvållösning och lägg på en pappershandduk tills de är helt torra;
  • fukta en bomullsrondell lätt med alkohol och torka sedan av enhetens yta och tråd;
  • dessa är icke-separerbara hörlurar, så det kommer inte att vara möjligt att ta bort nätet, vilket innebär att vi agerar så här: häll en liten mängd peroxid i en liten behållare (du kan täcka locket) och sänk ner hörlurarna så att vätskan vidrör nätet, men går inte längre;
  • procedurens varaktighet är en kvart, medan du kan hålla hörlurarna med händerna eller fixa det med en klädnypa (tejp);
  • ta bort enheten från peroxiden och torka på en handduk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Öronproppar

Det här är några av de enklaste hörlurarna som finns. De kan vara hopfällbara eller inte. Om hörlurarna är hopfällbara gör du så här:

  • torka av alla yttre ytor med alkohol eller peroxid;
  • ovanpå finns ett överlägg som måste skruvas av genom att vrida det ett par gånger (oftast medurs);
  • dynan måste också torkas med någon desinfektionslösning;
  • häll en desinfektionsmedel i en liten behållare och vik ner näten där, försiktigt bort dem från enheten;
  • ta bort nätet, torka det och sätt tillbaka det i produkten;
  • skruva tillbaka plastkåpan.

Om produkten inte kan demonteras, använd bara en tandpetare, kom ihåg att torka av de yttre ytorna med alkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Över huvudet

Stora hörlurar som inte passar direkt i hörselgången tenderar också att bli smutsiga. Rengör dem så här:

  • ta bort dynorna, torka dem med en mjuk trasa eller bearbeta med en minidammsugare;
  • fukta en stel borste lite i alkohol utspädd med vatten och torka av ytorna och högtalarna;
  • lägg hörlurarna på en handduk och vänta tills de torkat;
  • sätt på kuddarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Apple hörlurar

Hörlurar från iPhone är placerade som hopfällbara, men denna process är komplicerad och kan i vissa fall sluta med misslyckande. Det är bättre att inte demontera enheten om det inte är absolut nödvändigt. Om du fortfarande vill göra detta använder du följande instruktioner:

  • ta en tunn kniv och bänd av högtalarlocket;
  • ta bort svavel och smuts med en tandpetare;
  • fukta en bomullspinne i en desinfektionslösning, pressa och torka insidan av enheten;
  • sätt tillbaka locket genom att limma det (du kan inte klara dig utan att limma, tillverkaren gav det).

Apple EarPods är vita hörlurar, så de blir naturligtvis snabbt smutsiga. Om gula fläckar visas på produkten är det ganska lätt att bleka dem med peroxid. Förresten, nagellackborttagare (utan aceton) kan vara lämplig för detta ändamål, men du måste agera försiktigt så att kompositionen inte kommer in i hörlurarna själva. När det gäller trådarna i alla modeller rengörs de snabbt med vanliga våtservetter eller trasor. Om smutsen är ingrodd kan du använda alkohol, peroxid. Vätskan appliceras på fläcken och gnids sedan med en svamp med lätt ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: Den farligaste vätskan för hörlurar är vatten. Om det kommer in, kan enhetens system stängas och det kommer att sluta fungera. Du kan dock fortfarande vidta vissa åtgärder för att förhindra detta.

Skaka produkten väl för att tömma vattnet och torka sedan med en bomullsrondell. Efter det måste du lägga hörlurarna på en varm plats, och om du inte har tid att vänta kan du helt enkelt blåsa ut dem med en hårtork.

Vad kan inte användas?

Många ägare som vill ha en uppdaterad enhet börjar leta efter olika rengöringsmetoder, men de är inte alltid rätta. Följande åtgärder kan inte användas om du inte vill förstöra din vara permanent:

  • vatten;
  • tvål, schampo, duschgel, diskmedel (en lätt tvållösning kan endast användas för att rengöra borttagna vakuumdynor);
  • blekmedel och lösningsmedel;
  • aggressiva rengöringskemikalier;
  • tvättpulver, läsk;
  • nagellackborttagare med aceton.

Dessutom finns det ett antal andra krav:

  • om du inte vet hur du demonterar enheten eller misstänker att detta är helt omöjligt behöver du inte experimentera;
  • använd endast alkohol för insidan av enheten;
  • försök inte koppla bort trådarna inuti, dra dem, fixa dem på ett annat sätt;
  • använd inte våld när du rengör hörlurarna: både nätet och högtalarna är sköra;
  • se till att det finns bra belysning under arbetet.
Bild
Bild

Och slutligen, här är några tips om hur du sköter dina hörlurar:

  • förvara enheten i en speciell låda (du kan hitta den med valfri design, varje hörlurstillverkare producerar dem), då blir de mindre smutsiga;
  • bär inte enheten i fickan, detta orsakar trassliga ledningar, vilket innebär snabba sammanbrott;
  • ställ inte in enheten på maximal effekt, eftersom högtalarna "sätter sig ner" snabbare och hörseln försämras med tiden;
  • om modellen är genomsläpplig behöver du inte lyssna på musik i ösregn;
  • vakuumdynor misslyckas snabbt, var inte lat för att byta dem i tid;
  • var noga med att övervaka hörselgångarnas tillstånd: om du ofta lyssnar på musik i hörlurar bör dina öron vara i ordning;
  • rengör hörlurarna en gång i månaden, även om det inte finns synlig smuts på dem;
  • ge inte din produkt till främlingar, det strider mot hygienreglerna (men om detta händer, glöm inte att rengöra enheten hemma med peroxid eller klorhexidin).

Hörlurar är en av de sakerna, utan vilka många helt enkelt inte kan föreställa sig sitt liv. Favoritmusik kommer alltid att muntra upp dig, ladda dig med livlighet, lugna och väcka trevliga känslor i ditt minne.

Men för att ljudet ska ha olika kvalitet och enheten har fungerat i många år är det viktigt att ta hand om det. Endast i detta fall kommer det att ha ett anständigt utseende, och dess ägare kommer att njuta av melodierna utan störningar.

Rekommenderad: