Rengöring Av Reservoarer: Rengöring Av Dammen Och Sjön Från Silt I Landet, Mekaniska Metoder Och Kemikalier. Hur Rengör Man En Sommarstugdamm Med Egna Händer Från Alger Med Kalk?

Innehållsförteckning:

Video: Rengöring Av Reservoarer: Rengöring Av Dammen Och Sjön Från Silt I Landet, Mekaniska Metoder Och Kemikalier. Hur Rengör Man En Sommarstugdamm Med Egna Händer Från Alger Med Kalk?

Video: Rengöring Av Reservoarer: Rengöring Av Dammen Och Sjön Från Silt I Landet, Mekaniska Metoder Och Kemikalier. Hur Rengör Man En Sommarstugdamm Med Egna Händer Från Alger Med Kalk?
Video: Mini ex, dam cleaning Oct. 2015 2024, April
Rengöring Av Reservoarer: Rengöring Av Dammen Och Sjön Från Silt I Landet, Mekaniska Metoder Och Kemikalier. Hur Rengör Man En Sommarstugdamm Med Egna Händer Från Alger Med Kalk?
Rengöring Av Reservoarer: Rengöring Av Dammen Och Sjön Från Silt I Landet, Mekaniska Metoder Och Kemikalier. Hur Rengör Man En Sommarstugdamm Med Egna Händer Från Alger Med Kalk?
Anonim

Alla konstgjorda behållare blir förr eller senare förorenade - botten siltas upp och vattnet blir grumligt. För att inte betala för de dyra tjänsterna hos specialister försöker många göra städningen med sina egna händer. Hur man gör detta - vi kommer att berätta om detta i vår recension.

Behovet av ett förfarande

En konstgjord damm är vanligtvis belägen på territoriet för en sommarstuga i det fria. Det är därför den utsätts för föroreningar av naturligt och mekaniskt ursprung. Bland de viktigaste föroreningskällorna är:

  • blåst av vinden löv, små och stora grenar;
  • litet bioavfall - insekter, mikroorganismer och deras avfall.
  • stort bioavfall - daggmaskar, rankor och till och med gnagare.
Bild
Bild

Det kan finnas många anledningar till vattenföroreningar i en sommarstuga. De vanligaste är:

  • alltför många mikroorganismer som lever i botten av dammen - den aktiva aktiviteten hos bakterier och svampar leder till en minskning av syre i vattenspelaren, detta stimulerar den aktiva tillväxten och blomningen av anka och orsakar utseendet av en oljig film på ytan;
  • ackumulering av avfallsprodukter från fisk och vattenlevande djur i vattnet , såväl som ämnen som härrör från förfall av växter, leder detta till att lera ser ut, vattnet i en sådan behållare värms ojämnt och detta förbättrar utseendet på patogen mikroflora.
Bild
Bild

Det är ganska problematiskt att skydda en reservoar i landet från föroreningskällor. Därför måste du då och då vidta åtgärder för att rengöra det.

Bestämning av föroreningsgraden

Vissa ändringar kan vara orsaken till rengöringsarbetet

  • Förlust av vattengenomskinlighet och missfärgning . Detta kan tyda på att eutrofiering börjar, eller det kan indikera att stora mängder oorganiska suspensioner har trängt in i dammen, vanligtvis sand, jord eller lera. Förändringen i behållarens färg är också förknippad med mikroorganismernas vitala aktivitet, som började utvecklas aktivt på grund av den stora volymen organiskt material som ackumulerats i botten.
  • Överväxt av dammen med växter . Detta händer när leriga avlagringar bildas på botten. Som ett resultat blir den konstgjorda behållaren ytlig och värms upp snabbt.
  • Utseendet på en rutten lukt … Det är en följd av aktiviteten hos svampar och bakterier, vars koloni har ökat dramatiskt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är dessa tre symptom tillräckligt för att effektivt rengöra en trädgårdsdamm från allt som gör att det inte är en estetisk bit av naturen, utan en vanlig grop med smutsigt vatten. Valet av behandlingsteknik för en reservoar beror direkt på graden av dess förorening.

Det finns fyra huvudstadier av föroreningar

  • Den första - behållaren är full av växtskräp (fragment av växtstammar, grenar, löv, fluff eller pollen).
  • Den andra - ytan av dammen börjar utstråla en stark rutten lukt och är täckt med en tunn fet film.
  • Tredje - växtligheten sprider sig i vattnet, det kan vara blågröna alger, anka eller kattstjärna.
  • Fjärde - det allvarligaste. Överdriven gasbildning i vattenpelaren. Detta händer vanligtvis om avlopp har fallit ner i den konstgjorda dammen.

Översikt över mekaniska metoder

Mekanisk rening av en reservoar innebär användning av de enklaste filtren. De låter vatten passera genom sig själva och behåller alla partiklar av skräp, alger, gräs och stort plankton.

Bild
Bild

Manuell rengöring

Den manuella metoden för rengöring av behållaren är endast effektiv i det första steget, när stora fragment av växtrester av olika storlekar måste tas bort från vattnet . I alla andra fall är arbetet mödosamt och ineffektivt samtidigt. Manuell rengöring betraktas enbart som professionell åtgärd … Periodisk manuell filtrering av vatten i en konstgjord damm förhindrar problemet, men eliminerar det inte på något sätt.

För att utföra rengöring behöver du ett nät, ett bassäng, samt en fläktrake och en "katt" -anordning. Ett nät, en kratta och en katt från dammens yta samlar försiktigt upp allt skräp med anka och kastas i en hink.

Bild
Bild

Nackdelen med detta arbete är att det låter dig uteslutande rengöra ytskikten med vatten, medan djupet inte påverkas.

Vattendammsugare

Användningen av en vattendammsugare-slamsugning blir mer effektiv. Du kan köpa en sådan enhet i alla specialaffärer och, om så önskas, göra den själv . En sådan enhet fungerar enligt dammsugarmekanismen - den drar in all förorenad vätska, filtrerar den noggrant och återför den sedan till behållaren.

Bild
Bild

Omfattningen av sådan utrustning är dock begränsad. Enheten kan inte användas i sjöar som bebos av grodor eller fisk. Annars kommer elektrisk utrustning att förstöra en betydande andel grodyngel och yngel.

Bild
Bild

Skimmer

En annan elektrisk enhet som hjälper till att utföra effektiv rengöring är en skimmer (mudder). För att rena den igenvuxna behållaren placeras speciella fällor i dess mest förorenade område. De är anslutna med en flexibel slang till en kraftfull pump som ligger på land.

Bild
Bild

Muddringen suger in vätska för rening, vatten passerar genom filter, blir av med växande organismer och återvänder sedan tillbaka.

Denna metod kräver inte en betydande investering av tid och ansträngning. Det tillåter dock inte rengöring av dammen och botten .… Nackdelarna med utrustningen inkluderar också behovet av att ansluta den till elnätet. Typiskt används sådana tekniker i små konstgjorda dammar, där större utrustning helt enkelt inte passar.

Bild
Bild

Beskrivning av kemiska metoder

Ett bra alternativ till mekaniska metoder för vattenrening i sommarstugor är periodisk användning av kemiska reagenser. De har en positiv effekt på vätskekvalitet och sammansättning . De flesta kemikalier som säljs är helt säkra för dammens ekosystem, de orsakar ingen skada för fisk och växande gräs.

Bild
Bild

Användning av kemikalier löser flera viktiga uppgifter samtidigt:

  • rengör dammen från skadliga mikroorganismer, tar bort övervuxna alger;
  • normaliserar surhetsgraden;
  • minskar mängden utsläpp av vätesulfid och metan;
  • klargör vatten, ökar dess transparens;
  • producerar en allmän vattenrening och mättar den med syre.
Bild
Bild

För effektiv rengöring är det bättre att föredra pålitliga läkemedel. Erfarna sommarboende brukar använda kvalitetsblandningar från tillverkarna Sera och Heissner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig. Vid behandling av vatten måste du noggrant följa tillverkarens instruktioner. En överdos av kemikalier kan skada inte bara dammens flora och fauna, utan även kustväxtligheten och till och med människor vid kontakt med sådant vatten.

Sorptionsrening ger en bra effekt .… Det innebär användning av zeoliter eller andra porösa mineraler. Dessa ämnen gör det möjligt att avlägsna ammonium och fosfor från vatten på kortast möjliga tid.

För rengöring placeras sorbenter i flödesfilter eller helt enkelt utspridda längs den siltade botten med en hastighet av 1 kg per 1000 liter vatten. Denna volym är tillräcklig för att behålla ekosystemets transparens och renhet i 1 år.

Det är möjligt att befria vatten från parasiter, patogena bakterier, påskynda sönderdelningen av organiskt material och öka syrekoncentrationen med lime - både släckta och quicklays kommer att göra. Valet av en produkt beror direkt på appliceringsmetoden, bottensedimentens struktur, jordens och vattnets surhetsgrad. Så för behandling av en liten sommarstuga används snabbkalk med en hastighet av 1 kg / m3. Släckt kalk behöver 1, 3 gånger mer och slipad kalksten - 1, 8 gånger.

Bild
Bild

Kalkning kan användas som förebyggande åtgärd. För att göra detta, under maj och första halvan av juni, med intervall om 10-14 dagar, tillsätts kalk av kalk i vattnet i en andel av 100 g / m3.

Ger en bra effekt användning av väteperoxid.

Bild
Bild

Biologiska metoder

Biologiska rengöringstekniker kombinerar hög effektivitet och säkerhet för det konstgjorda sjöekosystemet . Dessa metoder kan hjälpa till att minska volymen av alger och andra vattenlevande organismer. Den önskade effekten uppnås genom skapandet av bioplato eller användning av biologiska produkter.

Bioplato

För att skapa en bioplato bredvid en konstgjord damm eller strax ovanför den är det nödvändigt att gräva en grop och sedan fylla den med värdefulla alger och kräftdjur. De skapar ett kraftfullt självrensande system. Rengöring av en behållare med denna teknik innebär flera steg.

  1. Innehållet i huvuddammen genom en elektrisk pump i små portioner går in i bioplato.
  2. Kräftdjur och övervuxna alger renar vattnet.
  3. Renat vatten rinner tillbaka in i behållaren genom gravitation längs filtervallen från krossad sten.
  4. Bearbetningsprocessen upprepas tills vattnet blir helt renat.
Bild
Bild

En bra effekt är användningen av fytofager, det vill säga fisk som renar konstgjorda och naturliga reservoarer. Den mest kända av dessa är gräskarpen och silverkarpen . Massan av växtrester som äts av dem motsvarar fiskens vikt och överskrider ibland den. Det är denna funktion som gör det möjligt att säkerställa hög effektivitet vid vattenrening.

Sådana fiskar är inte alltför pretentiösa om miljön där de lever. De kan förvaras separat i en bioplato, eller de kan läggas till karpdammar. De är resistenta mot infektionssjukdomar, tolererar temperaturfluktuationer bra och underhållskostnaderna är låga. Det måste dock komma ihåg att dessa rengöringsmedel inte bara absorberar förorenande växtrester, utan också all växtlighet i den konstgjorda dammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta kan orsaka allvarliga skador på ekosystemet, så deras antal bör begränsas.

Bakteriedroger

Mot siltning av dammen kan du använda speciella biologiska produkter som mättar dammen med fördelaktiga mikroorganismer. Dessa bakterier har förmågan att återvinna rester av vattenliv och växter, samt sporer . Deras aktivitet neutraliserar patogen mikroflora, rengör behållaren för sönderfallande plankton, tar bort vätesulfid och normaliserar vattnets surhet.

För att rengöringen ska bli effektiv är det bäst att använda droger JBL FilterStart Pond, Starter-Bacterien, Algenkiller, liksom Aqua Balance, Prudochist och andra . De börjar fungera från de första minuterna - de förstör giftiga kväveföreningar, sönderdelar bottenslam, hämmar fotosyntesen och förstör därigenom blågröna alger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla produkter finns i flytande eller pulverform. Giltighetstiden motsvarar 4-6 veckor.

Fördelarna med sådana biologiska produkter inkluderar hög effektivitet, snabbhet och säkerhet . Det finns dock också nackdelar. Detta är en förändring i vattnets sammansättning. Användningen av biologiska produkter kräver parallell användning av reagenser som minskar metanhalten och berikar vattnet med syre. Med tanke på att sådana läkemedel är dyra kommer allmänt städarbete att kosta en snygg summa.

Bild
Bild

Andra alternativ

Ett av de mest effektiva sätten att neutralisera slam som ackumulerats i botten av behållaren är exponering för ultraviolett strålning .… För att göra detta, använd speciella enheter med belysningselement monterade i den. De placeras direkt i vattnet och aktiveras av ultraviolett strålning. Det förstör snabbt bakterier och vissa typer av virus.

Bild
Bild

Fördelarna med denna metod är frånvaron av kemikalier och en skonsam effekt på biosystemet. Det kan dock bara användas i en grumlig vätska, det blir inte av med löv och skräp.

Bild
Bild

Om behållaren är kraftigt förorenad måste du först rengöra den från stora växtrester mekaniskt och sedan aktivera den ultravioletta sändaren.

Om ingen av ovanstående metoder hjälpte är det vettigt att tillgripa en fullständig vattenbyte. Experter rekommenderar att förnya vattnet i dammen minst en gång om året, och helst två gånger. Detta bör göras även om kraftfulla filter gör jobbet fullt ut. Vattenförnyelsessystemet kommer att hjälpa till att klara uppgiften.

  • Först måste du tömma all vätska från den konstgjorda behållaren . Om det bor fisk, grodor eller grodyngel i dem, bör de först deponeras i ett akvarium eller någon annan behållare. Vattenväxterna överförs till en plastskål.
  • Behållarens yta rengöras från lera och skräp mekaniskt .
  • Reservoaren är fylld med färskt vatten och dess invånare återvänder .… Mest troligt kommer poolens innehåll omedelbart att täckas av grumlighet - detta beror på det aktiva arbetet av mikroorganismer som lever i den nya miljön. Men oroa dig inte, efter ett par dagar kommer vattnet att återställa sin transparens igen.
Bild
Bild

Dammvårdstips

Tänk på - om du studerar dammen en gång om året, och resten av tiden uppmärksammar du inte förändringar i vattnet, då kommer det att behålla sitt estetiska utseende under mycket kort tid . Underhåll av en konstgjord behållare bör vara regelbundet, det är viktigt att inte låta den bli för smutsig. En bra hjälp är att köpa en luftare, det säkerställer mättnad av vatten med syre. Som ett resultat fungerar mikroorganismerna korrekt.

Bild
Bild

Det finns tre typer av luftare

  1. Donny - denna luftare är installerad i botten av dammen och ansvarar för syresättning av vattenspelaren. Enheten förhindrar siltning och bibehåller vattnets renhet. Men det är väldigt dyrt, så i praktiken används det sällan.
  2. Injektor - funktionsprincipen för en sådan anordning består i att dra in luft och ytterligare blanda den med vatten. Enheten syrerar effektivt vattnet, men det är mycket bullrigt och förbrukar mycket el.
  3. Yta - den skapar en källa av stänk och sprider dem över behållarens yta. Detta är en enkel typ av utrustning och underhållskostnaderna är låga. Utifrån ser det ut som en fontän och kan vara en dekoration för alla trädgårdssjöar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att regelbundet hantera anka . Om du inte uppmärksammar detta tillräckligt så kommer det på kortast möjliga tid att fylla hela trädgårdsreservoaren och få det att se ut som ett träsk. Flytande växter kan hjälpa - de behöver också syre med användbara ämnen, så att de kommer att vinna en del av behållaren från anka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte fylla en konstgjord damm med representanter för flora och fauna i deras naturliga miljö - med stor sannolikhet kommer de att ta med sig ankfågel.

Om en liten sjö är upptagen av vass, försök inte ens hantera den manuellt. Växtens rötter kommer fortfarande att finnas kvar i marken och kommer att spira igen. Du kan bli av med ett sådant grannskap bara med hjälp av en grävmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att upprätthålla självrengöringen av sommarstugans sjö kan växter som nymphea, elodea, fontinalis, pilspets, calamus, hornwort samt kärr-iris eller cattail planteras i kustzonen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

En bra effekt ges av avvecklingen av reservoaren med daphnia eller sniglar. Erfarna sommarboende håller en nätpåse med torvtabletter eller sphagnumoss i vattnet. Då och då rekommenderas att sänka ett gäng pilkvistar, rengjorda av lövverk, i vattnet.

Rekommenderad: