TV -apparater (48 Bilder): Hur Man Väljer Rätt För Ditt Hem? Karaktäristiskt Och Diagram, Moderna Modeller Med Plattskärmar Och Andra Typer. Vilka Videoformat Stöder TV: N?

Innehållsförteckning:

Video: TV -apparater (48 Bilder): Hur Man Väljer Rätt För Ditt Hem? Karaktäristiskt Och Diagram, Moderna Modeller Med Plattskärmar Och Andra Typer. Vilka Videoformat Stöder TV: N?

Video: TV -apparater (48 Bilder): Hur Man Väljer Rätt För Ditt Hem? Karaktäristiskt Och Diagram, Moderna Modeller Med Plattskärmar Och Andra Typer. Vilka Videoformat Stöder TV: N?
Video: Unique BODY FEATURES That Only 5% of People Have ! 2024, Maj
TV -apparater (48 Bilder): Hur Man Väljer Rätt För Ditt Hem? Karaktäristiskt Och Diagram, Moderna Modeller Med Plattskärmar Och Andra Typer. Vilka Videoformat Stöder TV: N?
TV -apparater (48 Bilder): Hur Man Väljer Rätt För Ditt Hem? Karaktäristiskt Och Diagram, Moderna Modeller Med Plattskärmar Och Andra Typer. Vilka Videoformat Stöder TV: N?
Anonim

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt som finns att veta om TV -apparater och hur man väljer rätt för ditt hem. Var uppmärksam på karaktäristiken och kretsen, moderna plattskärmsmodeller och andra typer. Lika viktigt är vilka video- och ljudformat TV -apparater stöder och vilka modeller som erbjuds av nuvarande tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

Det är omöjligt att säga exakt och entydigt vem exakt och när uppfann TV: n. Det var trots allt en mycket komplex uppfinning som krävde arbete från många fysiker, ingenjörer och entusiaster i decennier. Varje industrialiserad nation har sin egen version av tv -historien . Men en sak är säker: de första tv -apparaterna, som i en extremt allmän form ser likadana ut som moderna, dök upp på 1930 -talet. Den viktigaste rollen i deras skapande spelades av förbättringen av vakuumteknik och radioutrustning.

En svartvit tv med mekanisk skanning av bilden presenterades i vårt land den 1 oktober 1931, samma dag som en testöverföring ägde rum . Samtidigt var den fotoelektriska effekten som låg bakom kineskopet känd vid den tiden i över 40 år, och hemlagade CRT uppträdde i laboratorier på 1900 -talet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mekaniska prototypen för TV: n generellt presenterades av Paul Nipkov i det omätligt avlägsna redan 1884 . Många mottagare skapades på grundval av Nipkov -disken fram till slutet av 1920 -talet. Det kvalitativa språnget var dock endast möjligt tack vare röret som styr elektronstrålarna. CRT-baserade TV-apparater har funnits i decennier. Färgsändningar och videobandspelare, fjärrkontroller, till och med spelkonsoler dök upp, och kineskopet gav inte upp sina positioner på länge. På 1980 -talet skapades de första flytande kristall -tv -apparaterna, men de blev något utbredda på 1990 -talet.

De senaste 30 åren har präglats av sådana innovationer som övergången till digital teknik, framväxten av text -TV och multimediefunktioner, internetanslutning och spridning av plasmaskärmar. Utan tvekan kommer utvecklingen av tv att fortsätta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Oavsett planen för enheten för en viss TV och dess elementbas spelar skärmens ljusstyrka en stor roll i ytterligare funktioner. Det spelar ingen roll om det är en film eller ett tv -spel, en teaterföreställning eller live -nyheter, ett stämningsbord till och med - bara en ljus bild gör sitt jobb. Men glödens intensitet måste regleras inom vida gränser, så att den kan anpassas till specifika ljusförhållanden. Det bästa alternativet är från 250 till 500 cd per 1 m2.

Betraktningsvinklarna spelar egentligen ingen roll i princip. I alla moderna modeller är skillnaden mellan dem mycket liten. Du bör också vara uppmärksam på:

  • allmän resolution;
  • antal pixlar som inte fungerar;
  • möjligheten att ansluta externa enheter;
  • tiden det tar innan skärmen svarar;
  • arbetar diagonal (bestämmer inte bara bildens storlek, utan också användarvänligheten i ett visst rum);
  • bildkontrast;
  • spelbara filformat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Alla TV -apparater är indelade i typer beroende på vissa parametrar.

Genom bildteknik

De äldsta TV-apparaterna är CRT-baserade. De har redan helt ersatts av flytande kristaller och mer moderna modeller . Men på vissa ställen finns sådana enheter fortfarande kvar i hemmet. De fungerar länge, ger en bred överblick, visar högkvalitativa färger och svartvita bilder. Samtidigt väger kineskopet mycket och tar ganska mycket plats, tillåter inte att implementera många funktioner och ta emot en digital signal.

Ibland finns det också projektions -TV. De var de första i branschen som hade skärmar upp till 80 tum. De har tre flerfärgade lampor bakom displayen . Ett sofistikerat system av linser och speglar är ansvarigt för att vikningen av bilden. Projektionstekniken minskar strömförbrukningen, men den orsakar stark uppvärmning under drift och gör konstruktionen tyngre.

Dessa TV -apparater har inte fungerat på mer än 10 år och har endast begränsade betraktningsvinklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plasma -TV blev nästa utvecklingssteg. I denna grupp finns det redan platta och tunna, till och med acceptabla för vägginstallationer, modeller. Huvudprincipen är kontrollerad glöd av små hålrum fyllda med inerta gaser. Färgåtergivningen av "plasma" är mycket bra, och det finns få bildartefakter, bildens ljushet tilltalar, liksom möjligheten att fungera i upp till 30 år. En sådan skärm lider dock mycket av stötar och tryck, tillåter inte att utfärda upplösningar högre än HD, och dess reparation är dyr.

Flytande kristallskärmar betyder bakgrundsbelysning med lysrör, eller, i en mer modern version, lysdioder. Grundläggande egenskaper:

  • noll flimmer;
  • inga begränsningar för tillstånd;
  • bra färgåtergivning;
  • långa servicematriser;
  • lätthet och variation av diagonaler;
  • relativt dålig svart effekt;
  • bildkvalitetens beroende av bildbyteshastigheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av skärmbelysning

Direkt bakgrundsbelysning Direct LED, och inom LG -terminologi sedan 2018 - FALD - innebär en jämn fördelning av lysdioder längs skärmens bakre plan. Ljusförlust i kanterna med denna teknik minskar. Lokala dimningar visas tydligare jämfört med bakgrunden. Men det är omöjligt att exakt placera det mörka området, och dessutom visas en stark haloeffekt.

Den förbättrade versionen av FALD används inte i budgetmodeller . Lysdioderna är tydligt indelade i dimningszoner. Ju fler sådana zoner och själva dioderna, desto högre prestanda. Det kommer definitivt inte att bli någon bloss vid kanterna. Strömförbrukningen ökar dock och matrisen måste förtjockas, alternativ är Edge LED och OLED (den mest moderna tekniken).

Bild
Bild

Av ljudets natur

Traditionellt har tv -apparater utrustats med enstaka högtalare. Men i moderna förhållanden, när du använder stora skärmar i högupplöst, är stereoljud mest motiverat . Dess efterfrågan är särskilt hög i HD-tv med snabba bildhastigheter. De mest avancerade modellerna har surroundljud. Det utförs i både analoga och digitala kretsar.

Det är också viktigt vilket videoformat en viss TV -mottagare stöder. För VCD -reproduktion behöver du MPEG1 -standard . Med MPEG-2 kan du spela DVD-skivor och bearbeta digitala inspelningar. Det mest moderna alternativet är MPEG-4. Det finns också H. 264, Xvid, DivX, HEVC och ett antal andra format.

Nästan vilken modern TV som helst kan anslutas trådlöst till Internet och prylar och kan också användas som spelkonsol.

Bild
Bild

Tillbehör

Bland dem finns det rent dekorativa tillägg, först och främst ramar på väggen (i form av målningar, svarta paneler, lådor och så vidare). Det är bekvämt att maskera utskjutande trådar bakom sådana ramar. För att ansluta till en markantenn (både inomhus och allmänt) måste du använda en kontakt. Anmärkningsvärda ytterligare tillbehör:

  • 3d glasögon;
  • externa hårddiskar;
  • fästen för väggfäste;
  • adaptrar för Wi-Fi-anslutning;
  • ljudstänger;
  • mediaspelare;
  • webbkameror.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Moderna tillverkare fyller regelbundet på TV -serien med nya produkter, och det är användbart att bekanta sig med dessa versioner. Och det är lämpligt att börja recensionen med produkten Tyska företaget TELEFUNKEN - TF -LED24S75T2 … På en 60-centimeter skärm bildas en 16 till 9 bild Denna modell är utrustad med all nödvändig infrastruktur för en mängd olika anslutningar. Bildupplösningen når 1366x768 pixlar, vilket är tillräckligt i de flesta lägenheter och privata hus.

Dessutom värt att notera:

  • NICAM -stereoljud;
  • ta emot upp till 100 analoga och upp till 500 digitala kanaler;
  • progressiv skanning;
  • USB -stöd (inklusive uppspelning av inspelade filer);
  • displayrespons på max 10 ms.
Bild
Bild

Älskare av dyr utrustning från väletablerade tillverkare bör uppmärksamma erbjudanden från Sony … Den verkliga banbrytande nyheten är ZH8, som stöder 8K bildkvalitet. Modellen stöder högt dynamiskt omfång. Den stora skärmen ger en helt uppslukande upplevelse. Det uppnås också med ett sofistikerat, toppmodern högtalarsystem.

Viktiga parametrar:

  • fängslande utseende;
  • avslag på den dyra Master Drive -ramen;
  • exceptionell färgkvalitet.
Bild
Bild

Koreanska konkurrenter försöker dock också att inte ge efter. Nyaste produkten från Samsung - The Serif med en skärmdiagonal på 55 tum. Utvecklarna hävdar att denna TV inte bara har utmärkta tekniska egenskaper, utan också förvandlar miljön. Beskrivningen nämner alternativet för smart synkronisering. Det bör också noteras:

  • en kvantprocessor på 4K;
  • utökat dynamiskt omfång av generation 10+;
  • antalet poäng 3840x2160;
  • Rörelsehastighet 200;
  • fullt justerbar HLG;
  • egenutvecklad kontrastförbättringsteknik.
Bild
Bild

50PUS6262 / 60 blir mer och mer populär bland Phillips -entusiaster . Detta är en särskilt smal LED -TV -mottagare. Dubbelsidig Ambilight stöds av design. DVB T / C / T2 / T2-HD / S / S2-format stöds fullt ut. Det ursprungliga öppna stället ger produkten en känsla av viktlöshet.

Tekniska egenskaper:

  • skärmens ljusstyrka - 350 ljus;
  • ljusstyrka upp till 65%;
  • SimplyShare -teknik;
  • alternativet "TV on demand";
  • full tillgång till Youtube;
  • möjligheten att uppdatera mjukvarumiljön både via USB och Internet;
  • RMS ljudeffekt upp till 20 W.
Bild
Bild

Men produkterna från andra klassens tillverkare kanske inte är sämre! Till exempel, Sharp erbjuder 8M-B80AX1E , med säkerhet stöder 4K och till och med 8K -bilder. Bildens ljusstyrka är från 800 cd per 1 m2. I det mest kraftfulla läget stiger det till 4000 cd per 1 m2. Dynamiskt omfång stöder tillvalet HLG / PQ -teknik.

Värt att notera också:

  • avancerad teknik för färgåtergivning Wide Color Technology;
  • 2 högtalare på 20 W vardera;
  • kontroll över LAN;
  • minijack -kontakt.
Bild
Bild
Bild
Bild

En tillverkare som " Horisont ", fortsätter också att glädja konsumenterna med nya produkter. Ett slående exempel på detta är 32LE7162D. Denna enhet uppfyller helt de kriterier som vanligtvis ställs för en Smart TV. Den mottagande noden fungerar enligt DVB-T, DVB-T2, DVB-C standarder. Kontrastförhållandet når 1200 till 1.

Displayen svarar på 8 ms. Storleken på det synliga området på skärmen är 120, 9x68 cm. Ethernet och Wi-Fi stöds. Filer av typerna 3GP, FLV, VOB, AVI, TS spelas upp. Ack, YPbPr och SCART saknas, men det finns en hörlur och en koaxial utgång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver en TV som är mycket liten med modern standard, bör du vara uppmärksam på 16-tumsversionen. H16B3000C från Dexp … Edge LED -skärmen fungerar mycket bra. HDTV stöds, men på grund av den begränsade diagonalen är den begränsad till 720p. Ljusstyrkan på 200 cd och kontrasten på 1200 till 1 kan inte kallas rekord, men TV: n uppfyller fortfarande sin uppgift. Det finns ingen Wi-Fi, och ljudeffekten är 6W. Allmänna egenskaper säger att denna modell är för de mest krävande köparna.

Den turkiska tillverkaren Vestel förtjänar också uppmärksamhet . Framför allt har 40FD7000T -modifieringen en mycket bra position. Den kan leverera 4K -bild och stöder fullt Smart TV -läge. Dual-core-processorn levererar onekligen högkvalitativa bilder till D-LED-panelen.

Även uppspelning av ASF-, MOV-, DAT-, MKV-, FLP -filer stöds.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om 40-tumsskärmen verkar överflödig kan du välja modeller 24HD5100T … Det är fullt kompatibelt med HDTV -sändningsstandarden. Enkärniga processorn genererar en solid bild på 1366x768 pixlar. Alla samma filformat stöds som i föregående prov, samt automatisk kanalsökning, 2 HDMI -ingångar, koaxial ljudutgång, USB -inspelare. Experter noterar också alternativet EPG.

Av de villkorade inhemska modellerna kan du vara uppmärksam på POLARLINE 20PL12TC … TV: n stöder ljudnivån Dolby AC3 samt NICAM STEREO. För att spela in digitala signaler används USB PVR- och TimeShift -protokoll. Enheten stöder bildupplösningar upp till 1080p och bredbildsutsändningar (minst 20 till 9). Det är möjligt att ta emot signaler vid frekvenser från cirka 48 till 863 MHz.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa människor kommer att vara mer nöjda med TV: n. Grundig FINE ARTS LED -TV GR 46 GBI 7146 … Det uppdaterar bilden vid 100 Hz. Stöder inspelning till USB -media. Bildens kontrast är 5000: 1. Den egenutvecklade tekniken Motion Picture Improvement används.

Loewe TV -apparater kommer att älska det exotiska . Den billigaste modellen nu är bild 5.32 Graphite Grey. Tillverkaren hävdar utmärkt ljud, bild och designkvalitet. Leverans är endast möjlig att beställa. Ger en 5.1 -ljudkodare, en fjärrkontroll för att styra hela hemmabion tillsammans, Bluetooth -hörlurar och tangentbord, DR + innehållsöverföring, tidsskiftinspelning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även Hyundai gör tv -apparater. Ramlös 40-tums modell H-LED40ES5108 Stöder Android TV -teknik och Bluetooth och röststyrning. Båda högtalarna levererar 8W, Dolby Digital, NICAM stöds. Det finns två antenningångar, en RJ-45-port. Användningen av operativsystemet Android 9.0 tillhandahålls.

Slutligen är det värt att nämna om modell TCL L49S6400. Dess huvudsakliga egenskaper:

  • HDTV, Smart TV, EPG;
  • punktsvar längre än 6,5 cm;
  • olika digitala tuners;
  • NTSC;
  • 2 HDMI -portar;
  • vikt 9, 8 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Att välja en bra TV för ditt hem enligt parametrarna är inte så svårt som det verkar. Och även för att ta reda på yttranden från experter är inte alltför viktigt - trots allt täcker moderna TV -apparater minst 96% av användarnas behov, och de återstående 4% vet vad de behöver. De allmänna rekommendationerna är extremt enkla. För att se bilden i köket, liksom för en vanlig upptagen person, kan du köpa en billig modell.

Men även videospelentusiaster behöver egentligen inte särskilt dyra prover. De köps bara när de vill visa sin höga status. TV: ns elektriska ström kan säkert försummas. Men bildens upplösning, dess ljusstyrka och kontrast är mycket viktigare.

I det här fallet bör du inte jaga skärmens stora diagonal - dess bredd ska motsvara rummets storlek, och de nödvändiga råd kommer lätt att ges i alla butiker eller på tillverkarens webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till upplösningen när det gäller hur mycket innehåll det finns. När du väljer en TV i badrummet bör du först och främst vara uppmärksam på motståndskraften mot fukt. Dessutom behövs inte stor storlek där. Om TV: n väljs till andra rum måste du titta på hur den kommer att uppfattas i interiören. HDR är användbart. Det är dock inte nödvändigt för dem som ska begränsa sig till luft- och kabelsändningar.

Dessutom måste du hantera:

  • typer av matriser;
  • Smart TV -läge;
  • ytterligare gränssnitt;
  • antal USB -uttag;
  • svepfrekvens (ju högre desto bättre).
Bild
Bild

Hur man använder?

Innan du sätter på TV: n måste du se till att den är jämn och på en stabil yta och att den är väljordad. Uttag och alla ledningar måste också jordas. Om du redan har en antenn, men den inte passar anslutningsformatet, behöver du bara lägga till en adapter. Viktigt: det finns många sådana adaptrar, och de måste väljas noggrant . I de överväldigande majoriteten av fallen använder användarna fortfarande marksänd tv -sändning, och därför är det viktigt att korrekt tilldela TV -kanalernas frekvenser.

Problemet är nästan alltid löst automatiskt . Men om autosökningen inte gav bra resultat omedelbart måste du göra en manuell justering. De exakta frekvenserna måste vara kända i förväg. Du måste ansluta ett modem för att komma åt Internet.

Denna anslutning görs antingen via USB eller "över luften" (vilket är enklare och inte kräver plats för kablar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du startar någon applikation och i allmänhet använder TV: n måste du se till att du verkligen behöver den. Överbelastning av processorn minskar kraftigt resursen och accelererar sammanbrott . I många fall är det också användbart att stänga av undertexter, vilket kan vara väldigt irriterande. På LG -TV: n löses problemet med menyalternativet "visa ytterligare kontroller". För din information: om frånkoppling inte är möjlig är detta ett tecken på antingen TV: ns föråldring eller ett virusangrepp.

Om TV: n hänger måste du starta om . Detta görs vanligtvis från kontrollpanelen, genom att slå på den och sedan slå på den från början. Om detta steg inte hjälper måste du koppla bort enheten från nätverket och sedan ansluta den igen. När detta inte fungerar behöver du hjälp av specialister. För att sända en signal från din telefon kan du använda alternativet WiFi-inKeOgong, använda åtkomst via ett delat Wi-Fi-nätverk eller med en Chromecast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är olämpligt att vara närmare än 3-4 diagonaler från skärmen. Det är helt enkelt obehagligt och till och med skadligt för synen. Torka endast av ytan med en mjuk trasa. Skydda enheten från fukt och kontakt med elektromagnetiska fält. Alla kablar och kontakter sätts in i uttagen som är strikt avsedda för dem.

Några fler rekommendationer:

  • undvik exponering för direkt solljus;
  • placera TV: n så långt bort från värmeapparater som möjligt;
  • kontrollera regelbundet hållfastheten hos väggfästena;
  • använda överspänningsskydd och stabilisatorer;
  • ändra inte inställningarna, vars betydelse inte är tydlig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga fel

Om en horisontell rad visas på TV: n kan det bero på:

  • överbelastning av enheten (långa kontinuerliga vyer);
  • igensättning av videosignalöverföringskabeln;
  • problem med inställningar;
  • misslyckande av matrisen;
  • programvarufel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket ofta visas ett varnings -LNB -kortmeddelande på skärmen. Det här felet låter dig inte ställa in TV -kanaler och därför se dem. Det står för "kortslutning på mottagaren" och provoceras av:

  • flätad stängning;
  • analfabeter aktiva antenninställningar;
  • skada på tunerkortet;
  • skräp som kommer in i kabeln.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland befanns skärmen ha mörknat och en fläck av olika storlekar har dykt upp på den. Om TV: n köptes nyligen finns det stor sannolikhet för ett fabriksfel. I andra fall är det mer korrekt att anta mekanisk förstörelse. Faran är också att vatten eller luft tränger in i skärmen. Slutligen utlöses fläckar ofta av värme.

Ibland finns det också sådana misslyckanden som:

  • utbrändhet av matrisen;
  • utseendet på döda pixlar;
  • strömavbrott;
  • förvrängning av bilden (på grund av nedbrytning av växelriktaren).

Rekommenderad: