Hur Matchar Du En Förstärkare Med Dina Högtalare? Hur Väljer Man Det När Det Gäller Kraft? Hur Väljer Du Rätt Förstärkare För Din Bil? Vad Borde Vara Kraftfullare? Hur Beräknar Man

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matchar Du En Förstärkare Med Dina Högtalare? Hur Väljer Man Det När Det Gäller Kraft? Hur Väljer Du Rätt Förstärkare För Din Bil? Vad Borde Vara Kraftfullare? Hur Beräknar Man

Video: Hur Matchar Du En Förstärkare Med Dina Högtalare? Hur Väljer Man Det När Det Gäller Kraft? Hur Väljer Du Rätt Förstärkare För Din Bil? Vad Borde Vara Kraftfullare? Hur Beräknar Man
Video: Hur väljer du rätt element? Elgiganten förklarar 2024, April
Hur Matchar Du En Förstärkare Med Dina Högtalare? Hur Väljer Man Det När Det Gäller Kraft? Hur Väljer Du Rätt Förstärkare För Din Bil? Vad Borde Vara Kraftfullare? Hur Beräknar Man
Hur Matchar Du En Förstärkare Med Dina Högtalare? Hur Väljer Man Det När Det Gäller Kraft? Hur Väljer Du Rätt Förstärkare För Din Bil? Vad Borde Vara Kraftfullare? Hur Beräknar Man
Anonim

Ljud har länge blivit en konstant del av varje modern människas liv - det är tack vare det som vi alla kan skapa en adekvat bild av vad som händer runt omkring. Naturligtvis har de senaste åren blivit aktiva högtalare med inbyggda förstärkare alltmer populära. Men bara passiv akustik låter dig njuta av ljudkompositioner fullt ut. Högtalare av högsta kvalitet har som regel ingen egen förstärkare, så du måste köpa den separat. I vår artikel kommer vi att överväga funktionerna hos mottagare för högtalare och reglerna för deras val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkriterier

För att uppnå rent ljud av hög kvalitet måste du välja rätt mottagare. Detta är inte alls så enkelt som det kan tyckas. I det här fallet måste du ta hänsyn till ett stort antal nyanser.

Bild
Bild

Balans med högtalarsystem

För högkvalitativt ljud är det viktigt att det finns en balans mellan alla parametrar för mottagaren och högtalarna. Förstärkaren ska vara cirka 60% kraftfullare än högtalarna.

Endast en sådan skillnad i effektegenskaper gör att du kan få klart ljud med minimal distorsion av ljudsignalen.

Detta uttalande är baserat på års erfarenhet av ägare av alla typer av ljudsystem. Om skillnaden i effekt är större än den angivna beteckningen kommer förstärkaren att överhettas och snabbt misslyckas.

Bild
Bild

Val av effekt

Effekt anses vara en av de grundläggande indikatorerna för vilka du kan bestämma vilken typ av förstärkare du ska köpa. För att bestämma det optimala värdet, Till att börja med bör syftet med att använda utrustningen och funktionerna i dimensionerna i rummet där den ska installeras anges.

Så om du köper en akustisk installation hemma, i en bostadslägenhet eller ett hus med standardstorlekar, där ytterligare ljudisolering inte tillhandahålls, är det bättre att följa regeln: för varje kvadratmeter yta behövs cirka 3 W märkeffekt … Detta förhållande anses vara det bästa och ger bekväm lyssning på dina favoritlåtar för att inte irritera ditt hushåll och dina grannar.

Bild
Bild

Om du väljer en mottagare för övergripande utrymmen eller för öppna områden, bör effektegenskaperna vara högre … I det här fallet är det bättre att lita på de grundläggande tekniska parametrarna för den akustiska installationen. Var noga med att uppmärksamma högtalarnas impedansindikatorer: den bästa lösningen skulle vara en ljudförstärkare som är utformad för en impedans högre än den för befintlig driftutrustning . Endast i detta fall blir ljudet mjukt, högt och klart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Redovisning av tekniska egenskaper

Förutom effektindikatorer har varje mottagare ett antal andra tekniska och operativa egenskaper

  • Förvrängningsgraden . Hi-End-systemet har ett baslinjevärde nära 1%. För att ljudet ska bli optimalt är det mycket viktigt att denna parameter inte överstiger 2-3% -markeringen.
  • Dämpning . Denna parameter betyder hur mycket förstärkaren kan undertrycka dynamiska vibrationer. Det är bäst att köpa ett ljudsystem med ett dämpningsindex på minst 100.
  • Ljud . Detta är en egenskap som är ansvarig för hur mycket störningar som kommer att bli vid ökad volym. Ju högre indikatorns värde, desto mindre av samma ljud och bakgrunder får du vid utgången.
  • frekvensomfång … Den mänskliga hörseln uppfattar ljud i korridoren från 20 till 20 000 Hz. Det är bättre att välja mottagare så att den övre frekvensparametern är ungefär 2 gånger högre än 20 000 Hz.
  • Motstånd … Det är allmänt accepterat att ju högre impedansen är, desto bättre blir ljudåtergivningen vid utgången, eftersom impedansen dämpar störningar, bakgrunder och brus. Men till skillnad från samma hörlurar, där impedansparametrarna ofta varierar över ett ganska brett intervall, har ljudhögtalare en standardimpedans i korridoren från 4 till 8 ohm. I det här fallet är det mycket viktigt att ta hänsyn till att, allt annat lika, ju högre motstånd, desto lägre strömförbrukning för högtalarna och följaktligen ljudvolymen.
Bild
Bild

Extra alternativ

När du köper en mottagare, svara på huvudfrågan: "Vilken typ av ljud föredrar du: modernt klart" vid alla frekvenser "eller gammalt mjukt?"

Det beror till stor del på vilken förstärkare du ska välja så att du bara njuter av att lyssna på musik.

Det är ingen hemlighet för någon att om ljudet inte är som lyssnaren gillar så kommer inte ens rätt val av uppspelningsparametrar att spara. Det finns två vanliga förstärkare alternativ här.

Bild
Bild

Lampa

Naturligtvis är uttrycket "varmt rörljud" nuförtiden svårt att uppfatta utan ironi, men ändå är ljudåtergivningens karaktär annorlunda. Den har mindre olika ljud, alla slags snedvridningar vid korta belastningar, ytterligare snedvridningar som kan ge lite "smak" till melodin är helt uteslutna. Om du lyssnar på någon gammal melodi eller dess mer moderna version, inspelad med analog metod från ljudkassett, är det vettigt att ge rör föredraget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Integrerade kretsförstärkare

Denna typ av utrustning är mer modern, den kännetecknas av exakt ljud utan distorsion som är typisk för lampor, vilket ger en viss "värme". Sådana enheter kommer att vara det bästa valet för att lyssna på alla typer av modern musik - från hårdrock till hiphop och klubblåtar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en bil?

Inte en enda mottagare, inte ens en mycket dyr mottagare eller en enda akustik av högsta kvalitet, kan uppnå högkvalitativa ljud av ljudfiler i en bil. Anledningen till detta är låg effekt, temperaturfluktuationer och dålig ventilation inuti fordonet. Det är därför, när du väljer utrustning för en bil, bör du utgå från samma krav som när du köper akustiska system för hushållsbruk, men alltid med hänsyn till vissa nyanser . Så om din bil har en komplicerad design är det bättre att föredra ett flerkanaligt ljudsystem, eftersom alla noder kräver en egen separat förstärkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer om du gör fel val?

Sammanfattningsvis, låt oss prata om vad fel val av mottagare för ljudhögtalare är fylld med, vad som kan gå fel och hur man väljer en förstärkare på ett sådant sätt att riskerna minimeras. Låt oss överväga de vanligaste situationerna.

Mottagarens effekt överskrider högtalarnas effekt. Om du inte planerar att slå på hela installationen blir det okritiskt.

Bild
Bild

Normalt räcker det med att mottagaren arbetar med 55-70% av sitt maximala maximum, dessutom är det denna kombination, enligt experter, som ger ljud av högsta kvalitet . Samtidigt finns det alltid en möjlighet att du en dag av misstag glömde ställa in volymen till maxvärdet. Detta kan skada högtalarspridarna. Förresten, just ett sådant fall beskrevs i den berömda filmen "Back to the Future", när huvudrollen Marty McFly i början av filmen gör just det och med de mest destruktiva konsekvenserna.

Bild
Bild

Förstärkarens effekt matchar exakt högtalarnas effektegenskaper . Vid en första anblick kan en sådan situation verka idealisk, men vid maximal volym börjar ett sådant högtalarsystem förvrängas, medan mottagaren vid sin maximala nivå kan överföra elektrisk ström till högtalarna, detta börjar förstöra dem.

Installationer av högsta kvalitet är vanligtvis utrustade med speciella kondensatorer, som gör det möjligt att undvika sådan "stekning" av högtalarna med ström, men detta gäller bara de dyraste produkterna. I alla andra fall det är bättre att inte riskera förgäves och slå på den automatiska inställningen med samma 55-70% av deras effektförmåga.

Bild
Bild

Förstärkarens effekt är något lägre än effekten hos högtalarsystemet . Det verkar som att sammanbrott är helt uteslutna här. Men även i detta fall kvarstår risken för "rostning" med likström när mottagaren börjar arbeta med full kapacitet. Om du kör den med 60-70%är sannolikheten för utrustningsskada utesluten, men då kan akustiken inte helt visa all tillgänglig potential.

När det gäller impedans reduceras alla möjliga kombinationer till följande. Mottagarimpedansen är högre än högtalarimpedansen.

Bild
Bild

En sådan kombination är ganska farlig, eftersom högtalarna helt enkelt inte klarar den inkommande ljudsignalen och misslyckas. Detta bör undvikas. Förstärkarens impedans matchar exakt högtalarnas impedans. Detta alternativ anses vara optimalt. Förstärkarens impedans ligger strax under högtalarimpedansnivån. I detta fall riskerar du att utrustningen fungerar, men uteffektindikatorerna kommer att vara 1,5-2 gånger lägre än de verkliga funktionerna för din akustiska installation. Det vill säga, dessa högtalare kommer helt enkelt inte att ha ljudkvalitet.

Rekommenderad: