Diskar I Aluminium Som Kan Diskas: Kan De Tvättas? Hur återställer Man Aluminium Efter Diskmaskin Om Disken Mörknar?

Innehållsförteckning:

Video: Diskar I Aluminium Som Kan Diskas: Kan De Tvättas? Hur återställer Man Aluminium Efter Diskmaskin Om Disken Mörknar?

Video: Diskar I Aluminium Som Kan Diskas: Kan De Tvättas? Hur återställer Man Aluminium Efter Diskmaskin Om Disken Mörknar?
Video: How to: No scrub: Clean/Restore Aluminum Cookwares after dishwasher using oven: Part 2 2024, Maj
Diskar I Aluminium Som Kan Diskas: Kan De Tvättas? Hur återställer Man Aluminium Efter Diskmaskin Om Disken Mörknar?
Diskar I Aluminium Som Kan Diskas: Kan De Tvättas? Hur återställer Man Aluminium Efter Diskmaskin Om Disken Mörknar?
Anonim

En diskmaskin är ett bra köp, men innan du använder utrustningen bör du läsa instruktionerna . Vissa serviser behöver fortfarande känslig handtvätt. "Sissies" inkluderar gjutjärn, silver, trä, kristallrätter. Artikeln kommer att fokusera på aluminiumprodukter: vi kommer att berätta varför de inte kan laddas i diskmaskinen, vad som händer med dem och hur du kan återställa skadade krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsekvenser av att använda diskmaskin

Kokkärl av aluminium började tillverkas under förra seklet. Hon blev snabbt populär och blev utbredd. Detta hände på grund av många värdiga egenskaper - billigt, lätt, korroderar inte och har hög värmeledningsförmåga. Idag tillverkas många produkter av aluminium - från kastruller till delar till köttkvarnar. De slåss inte, gröt brinner inte i dem, det finns bara en olägenhet - du måste tvätta den för hand.

Låt oss ta en titt på vad som händer med aluminiumredskap i diskmaskinen. Innan vi kommer till våra kök täcker tillverkaren sådana produkter med en tät oxidfilm. Det skyddar aluminium från kontakt med den yttre miljön, eftersom det är aktivt och reagerar med olika ämnen, till exempel med hushållskemikalier och till och med med varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att pannan ska tjäna länge och vara säker är vår uppgift att bevara detta lager.

Tvättmedel som används för PMM är mycket mer aggressiva än pulver och geler som används för handtvätt .… De innehåller en hög andel alkali, vilket förstör oxidfilmen och varmt vatten får jobbet gjort. Därefter tar vi ut en svart panna från diskmaskinen, som inte bara har tappat utseende utan också blivit hälsofarlig. Ackumuleringen av aluminium i kroppen påverkar utvecklingen av Alzheimers sjukdom, inte bara hjärnan lider, utan även andra organ.

Det ska man komma ihåg även i nya aluminiumrätter rekommenderas det inte att lagra livsmedelsprodukter, särskilt de med hög syra . Efter tillagning ska den överföras till en glas- eller emaljbehållare, och pannan ska omedelbart tvättas med varmt vatten utan att torka, eftersom oxidskiktet inte bara kan drabbas av syra och alkali, utan också av slipande ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur återställer jag ytan efter tvätt i diskmaskinen?

Alla aluminiumföremål lider av den aggressiva miljön i diskmaskinen . - grytor, kokkärl, bestick, delar från en elektrisk köttkvarn, anordningar för pressning av vitlök, bakning, rengöring av fisk. När vi tar bort bortskämda saker från tvättutrustningen, som har mörknat och tappat utseende, frågar vi oss hur vi ska återställa den tidigare glansen till disken? Vad behöver du göra för detta?

Allt beror på graden av förstörelse av oxidskiktet. Dess fullständiga försvinnande sker inte omedelbart, mängden alkali och graden av vattenuppvärmning beaktas. Även med känslig manuell tvätt kommer krukornas yta att mörkna med tiden. Det bästa sättet vore att bli av med de bortskämda sakerna. Men om det finns skäl att lämna dem kan du försöka återställa glansen på olika sätt, men de är alla gjorda för hand.

Prova att gnugga en bortskämd kruka med GOI -pasta . Den används för polering och säljs i hårdvaru- och järnaffärer. Efter att ha lagt en del av pastan på en filtbit, gnid disken med den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialpasta för rengöring av aluminium från en fransk tillverkare Dialux kommer att kosta mer, men det är särskilt utformat för problem med den här typen av köksredskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa användare som försöker återställa det skadade lagret använder sig av lösningen " HÄSTAR "utformad för att ta bort mörka avlagringar och rost från bilen. Gnid sedan formen med valfritt polermedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metoder för att återställa glansen, som att koka aluminiumföremål med tvättpulver och läsk, ger inga resultat. Det är bättre att inte kontrollera, för att inte göra andras misstag.

Handtvätt

Låt oss nu ta reda på hur man tar hand om aluminiumskålar, hur du kan tvätta och rengöra dem så att metallen inte oxiderar. Huvudregeln är att inte låta det torka, tvätta omedelbart efter att ha ätit eller lagat mat, eftersom du bör undvika att använda svampar och borstar med metallyta, pulver med slipande partiklar och skrapa brända områden med en kniv. Oxidskiktet är inte tillräckligt stabilt, det är lätt att skada det och metallen börjar oxidera.

För envis smuts, fyll på grytan med vatten och låt den stå tills den fastna maten blir mjuk och lämnar behållaren med en vanlig tvättlapp. Det finns andra sätt också.

  • Tvätta disken med varmt vatten, ammoniak och tvål som vi förvarar i köket . Tvål tvättar bort smuts väl, och alkohol neutraliserar fett. Skölj sedan noggrant.
  • Ammoniak kan alltid tillsättas i vattnet under sköljningen, det hjälper till att bevara glansen.
  • Om du upptäcker en viss mörkning på pannans väggar efter tvätt, bör du smörja in den en lösning av vatten och ättika , blandas i lika delar, låt stå i några minuter, skölj sedan väl och torka torrt.
  • När man tvättar aluminiumredskap är det bättre använd inte vanliga hushållskemikalier , och att köpa produkter för skötsel av glas, keramik, porslin, även om de inte är avsedda för disk. Till exempel formuleringar som Shine Coins för porslin eller Pure OFF Gel för keramik.
  • Efter mjölk- eller behållartestet, skölj först med kallt vatten och sedan med måttligt varmt vatten .
  • Det är bättre att inte använda en kastrull för att laga potatis i skalet .om det görs ofta kommer produkten att orsaka mörkare metall.
  • I aluminiumbehållare fermenterade mjölkprodukter, pickles och surkål kan inte lagras , långvarig exponering för syra kan skada oxidbeläggningen och leda till att produkten skadas.
  • Vissa rekommenderar torka fläckar med en pinne doppad i ättika eller natronlösning … Skölj sedan snabbt och torka torrt.
  • Som en folkmedicin för att hjälpa till med sot, använd lök skuren i bitar … Det ska kokas i en smutsig kruka i en halvtimme.
  • Som ett ljusande recept föreslås det kokande vatten i tio minuter med tillsats av citronsyra (1 tsk per 2 liter vatten) .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminium är en lätt och ömtålig metall, den bör skyddas mot mekanisk påfrestning, stötar, fall, annars kan bucklor sitta kvar på kokkärlen . Och, naturligtvis, inte ladda i diskmaskinen, tvätta för hand.

Om det inte är möjligt att bevara det skyddande lagret är det bättre att ta bort aluminiumkokkärlet från användning för att inte äventyra familjens hälsa.

Rekommenderad: