Hur Fungerar En Diskmaskin? Diskmaskin. Hur Tvättar Maskinen Och Vad Händer Inuti Den I Etapper?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Fungerar En Diskmaskin? Diskmaskin. Hur Tvättar Maskinen Och Vad Händer Inuti Den I Etapper?

Video: Hur Fungerar En Diskmaskin? Diskmaskin. Hur Tvättar Maskinen Och Vad Händer Inuti Den I Etapper?
Video: GoPro Dishwasher - Inside the Dishwasher Wash Cycle 2024, Maj
Hur Fungerar En Diskmaskin? Diskmaskin. Hur Tvättar Maskinen Och Vad Händer Inuti Den I Etapper?
Hur Fungerar En Diskmaskin? Diskmaskin. Hur Tvättar Maskinen Och Vad Händer Inuti Den I Etapper?
Anonim

De allra flesta människor använder idag moderna dammsugare och tvättmaskiner istället för kvastar och vanliga tvättställ. Automatiserade diskmaskiner är dock mindre vanliga. Detta beror till stor del på viss misstro när det gäller effektiviteten hos sådana hushållsapparater. Med andra ord råder det tvivel om att det inte kommer att kunna ge maximal glans och klarhet. För att motbevisa stereotyper måste du förstå exakt hur diskmaskinen fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Oftast används inbyggda modeller av den övervägda utrustningen med vertikal belastning. Varje diskmaskin är utformad så att vatten tillförs vid önskad temperatur i tillräcklig volym.

På nätverket kan du enkelt hitta detaljerade diagram över sådana enheter med en detaljerad beskrivning av alla enheter och individuella strukturella element.

Bild
Bild

Den interna strukturen i ett hushålls PMM med en relativt liten storlek på höljet kan innehålla följande komponenter:

  • cirkulationspump ansvarig för tillförsel av vatten till kammaren;
  • dräneringspump;
  • en jonbytare utformad för att mjuka upp det använda vattnet;
  • momentan elektrisk värmare, ihopkopplad med en termostat som ger skydd;
  • sensorer som övervakar vattennivå- och temperaturindikatorer;
  • vattenförsörjningssystemfilter;
  • ett filterelement som ansvarar för separationen av stora partiklar i avloppsvattnet;
  • innerkammare av högkvalitativt rostfritt stål;
  • vattensprinkler (nedre och övre);
  • kontroller, inklusive display.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovan är vissa PMM -modeller utrustade med en fläkt. Detta strukturella element används för att torka disk i det sista tvättsteget. Listan över ytterligare utrustning innehåller också:

  • extra värmare och kylare , vad som behövs för accelererad torkning i turboläge;
  • sensor , med vilken graden av vattens renhet bestäms, - detta element säkerställer valet av den optimala driftsättet för den aktuella enheten;
  • valfritt installerat av tillverkaren sensor kontroll av sköljmedel;
  • separat temperaturkontrollsensor miljön i torkningsstadiet;
  • behållare för mineral zeolit - detta ämne kan vara en källa till torr värme, detta alternativ finns i representanter för Bosch och Neff modelllinjer;
  • en speciell anordning som ansvarar för att kontrollera hårdhetsgraden för det använda vattnet - baserat på avläsningen av denna sensor väljer tekniker själv driftsläget i varje specifikt fall.

Det är viktigt att tänka på att listan över utrustning bestämmer kostnaden för diskmaskinen. Det betyder att arsenalen med ytterligare funktioner kommer att kräva motsvarande merkostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare användningen av moderna elektriska kretsar för den beskrivna hushållsutrustningen var det möjligt att minimera mängden förbrukad energi. Samtidigt minskar inte maskinernas effektivitet. Det bör noteras att den överväldigande majoriteten av PMM tillhör kategorin "A ++". I detta fall har kopplingsscheman viktiga funktioner:

  • installation av enheter som ger pålitligt skydd av enheten mot överbelastning;
  • utrustningen är ansluten till nätverket med den vanligaste kabeln med en kontakt;
  • många modeller fungerar från 220 V;
  • med hänsyn till maskinernas grundläggande egenskaper kan de anslutas till ett vanligt hushållsnätverk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilt anmärkningsvärt är en sådan PMM -enhet som en jonbytare med salt. Ett sådant element är mest relevant om hårt vatten används, vilket är huvudorsaken till att skalan ser ut på värmaren.

Detta i sig påverkar utrustningens effektivitet och livslängd negativt . Denna behållare är tillverkad av högkvalitativt stål för hållbarhet.

Bild
Bild

Ett av de största problemen som moderna diskmaskinägare måste möta är läckage … Konsekvenserna av sådana nödsituationer är ibland ganska allvarliga. Med detta i åtanke utrustar tillverkare av sina modeller med speciella funktioner. Det här handlar om Aqua-Control och Aqua-Stop.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra läckor som kan orsaka skador på lokalerna, inklusive den närliggande, är det nödvändigt att identifiera felet i tid. För detta är PMM ansvarig för flottören som finns i pallen på apparaten.

Så snart systemet får ett meddelande om en läcka, stängs vattentillförseln av automatiskt. Avstängningselementet i detta fall är ett block bestående av 2 magnetventiler. Den sitter i slutet av diskmaskinens inloppsslang. En av ventilerna är ständigt i öppet läge, och den andra fungerar och utlöses först efter att maskinen har aktiverats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Många användare är intresserade av vad som händer i en diskmaskin efter att ha tryckt på "Start" -knappen. Tyvärr kommer du inte att kunna se vilka åtgärder som utförs där. Först och främst är det värt att notera att för att diska i PMM behöver du:

  • rengöringsmedel;
  • salt för mjukning av hårt vatten;
  • sköljmedel.

En av de viktigaste fördelarna med diskmaskiner är att det inte är nödvändigt att använda svampar, borstar och andra verktyg. Huvudkravet är att ladda disken korrekt . Annars tvättas det inte bra. Man bör också komma ihåg att varje modell har en viss volym. De allra flesta hushållsmaskiner är konstruerade för 6 - 12 uppsättningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som redan nämnts tillåter användningen av denna typ av teknik minska vätskekonsumtionen avsevärt jämfört med manuell diskning … Efter nedladdning måste du bestämma valet av driftläge, det vill säga sekvensen för vissa steg och deras parametrar. Hela cykeltider varierar från 25 till 160 minuter.

Det bör noteras att när du aktiverar förblötläggning och sköljning ökar tvätttiden automatiskt med 20 minuter. För samma tidsperiod kommer processen att försenas när vattnet värms upp till en markering på 70 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som recensionerna visar använder hemmafruar oftast följande fyra lägen:

  • intensiv - för att tvätta mycket smutsiga diskar (70 grader, 60 minuter);
  • vanligt - med ytterligare sköljning och torkning (100 minuter);
  • snabbt - avlägsnande av lätt smuts (30 minuter);
  • ekonomisk - eliminering av vanliga föroreningar med ekonomisk distribution av grundförbrukningsmaterial (120 minuter).

Efter att ha slutfört huvudsteget (direkt tvättat sig med lämpliga medel) fortsätter maskinen att skölja och sedan torka. Som ett resultat kommer redskapen ur PMM, redo att användas. Det är värt att notera att det slutliga resultatet av hela processen beror direkt på de två sista stadierna. Men det är viktigt att ta hänsyn till att varaktigheten för alla stadier av arbetscykeln avgör förbrukningen av resurser och därmed tvättkostnaden.

Bild
Bild

Vatteninsamling och beredning

Detta kommer att vara det första steget, vid vilket PMM -kammaren initialt fylls med vatten i erforderlig volym. Som regel är det kallt, men vissa modeller har också anslutning till varmvattenförsörjning. Vattnet leds genom jonbytaren, rengörs från överflödiga föroreningar och mjuknar. Nästa steg är blandning med tvättmedel.

Därefter värms vattnet upp till en temperatur som motsvarar det program som användaren valt. Värmeelementet eller den omedelbara varmvattenberedaren ansvarar för att uppnå de nödvändiga parametrarna, beroende på diskmaskinens modell. Det är värt att notera att det andra alternativet fungerar snabbare, men samtidigt spenderar mer energi.

En lika viktig punkt är att byte av ett konventionellt värmeelement blir billigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutande arbetslösning

Vattnet som framställts under de beskrivna stegen (upphettas till en viss temperatur och blandas med tvättmedlet) tillförs sprinklerna under tryck . Oftast är toppen och botten installerad, men det finns modeller med ytterligare sidoenheter. På grund av rotationen av speciella vipparmar fördelas vatten jämnt i tvättkammaren.

Rätterna i PMM fuktas helt med varmt vatten och tvättmedel. Vid denna tidpunkt avlägsnas smuts från föremålens ytor. Det använda vattnet rinner gradvis ner, filtreras och kommer igen in i sprinklerna. Denna process upprepas tills motsvarande etapp i programmet är slutfört. Efter den sista cykeln släpps det smutsiga vattnet ut i avloppet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sköljning

I det näst sista skedet sköljs de förbehandlade rätterna. I detta fall används en lösning av vatten och ett speciellt flytande medel. Blandningen matas också in i kammaren under tryck genom sprutor och tar bort de sista spåren av smuts såväl som tvättmedel.

Med hänsyn till det valda programmets särart kan detta skede bestå av en eller två cykler. Efter avslutad tömning av vattnet från kammaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning

Tvätt och sköljning i sig är inte ett uttömmande steg i hela processen . Dess slutliga färdigställande kommer att vara torkning av föremålen som placeras i kammaren. Det första torkningsalternativet är avdunstning av fukt, vilket är ett naturligt fenomen och kräver betydande tid. Speciella fläktar kan påskynda proceduren avsevärt.

Det beskrivna läget saknas endast i budgetändringar. De allra flesta diskmaskinerna är utrustade med:

  • värmeväxlare (torkning baserad på kondens);
  • värmebatterier och fläktar (turboläge);
  • zeolitblock.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeväxlaren i detta fall är en hållbar plastbehållare som innehåller kallt vatten . Principen för dess drift är baserad på det faktum att efter avslutad av alla tidigare cykler av programmet börjar återstående fukt avdunsta och i form av kondensat sedimentera utanför detta block.

Bild
Bild

Spiralens och fläktens tandem fungerar så effektivt som möjligt.

Men här är det värt att överväga ett antal nyanser. Den första är förknippad med en ökning av mängden energi som används . Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam på tätningen på maskinlocket för att förhindra läckage och för att minimera bullret från fläkten.

Bild
Bild

Den tredje metoden för torkning av rätter i PMM är den mest moderna . Zeolit, i processen att absorbera fukt, börjar aktivt generera värme. Den största fördelen med detta material är dess förmåga att läka sig själv, vilket innebär att det inte behöver ändras.

Bild
Bild

Särskilda särdrag hos olika modeller

För närvarande finns det mer än ett brett utbud av diskmaskiner på motsvarande segment på marknaden för moderna hushållsapparater. Under förhållanden med ganska hård konkurrens försöker tillverkare skilja sina modeller genom ytterligare alternativ och system. Oavsett märke är den allmänna driftsprincipen densamma för alla PMM. Samtidigt kan vissa representanter för sortimentet av ett visst märke ha sina egna egenskaper och ytterligare enheter.

  1. Värmeväxlare som sparar energiförbrukning när du torkar disk. Det är dock viktigt att ta hänsyn till att varaktigheten för detta skede ökar.
  2. Analysatorer för vattenrenhet.
  3. Sensorer som detekterar närvaron av pulver eller tvättmedelgelkapsel.
  4. Sensorer som är ansvariga för att bestämma fukthalten i redan diskade diskar.
  5. Ytterligare fästelement för installation av särskilt ömtåliga fat och glas (glas).
  6. Turbotorkningssystem för att påskynda avslutningsfasen avsevärt.
  7. Bakgrundsbelysningen aktiveras när dörren öppnas.
  8. Höghållfast transparent glas som används som ett dekorativt element i strukturen.
  9. En enhet som projicerar en timer på golvet i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på prestandaegenskaperna för en viss modell kan dess funktionalitet bestämmas. I vissa PMM kan du till exempel tvätta olika rotgrödor (naturligtvis utan att tillsätta tvättmedel). PMM behandlar kammar, gummiskor och barnleksaker. Sådana hushållsapparater låter dig också laga ångkokta rätter eller i sjudande läge.

Rekommenderad: