Hur Vattnar Man Ficus? Hur Ofta Ska Du Vattna Det Hemma Efter Transplantationen? Hur Ska Man Spraya Korrekt? Hur Man Sparar En Ficus Som Har översvämmats?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Man Ficus? Hur Ofta Ska Du Vattna Det Hemma Efter Transplantationen? Hur Ska Man Spraya Korrekt? Hur Man Sparar En Ficus Som Har översvämmats?

Video: Hur Vattnar Man Ficus? Hur Ofta Ska Du Vattna Det Hemma Efter Transplantationen? Hur Ska Man Spraya Korrekt? Hur Man Sparar En Ficus Som Har översvämmats?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Hur Vattnar Man Ficus? Hur Ofta Ska Du Vattna Det Hemma Efter Transplantationen? Hur Ska Man Spraya Korrekt? Hur Man Sparar En Ficus Som Har översvämmats?
Hur Vattnar Man Ficus? Hur Ofta Ska Du Vattna Det Hemma Efter Transplantationen? Hur Ska Man Spraya Korrekt? Hur Man Sparar En Ficus Som Har översvämmats?
Anonim

Ficus är en vacker prydnadsväxt, som tack vare sin enkla skötsel ofta är dekoration av kontor, lägenheter, hus. Den täta gröna lövmassan lockar uppmärksamhet med sin rika ton och volym. Växten rengör luften väl, anpassar sig till olika förhållanden, är opretentiös. Genom att följa vissa vattningsregler kan du hålla ficusen frisk och attraktiv i många år.

Olika sorter

Ficus tillhör familjen mullbär och har cirka 2 000 växtarter. Några av dem är mycket ovanliga i struktur och utseende. Cirka 20 sorter blommor odlas hemma. De är inte alltid lika, men delar liknande omsorg och växande krav. Här är de mest populära inomhus ficuses.

Ficus Benjamin

Ficus Benjamin är ett litet träd med mörkgröna blad vågiga vid kanterna, opretentiösa mot förhållandena i förvar.

Bild
Bild

Seg

Gummi är en vacker yttre växt som når två meter i höjd. Skiljer sig i karakteristiska stora köttiga bladplattor, ibland inramade med gul kant.

Bild
Bild

Bengal

Bengali är ett träd som är unikt i sin form, det har ett stort antal luftrötter som stiger vertikalt från grenarna. Växer både i höjd och bredd, vilket kräver gott om utrymme.

Bild
Bild

Dvärg

Dvärg - en buske med tunna flexibla skott, i en ung växt når bladen 2-3 cm, har en oval form, en bubblig yta, är jämnt gröna och fläckiga i färgen.

Bild
Bild

Safari

Safari är ett träd med tätt marmor fjädrande lövverk vriden mot mitten. Den växer långsamt, kräver tillräckligt med ljus.

Bild
Bild

Vård

Alla typer av inomhusblommor är inte nyckfulla. De rotar väl om de är skyddade mot drag, får tillräckligt med ljus, och de är försedda med regelbunden, måttlig vattning.

Växtvård inkluderar följande grundläggande aktiviteter:

  • den korrekta placeringen av anläggningen i rummet;
  • tidig bevattning;
  • matning av hög kvalitet;
  • transplantation efter behov;
  • behandling vid sjukdom.
Bild
Bild

Innehåll och täckning

För ett träd väljs en plats nära fönstret, på fönsterbrädan på husets östra eller västra sida. Växten känns normal både vid + 25,30 ° C på sommaren och vid + 16,20 ° C på vintern. Skarpa temperaturhopp har en negativ effekt på blommornas vitala aktivitet. På sommaren är det tillåtet att ta ut krukorna till frisk luft, men om förhållandena är bekväma på den vanliga platsen, rekommenderas det inte att flytta ficusesna igen.

Se till att diffust ljus faller på den gröna massan. Direkt solljus kan skapa brännskador på bladplattorna. Variegated sorter är också mottagliga för ljus. Med sin brist försvinner lövets marmorfärg. Växten förlorar sina dekorativa egenskaper.

Ficus älskar frisk luft, men måste ventileras med omsorg. Se till att blomman inte påverkas av luftströmmar. Undvik överdriven kylning av rummet. Utkast kan leda till lövdumpning. I detta fall kan växten förlora sin krona på ena sidan.

Bild
Bild

Vattning

Ficuses är tropiska växter som älskar fuktigt klimat. Eftertänksam vattning är nyckeln till blommans hälsa. Det är nödvändigt att ge fukt genom regelbunden sprutning. Proceduren utförs ett par gånger om dagen, särskilt under den torra sommarperioden, när centralvärmen är i drift. Du kan använda speciella enheter som befuktar luften.

Varje florist vet hur man sköter ficus, vatten på rätt sätt. Med tanke på några av blommans egenskaper är det inte svårt att bevara dess skönhet.

Bevattningsintensiteten bestäms av följande faktorer:

  • växtsort - enskilda sorter har individuella vattenbehov;
  • under säsongen - under torrperioden torkar jorden ut snabbare;
  • ficusens storlek och ålder;
  • jordens egenskaper - det finns jordar som snabbt passerar fukt eller omvänt absorberar och behåller.
Bild
Bild

Växter med en utvecklad krona, saftiga lövverk, stora i storlek, kräver mer riklig vattning. Om busken eller trädet är litet, utförs proceduren när jorden torkar ut till ett djup av två falanger av fingret. Stora arter som ligger på golvet bevattnar när jorden är 6-7 cm torr. Vanligtvis räcker det med en eller två bevattningar per vecka, högst tre under den varma säsongen. Korrekt vattning utförs i följande ordning:

  • kontrollera markens beredskap för bevattning;
  • lossning före varje bevattning - säkerställer mättnad av rötterna med syre;
  • beredning av vatten i beredda behållare;
  • jämn och långsam markfuktning, för dess bättre mättnad;
  • efter några minuter är det nödvändigt att kontrollera grytans panna, om vätskan inte visas där vattnas växten igen;
  • efter en halvtimme hälls vattnet som har läckt ut i underlägget ut.

För att bli av med överflödig fukt läggs dränering på krukans botten. Det kan vara små stenar, expanderad lera eller röda tegelfragment. Befuktning av träd utförs tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Under vattning måste du se till att väta jorden helt nära rötterna.

Bild
Bild

Det är värt att välja en speciell jord för ficuses. Det är till salu och har en uppsättning egenskaper som är nödvändiga för anläggningens livslängd. Sådan jord behåller vatten, har ökad löshet och tillräcklig luftning. Kompositionen innehåller kokosfibrer, sand, speciellt bakpulver.

Vilken typ av vatten ska man använda?

Kategoriskt det rekommenderas inte att vattna ficusesna med kranvatten … Klorinnehållet i det kommer att förstöra blommans tillväxt och utseende. Vattning utförs med mjukt vatten som inte innehåller salter och kalk. För att få en måste hävda eller filtrera kranen … Vatten samlas i förväg. Den läggs i en behållare och används inte på 2-3 dagar, under vilken tid klor avdunstar och negativa föroreningar lägger sig till botten.

Du kan använda kokt eller smält vatten, men du bör inte ta regn eller smälta snö . I närvaro av förorenande industrier bär fällningar med sig skadliga oxider, innehåller svavel, metalljoner. Det är bättre att frysa och sedan vänta tills vanligt vatten tinar. Temperaturen för vattning ska vara bekväm för växten, det mest lämpliga är ett rum (+ 19,22 ° C) … Vid vattning, skaka inte vattnet så att sedimentet inte hamnar i jorden.

Om det finns fisk hemma kan du ta vatten från akvariet när du byter ut det. Denna vätska innehåller många användbara mineraler, organiska ämnen som utsöndras av husdjur. Det är ett utmärkt organiskt gödningsmedel för växter. Detta råd gäller dock inte marina fiskar, deras vatten är salt, skadligt för blommor.

Bild
Bild

Funktioner i proceduren under den kalla och varma årstiden

På vintern bestäms vattning av växten av de individuella parametrarna för temperatur och luftfuktighet i rummet. Kvaliteten på trädbelysning spelar också en viktig roll.

Följande principer följs:

  • vid en låg temperatur på + 16,17 ° C bevattnas inomhusblommor sällan - en gång var tionde dag;
  • vid + 18,21 ° C och måttlig luftfuktighet räcker växten en gång per vecka för växten;
  • med centralvärme och ökad torr luft, vattnas varje 3-4 dagar, rekommenderas att spraya kronan med samma frekvens.

Under den kalla årstiden, vatten i mått. Se till att jorden inte torkar ut, men ökad fuktighet är inte heller tillåten. Vid låga temperaturer kommer överskott av vatten att leda till ruttnande av rotsystemet .fallande lövverk.

På våren kräver växten mer frekvent vattning. Från mars, om temperaturen är rätt, börjar aktiv tillväxt av den gröna massan av träd. Det är dags att tänka på mineralfoder. Gödsel tillsätts i vatten och används omedelbart efter utspädning av lösningen … För normal tillväxt av ficuses räcker det med två förband per månad. På våren transplanteras en växt. Detta är den mest bekväma perioden för träd. Grytan väljs lite för tillväxt. Ficus vattnas omedelbart efter transplantation … Signalen för efterföljande bevattning är torr jord i krukan. Men i december är det bättre att inte göra detta.

På sommaren kombineras sprutning med vattning

För att undvika överdriven fukt i jorden, täck bladen med plastfolie medan du behandlar bladen med vatten. Håll dig till vattning med måtta.

Växten absorberar vätska snabbare under den varma säsongen, men det är omöjligt att överfukta jorden. Vattna 2-3 gånger i veckan.

Vissa rikliga sorter bevattnas varannan dag, när de ligger på ganska upplysta platser. Torka av bladen från damm med en fuktig bomullstrasa, mata plantorna varje halv månad. På hösten, med en minskning av ljus och värme, minskas mängden och överflödet av vattning gradvis, beroende på odlingsförhållandena stoppas sprutningen.

Bild
Bild

Fel

Vissa växtsjukdomar orsakas av felaktig vattning.

Växande ficuses noterar blomsterodlare att hans sjukdomar ofta är förknippade med felaktig vattning. Om en blomma bevattnas slumpmässigt har den inte tid att absorbera fukt, mögel visas på den och rutt infekterar rötterna. För att rädda en ficus som har översvämmats kommer en planttransplantation att krävas.

När du har tagit bort blomman från krukan, skär av de skadade delarna av rötterna, desinficera, placera i torr desinficerad jord. Strö över marken med aktivt kol. Under ett par veckor, om det inte är särskilt varmt, vattna inte, utan spray med "Epin". Tröga löv kan inte återlämnas, men det är möjligt att växten kommer att återhämta sig med tiden.

Med brist på vattning lider ficuses inte mindre … Gulning och snabb förlust av lövverk observeras. Tillväxten av nya skott stannar. Växten blir sårbar för spindelmider. Fundera på hur du kan hjälpa en sådan blomma.

Om jorden blir för torr, sänk ner blomkrukan i en kastrull med vatten. Vänta tills bubblor slutar dyka upp på vattenytan. Ta sedan ut blomkrukan, låt fukten rinna av.

Återställ växtvänliga förhållanden, spraya oftare när det är varmt. Torka av lövverket; damm kan störa absorptionen av ljus och fukt. Ge toppdressing.

Ficus är en stor dekoration och stolthet i alla hem. Växten har ljust lövverk, växer snabbt och är lättskött. Den har inte ett vilande skede, därför är det grönt och frodigt på vintern. Iakttagande av måttlig vattning, utfodring, tillräcklig belysning - det här är de få faktorer som säkerställer en krukväxts hälsa, och det kommer att glädja ögat länge.

Rekommenderad: