Tvättpannor I Diskmaskiner: Går Det Att Tvätta Gjutjärn Och Non-stick Kokkärl? Varför Kan Inte Teflonpannor Tvättas?

Innehållsförteckning:

Video: Tvättpannor I Diskmaskiner: Går Det Att Tvätta Gjutjärn Och Non-stick Kokkärl? Varför Kan Inte Teflonpannor Tvättas?

Video: Tvättpannor I Diskmaskiner: Går Det Att Tvätta Gjutjärn Och Non-stick Kokkärl? Varför Kan Inte Teflonpannor Tvättas?
Video: www kastruller.com OTROLIGA PRISER 2024, Maj
Tvättpannor I Diskmaskiner: Går Det Att Tvätta Gjutjärn Och Non-stick Kokkärl? Varför Kan Inte Teflonpannor Tvättas?
Tvättpannor I Diskmaskiner: Går Det Att Tvätta Gjutjärn Och Non-stick Kokkärl? Varför Kan Inte Teflonpannor Tvättas?
Anonim

Det råder ingen tvekan om attraktiviteten vid regelbunden användning av diskmaskiner hemma. De ger oss maximal bekvämlighet, sparar betydligt tid och ansträngning som vi lägger på att tvätta smutsiga diskar och glas.

Tack vare denna teknik blir köket rörigt inom några minuter . Men som alla andra hushållsapparater har diskmaskiner vissa rekommendationer och begränsningar. Det rekommenderas inte att använda dem för att tvätta alla typer av diskar. Höga inre temperaturer kan skada vissa typer av kastruller. Detta kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

Vilka kokkärl kan tvättas?

Diskmaskinen kan användas för att tvätta kokkärl som har ett avtagbart handtag. Dessutom måste de vara tillverkade av rostfritt stål. Se till att disken är tillräckligt långt borta från andra metallföremål för att undvika repor och säkerställa korrekt tvätt och torkning.

Med de flesta andra metaller kan överdriven fukt korrodera metallen, medan tvättning för hand möjliggör bättre vattentemperaturkontroll. Om du vill ta hand om disken bör du alltid tvätta kokkärlen för hand.

Aluminiumbehållare får endast tvättas om tillverkaren tillåter det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka kastruller kan inte läggas i diskmaskinen?

De flesta kastruller försämras när de placeras i samma teknik för rengöring. Det här är inte bara Tefal stekpannor, utan även andra keramiska, gjutjärn, kopparprodukter som lätt förstörs.

Oavsett om du använder rätterna för att göra såser, pasta eller rostade kycklingkorn, lämnar all mat på den mycket envisa fläckar.

Det är inte konstigt varför användare ofta tänker på att diska sin panna . Du behöver inte bli smutsig, slösa tid på att skrapa mat. Det finns dock många anledningar till att användning av denna teknik kan skada din panna. En av de viktigaste är att specialtvättmedel som används i vilken modell som helst är mer aggressiva än vanliga diskmedel.

De innehåller slipande föreningar som sulfater och ftalater för att avlägsna envisa matfläckar, vilket kan skada köksredskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan anledning är att diskmaskiner skadar kastruller eftersom de använder mycket varmt vatten för att rengöra dem ordentligt. I vissa modeller kan indikatorn nå 160 grader Celsius.

Inte varje beläggning är utformad för att klara denna höga temperatur. Som ett resultat kan ytan fläckas och non-stick-beläggningen försämras helt enkelt.

Och den sista anledningen till att en diskmaskin kan vara skadlig för pannan är om den mekaniskt träffas av andra rätter. När vassa föremål som knivar och gafflar placeras bredvid pannan inuti apparaten kommer de att repa ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koppar

Det rekommenderas inte att använda den beskrivna tekniken för kopparpannor. Att tvätta dem i diskmaskinen gör att disken tar sken och tappar sin vackra glans och färg.

Tvätta istället pannan för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutjärn

Det är strängt förbjudet att lägga gjutjärnspannor i diskmaskinen. När det fungerar är förhållandena inuti inte alls lämpade för gjutjärn . Dessa kommer att få gjutjärnspannor att rosta över tiden och tvätta bort den skyddande non-stick-beläggningen. Därför, om du inte vill att din gjutjärnspanna ska rosta snabbt, lägg den inte i diskmaskinen.

Förstörelsen av ett speciellt lager kommer att innebära behovet av att återskapa det. Det kommer att krävas slöseri med tid och ansträngning, eftersom denna process är långsam.

Därför rekommenderar experter att tvätta gjutjärnsfat, inte bara stekpannan, för hand

Allt du behöver göra är att skölja med varmt vatten och en mjuk svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminium

Att placera aluminiumkärl och -pannor i diskmaskinen är inte alltid ett bra val. Först bör du kontrollera instruktionerna från tillverkaren för att se till att just den här pannan kan rengöras på detta sätt.

Denna metall är utsatt för repor, varför inga andra köksredskap ska komma i kontakt med den.

Aluminium kan också bli tråkigt med tiden, så även om pannan kan placeras i en apparat och rengöras bör du inte göra det ofta

Det är lämpligt att växla mellan manuell och automatisk tvätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teflon

Användning av den beskrivna tekniken med non-stick-pannor rekommenderas endast om tillverkaren anger detta på förpackningen.

Om det inte finns några sådana instruktioner för disken, kommer användningen av teknik säkert att leda till en förlust av produktens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvättstips

Om matbitar är svåra att ta av gjutjärnspannan, försök aldrig tvätta oljiga tallrikar med en aggressiv borste eller ett lika aggressivt tvättmedel. Lägg istället stekpannan på spisen och häll lite vatten i den. När vätskan kokar kommer matbitarna att lossna av sig själva utan att skada beläggningen.

En vanlig metod för rengöring av de brända bottnarna i kopparkärl är att strö dem generöst med salt. Det tvättar ut bränd mat perfekt om du tillsätter lite ättika till den och låter denna komposition lösa upp resterna av maten.

Efter att ha väntat i cirka 20 sekunder kan du enkelt skrapa bort kolavlagringar på kopparformens botten . Vad kommer att bli din överraskning när du inser hur lätt det är att rengöra en stekpanna efter att ha blötlagt den i salt och vinäger.

Om du bestämmer dig för att använda en diskmaskin för att rengöra din aluminiumpanna måste du vara försiktig. Det viktigaste är att balansera behållaren på rätt sätt, placera den borta från metallföremål. Detta är det enda sättet att undvika onödiga repor.

Om användaren lockas av en aluminiumprodukt med sin skönhet rekommenderar experter i allmänhet inte att använda tekniken. För att bevara den ursprungliga glansen är det bättre att rengöra disken på gammaldags sätt: med en svamp och flytande gel.

Varmt vatten och en kvalitetsstädare kommer att göra susen.

Rekommenderad: