Diskmaskinssäkra Saker Att Göra Och Inte Göra? Lista över Rätter. Är Det Möjligt Att Tvätta Silikonformar Och Gjutjärnsgaller Från Spisen, Plastbehållare Och Andra Redskap

Innehållsförteckning:

Video: Diskmaskinssäkra Saker Att Göra Och Inte Göra? Lista över Rätter. Är Det Möjligt Att Tvätta Silikonformar Och Gjutjärnsgaller Från Spisen, Plastbehållare Och Andra Redskap

Video: Diskmaskinssäkra Saker Att Göra Och Inte Göra? Lista över Rätter. Är Det Möjligt Att Tvätta Silikonformar Och Gjutjärnsgaller Från Spisen, Plastbehållare Och Andra Redskap
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, April
Diskmaskinssäkra Saker Att Göra Och Inte Göra? Lista över Rätter. Är Det Möjligt Att Tvätta Silikonformar Och Gjutjärnsgaller Från Spisen, Plastbehållare Och Andra Redskap
Diskmaskinssäkra Saker Att Göra Och Inte Göra? Lista över Rätter. Är Det Möjligt Att Tvätta Silikonformar Och Gjutjärnsgaller Från Spisen, Plastbehållare Och Andra Redskap
Anonim

En diskmaskin är en stor prestation av mänskligt tänkande och en bra hjälpare i vardagen, men inte en universell enhet för att tvätta allt i huset. Även om många har anpassat, förutom disken, att ladda in alla möjliga icke-standardiserade saker i den, och det fungerar verkligen. Samtidigt kan inte varje maträtt överlåtas till en diskmaskin. I vår artikel kommer vi att försöka förstå detta förvirrande ämne och så exakt som möjligt ange vad som ska lita på av maskinen och vad som är bättre att tvätta den för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan tvättas i diskmaskinen?

Början av tillverkningen av diskmaskiner går tillbaka till 60 -talet av förra seklet, men märkningen av diskarna som tillåts laddas började mycket senare. Detta gäller särskilt köksredskap som produceras i vårt land. De som använder gamla rätter kommer inte att kunna hitta förklarande tecken på dem . Och det är svårt att förstå om en maskintvätt rekommenderas eller inte för porslin med förgyllning, glasyr eller annan beläggning.

I intensivt läge värms vattnet upp till en temperatur på 65-75 grader . Om programmet innehåller blötläggning och sköljning med varmt vatten kan disken stanna under dessa förhållanden från 1, 5 till 3 timmar. Dessutom tillsätts aktiva tvättmedel till vattnet. Det blir klart att inte alla produkter tål denna typ av hygien. Låt oss börja med en översyn av de artiklar som inte är rädda för långvarig behandling med varmt vatten och kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramik

Slitstarkt material som är resistent mot höga temperaturer och hushållskemikalier. Keramiska rätter känns bra i diskmaskinen, ändrar inte färg och bildar inte sprickor.

Men kom ihåg att förgyllning och handgjorda mönster applicerade över glasyr kommer att vara i fara för alla material.

Bild
Bild

Glas

Tjocka glasföremål tål intensiv tvätt. Detta är särskilt glädjande under upphandlingsperioden, när du behöver tvätta treliter och andra burkar. Tunt, men härdat glas är inte rädd för några diskmaskinförsök . I andra fall måste du ställa in ett skonsamt program som inte överstiger en temperatur på 50 grader. Glasvaror ska placeras löst i korgar och lämna mellanrum mellan föremål upp till 3-5 cm - detta skyddar dem från oavsiktliga rörelser och därför flis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återanvändbara plastbehållare

Plast har en annan struktur och inte alla kan diskas i diskmaskin. Du måste vara uppmärksam på de medföljande skyltarna. Om det indikeras att materialet är värmebeständigt, eller om det finns en skylt på produkten som rekommenderar det för tvätt i maskinen, kan du säkert lägga disken i korgarna . Men det bör fixas på något sätt för att förhindra rörelse.

Värmebeständig plast används för att producera behållare för smörgåsar, kylskåp, mikrovågsugnar, plastskivor och återanvändbara flaskor. Vissa produkter har en specificerad högsta temperatur vid vilken de kan användas.

Bild
Bild

Rostfritt stål

Grytor, slevar, muggar, skålar, skedar, brickor och galler av rostfritt stål tål diskmaskin. Men efter tvättcykeln ska du inte lämna rostfritt stål för långvarig torkning.

Konditionerade ångor kan fläcka väggarna i stålprodukter. Det är bättre att ta bort sådana rätter och torka torrt med en handduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikonformar

Bakning, leksaker, nappar och flaskor utan silikonklistermärken är inte bara möjliga utan måste också tvättas i diskmaskinen. De är mycket motståndskraftiga mot värme och kemiska tvättmedel, som kan rengöra även de mest otillgängliga ytorna på formar och flaskor . Silikonprodukter drabbas mer av manuell rengöring med slipande kuddar. Ibland åtföljer tillverkare produkten med rekommendationer om val av tvättprogram för sina produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Begränsad disk

Det finns ett antal material som kan användas i en diskmaskin, men med vissa begränsningar. Till exempel att motstå en mild temperaturreglering, att vägra varm eller långvarig torkning, att välja rätt tvättmedel och närhet till andra rätter. Följande produkter och material bör användas med försiktighet i diskmaskinen.

Lerkrukor

Lerdiskar kan endast tvättas med en skonsam regim och endast de som har en skyddande beläggning. Det porösa materialet tål inte het ånga, vibrationer och aggressiva tvättmedel. Vid frekvent användning försvinner det glansiga skiktet, ytan är täckt med mikrosprickor. Kemiska tvättmedel tränger lätt in och dröjer kvar vid skador på lerlagret, diskar blir farliga att använda.

Bild
Bild

Knivar

Med knivar, rivjärn och andra skärande föremål är allt tvetydigt. Om det finns ett särskilt fack för dem kan hushållsknivar tvättas i diskmaskinen, med undantag för produkter med trähandtag. Utan en isolerande bricka kan vassa blad skada maskinens inre ytor, skada bestick i närheten och skada om disken inte tas ut försiktigt.

Man bör komma ihåg att knivarna blir tråkiga av högtemperaturförhållanden, de måste slipas ofta. Kolstål rostar med tiden. Ladda inte silverknivar och professionella kockskärverktyg, som så småningom kommer att förlora deras förmåga att slipa perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Emaljerad

Emalj skyddar krukor, kastruller, slevar från skador, men själva lagret måste behandlas med försiktighet. Det är ingen hemlighet att emaljen är avskurna från stötar, den kan skadas vid frekvent exponering för en varm och vibrerande miljö . Placera emaljskålen i diskmaskinen i den nedre korgen, eftersom den är tung.

De lägen som rekommenderas av tillverkaren tillämpas . Om inget annat anges bör program med medeltemperatur användas. Pulver väljs mjuka, utan alkalier och andra hårda element, men avsedda för diskmaskiner.

Bild
Bild

Övrig

Förutom köksredskap som är begripliga för alla kan du använda en PM: s tjänster för att utföra hygienprocedurer för andra hushållsartiklar

  • Galler från huven . Masken blir snabbt fet och är svår att tvätta för hand. När det gäller diskmaskinen kan inte alla filter sättas i den. I PM tvättas endast de galler som inte innehåller aluminium.
  • Bakplåt . Om den placeras i diskmaskinen är det bättre att tvätta den i maskin än att förstöra beläggningen med slipborstar, ta bort bränt fett. Undantaget är aluminiumprodukter.
  • Blandare . Enheten kan tvättas i PM, men inte alla delar. Om du inte vill ta hand manuellt måste du demontera tekniken. Det är nödvändigt att separera basen från skålen, ta bort kniven och lägg åt gummidynan - du kan inte lägga den i maskinen. När resten av delarna har tvättats i maskin måste mixern sättas ihop igen.
  • Grill . Bränt fett ligger kvar på galler efter tillagning och är svårt att ta bort. Många människor gör detta med diskmaskinen och tror att non-stick-lagret på sådana föremål fortfarande inte kommer att hålla länge, även om det tvättas för hand, så varför bry sig. Men ett galler av gjutjärn eller stål, om du använder en PM, kommer snabbt att försämras, så var försiktig när du lämnar.
  • Teflon . På begäran av tillverkaren kan rätter från Teflon tvättas i en diskmaskin (om den är godkänd). Resten av de non-stick-redskap som återförsäljare påstår sig vara teflon bör tvättas för hand, eftersom det skyddande lagret lider av långvarig exponering för varmt vatten och från hushållskemikalier.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lista över förbjudna rätter

Inte alla material klarar höga temperaturer, ångning under torkning och användning av aggressiva kemikalier. Vissa föremål rostar, mörknar, blir grumliga och spricker.

Idag, när diskmaskiner används i stor utsträckning i vardagen, tar tillverkarna av disketter på sig sina produkter som tillåter eller förbjuder skyltar angående användning av maskintvätt . Om det inte finns några sådana tecken bör du fråga om disken kan testas i tvättmaskinen. Vi kommer att berätta om produkter som inte kan tas om hand med höga temperaturer och starka kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjort av trä

Trädet reagerar inte bra på vatten och het ånga. Det sväller av fukt, sprickor från att torka ut. Om det finns ett färglager på salladsskålar och godisskålar kommer det inte att bestå över tiden. Den porösa strukturen absorberar och behåller innehållet i tvättmedel, vilket kommer att påverka vår hälsa negativt. Så träskivor, brödkärl, skedar och andra redskap ska tvättas för hand och torkas av.

Bild
Bild

Engångsplast

Det finns olika typer av plast, deras egenskaper är till stor del beroende av smältpunkten. Vi har redan noterat att värmebeständiga produkter kan tvättas i diskmaskinen. De måste vara tillverkade av polyetentereftalat av livsmedelskvalitet eller polypropen; tillstånd placeras vanligtvis på sådana föremål.

Engångsskålar av PVC eller polystyren, som har en låg smälttröskel, kan inte laddas i diskmaskinen, de deformeras och blir oanvändbara. Omärkt plast ska tvättas för hand.

Bild
Bild

Aluminium

Varje hemmafru, med underbara moderna redskap, gömmer 1-2 aluminiumkrukor. Den är lätt, billig, korroderar inte, har bra värmeledningsförmåga, till skillnad från emaljerade rätter brinner inte gröt i den . Men denna skatt måste tvättas för hand, eftersom det skyddande lagret, som gör aluminiumprodukter glänsande och säkra, snabbt kommer att försämras från höga temperaturer och alkalier.

Grytan blir svart efter den första tvätten . Detsamma kommer att hända med alla andra aluminiumföremål - bakning, fat, muggar, delar från köttkvarn, verktyg för att rengöra fisk eller krossa vitlök.

Bild
Bild

Koppar, mässing

Handfat, grytor, vattenkokare och andra koppar- och mässingsprodukter går dåligt i diskmaskinen. De tolererar inte alkaliska och sura miljöer, aggressiva tvättmedel, tappar snabbt sin ursprungliga färg och blir täckta med mörka fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutjärn

Många människor älskar tunga gjutjärnspannor, ankungar, grytor eftersom maten i dem, även den mest nyckfulla, inte brinner, den tappar och ångas väl. Det är bara nödvändigt att tvätta braziers, gasspisgaller och annat gjutjärn manuellt. Miljön som skapas i PM förstör skyddsskiktet, disken börjar rosta.

På platser där skiktet försvinner brinner mat och blir kvar på redskapets väggar.

Bild
Bild

Silver

Silver är en känslig metall; det blir svart även från luften. Vid hög luftfuktighet reagerar produkten med tvåvärt svavel, som kan finnas i luften. Detta händer med lågklassigt silver eller om mycket koppar dominerar i huvudlegeringen. Silverfat som placeras i diskmaskinen lider av tvättmedel, de blir svarta och blir fläckiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cupronickel

Cupronickel är en hållbar legering bestående av koppar och nickel, det kollapsar inte under påverkan av kokande vatten, pulver och varm ånga, men det tappar lätt sitt ädla utseende . Ägare av cupronickel -rätter bör inte skicka dem till diskmaskinen, eftersom koppar i kompositionen reagerar med hushållskemikalier, vilket märkbart förstör bestick, tekannor, turkar och tallrikar.

Bild
Bild

Termos

Termokoppar och termosar ska tvättas för hand. Vid tvätt i en maskin skadas det värmeisolerande skiktet lätt och disken blir värdelös. Även om produkten inte har någon värmeisolerande omslag, kommer det under intensiv tvätt att vatten kommer in i utrymmet mellan kroppen och kolven. På grund av enhetens specifika egenskaper kan fukt som har kommit in i gapet inte lämna den, med tiden "kvävs" den och börjar utstråla en obehaglig lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gzhel

Blå och vit prydnadskeramik för daglig användning tolererar maskintvätt bra. Dekorativa föremål av fint porslin med handmålad koboltmålning kan inte tvättas i PM, ritningen kommer att blekna med tiden. Vi rekommenderar en handtvätt med tillsats av ättika för att behålla glasyrens glans.

När det gäller porslin med andra typer av beläggning (förutom förgyllning) kan det tvättas i PM med ett försiktigt läge, men får inte torka. Ta bort till läget "torkning" och torka av med en handduk.

Bild
Bild

Kristall

Finkorn kan inte läggas i diskmaskinens korg. Höga temperaturer, vattentryck, vibrationer är dåliga för känsliga rätter. Idag producerar de redan PM med lägen för känslig tvätt, hemmafruar hittar på alla möjliga sätt att fixa föremål och skydda dem från vibrationer.

I vilket fall som helst är det bättre att tvätta kristallen för hand och sedan skölja den i vatten med ättika och återställa sin vackra glans.

Bild
Bild

Vatten kokare

Vattenkokaren och andra elektriska köksapparater får inte placeras i diskmaskinen. Metallkontakterna oxideras och utrustningen blir oanvändbar. Även vid sköljning med rinnande vatten måste fukt hindras från att komma in i enheten.

Bild
Bild

Icke-standardartiklar för tvätt i bilen

Utöver disken har värdinnorna anpassat sig för att tvätta andra icke-standardartiklar i diskmaskinen, till exempel följande:

  • frukt och grönsaker, utan användning av tvättmedel;
  • barnleksaker av lämpliga material - de tvättas inte bara väl, utan desinficeras också;
  • skor (sneakers, balettlägenheter, tofflor), om det finns ett läge med låg temperatur och torkning utan uppvärmning;
  • dammsugarmunstycken;
  • blomkrukor;
  • lock - tvätta väl och deformeras inte;
  • nyanser, glasdelar av ljuskronor.

Diskmaskinen underlättar familjens hushållsbelastning, du behöver bara vara försiktig med föremålen som laddas i den, kontrollera tillstånden som är märkta på dem. Annars kan du skapa problem för dig själv, lägga tid och pengar på att återställa skadade saker eller till och med förlora dem helt.

Rekommenderad: