Hyllor I Källaren (35 Bilder): Hur Man Gör Hyllor För Förvaring Av Burkar I Källaren Med Egna Händer? Metall, Trä Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Hyllor I Källaren (35 Bilder): Hur Man Gör Hyllor För Förvaring Av Burkar I Källaren Med Egna Händer? Metall, Trä Och Andra Alternativ

Video: Hyllor I Källaren (35 Bilder): Hur Man Gör Hyllor För Förvaring Av Burkar I Källaren Med Egna Händer? Metall, Trä Och Andra Alternativ
Video: DIY HYLLOR, INREDNING x TVÄTTSTUGA 2024, Maj
Hyllor I Källaren (35 Bilder): Hur Man Gör Hyllor För Förvaring Av Burkar I Källaren Med Egna Händer? Metall, Trä Och Andra Alternativ
Hyllor I Källaren (35 Bilder): Hur Man Gör Hyllor För Förvaring Av Burkar I Källaren Med Egna Händer? Metall, Trä Och Andra Alternativ
Anonim

I en välutrustad källare kommer det definitivt att finnas en plats för bekväma hyllor. De kan förvara ämnen i burkar eller lådor med nyplockade grönsaker och frukter. Hållbara och bekväma hyllor för källaren kan köpas eller göras för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Oavsett källarens storlek måste ställen som finns i den uppfylla huvudkraven och vara:

  • rymlig;
  • pålitlig och stabil;
  • skyddad mot negativ miljöpåverkan.

När du ordnar en källare är det mycket viktigt att tänka över dess layout korrekt. I det här fallet kommer ägarna att kunna placera alla nödvändiga produkter där och spara tillräckligt med utrymme för fri rörlighet mellan hyllorna. Avståndet mellan hyllorna bestäms beroende på ägarnas preferenser.

Bild
Bild

Vanligtvis, separata ställningar tilldelas för lagring av grönsaker . Resten är avsedda för burkar med bevarande. De första bör vara rymligare så att behållare i form av trälådor säkert kan placeras där. Den senare kan vara smal och placeras alldeles intill väggen. I en rund källare kan hyllor användas för att dela upp utrymmet i två huvudområden.

Bild
Bild

Vad är dem?

Det finns flera grundläggande typer av hyllor som används i källare.

Prefabricerade

Sådana strukturer är sammansatta av separata delar. Deras främsta fördel är att installationen inte tar mycket tid. Nackdelen är att de inte tål mycket vikt. Sådana ställningar är gjorda av plast, plywood eller trä, men det mest populära alternativet är metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prefabricerade ställningar består av:

  • hyllor;
  • kolumner;
  • remsor för att stödja hyllorna;
  • speciella stöd.

Denna design är ett bra alternativ för dem som lagrar en liten mängd inventarier i sina källare och inte vill slösa tid på att installera hyllor.

Hopfällbar

Sådana modeller liknar mycket de tidigare. De är praktiska eftersom de snabbt kan demonteras och sättas ihop igen när som helst genom att installera på ett annat ställe. Med sådana hyllor är det enkelt att rengöra källaren och desinficera rummet.

Bild
Bild

De gör liknande strukturer av olika material. Men det mest populära alternativet är plasthyllor . Hemma är hyllor gjorda även av fönsterbrädor eller hörn av plast. Om vi pratar om färdiga produkter säljs de demonterade, men du kan montera strukturen mycket snabbt. Även om många underskattar plastprodukter, är hopfällbara källarhyllor av detta material ganska hållbara.

Radie

Dessa ställ kan vara halvcirkelformade eller rundade. De ligger oftast i hörnet . Detta är bekvämt eftersom det finns mer utrymme att flytta och förvara grönsakslådorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitisk

Sådana ställningar är hållbara och pålitliga. Till skillnad från prefabricerade och hopfällbara strukturer installeras dessa i källaren under lång tid. De är gjorda av tegel eller trä. De bär mycket vikt och är lämpliga för förvaring av tunga burkar och lådor.

För maximal bekvämlighet är det bäst att kombinera flera typer av sådana ställningar när du dekorerar en källare, som kan placeras i olika zoner. Oftast installeras de i ett välutrustat betongrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Olika material används när man skapar hyllor för källaren. Hantverkare som föredrar att göra allt med egna händer kan designa dem från polypropenrör, platta skiffer eller brädor.

Enligt materialen är de mest populära tre typer av hyllor

Metallisk

De mest pålitliga är metallprofilprodukter. Dess enda nackdel är att den frätar. Men här är det värt att uppmärksamma det faktum att detta problem blir relevant först efter många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför kan metallställ installeras säkert i din källare, räkna med att reparationer inte kommer att behöva utföras på 10-20 år. För att förlänga livslängden kan materialet dessutom behandlas med specialmedel.

Trä

Förutom metallprodukter och formade rör är träställ också populära. Fördelen med detta material är att trä är billigt och mycket lätt att bearbeta. Men samtidigt är det värt att komma ihåg att ett träd snabbt kan försämras under förhållanden med hög luftfuktighet. därför materialet måste också bearbetas under installationen av hyllorna, och efter . Experter rekommenderar att denna procedur upprepas regelbundet, på våren eller sommaren. Trästrukturer är användbara både i vinkällaren och i källaren, där förråd för vintern lagras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men inte bara brädor kan användas för att bygga sådana hyllor. Mycket ofta är de gjorda av plywood eller spånskiva . Detta är ett ännu billigare och lättanvänt alternativ. Men det är värt att komma ihåg att till skillnad från hållbara träkonstruktioner kan spånskivor inte tåla mycket vikt. De är lämpliga för förvaring av lätta burkar eller flaskor upp till 1 liter.

Plast

Plaststrukturer är mycket enkla att designa. Men trots det plastställ är lätta att rengöra, de är fortfarande sårbara för hög luftfuktighet och plötsliga temperaturförändringar . Därför måste sådana modeller bytas ut med några års mellanrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

Eftersom ställen för källaren är ganska enkla att göra med egna händer, föredrar många ägare att tillverka dem istället för att köpa dem.

Trähyllor anses vara de enklaste att tillverka.

Bild
Bild

Därför är den bäst lämpad för dem som gör något med egna händer för första gången. För att göra ett enkelt rack behöver du följande verktyg:

  • måttband och fyrkant;
  • bågfil;
  • skruvmejsel och fästelement;
  • penna.

Du behöver också plankor och enkla träbjälkar.

Bild
Bild

Hyllor görs i flera steg

  1. Det första steget är att skapa ritningar. De hjälper till att bestämma storleken på strukturen. När planen är klar kan du börja bygga tvärramarna. För detta måste du använda 2 träställningar. Deras storlek beror på hur hög strukturen ska vara. Som regel är de inte gjorda för stora så att du enkelt kan nå den översta hyllan med handen.
  2. På ställningarna måste du göra hack, bestämma platsen där hyllorna kommer att ligga i framtiden.
  3. Därefter bör du förbereda brädor och balkar av två typer. De första väljs ut för längden på de framtida hyllorna. Den andra ska vara lika med bredden på brädorna som används.
  4. Därefter måste du göra märken för stängerna och skära boet i önskad storlek i ställen.
  5. Långa stänger sätts in i dessa bon. Brädorna ligger ovanpå. Allt fixas med en skruvmejsel. Tvärstängerna fästs sist.
Bild
Bild

Konstruktionen är solid och pålitlig.

Hur man förlänger livslängden

För att hyllor monterade eller byggda med egna händer ska fungera i mer än ett år måste de skötas om. Så, efter installationen rekommenderas ställen att behandlas med speciella lösningar som skyddar allt material från hög luftfuktighet.

Kopparsulfat

En lösning av kopparsulfat är en av de mest effektiva produkterna som används för ytbehandling i källare och källare. Ämnet är billigt. Att förbereda lösningen är mycket enkelt. Blå kristaller behöver bara spädas ut i vatten, enligt instruktionerna på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan kan den användas för att behandla väggar, metall- eller trähyllor. Om möjligt bör ställen bearbetas utomhus . Om detta inte är möjligt bör desinfektion utföras med personlig skyddsutrustning.

Bild
Bild

Behandla ytor i ett fuktigt rum årligen. Vanligtvis gör de detta mot slutet av sommaren, innan de skördas.

Antiseptika

Ofta används speciella antiseptiska kompositioner för bearbetning, som kan köpas i specialaffärer. De kan hantera både hela rummet och enskilda zoner eller ställ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det säregna med antiseptika är att när man arbetar med dem är det absolut nödvändigt att läsa instruktionerna och uppmärksamma detaljerna . I vissa fall måste ytorna fuktas före arbete, i andra tvärtom, torka väl. Om du följer dessa enkla regler kan både små och stora källare hållas städade.

Impregneringar

Dessa formuleringar tränger djupt in i materialet och är bäst lämpade för att bekämpa mögel och mögel. Om en person planerar att bygga hyllor med egna händer, bör de användas för att hantera nya hyllor.

Bild
Bild

Det finns en mängd olika impregneringar som är lämpliga för olika material. Så du kan hitta medel för att skydda hyllor från:

  • trä;
  • tegelstenar;
  • betong;
  • metall.

Alla fungerar effektivt och låter dig glömma problem som uppkomsten av mögel eller mögel. Det rekommenderas att bearbeta med sådana impregneringar inte en gång, utan efter en viss period. Allt beror på materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är inte bara behandlingen av hyllorna som hjälper till att hålla underjorden rena och hålla alla produkter i gott skick. För att hyllorna ska förbli pålitliga och hållbara längre är det värt att följa ett antal regler.

Gör ett ventilationssystem av hög kvalitet . Om det finns bra luftutbyte i källaren minskar risken för svamp och tecken på ruttnande där. Om källarens läge tillåter, bör den ventileras regelbundet under den varma årstiden. På sommaren rekommenderas det också att frigöra utrymme så mycket som möjligt från gamla bestånd. Detta görs inte bara för att frigöra utrymme för potatis och andra ämnen. Under sådana förhållanden kommer hyllorna att torka ut bättre, överskottet av fukt försvinner och svampen och mögel kommer att dö. Till hösten kommer det att vara möjligt att säkert ta in en ny gröda i källaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trähyllor bör kontrolleras regelbundet . Så snart spår av röta uppträder på dem måste de bearbetas omedelbart. I det här fallet är det nödvändigt att desinficera inte bara ett separat område utan också hela hyllan. Efter användning av antiseptikum måste stället torkas väl och först efter det måste ämnena återföras till sin rättmätiga plats.

Bild
Bild

Överbelasta inte hyllorna . När du ordnar en källare är det nödvändigt att beräkna platsen och storleken på hyllorna så att alla produkter finns där, även om året är ovanligt fruktbart.

Bild
Bild

För att undvika rostburkar bör stålhyllor skyddas ytterligare . Du kan använda självhäftande eller vanlig film.

Bild
Bild

Genom att följa dessa enkla tips kan du alltid hålla källaren ren och inte oroa dig för hyllornas skick, som definitivt inte kommer att skadas av mögel eller rost.

Rekommenderad: