Tillverkning Av Metallhyllor: Ritningar, Gör Det Själv Från En Profil Och Ett Gipshörn, Andra Metallmodeller

Innehållsförteckning:

Video: Tillverkning Av Metallhyllor: Ritningar, Gör Det Själv Från En Profil Och Ett Gipshörn, Andra Metallmodeller

Video: Tillverkning Av Metallhyllor: Ritningar, Gör Det Själv Från En Profil Och Ett Gipshörn, Andra Metallmodeller
Video: Hur gör snickaren - Montering av gipsskivor på vägg 2024, Maj
Tillverkning Av Metallhyllor: Ritningar, Gör Det Själv Från En Profil Och Ett Gipshörn, Andra Metallmodeller
Tillverkning Av Metallhyllor: Ritningar, Gör Det Själv Från En Profil Och Ett Gipshörn, Andra Metallmodeller
Anonim

Hyllan är en enkel och bekväm lösning för ditt hem, garage eller kontor. Designen hjälper till att göra saker i ordning genom att lägga saker på hyllorna. För att göra detta är det inte nödvändigt att göra ett köp, det skulle vara ganska överkomligt att montera ett ställ med egna händer.

Bild
Bild

Verktyg och material

Produkten kan baseras på ett av de många materialen på marknaden. Var och en av dem har en uppsättning positiva aspekter och nackdelar. För att göra ett val måste du förstå vilka påverkningar och miljöförhållanden produkten kommer att utsättas för.

Aluminiumprofil . Att göra ett ställ av en aluminiumprofil har fler fördelar för hemmabruk. Detta beror på materialets lätthet, vilket gör det möjligt att vid behov enkelt flytta den färdiga sektionen.

Glöm inte mjukheten i en sådan profil, vilket gör det omöjligt för hyllorna att lastas tungt.

Bild
Bild

Profilrör . Sådant material tål höga belastningar, det är starkt och hållbart. Nackdelarna med metallrör inkluderar liten funktionalitet. Vid tillverkning är det värt att omedelbart bestämma avståndet mellan hyllorna, eftersom deras justering i framtiden inte kommer att vara tillgänglig.

Bild
Bild

Perforerat hörn . Kanske det mest bekväma, hållbara och stabila alternativet från en metallprofil. Materialet från det perforerade hörnet innehåller hål som redan förberetts av tillverkaren, vilket minimerar behovet av ytterligare utrustning och gör montering enkel och snabb.

Vid köp är det bästa valet en profil av galvaniserat material. Zinkbeläggning ökar hållfastheten hos den färdiga produkten, ger maximal motståndskraft mot korrosion och mekaniska skador.

Bild
Bild

Hyllor kan enkelt göras av trä och förstärkas med armering . Att göra metallhyllor hemma är inte en mycket praktisk idé. Metallplåtar är en dyr lösning, som helst måste utrustas med en extra förstyvning, eftersom de är mycket tunna. Annars, med en hög grad av sannolikhet, kommer sådana hyllor snabbt att böja sig och bli oanvändbara.

Bild
Bild

Ett annat alternativ skulle vara att köpa färdiga delar från butiken. Sådana hyllor kommer att kosta mer än en hemgjord design, men som regel har de en pulverlackering, vilket är mindre benägen för repor och flis vid användning.

För att utföra arbetet krävs ytterligare utrustning. Från den allmänna inventeringen behöver du:

  • borsta;
  • färga;
  • hörn för exakt märkning;
  • nivå;
  • roulett;
  • penna eller markör.
Bild
Bild

Under montering och efterföljande installation, beroende på material, kan olika verktyg behövas:

vid montering från ett perforerat hörn behövs endast en uppsättning fästelement, muttrar, bultar och en skiftnyckel eller tång

Bild
Bild

när du arbetar med ett profilrör behöver du svetsning, elektroder, en slipmaskin

Bild
Bild
Bild
Bild

med hjälp av aluminium vid produktens bas, för arbete tar de en skruvmejsel, självgängande skruvar, en slipmaskin eller en hacksåg för metall

Bild
Bild

för tillverkning av hyllor av trä räcker det med en hacksåg eller en elektrisk sticksåg

Bild
Bild

Ritningar och mått

För att skapa en ritning måste du bestämma vilka behov racket kommer att användas. Lätt material som aluminium är idealiskt för plantor. Således kan man undvika svetsning. Om installationen kommer att ske enligt garagets behov är det bättre att svetsa strukturen från röret. Svetssömmar tål ganska mycket vikt, sådana hyllor är väl lämpade för förvaring av tunga verktyg och andra redskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

En vacker och praktisk lösning för huset blir en metallram för gips. Den färdiga ramen är mantlad ovanpå med gipsskivor. Denna lösning visar sig vara ganska stark och passar bra in i hemmet.

Bild
Bild

Efter att ha beslutat om materialval och förberett de nödvändiga verktygen för dess bearbetning och montering måste du göra mätningar och på grundval av dem skapa en skiss . Tänk noga på mått och antal hyllor för den framtida installationen. För att göra detta på den avsedda platsen, ta alla mätningar av området under strukturen med ett måttband. Genom att känna till området för produkten, bestäm rätt storlek för ställen, hyllorna och avstånden mellan dem. Rita upp ett diagram över alla mått på papper, lita på det när du monterar.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Att göra metallhyllor med egna händer är inte en särskilt svår process om du gör allt korrekt och följer instruktionerna exakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering av ramen

Ramen är av två typer: hopfällbar (bultad) och tillverkad genom svetsning. Som exempel, överväg montering av ställ från ett profilrör och ett perforerat hörn. Huvudkravet vid användning av ett profilrör är närvaron av en slipmaskin och en svetsmaskin. Om du har sådana verktyg till hands kan du säkert komma till jobbet.

Baserat på ritningen som gjorts tidigare mäter och markerar vi önskad storlek för ställen, hyllorna och anslutningarna

Bild
Bild

Med hjälp av en kvarn skär vi av rör för ställ och anslutningar i form av hoppare vid märkena

Bild
Bild

Använd en vinkel vid anslutning av rör genom svetsning. Han hjälper dig att inte misstas och kommer att vara garant för frånvaron av snedvridningar

Bild
Bild

Svets de tvärgående hopparna till ett av ställen; fixering av strukturen. På andra sidan, svetsa en stolpe till

Bild
Bild

Upprepa med de 2 återstående racken

Bild
Bild

Innan du monterar strukturen, bearbeta de svetsade sömmarna med en slipskiva eller en fil

Bild
Bild

För tillverkning av fästelement kan du använda små metallplattor där du behöver borra ett par hål för självgängande skruvar. Svetsa järnplattor till stolparnas botten för bättre stabilitet

Bild
Bild

Anslut de två stora delarna som erhållits tillsammans genom att svetsa längdhopparna

Bild
Bild

Produkten från hörnet är lätt att montera, den är väl lämpad för installation på en balkong på grund av sin låga vikt. Du behöver ett minimum av verktyg för montering i form av en skiftnyckel, en uppsättning fästelement, skruvar, bultar och en slipmaskin. I stället för en kvarn kan du använda en bågfil för metall.

  • Enligt ritningen som förberetts i förväg gör vi markeringen av materialet.
  • Klipp av önskad längd för ställen och anslutningarna.
  • Vi fäster ställningarna och hopparna med varandra med hjälp av speciella fästelement och bultar. Vi vrider det med händerna och lämnar strukturen något rörlig.
  • Nivå alla anslutningar. När det inte råder några tvivel om rackets ojämnheter kan du dra åt bultarna noggrant med en skiftnyckel till slutet.
  • Vi installerar draglager på rackens ändar. Sådana delar säljs i järnaffärer. De skyddar ytan från repor när du flyttar och använder sektionerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling

Den sista fasen av monteringen är efterbehandling, målning och installation av hyllor. För att måla fodralet, använd en pensel och metallfärg.

Bild
Bild

Såg de förberedda träplåtarna enligt de tidigare applicerade markeringarna . Detta kan göras med en sticksåg eller en såg. När strukturen är helt torr, fixa de färdiga hyllorna med självgängande skruvar på de förberedda fästelementen.

Bild
Bild

Rekommendationer

Efter att ha valt högkvalitativa material kommer det inte att vara svårt att montera stativ hemma. Prefabricerade produkter kommer att kosta betydligt mindre än fabriksmodeller, men de kommer inte att vara sämre i kvalitet och funktionalitet. Genomförandet av rekommendationerna gör att du kan modernisera, stärka och förlänga livslängden för en sådan hemlagad struktur.

  • När du väljer ett material bör du vara uppmärksam på dess storlek. Om hyllorna installeras i ett litet rum eller garage är det bra att montera det i taket. Detta drag, på grund av höjden, kompenserar för bristen på utrymme, gör att du kan korta hyllorna något.
  • Om det finns spår av rost på materialet under monteringen, var inte lat och slipa platserna med sandpapper. Detta garanterar en lång hållbarhet.
  • I slutskedet är målning en viktig punkt, särskilt om produkten kommer att vara under hög luftfuktighet. I avsaknad av ett skyddande färgskikt kan strukturen snabbt rosta och bli oanvändbar. Använd en mjuk pensel för att applicera färgen i ett snyggt och jämnt lager.
  • När du skapar en markering av avstånden mellan framtida hyllor, tänk noga på detta skede. Du kan göra hyllorna i olika höjder beroende på deras syfte. Ibland är flera små hyllor mer effektiva än en stora.
  • För att öka stabiliteten i hörnhyllorna måste du fästa de bakre stolparna på väggen. Detta ger ytterligare stabilitet och tillåter dem inte att välta under tung belastning. Ett annat sätt att förstärka är installationen av en förstärkningsstruktur under hyllorna.

För att göra detta skärs beslagen med en slipmaskin och svetsas till sidhopparna. Denna metod låter dig avsevärt öka hyllans bärförmåga.

Rekommenderad: