Ställ Från Ett Profilrör: Metallmodeller Från En Fyrkantig Profil 20x20 Och 20x40 Gör Det Själv, Hopfällbara Ställ

Innehållsförteckning:

Video: Ställ Från Ett Profilrör: Metallmodeller Från En Fyrkantig Profil 20x20 Och 20x40 Gör Det Själv, Hopfällbara Ställ

Video: Ställ Från Ett Profilrör: Metallmodeller Från En Fyrkantig Profil 20x20 Och 20x40 Gör Det Själv, Hopfällbara Ställ
Video: станок для згинання 2024, Maj
Ställ Från Ett Profilrör: Metallmodeller Från En Fyrkantig Profil 20x20 Och 20x40 Gör Det Själv, Hopfällbara Ställ
Ställ Från Ett Profilrör: Metallmodeller Från En Fyrkantig Profil 20x20 Och 20x40 Gör Det Själv, Hopfällbara Ställ
Anonim

För närvarande finns det en mängd olika lagringssystem, med hyllor som ett populärt alternativ. Sådana strukturer kan tillverkas av en mängd olika material, men de mest hållbara och pålitliga modellerna anses vara gjorda av ett profilmetallrör. Idag kommer vi att prata om egenskaperna hos sådana strukturer och vilka typer de kan vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Racken tillverkade av ett profilrör kännetecknas av en speciell styrka, de klarar enkelt de största viktbelastningarna. Vart i sådana produkter kommer inte att deformeras och kollapsa även efter en lång driftstid.

Bild
Bild

Metallagringssystem kan byggas även med dina egna händer, eftersom sådana material är ganska enkla att installera. … Metallen utsätts inte för de negativa effekterna av plötsliga temperaturförändringar.

Behandlade formade rör kommer också att klara ökad fukt . Ofta är de förbelagda med en speciell pulverfärg, som gör att du kan skapa ett antikorrosionsskikt på ytan, vilket också avsevärt ökar motståndet och hållbarheten för sådana produkter.

Bild
Bild

Användningen av ett metallprofilrör för tillverkning av ställningar uppfyller alla grundkrav för brandsäkerhet. Till skillnad från trä kommer inte metall att antändas och brinna.

Ett ställ tillverkat av ett sådant fyrkantigt rör kommer inte att kräva särskild omsorg . En fuktig trasa räcker för rengöring. Du kan helt enkelt torka alla ytor med det, även utan att använda speciella tvättmedel (de tas som regel med stark kontaminering).

Bild
Bild

Oftast placeras sådana modeller i verkstäder och garage . De kommer att göra det möjligt att placera alla delar och verktyg på ett ställe, samtidigt som det frigör ledigt utrymme i rummet. Ibland är de byggda för växthus. Detta gör att fler växter kan odlas där.

Metallprofilen måste behandlas med en skyddande förening som inte tillåter rostbildning på metallytan, liksom några andra lösningar för att förlänga livslängden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Sådana metalllagringssystem har många viktiga fördelar, vi kommer att lyfta fram de viktigaste av dem

  • Hög tillförlitlighet och hållbarhet . Dessa strukturer tål lätt tung belastning, och samtidigt kommer de inte att gå sönder eller deformeras.
  • Slitstyrka . Produkter från en metallprofil, även vid intensiv konstant användning, kommer att kunna behålla alla sina egenskaper och snygga utseende.
  • Bekvämlighet . I sådana lagringssystem kan du placera föremål tillverkade av olika material.
  • Stabilitet . En korrekt bearbetad metallprofil påverkas praktiskt taget inte negativt av extrema temperaturer och överdriven fukt.
  • Varaktighet . Metallformade rör kan fungera så länge som möjligt även i rum med hög fuktighet, liksom i dåligt uppvärmda rum.
  • Rörlighet . Hyllor gjorda för hemmabruk kan vid behov flyttas eller demonteras oberoende av varandra utan större ansträngning.
  • Attraktiv exteriördesign . Strukturer gjorda av sådant material ser mest exakta och estetiskt tilltalande ut. Till skillnad från hyllor i massivt trä är de dessutom inte lika skrymmande.
Bild
Bild

Bland nackdelarna med sådana metallstrukturer kan man särskilja den högre kostnaden jämfört med system av andra material. Det kan också noteras att tillverkningen av produkter från en metallbas kommer att bli lite svårare än system från trä.

Visningar

Dessa metalllagringssystem kan vara av olika typer. Så de kan delas in i flera grupper beroende på produktens designfunktioner.

Fällbar rack . Denna robusta design anses vara ganska enkel. Fällbara modeller kan monteras av dig själv utan inblandning av proffs. De måste tillverkas av specialbehandlade profiler. Alla individuella element i systemet är anslutna till varandra med hjälp av speciella fästelement, som vid behov kan tas bort med nästan en handrörelse och installeras tillbaka, vikas eller fällas ut till en enda struktur. Ofta är sådana prover utrustade med ytterligare plug-in hyllor som kommer i en uppsättning med huvuddelen. De kan också enkelt fixas själv. Sådana sorter används främst i olika kommersiella och lageranläggningar, men ibland finns de också i uthus och garage.

Bild
Bild

Hyllhylla . Dessa modeller anses vara det mest populära alternativet. Sådana lagringssystem har en hopfällbar design. Samtidigt är de utrustade med robusta sidoramar, samt speciella lastbalkar och ytterligare element. Hyllor av denna typ kan enkelt bära betydande vikt. För tillverkning av själva hyllorna kan spånskiva plywood, zinkbelagda stålplåtar användas.

Bild
Bild

Hyllalternativ placeras oftare i stormarknader och lager. När allt kommer omkring tillåter de dig att placera ett stort antal objekt bredvid varandra, samtidigt som du behåller öppen åtkomst till dem. På sådana hyllor läggs huvudsakligen överdimensionerad last ut.

Frontlagringssystem . Denna design är mångsidig, så den kan användas i rum för en mängd olika ändamål. I detta fall kan varorna förvaras på speciella träpallar. Ibland används också specialpallar. Sådana mönster gör det möjligt att använda arbetsområdet så effektivt som möjligt och bekvämt placera alla föremål, det kommer alltid att finnas öppen åtkomst till dem.

Bild
Bild

Tryckta konstruktioner . Dessa lagringssystem har inga gångar. De används sällan för ett hem eller garage, oftare finns de i detaljhandels- eller lagringsanläggningar och används för att lagra varor. Tryckta modeller skapas från vertikala profilramar. De låter dig enkelt justera avståndet mellan tvärbalkarna, vars höjd kan ändras oberoende vid behov. Liksom i den föregående versionen är beståndsdelarna i sådana rack pallar på vilka föremål placeras.

Bild
Bild

Mobila hyllor . Dessa alternativ består av olika främre metallsektioner som är ordentligt anslutna till varandra. Sådana modeller är utrustade med speciella rörliga plattformar. Det finns inga öppningar mellan raderna.

Bild
Bild

Konsollagringssystem . Dessa metallställningar är det bästa alternativet för förvaring av föremål av betydande längd. De ger snabb åtkomst till föremål. Konsolprover kan enkelt göras själv hemma.

Bild
Bild

Hörnmodeller . Dessa ställ är installerade i hörnet av rummet. I det här fallet kommer det fria området att öka. I detta fall kan hyllornas bredd, höjd och längd vara mycket olika. Sådana system finns ofta i rum, kontor, de låter dig bekvämt placera och lagra dokumentation och böcker. Som regel skiljer sig hörnalternativen inte i stora dimensioner och vikt. De är ganska lätta och lätta att montera och montera.

Bild
Bild

Väggmonterade strukturer . Dessa ställ är placerade längs väggarna. De placeras ofta i garage. De anses vara ett praktiskt och mest bekvämt alternativ, modellerna låter dig använda utrymmet i rummet så effektivt som möjligt. Dessutom utmärks strukturerna av en mer exakt och estetisk yttre design och tillförlitlighet. Produkterna uppfyller alla säkerhetskrav, de är så enkla att använda som möjligt.

Bild
Bild

Sådana ställningar kan skilja sig från varandra beroende på dimensionerna på profilrören från vilka de är gjorda. Ofta är de gjorda av sådana element 20x20, 20x40, 40x40 millimeter (ett 20x40 metallrör anses vara standardalternativet).

Hur man gör det?

Om du behöver en hylla för ett hus, garage eller verkstad, kan du antingen köpa en färdig konstruktion eller göra den själv hemma, även utan att använda svetsning. Hela tillverkningstekniken innehåller flera obligatoriska steg.

Bild
Bild

Verktyg

Först måste du förbereda alla nödvändiga enheter för detta. Så du måste ta följande verktyg och material:

  • kvarn;
  • galvanisering (du kan använda en speciell pulverlack);
  • muttrar, bultar;
  • svetsmaskin med elektroder;
  • profiler och rullar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du också kommer att använda träinsatser och pallar för metallhyllor behöver du plywood, en motorsåg, remsor för änddelarna, spikar, en skruvmejsel och speciella vattenavvisande färger.

Ritningar

Innan du fortsätter direkt med själva tillverkningen måste du skapa en detaljerad ritning av den framtida produkten. Den valda ritningen ska ange alla mått som måste följas vid konstruktionen av konstruktionen . På papper är det bättre att omedelbart skildra en volymetrisk modell av det framtida stället.

Bild
Bild

hopsättning

I förväg bör du förbereda hyllorna som kommer att användas i det framtida lagringssystemet. Standardhyllorna är 50 cm höga och 80 cm breda. Bredare ytor måste fixeras i botten av strukturen . Deras optimala tjocklek är 5-7 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först monteras huvudramavdelningen . För att göra detta måste du fixera fästena för hyllorna till metallprofilen. Stolparna kan fästas med konventionella bultar. Ibland gör de ett svetsat hemlagat rack, i så fall måste du svetsa lederna istället för att använda bultar.

Bild
Bild

Profilen kan fästas på väggbeklädnaden med självgängande skruvar. En sådan struktur är så stabil som möjligt, eftersom den inte kommer att stå ensam i rummet, utan kommer att vara ordentligt fixerad i väggen.

Därefter sätts hyllorna in i den resulterande ramen med hjälp av konsoler. Korsformade distanser är fixerade på sidorna . Därefter bör du kontrollera nivån och krökningsgraden på stället.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga strukturen måste täckas med en zinkförening, vilket avsevärt kommer att förlänga metallkonstruktionens livslängd . Vid den sista tillverkningsfasen är ytan belagd med en primer och pulverfärg.

Rekommenderad: