Voltaire Fåtöljer (26 Bilder): Vad är Det? Vad är Skillnaden? Hur Passar De Dem Vackert In I Interiören?

Innehållsförteckning:

Video: Voltaire Fåtöljer (26 Bilder): Vad är Det? Vad är Skillnaden? Hur Passar De Dem Vackert In I Interiören?

Video: Voltaire Fåtöljer (26 Bilder): Vad är Det? Vad är Skillnaden? Hur Passar De Dem Vackert In I Interiören?
Video: The French Revolution: Crash Course World History #29 2024, Maj
Voltaire Fåtöljer (26 Bilder): Vad är Det? Vad är Skillnaden? Hur Passar De Dem Vackert In I Interiören?
Voltaire Fåtöljer (26 Bilder): Vad är Det? Vad är Skillnaden? Hur Passar De Dem Vackert In I Interiören?
Anonim

Namnet på den antika möbeln "Voltaires fåtölj" återspeglar inte alls dess ursprungshistoria. Och i allmänhet kallas denna modifiering av stolen Voltaires enda i Ryssland, medan den i Europa kallas "farfars" stol eller "bevingad stol". Låt oss titta närmare på Voltaires fåtöljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är en Voltaire stol?

En sådan modell har hög rygg och "öron" på sig, det vill säga delar lindade framåt. Möblerna har också bekväma smala armstöd . Tack vare dessa designfunktioner behåller stolen värmen väl, vilket den är mycket älskad av äldre. Idag säljs sällan helt autentiska produkter tillverkade enligt gamla modeller. Och här modifierade variationer baserade på den klassiska fåtöljen Voltaire i olika färger och textillösningar är vanliga … De är särskilt populära i lanthus med öppen spis, och det är ingen slump, eftersom ett av namnen på denna produkt är en öppen spis.

Stolarna är utrustade med fotstöd i form av puffar eller bänkar och till och med inbyggda bord för drycker eller en bärbar dator - i tidens anda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendets historia

Denna stolmodell dök upp första gången i England på 1600 -talet. Det skapades för äldre familjemedlemmar, eftersom det var de som kände sig mest bekväma, lutade på en hög mjuk rygg, ett bekvämt nackstöd och bekväma inte särskilt hårda armstöd. Dessutom skapade traditionella engelska filtar, som användes för att komplettera kompositionen, maximal komfort för äldre eller ohälsosamma människor. På grund av värmebehållningen var de bekväma i "farfars" fåtölj nära eldstaden, så den här modellen har stärkt sin position i eldstadshallarna , blir helt oersättlig. Och även den berömda Sherlock Holmes satt nära eldstaden med Dr Watson i just sådana "öron" stolar.

Bild
Bild

I Ryssland dök dessa möbler upp under Katarina II ., och detta är tiden för den allmänna "Voltaireanismen" - entusiasmen för de upplysta ryska sinnena med skapelserna av den franska tänkaren Voltaire. Eftersom Voltaire under de sista åren av sitt liv var mycket sjuk, bestämdes det att det var i denna stol som han tillbringade större delen av sin tid (vilket inte har bekräftats av någonting). Så "farfars" stolen blev "Voltaires", vilket naturligtvis låter mycket mer gediget.

Bild
Bild

Det har blivit ett statusobjekt, ett obligatoriskt attribut på kontoret för chefen för en ädel familj. Före starten av det rysk-franska kriget ökade populariteten för denna modell ännu mer, den nämns till och med i litteraturen, till exempel i "War and Peace" av L. N. Tolstoy.

I framtiden började den "öron" stolen utvecklas och fick egenskaperna hos en ny tid - ett hopfällbart bord för epistolär kreativitet, ett fällbart fotstöd för större komfort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ändringar

Eared -stolen finns i flera olika utföranden. Det kan vara med hög rygg, avsmalnande något mot sätet eller bilda en rektangulär form. Direkt kan "öron" vara antingen mycket stora, starkt utskjutande framåt eller indikeras av en liten böjning . Ryggen är låg och stolen i sig är något bredare. Oftast, i sådana modeller, är ryggen inte smalare, sätet ligger något lägre än vanligt och armstöden är mycket smala.

Ramen kan dekoreras med sniderier längs produktens hela omkrets , det kan också finnas en träfinish runt omkretsen, oftast kontrasterande (om klädseln är ljus, blir finishen av mörkt trä). Mycket vackra modeller med slips på ryggen och sätet (eller bara på baksidan). Slipsen kan antingen kompletteras med knappar eller utan dem - alla alternativ ser imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mer moderna modifieringar av Voltaire -stolen har en halvcirkelformad rygg utan hörn, men med tydligt skurna "öron". Traditionellt står sådana möbler på böjda ben, men idag skapar "puff" -designers alternativ utan dem . Armstöden är kanske inte fasta, men åtskilda, metall med klädsel eller trä. Det finns till och med glasmodeller. Naturligtvis är detta mer ett konstobjekt än ett utilitaristiskt föremål, men det visar att en antik fåtölj aldrig upphör att hemsöka moderna designers.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Höjdpunkten i denna modell är dess ursprungliga klädsel, som gör att den kan bli en prydnad i den mest moderna interiören.

Bild
Bild

När du tittar på det här fotot kan du genast höra musiken från TV -serien Sherlock Holmes någonstans. Det var i en sådan stol som den legendariska detektiven enligt versionen av den sovjetiska regissören satt.

Bild
Bild

Den blå och guldklädseln är både klassisk och fräsch.

Bild
Bild

Ett annat bevis på mångsidigheten hos "öronstolen" - den är harmonisk i alla interiörer.

Rekommenderad: