Objektivskydd (23 Foton): Varför Behövs De För Kameror, Vad är Det, Hur Man Sätter På Det Och Hur Det Passar?

Innehållsförteckning:

Video: Objektivskydd (23 Foton): Varför Behövs De För Kameror, Vad är Det, Hur Man Sätter På Det Och Hur Det Passar?

Video: Objektivskydd (23 Foton): Varför Behövs De För Kameror, Vad är Det, Hur Man Sätter På Det Och Hur Det Passar?
Video: 10 Pro Secrets For Wildlife Photographers 2024, Maj
Objektivskydd (23 Foton): Varför Behövs De För Kameror, Vad är Det, Hur Man Sätter På Det Och Hur Det Passar?
Objektivskydd (23 Foton): Varför Behövs De För Kameror, Vad är Det, Hur Man Sätter På Det Och Hur Det Passar?
Anonim

En riktig fotograf, professionell eller bara en passionerad person, har många relaterade enheter och tillbehör för att få mycket konstnärliga bilder. Linser, blixtar, alla möjliga filter. Objektivskydd är en del av denna gemenskap av viktiga verktyg i den mystiska processen att förvandla omedelbar till evighet.

Bild
Bild

Vad det är?

Så vilken typ av enhet är detta - en huva för ett kameralins? Hur ser hon ut, vad ska hon göra med henne? En huva är ett speciellt fäste för en kameralins som kan skydda den mot onödigt solljus och reflekterad bländning .… Men det är inte allt hon kan. Det är också ett bra skydd för linsen - det skyddar optiken från snö, regndroppar, slag från grenar, vidrörande fingrar.

När du skjuter inomhus kan du inte klara dig utan det ., annars kommer bländning från ljusa lampor och ljuskronor att förstöra idéen om fotografen. Som ett resultat blir ramen överexponerad eller dimmig, vilket mycket väl kan förstöra den kreativa idén. Men det är inte allt. Genom att optimera risken för bländning ökar linsen kontrasten i dina bilder.

Vi kan säga så det är ett universellt skydd … Huven är inte bara installerad på kameralinser - filmkameror kan inte heller klara sig utan ett skyddstillbehör. För att rädda optik från mekaniska skador är tillbehör ibland oersättliga. I det här fallet är det de som tar slaget och lämnar linsen intakt.

En modern fotograf beväpnad med en digitalkamera och dyr optik är helt enkelt otänkbart utan motljusskydd.

Den maximala kvaliteten på framgångsrika bilder tagna i naturen beror mycket på en så enkel men genial uppfinning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Enheterna skiljer sig från varandra, precis som alla tillbehör till fototillbehör - de har en annan typ av fästen, materialet från vilket de är tillverkade.

Huvens form kan vara:

  • kronblad;
  • konisk;
  • pyramidalt;
  • cylindrisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom fästmetoden är de uppdelade i bajonett och gängade … Kronbladsmodeller är bland de vanligaste, de är installerade på objektiv med mittfokus och kortfokus. Vid vidvinkel eliminerar de vignett. Kronbladets design maximerar utrymmet för en fyrsidig bild. Koniska och cylindriska modeller är lämpliga för objektiv med lång brännvidd.

Pyramidhuvar installeras oftast på professionella videokameror … De anses vara mer effektiva, men kameraröret får inte rotera, annars kan resultat som är motsatta de förväntade uppnås.

Endast runda modeller är lämpliga för fotografiska zoomer med ett roterande objektiv framåt, så att huven inte dekorerar ramen med sin närvaro, som den eventuellt skulle göra med ett kronblad. Då garanteras vinjetteringseffekten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Universella blandningar produceras inte, vilket innebär att ett individuellt urval behövs , liksom individuella egenskaper och egenskaper hos linser. Brännvidd, bländare och så vidare. Detta är de viktigaste parametrarna för valet, och det är inte så svårt att välja det.

Olika material används för tillverkning. Det är plast, gummi, metall … Metall är mycket hållbart, vilket är förståeligt. Men de är ganska tunga, så de är inte lika populära som plast. Modern plast är mycket hållbar. Den tål kanske inte ett slag från en tung sten eller rumpan på en yxa, men med försiktighet kommer den att tjäna länge, som metall.

Gummialternativ är en korsning mellan plast och metall. Pålitligt, hållbart, fjädrande, väderbeständigt gummi är också ett bra alternativ. Alla är monterade på speciella trådar eller bajonetter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

De mest populära märkena förblir sådana monster för fotografering och filmutrustning som:

  • Nikon;
  • Sigma;
  • Kanon;
  • Tokina.
  • Tamron;
  • Pentax;
  • Olympus, liksom Arsenal, Marumi, CHK, FT.

Kinesiska unga företaget JJC har länge haft konsumenternas kärlek ., känd på marknaden sedan 2005, men har uppnått otroliga framgångar under denna tid.

Dessa är inte de enda aktörerna på marknaden för digital teknik, utan de mest kända, vars varumärke har vunnit trovärdighet i decennier genom hårt arbete och ett engagemang för hög kvalitet. Om du måste köpa, tänk på att endast Canon -objektiv behöver en huva av samma märke. Alla andra är utbytbara. Vilket val att göra är en fråga om preferens för alla. Det kan inte finnas några ledtrådar här, förutom en - välj en tillverkare av kvalitetsprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Trots att detta är ett billigt tillbehör, för ett framgångsrikt val av en modell, måste du ta processen på allvar. Först och främst beaktas objektivets tekniska egenskaper och monteringsalternativen. Vissa mönster har ett fäste på objektivet, i så fall skruvas det fast på tråden på framlinsen. I andra fall måste du använda en extra enhet.

Båda alternativen har olika längder, storlekar, diametrar. När du väljer en modell måste du veta - tillbehörets längd beror på brännvidden. Det är att föredra att installera en lång modell på långfokuslinser - detta kommer att fungera som ett bra skydd.

Med vidvinkeloptik kan kronblad eller en kotte fångas i ramen, vilket leder till att en vinjett ser ut. Ju mindre fokus desto kortare motljusskydd.

Den rektangulära modellen kommer att vara en bra följeslagare för landskapsfotografering.

Bild
Bild
Bild
Bild

En punkt till - glöm inte materialet från vilka huvorna är gjorda och bestäm i förväg vilken som är att föredra för dig. Metallmodellen, även om den är mycket starkare än de andra, är tyngre. De mest populära är plasthuvar - detta motiveras av pris, kvalitet och hållbarhet.

Ett annat viktigt urvalskriterium är förekomsten av ljusfilter. De som använder dem måste leta efter modeller med sidofönster för att kunna rotera filtret utan att ta bort huven .… Annars är det obekvämt och inte alltid möjligt.

Och slutligen, några ord om vallinsen. Vanligtvis behövs inte en huva där, men ibland köps den till dem. I det här fallet är det användbart att veta att systerhuven på Nikon HB-69 bajonettfäste är idealisk för Nikon 18-55mm f / 3.5-5.6G II. Om så önskas kan du hitta kinesiska motsvarigheter. För Canon 18-55mm STM är Canon EW-63C den mest pålitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Hur använder man ett tillbehör korrekt så att det blir en oersättlig assistent och inte ett värdelöst köp? Här är några tips för att hjälpa blivande fotografer. Som redan nämnts är alla huvar indelade i två typer av fästen - bajonett och gängade, detta bör också beaktas vid köp.

Gummikåpan sitter nästan alltid på linsen. Mer exakt, på sin tråd. Ett sådant val är motiverat för nybörjare att lära sig fotovärldens magi. Perfekt för dem som bara använder kameran ibland - för familjeskott på semester eller på en resa, och resten av tiden ligger kameran tyst i fodralet.

I det här fallet är det meningslöst att lägga pengar på något dyrare och professionellt, och vad gäller funktionalitet är det inte på något sätt sämre än sina mer rutinerade systrar. Precis som andra kan det variera i längd och diameter.

Vissa modeller har en ribbad design som gör dem mångsidiga.

Bild
Bild

Med alla positiva egenskaper hos huven under transport kan det vara ganska obekvämt … Dessutom, om det finns flera av dem. Observera - de flesta kåpor kan tas bort från linsen och sättas på tvärtom, det vill säga med kronbladet eller konen tillbaka. Så hon kommer definitivt inte att störa. Eller så kan du sätta in flera bitar i varandra, som glasögon - också en väg ut.

Att detta tillbehör har blivit nödvändigt för nästan alla fotografer bekräftas av historierna som de delar med vänner och beundrare av deras talang.

Här är ett exempel när den här artikeln visade sig vara den dyra optikens räddare. En lärare på familjefotografskolan säger att barn alltid försöker ta en kamera och leka med den till fullo. Hur många gånger räddade motljusskyddet optiken från sina lekfulla pennor?

Bröllopsfotografen berättade om en incident som hände honom på ett av de europeiska slotten, när han tappade linsen, och den rullade över ruinerna. Han räddades av en plasthuva, även om den i sig var ganska repad.

En porträttfotograf delade sina minnen av en fotografering - en tjej i en fontän. Någon gång dök en regnbåge upp i sprayen, den var vansinnigt vacker, men dropparna strävade efter att fylla linsen.

Så skönheten skulle ha försvunnit, men tack vare det faktum att en huva fanns till hands fångades ett underbart ögonblick.

Rekommenderad: