Hardboard Och Fiberboard: Vad är Det Och Vad är Skillnaden? Vad är Skillnaden I Produktion? Skillnader I Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Hardboard Och Fiberboard: Vad är Det Och Vad är Skillnaden? Vad är Skillnaden I Produktion? Skillnader I Egenskaper

Video: Hardboard Och Fiberboard: Vad är Det Och Vad är Skillnaden? Vad är Skillnaden I Produktion? Skillnader I Egenskaper
Video: Difference between MDF & particleboard 2024, Maj
Hardboard Och Fiberboard: Vad är Det Och Vad är Skillnaden? Vad är Skillnaden I Produktion? Skillnader I Egenskaper
Hardboard Och Fiberboard: Vad är Det Och Vad är Skillnaden? Vad är Skillnaden I Produktion? Skillnader I Egenskaper
Anonim

Frågan om vad som är skillnaden mellan hardboard och fiberboard kan höras ganska ofta. Skillnaderna mellan dem ligger faktiskt bara i några av produktionsdragen, som sätter sin prägel på egenskaperna hos dessa produkter. Men detta hindrar inte både hardboard och fiberboard från att förbli populära material för inredning, medan de säljs under olika namn.

Vad det är?

Träfiberplatta (fiberplatta) tillverkas av industriavfall, mjukas upp och bringas till ett homogent tillstånd . Detta material har flera sorter, olika i styrka, hårdhet och typ av yttre ytfinish. Allt material i denna grupp tillverkas enligt GOST 4598-86 , pressas in i ark med en tjocklek på 2 till 15 mm (vissa typer når 40 mm för denna indikator). Tunna sorter visar god flexibilitet, lämpliga för mantelböjda strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Råvaror för tillverkning av fiberboard erhålls från träbearbetningsavfall. Detta inkluderar flis, eld, sågspån, noggrant tvättat och torkat och sedan krossat till fibrer. Malningsgraden beror på egenskaperna hos de framtida plattorna. I framtiden blandas träbasen med andra komponenter:

  • hartsbindemedel;
  • vattenavvisande medel för att öka fuktmotståndet;
  • antiseptika för att förhindra ruttnande;
  • brandskyddsmedel (för material av brandbeständig klass).

Processen att bilda plattor av råmaterial sker under ett tryck på 3-5 MPa med uppvärmning upp till +300 grader Celsius. Hardboard är ett material som inte har en separat klass, eftersom det ingår i listan över fiberboard -underarter . Skillnaden är främst i arkens hårdhet och deras egenskaper, liksom i produktionsmetoden.

En annan typ av fiberboard kallas informellt masonit - det erhålls med våtmetoden medan hardboard pressas torrt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i produktionen

Och även om dessa material tillhör träfibergruppen, har deras produktion vissa skillnader som påverkar arkens slutliga egenskaper. Våtpressning - det traditionella sättet att få fiberplatta - anses vara miljövänlig . Detta beror på att kemiska bindemedel baserade på formaldehyd nästan aldrig används här, eftersom de ofta inte tillsätts alls om råvaran har barrträd. I det här fallet, vid uppvärmning, frigörs en naturlig analog av hartser, lignin, från träet.

Om det inte är tillräckligt, tillsätt 3-7% av syntetiska hartser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den våta metoden för tillverkning av fiberplattor (våtpressning) innefattar flera på varandra följande steg

  • Hackade träfibrer blandas med vatten i erforderlig andel, bringas till ett homogent tillstånd.
  • De nödvändiga tillsatserna introduceras.
  • Blandningen kommer in i dispensern.
  • Den framtida plattan pressas ut på bandet i ett jämnt lager. Dess yta har en karakteristisk maskstruktur för snabbare avlägsnande av överflödig fukt. Det är därför den våtpressade plattan är lätt att skilja från andra typer - baksidan är täckt med ett speciellt mönster.
  • Färdiga ark går under pressen, där de utsätts för termiska och pressande effekter. Den genomsnittliga tiden som krävs för att skapa en platta är upp till 15 minuter.
  • Den färdiga produkten skickas till speciella kammare med en viss temperaturreglering, där den torkas ("mognar") i flera timmar. Under denna tid sintras massan väl och får alla egenskaper som deklareras i standarden.
  • Under kylning överförs ark till en annan kammare, där de får naturlig fukt. Om detta inte görs sväller materialet aktivt vid kontakt med luft. Färdiga ark skickas vidare - för färgning, laminering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med så uppenbara fördelar som miljövänlighet och slöseri , våtpressning förblir en mer arbetskrävande och dyrare process än torrpressning. Detta påverkar produktionskostnaderna. Dessutom påverkar minskningen av syntetiska tillsatser styrkan och hårdheten hos det färdiga materialet, vilket avsevärt begränsar plåttjockleken. Torrpressning är en metod genom vilken hardboard produceras. Faktum är att det liknar det som används vid tillverkning av MDF, bara råvaran har större fraktioner. Brädorna bildas genom att kombinera den torra massan av fibrer med ett syntetiskt hartsbindemedel. Genom torrpressning skapas stora ark med en tjocklek på upp till 15-40 mm, som efterfrågas inom möbelproduktion, konstruktion och andra industrier.

Hardboard -tillverkningsprocessen är mindre mödosam än fiberboard, det tar bara cirka 5 minuter, under vilken ytan på den bildade massan utsätts för en uppvärmd press . Färre tillsatser krävs för sådana produkter, eftersom de inte späds ut med vatten. Detta minskar avsevärt produktionskostnaderna, men påverkar också valet av tillsatser som ska användas (oftast är de mest prisvärda syntetiska hartser som innehåller formaldehyd). När du väljer ett material är det viktigt att fokusera på dess utsläppsklass. Den säkraste indikatorn är inte högre än E1. Det bör noteras att det i EU -länderna inte längre produceras hårdplatta med en högre volym av andelen farliga föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av egenskaper

Huvudskillnaden mellan hardboard och andra typer av fiberboard ligger i egenskaperna hos det färdiga materialet. Bland de viktiga skillnaderna finns följande.

  • Tjocklek … Hardboard -ark produceras upp till 15 mm tjocka, mindre ofta - upp till 40 mm. Träskiva av mjuka typer är mest efterfrågad i tunna ark på 2-8 mm.
  • Styrka … Typiska värden för fiberplattor varierar från 100-500 kg / m3. För hardboard är denna parameter 550-1100 kg / m3. Två gånger gör styrkan att materialet i plåtar har egenskaper som massivt trä.
  • Värmeisoleringsegenskaper . Våtpressning gör materialet poröst. Det finns till och med en speciell typ av fiberboard med prefixet "M", lämpligt för att förbättra ljudisolering och värmeisolerande egenskaper hos lokaler. Plattor med ökad densitet har inte sådana möjligheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha tagit reda på vad som är skillnaden mellan hårdplatta och masonit (fiberboard), producerad genom våtpressning, kan du korrekt bestämma materialets omfattning . Hårda plattor är inte särskilt flexibla, men har högre bärighet. Fuktresistenta alternativ är lämpliga för efterbehandling av ytterväggar i byggnader, de vanliga används för golv, skapar interna skiljeväggar vid tillverkning av möbler och förpackningar.

Ett tunt ark fiberboard böjer sig bra, så det kan användas för att skapa valv och andra krökta strukturer. Dessutom är materialet miljövänligt och hälsosäkert.

Rekommenderad: