Hur Man återställer Ett Gammalt Bord Med Egna Händer (40 Foton): Funktioner I Restaurering Och Reparation Av Glas- Och Träsoffabord

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man återställer Ett Gammalt Bord Med Egna Händer (40 Foton): Funktioner I Restaurering Och Reparation Av Glas- Och Träsoffabord

Video: Hur Man återställer Ett Gammalt Bord Med Egna Händer (40 Foton): Funktioner I Restaurering Och Reparation Av Glas- Och Träsoffabord
Video: Gamla möbler får NYTT LIV hos Broströms Möbelrestaurering 2024, Maj
Hur Man återställer Ett Gammalt Bord Med Egna Händer (40 Foton): Funktioner I Restaurering Och Reparation Av Glas- Och Träsoffabord
Hur Man återställer Ett Gammalt Bord Med Egna Händer (40 Foton): Funktioner I Restaurering Och Reparation Av Glas- Och Träsoffabord
Anonim

Det är inte ovanligt att en favoritmöbel förlorar sitt ursprungliga utseende, och det finns helt enkelt inga pengar för att köpa en ny. I sådana fall kan restaurering av möbler hjälpa. Låt oss titta närmare på hur man återställer ett bord hemma, vad som är viktigt att ta hänsyn till och vilka steg som inte får missas.

Bild
Bild

Sätten

Det finns ganska många sätt att restaurera möbler, allt från en lätt "kosmetisk" inredning till en större översyn av produkten. Det är inte så svårt att återställa ett gammalt bord med egna händer om det inte har någon allvarlig skada. I det här fallet räcker det med att slipa och måla den gamla möbeln så att den lyser i ett helt nytt ljus.

Att reparera glasbord hemma kan vara mer tidskrävande , liksom en mycket kostsam process. Om glasytan går sönder kan det vara nödvändigt att inte bara reparera den, utan också att köpa en ny, eftersom inte all glasdeformation kan elimineras genom limning och slipning.

Bild
Bild

Det största utrymmet för kreativitet öppnas vid restaurering av ett träbord. När allt kommer omkring är det möbler av massivt trä som olika målar- och mönstretekniker tillämpas perfekt, inklusive decoupage -tekniken. Det bör noteras att målning och olika dekorativa tekniker är mest tillämpbara på små bord. Detta kan användas för att till exempel avsluta ett litet skrivbord eller ett kompakt soffbord. Men för restaureringen av den hopfällbara ekmodellen kan ytterligare resurser behövas. Eftersom bordet har en stor solid yta är det ganska acceptabelt att avsluta sina delar med material som MDF och spånskiva. Säkert fixat och snyggt bearbetat, de kommer att ge bordet inte bara nytt liv utan också ge ett helt annat utseende.

Bild
Bild

Ett plastbord kan repareras med samma färg, men detta kan bara göras om möbeln inte är kraftigt sprucken. Plast är ett ganska nyckfullt material, och när det utsätts för höga temperaturer kanske den limmade sömmen inte tål, vilket kommer att leda till nya skador.

Datorbord av spånskiva och spånskivor skalas ofta av, vilket resulterar i att deras utseende blir slarvigt och slarvigt. För reparation av sådana modeller är speciella tejper och filmer som imiterar en träyta lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köksbordsboken måste rekonstrueras så noggrant som möjligt med uteslutande miljövänliga och allergivänliga material. Eftersom bänkskivan kommer i kontakt med mat ganska ofta måste man se till att materialen som används för att avsluta ytan inte är giftiga och hälsoskadliga. Detsamma gäller barnbordet.

Bild
Bild

Ett polerat matbord kan restaureras genom att slipa ytan och applicera ett nytt lager dekorativ lack på den. Så ytan på möbelattributet kommer att återfå sin blanka glans.

Bild
Bild

Ibland kan det vara nödvändigt att öka höjden på till exempel ett toalettbord vid benbrott. I det här fallet är speciella kvoter eller nya ben av önskad storlek konstruerade av trämaterial. Klassisk handmålad kan också användas för att uppdatera vilken modell som helst. Denna teknik är också lämplig för skjutbord som inte har några kritiska ytskador.

Bild
Bild

Material och verktyg

Olika material och verktyg kan krävas för restaureringsprocessen.

Låt oss bekanta sig mer detaljerat med deras lista och syfte:

  • För att restaurera bord med en träyta behöver du definitivt en slipmaskin eller grovt sandpapper. Med dessa verktyg kan du göra ytan slät genom att ta bort all grovhet;
  • För att ge ytan ett fräschare utseende och en annan färg behöver du en helt vanlig färg. Det är ganska lätt att ta reda på vilken sort du kan måla bordet med, eftersom tillämpningsområdet nästan alltid beskrivs på förpackningen hos alla tillverkare;
  • Det är bäst att applicera olika mönster och prydnader med akrylfärg, eftersom det är mycket motståndskraftigt och kommer att hålla fast på möbelns yta länge.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att reparera enskilda bordsdelar kan du behöva olika konstruktionsverktyg:

  • Med en hammare, skruvar och enkla spikar kan du till exempel fixa bordsbenen ordentligt;
  • För att fästa plast- och MDF -paneler kommer det att vara nödvändigt att skaffa ett speciellt lim, som också kallas flytande naglar och ofta används för reparationer;
  • För att arbeta med trädelar måste du ha en liten såg eller sticksåg med dig, med vilken du kan klippa den nödvändiga delen från en bit massivt trä.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika små detaljer, som förenklar restaureringsprocessen, bör inte förbises. Så det är bäst att ha en stor linjal eller måttband, en ljus markör eller penna, byggtejp, borstar för att ta bort damm och sågspån, skyddsutrustning och en fuktig trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppgradera processen steg för steg

Att reparera en möbel hemma som helhet, i den form den är i, är en nästan olöslig uppgift, eftersom många detaljer kräver ett individuellt tillvägagångssätt. Till exempel är det bättre att ta bort bänkskivan under efterbehandlingen av de återstående delarna för att skydda den från att orsaka ännu större skada.

Bild
Bild

Självrestaurering av även det minsta bordet kan vara en mycket tidskrävande process om du närmar dig saken felaktigt och hoppar över viktiga detaljer och steg. Det är nödvändigt att ta fram en handlingsplan för att varje steg i arbetet ska kunna genomföras i tid.

Skada inspektion

Innan vi fortsätter med restaureringen är det nödvändigt att noggrant undersöka framsidan av det kommande arbetet. Mycket ofta finns det produkter med allvarliga skador, som inte kommer att kunna hanteras endast genom kosmetisk efterbehandling. Till exempel, om ett ben faller av ett bord, kommer målningen inte att fixa det.

Det första steget är att demontera bordet, om modellen tillåter det , och noggrant undersöka ytan på varje del för allvarliga skador. Om det inte finns några kan du fortsätta med ytterligare åtgärder, beroende på det planerade restaureringsarbetet.

Bild
Bild

Om delarnas yta har ganska djupa snitt, allvarliga flisor eller allvarliga skador, kommer det att bli nödvändigt att vidta åtgärder för att eliminera dem. Om skadan inte bara kan repareras kan du behöva byta ut en del av möbelattributet.

Först efter en grundlig undersökning och identifiering av alla "svagheter" i möblerna kan du utarbeta en ytterligare handlingsplan och gå direkt till själva restaureringsarbetet. Konsekvens är mycket viktigt i denna fråga.

Slipning

I varje reparationsprocess följs efter definitionen av "framsidan av arbetet" steget med rengöring och utjämning av ytan. Restaurering av bord är inget undantag och oavsett typ är slipning av enskilda delar en oumbärlig del av hela processen.

Om du inte har en speciell enhet för slipning av ytan till hands måste du använda sandpapper. För att ta bort resterna av den gamla ytan behöver du ett grovkornigt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är möjligt att använda en bandmaskin för slipning av ytor, bör du välja det, eftersom det kommer att påskynda processen. Men du bör veta att maskinen endast är lämplig för bearbetning av rymliga plana ytor, och små delar måste fortfarande bearbetas manuellt.

Om beläggningen är helt borttagen och du bara behöver ge ytan mjukhet bör du använda finkornigt papper. På så sätt utjämnas grovheten utan att skada ytan. Under inga omständigheter ska du slipa ytan över fibrerna, eftersom de är ganska skadade och repor av olika djup bildas. Bearbetningen utförs uteslutande längs fibrernas plats. Det är också värt att använda en andningsskydd eller en speciell mask för att undvika att damm och små träpartiklar tränger in i luftvägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spackel

Som tidigare nämnts, i närvaro av allvarliga skador och djupa repor, kommer det att vara nödvändigt att bli av med dem. Det enklaste och mest prisvärda sättet är kitt. Dessutom kan även de största hålen tätas med kitt, vilket gör reservdelar onödiga.

Det är nödvändigt att uteslutande använda ett speciellt kitt för trä, eftersom den vanliga kompositionen för annat reparationsarbete inte fungerar och inte kommer att fastna på en träyta.

Bild
Bild

Om ytan på produkten endast har grunda sprickor kan du använda en fläck och sedan applicera flera lager skyddslack. På detta sätt kommer träelementens fibrösa struktur att bevaras och vackert utformas.

Efter applicering av kittet och innan du applicerar det sista skiktet måste ytan noggrant grundas och slipas igen. Primern hjälper till att avfetta delar av möbelattributet och slipning slätar ut de återstående oegentligheterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Målning

Det sista och mycket viktiga steget som kräver särskild uppmärksamhet är processen att måla ytan. Det är viktigt att inte bara välja rätt färg utan också att applicera den noggrant utan olika formationer, klumpar, oegentligheter och för att skydda den nymålade ytan från små partiklar av ull, damm och hårstrån.

Det är bättre att applicera mörka nyanser i flera tunna lager . Detta hjälper färgen att sätta sig bättre och färgen blir mer mättad.

Bild
Bild

För att skapa effekten av antiken och skav, måste den målade ytan på bordet slipas på vissa ställen.

Du bör noggrant välja nyanser och applicera färg mycket noggrant, eftersom om du är missnöjd med ditt arbete kommer det att vara ganska svårt att måla om bordet, du måste göra allt mödosamt arbete igen, från och med fasen av ytslipning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att glansen ska lysa vackert på ytan bör ytan behandlas med ett lager lack, och efter att den torkat, också med ett skyddande lager. Oftast används olika polermedel för att skydda möbelytan, såväl som vaxblandningar, som, när de gnids in i bordets yta, ger den en blank glans, skyddar den från smuts och en stor ansamling av damm.

Dekorera och dekorera

Efter målning eller i dess process, om så önskas, kan du dessutom dekorera bordets yta, vilket ger det ett ljusare, mer avslappnat och informellt utseende. Tänk på de vanligaste och vackraste sätten att dekorera restaurerade bord:

Teknik "Decoupage ". För att dekorera bordet i denna stil används en vit bakgrund, speciellt lim, tunna servetter med ornament och mönster eller speciellt decoupagepapper, samt lack, som täcker det sista lagret. Papperet appliceras på ett tunt lager lim och jämnas ut; efter torkning är det nödvändigt att lacka ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glasmodeller mycket ofta dekorerad med fotoutskrift. Men det är nästan omöjligt att göra en sådan inredning hemma, så du måste göra en skräddarsydd bänkskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Dessutom kan delar av det gamla bordet med en slät yta vara försegla med en speciell möbelfilm … Men det är nödvändigt att ta hänsyn till en viktig punkt - du måste se till att luftbubblor inte kommer under filmen vid limning.
  • Dessutom kan det antika bordet vara måla med mönster i lämplig stil, och behandla dess yta med en speciell skyddande beläggning.

Rekommenderad: