Nivellera Ett Trägolv Med Plywood: Installera Det På Ett Gammalt Golv I Ett Hus Under Linoleum. Hur Kan Du Anpassa Det Med Dina Egna Händer? Substrat

Innehållsförteckning:

Video: Nivellera Ett Trägolv Med Plywood: Installera Det På Ett Gammalt Golv I Ett Hus Under Linoleum. Hur Kan Du Anpassa Det Med Dina Egna Händer? Substrat

Video: Nivellera Ett Trägolv Med Plywood: Installera Det På Ett Gammalt Golv I Ett Hus Under Linoleum. Hur Kan Du Anpassa Det Med Dina Egna Händer? Substrat
Video: Förbereda undergolvet | Pergo-tutorial 2024, Maj
Nivellera Ett Trägolv Med Plywood: Installera Det På Ett Gammalt Golv I Ett Hus Under Linoleum. Hur Kan Du Anpassa Det Med Dina Egna Händer? Substrat
Nivellera Ett Trägolv Med Plywood: Installera Det På Ett Gammalt Golv I Ett Hus Under Linoleum. Hur Kan Du Anpassa Det Med Dina Egna Händer? Substrat
Anonim

Moderna dekorativa golvbeläggningar kräver en högkvalitativ förberedelse av undergolvet för installation. Efterbehandlingsgolvet i ett hus eller lägenhet kräver som regel ytterligare utjämning, eftersom dess yta ofta är ofullkomlig. Parkettbräda, matta, linoleum och laminat har en hög känslighet för en plan yta. Plywood hjälper till att jämna ut golvet och förbereda det för golvet. Denna träbearbetningsprodukt har hög tillförlitlighet och lång livslängd.

Bild
Bild

Sätten

När du väljer en teknik för utjämning av undergolvet är det nödvändigt att bestämma graden av dess ojämnhet. Med skillnader i ojämnheter, som sträcker sig från 5 till 10 mm, innan du lägger plywoodgolvet, kommer det att vara nödvändigt att utföra en justerings- och stödram. Följande metoder för installation av plywoodgolv har visat sig bäst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fäst plywood på golvets botten

För att utföra arbetet skärs plywoodskivor till storlek 60 x 60 cm eller andra dimensioner som är lämpliga för befälhavaren . En sticksåg eller cirkelsåg används för att skära materialet. Färdiga ark staplas ovanpå varandra. I 2-3 dagar vid rumstemperatur får lakan stå och plana ut.

Efter att tidigare ha undersökt ytan på golvets bas fortsätter de till nästa arbetsskede - de bestämmer fördelningsschemat för plywoodskivor. De måste läggas med en nedbrytning av sömmarna i ett rutmönster. Det kommer att vara nödvändigt att lämna luckor mellan arken, cirka 3-5 mm, det rekommenderas att indraga arken från väggen till 7-10 mm. Efter preliminär layout måste plywoodskivorna numreras, sedan avlägsnas från sina platser och innan de läggs måste de slipas med en elektrisk kvarn.

Vidare rengörs undergolvets yta från skräp och damm. Enligt den preliminära layouten läggs plywoodskivor på basen. Materialet fästs på golvet med långa självgängande skruvar. Hårdvarans längd bör överstiga materialets tjocklek med 3-5 mm. Kåporna på de självgängande skruvarna måste drunkna helt i materialet; för detta används en borr med möjlighet till försänkning. Varje plywoodskiva är fäst på minst 5 hårdvaror, varav en ligger i mitten av arket, och resten - i dess hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plywoodgolv på dubbar med höjdjustering

Denna metod övervägs den snabbaste och billigaste när det gäller körtid . Denna teknik används för stora skillnader i undergolvets yta. Speciella ankare skruvas fast i basplanet på samma avstånd i förhållande till varandra. Plywoodskivorna skjuts på de justerbara ankartapparna genom de tidigare borrade hålen. Vidare, med hjälp av byggnadsnivån, jämnas undergolvet genom att vrida ankaret och fixera resultatet med muttrarna som är placerade på arbetsstommen hos de justerbara reglarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Undergolv placerad på stockar

För tillverkning av denna förberedande golvbeläggning används tjocka (15-22 mm) plywoodskivor. De gör det möjligt att skapa en pålitlig och solid bas, som ligger på stockar, som är förlagda på basen med ett avstånd på 50 cm från varandra. Ljudisolerande material eller mineralisolering kan läggas i mellanrummen mellan lagren.

Processen att lägga plywood på stockar är följande: föråterställ ytan på undergolvet, fyll alla chips, gropar, sprickor. Därefter placeras polyeten på ytan rengjord för skräp som ett tätskikt. Nästa lager är ett lager av ljudisolering eller filtkuddar görs på de platser där stockarna kommer att fixeras. Träblock, vars längd är 2 m och bredden 50 mm, läggs strikt enligt byggnadsnivån i horisontell riktning.

På samma sätt läggs de vertikala tvärgående delarna av svarven. Fäst trädelar med metallhörn. Storleken på svarvcellerna måste motsvara måtten på plywoodskivan. Värmeisolering placeras i lådcellerna, och sedan täcks hela ytan med polyeten, vilket fixerar filmen till lådan med en häftapparat. Förklippta plywoodskivor läggs på den färdiga lådan och fixeras med självgängande skruvar.

Du kan lägga undergolvet själv, men för arbete måste du förbereda nödvändiga verktyg och hårdvara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

För att utföra var och en av metoderna för att lägga undergolvet måste du förbereda en uppsättning verktyg. Deras lista är följande:

måttband, penna, meterlinjal

  • självgängande skruvar, skruvar, spikar, spikar;
  • elektrisk borr, skruvmejsel;
  • en hammare;
  • sticksåg eller cirkelsåg;
  • Sander;
  • byggnadsnivå;
  • Spackel;
  • sandpapper;
  • hackad murslev av gummi.

I vissa fall läggs plywoodskivor på en betongbotten eller gamla trägolv med hjälp av ett lim.

Dessutom fixeras arken med hjälp av spikspikar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur lägger man det korrekt?

Att jämna ut ett trägolv i ett hus med plywood kan mycket väl göras för hand, utan inblandning av dyra specialister . Om nivåskillnaderna inte överstiger 2-3 mm fästs plywoodskivorna på det gamla trägolvet. För detta kan ark fästas över gamla brädor. Innan du lägger plywoodgolvet på plankgolvet, jämna brädorna med en slipmaskin.

Undergolvskivor kan sättas på plats och limas på. Ibland i ett privat hus appliceras en sådan komposition också på ett ojämnt golv, om skillnaderna är ganska obetydliga. I detta fall kommer limmet att fungera som ett substrat som döljer ojämnheterna. I detta fall måste plywood limmas enligt samma regler som vid installation längs lådan. Innan golvet installeras är det ibland nödvändigt att ta bort lacken från brädorna om det har dålig vidhäftning till limmet. Som lim använder du PVA, avsett för snickeri eller flytande naglar.

När det är nödvändigt att lägga plywood som bas under linoleum eller laminat, används ark, vars tjocklek är från 10 till 14 mm

Att lägga stocken utförs också med plywood - med hjälp av en yxa eller en mejsel, plåtarna delas och distanser görs för att jämna ut strukturens höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pålägg

Innan arbetet påbörjas, bestäm basens ojämnhet. Om undergolvet ska läggas ovanpå de gamla golvbrädorna måste du hitta den högsta punkten på deras yttre utbuktning:

  • med hjälp av nivån bestäms alla utskjutande punkter på golvet;
  • avståndet för den konventionella strålen från den högsta punkten till väggen mäts;
  • mätresultaten är markerade på ett rumsdiagram i reducerad skala;
  • bestämma den övre punkten från vilken konstruktionen av svarvkonstruktionen kommer att utföras.

Efter att ha tagit mätningar och byggt en plan för svarven på planen, markera placeringen av utjämningstätningarna och deras storlek. Därefter appliceras ett diagram över fördröjningens placering eller justerbara stift och plywoodskivor.

Bild
Bild

Skära upp

För att skapa ett undergolv läggs plywood under ett dekorativt golvbeläggning, med hänsyn till följande nyanser:

  • materialets riktning bör placeras i tvärriktningen från de befintliga golvbrädorna;
  • För att underlätta arbetet skärs en vanlig plywoodskiva i 4 identiska delar.

I rektangulära rum placeras lakan från det bortre hörnet av en fast vägg. Om rummet är trapetsformat, fortsätt enligt följande innan du skär:

  • räkna antalet plywoodskivor som måste placeras i en rad;
  • 1 ark dras från det resulterande antalet, medan plywoodplattorna läggs ut, från mitten av rummet;
  • de återstående resterna av plywoodmaterial efter skärning används för att stänga däckets sidolucka.

Efter att ha klippt plywoodskivorna är det nödvändigt att förbereda fodret för manteln. De används i remsor 10 cm breda och gjorda av plywoodskrot.

Om plywooden är för tjock delas den i tunnare bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styling

Det finns flera sätt att säkra undergolv. Här är de vanligaste och enklaste metoderna för att få jobbet gjort.

  • Applicering av en limbas . Denna metod motiverar sig ur ekonomisk synvinkel och används utan att misslyckas i de fall golvytan kommer att användas ganska intensivt. För att spara lim kan det bara appliceras runt brädans omkrets, liksom vid plywoodens beröringspunkter med distanserna eller tvärstängerna i manteln. Vid applicering av lim är det lämpligt att dessutom placera limpunkten i mitten av arket. Innan arbetet påbörjas måste du noggrant studera instruktionerna för limkompositionen. Vissa typer av lim måste få stå en stund innan de kommer i kontakt med arbetsytan för att starta polymerisationsprocessen.
  • Fästark med självgängande skruvar . Hårdvara för fastsättning av undergolvskivor används i ordning, avståndet mellan varandra bör vara inom 15 cm i rad. Avståndet mellan raderna görs inom 40 cm. Raderna är jämnt fördelade och rör sig längs den kortaste sidan av plywoodskivan. Förutom ordnad fastsättning finns det också en tvärfästningsmetod. Enligt denna teknik är självgängande skruvar placerade runt hela plywoodens omkrets med en stigning på 15 cm, liksom längs diagonalerna på ett rektangulärt ark.

När skruven skruvas fast i plywoodskivan ska den självgängande skruven placeras i rät vinkel mot materialet. För att helt gömma skruvhuvudet är en landningsanordning preliminärt förberedd för det. Plywoodskivor läggs med ett mellanrum på 5-7 mm från varandra. Detta måste göras så att materialet, när det har fått fukt, inte sväller och pucklar vid hög luftfuktighet.

Det är också nödvändigt att dra in arket från väggen, det rekommenderas att lämna ett gap på 7-10 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätning av sömmar

Efter att golvdäcket i plywood har lagts måste de expansionsfogar som återstår under installationen repareras . Om det är planerat att lägga ett laminat eller parkettskiva på undergolvet, men det är inte nödvändigt att täta sömmarna, vid användning av linoleum eller matta, kommer de slutliga sömmarna på undergolvet så småningom att synas genom det lagda dekorativa materialet.

Tätning av golvfogar utförs med träspackel eller fylls med akryltätningsmedel. Användningen av ett tätningsmedel för dessa arbeten är mer att föredra, eftersom golven efter ett tag, efter ett tag, börjar börja knaka. Arbetet med att täta sömmarna utförs med en gummispatel som jämnar ut ytan tills en jämn, enhetlig duk erhålls.

Således kan du ta bort alla defekter som har uppstått under installationen av undergolvet.

Rekommenderad: