Hur Böjer Man Plexiglas? Bockar Hemma. Hur Klämmer Man Ut Ett Halvklot Från Tunt Glas? Hur Böjer Man Sig Med En Hårtork? Hur Böjer Man Ett Snöre? Med Hjälp Av En Bockmaskin

Innehållsförteckning:

Video: Hur Böjer Man Plexiglas? Bockar Hemma. Hur Klämmer Man Ut Ett Halvklot Från Tunt Glas? Hur Böjer Man Sig Med En Hårtork? Hur Böjer Man Ett Snöre? Med Hjälp Av En Bockmaskin

Video: Hur Böjer Man Plexiglas? Bockar Hemma. Hur Klämmer Man Ut Ett Halvklot Från Tunt Glas? Hur Böjer Man Sig Med En Hårtork? Hur Böjer Man Ett Snöre? Med Hjälp Av En Bockmaskin
Video: mäta bockar 2024, April
Hur Böjer Man Plexiglas? Bockar Hemma. Hur Klämmer Man Ut Ett Halvklot Från Tunt Glas? Hur Böjer Man Sig Med En Hårtork? Hur Böjer Man Ett Snöre? Med Hjälp Av En Bockmaskin
Hur Böjer Man Plexiglas? Bockar Hemma. Hur Klämmer Man Ut Ett Halvklot Från Tunt Glas? Hur Böjer Man Sig Med En Hårtork? Hur Böjer Man Ett Snöre? Med Hjälp Av En Bockmaskin
Anonim

Plexiglas är ett transparent polymert material med en tät struktur, som kan ges en viss form eller böjas i önskad vinkel . Tillämpningsområdet för plexiglas är ganska omfattande - dekorativa föremål, akvarier, stativ, souvenirer, skyddande skärmar, designertillbehör och mycket mer är gjorda av detta material. Plexiglas har en hög grad av transparens, så det kan ersätta vanligt glas i innerdörrar, fönster eller dekorativa skiljeväggar. Akrylpolymer har god formbarhet när den utsätts för vissa temperaturförhållanden. Du kan ställa in önskad konfiguration till akryl inte bara med industriella metoder, utan också med egna händer hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för böjning

Plexiglas akrylglas till skillnad från vanligt glas genom att det har flexibiliteten att böja denna polymerplast.

Böjt glas behåller sina egenskaper och ändrar inte dess konfiguration.

Bild
Bild

För att arbeta med akryl är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal funktioner för att inte förstöra materialet under böjningen av glaset:

  • alla manipulationer i samband med uppvärmning av akrylämnet, det är nödvändigt att bara utföra på baksidan av vecket;
  • temperaturuppvärmningsläge för akryl får inte överstiga 150 ° C;
  • gjutet akrylglas smälts vid en smältpunkt av 170 ° C;
  • akrylglas tjockare än 5 mm , innan du böjer dig måste du värma upp på båda sidor.

Vid beräkning av parametrarna för en akrylprodukt är det viktigt att ta hänsyn till de materialkostnader som kommer att användas för att skapa böjningsradien. För att inte misstas i beräkningarna är det lämpligt att göra en mall för den framtida produkten av tjockt papper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter uppvärmning och vikning av akryl är det nödvändigt att materialet svalnar naturligt vid rumstemperatur . Det rekommenderas inte att använda kallt vatten för kylning, eftersom detta kan leda till att flera sprickor uppträder i den färdiga organiska polymerprodukten.

Varje process för bearbetning av akrylglas innebär det värmer upp inom området böjning … Ibland är arbetsstycket helt uppvärmt, till exempel vid extrudering av volymetriska figurer från akryl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Eftersom akryl är ett syntetiskt material, ackumuleras det en elektrostatisk laddning på ytan, vilket lockar damm och små partiklar till sig själv. Ytföroreningar minskar glasets genomskinlighet. Innan böjningsförfarandet påbörjas måste akrylarket tvättas med en tvålvattenlösning, varefter materialet ska torkas i minst 24 timmar.

För att utföra en högkvalitativ vikning är det viktigt att utföra korrekt uppvärmning av materialet … Det är nödvändigt att värma plexiglas från sidan motsatt böjningen, det vill säga där materialets ytspänning blir störst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeytan bör relateras till dess tjocklek, i proportion ser det ut som 3: 1.

För att förhindra smältning av polymerytan på organiskt glas under uppvärmning är det viktigt att välja rätt temperaturregim. Vid ett fel kan glaset inte bara smälta utan också ta eld. Temperaturområdet som används för uppvärmning bör vara mellan 100 och 150 ° C.

Bild
Bild

Hur böjs det med en maskin?

Under villkoren för massproduktion används särskild utrustning för att böja akrylark, vilket kallas termisk bockningsmaskin . Med denna enhet kan du utföra högkvalitativ uppvärmning av arket och sedan dess rätlinjiga böjning. När proceduren är klar kyls produkten. Bockningsmaskinen utför alla manipulationer sekventiellt och automatiskt.

Principen för böjutrustning för akryl är baserad på användning av nichromtråd, innesluten i en värmebeständig glaskolv . Bockningsmaskinen har förmågan att böja polymermaterial, plast och akrylglas med en tjocklek på 0,3 mm till 20 cm. Polymerböjningsutrustning kan produceras i form av olika modifieringar som tillåter bearbetning av arbetsstycken vars bredd är från 60 cm till 2,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bockning av akrylglas utförs jämnt längs hela dess längd. Utrustning av denna typ är utrustad med en elektromekanisk eller pneumatisk drivning.

Bockningsmaskinen har flera inbyggda värmeelement som kan justeras efter uppvärmningsgraden och flyttas i förhållande till varandra på valfritt avstånd inom maskinkretsen. För att säkerställa att konstruktionen av utrustningshöljet inte överhettas under drift, levereras vatten i speciella hålrum på enheten för cirkulär kylning.

Bild
Bild

Böjutrustningen har ett antal fördelar:

  • anordningen kan böja polymerarket inte bara i en förutbestämd vinkel från 1 till 180 ° C, utan också utföra krökt linjär böjning;
  • automatisk maskin behöver inte konstant omjustering under arbetets gång;
  • utrustningen har förmågan att värma tjocka arbetsstycken från båda sidor samtidigt;
  • maskinstyrning kan utföras i manuellt eller automatiskt autonomt läge;
  • utrustningen klarar alla typer av plastark.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att vika ett organiskt ark på en termoformningsutrustning kan du vara säker på att materialet inte skadas . Bockningen av produkterna utförs med klart definierade parametrar, utan delaminering inuti materialet, utan att det bildas sprickor och bubblor.

Automatiska enheter har hög produktivitet, de kan användas för att producera ett stort antal seriella produkter, samtidigt som de spenderar en minimal tid.

Bild
Bild

Andra metoder

Hemma kan ett plexiglasark formas med dina egna händer. Det finns olika sätt att utföra böjningsarbete, tack vare vilket du kan böja ett ark på en nichromsträng längs en radie av 90 grader, eller pressa ett halvklot ur tunn akryl. Plexiglas kan bearbetas med olika verktyg.

Bild
Bild

Med hårtork

Denna metod för bearbetning av akryl är tillämplig i fall där det är nödvändigt att böja en mycket stor bit organiskt glas . För att värma upp arbetsfältet med hög kvalitet behöver du ett ganska kraftfullt verktyg, som är en byggnadshårtork. Denna kraftfulla enhet blåser ut en luftström som värms upp till önskad temperatur. Flexionsprocessen utförs i flera steg:

  • ett ark med organiskt glas är ordentligt fixerat på skrivbordet med hjälp av snickeriklämmor;
  • ta mätningar och skissera en linje för att utföra böjning av materialet;
  • vikområdet behandlas med varmluft från en byggnadshårtork;
  • materialet behandlas med varm luft tills det mjuknar;
  • det mjukade arket böjs i önskad vinkel;
  • den färdiga produkten kyls vid rumstemperatur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om behandlingen med en hårtork utförs på organiskt glas med liten tjocklek, måste de områden som inte behöver värmas täckas med ett material som är resistent mot höga temperaturer.

I varmt vatten

Att böja ett litet plexiglas hemma kan göras med en ganska enkel metod, som anses vara den minst energikrävande och snabbaste-du behöver vatten för att slutföra den. Processen innehåller ett antal steg:

  • välj en behållare så att arbetsstycket som ska bearbetas kan komma in i det och häll vatten;
  • koka upp det;
  • i kokande vätska i 5 minuter. sänk arbetsstycket från akryl - exponeringstiden beror också på plexiglasets tjocklek;
  • arbetsstycket upphettas under påverkan av varmt vatten, sedan avlägsnas det från behållaren;
  • arbetsstycket böjs till önskad konfiguration.

Nackdelen med denna metod är att det är nödvändigt att böja akryl på ett hett arbetsstycke, därför är det nödvändigt att se till att det finns bomullshandskar för att inte bränna händerna medan du arbetar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speciell nichromtråd

Du kan utföra högkvalitativ böjning av plexiglas med en nichromtråd. Proceduren ser ut så här:

  • på skrivbordet med hjälp av klämmor fixeras ett plexiglasark, så att den fria kanten vid böjningen kan hänga fritt;
  • en nikromtråd dras över bordet på ett avstånd av högst 5 mm från arkets yta;
  • tråden är ansluten till en 24 V transformator;
  • transformatorn värmer upp nikromtråden, och efter att det är mycket varmt böjer glaset långsamt under påverkan av värme och sin egen vikt.
Bild
Bild

Vid uppvärmning av nikromtråd är det nödvändigt att se till att den inte hakar och inte vidrör arbetsstycket.

När du böjer glas ska du inte påskynda proceduren genom att hjälpa det med händerna - det kan leda till sprickor eller deformation av materialet

Metallrör

För att ge det akryliska arbetsstycket en viss krökningsradie används metoden för att böja plexiglaset på ett metallrör. För att utföra denna procedur hemma kan du värma antingen själva materialet eller röret. En blåslampa används för att värma upp röret.

Bild
Bild

Flexionsproceduren utförs i följande sekvens:

  • ett ark kall akryl appliceras på ett rör, vars diameter är lika med böjningsradien;
  • med en blåslampa eller en konstruktion hårtork värmer de upp det vikta området av arket;
  • när det organiska glaset värms upp och får plasticitet, vänd arket över rörets yta med händerna;
  • proceduren upprepas tills akrylarket är tillräckligt vikt.

Om det är nödvändigt att använda den andra metoden, upphettas röret först, och när det når smältpunkten för akryl lindas arket runt röret, vilket gör den nödvändiga böjningen.

Bild
Bild

Halvklot kan extruderas av akrylmaterial … För att göra detta, ta ett tunt ark plexiglas (3-5 mm), en stans och en plywoodmatris, där ett hål med diametern du behöver görs. Hålets diameter måste göras lite större, med hänsyn till tillägget lika med det organiska glasets tjocklek.

För att förhindra att träkornmönstret skrivs ut på akrylämnet, smörjs stansen och ytan på plywoodmatrisen med kaseinlim, och när den torkar slipas filmen med sandpapper.

Bild
Bild

Det organiska glasskivan värms upp före mjukning - detta kan göras med en gasbrännare, arbeta med bomullshandskar för att inte bränna händerna. Efter att materialet är väl uppvärmt måste det placeras ovanpå matrisen. Därefter installeras en halvklotformad stans ovanpå akrylen. Med detta verktyg pressas akrylarket och hålls sedan i 10 minuter. hela strukturen tills den hårdnar. Sålunda förvärvar plexiglaset en halvcirkelformad konfiguration. En liknande teknik kan användas för att extrudera någon annan form, beroende på formen på stencilen och stansen.

Rekommenderad: